Pelaburan Saham Tu Syariah Kot, Apa Nak Risau?

Sebut sahaja pelaburan, ramai yang membayangkan skim-skim mengarut, penipuan dan isu yang paling panas; tentang status halal dan haram sesuatu pelaburan. Baguslah tu, itu tanda orang kita mula sedar untuk berhati-hati. Itu mungkin juga bayangan orang yang pernah ditipu oleh skim-skim TIPU.

Tapi kalau Bursa Malaysia pun tak pernah dengar, itu agak over. Bursa Malaysia ni merupakan platform di mana jual beli saham dijalankan. Bursa Malaysia menjadi badan sah, berautoriti dan diiktiraf. Tak ada saham atas angin atau tipu-tipu sebab semua aktiviti ini dipantau dan dijamin selamat.

Ada lebih daripada 900 saham didagangkan, manakala sehingga kini 693 daripadanya merupakan saham patuh syariah. Patuh syariah ini merujuk kepada saham yang disahkan sebagai patuh syariah, mengikut syarat yang ditetapkan dan boleh didagangkan oleh orang Islam.

Jemput baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhunjaya Sekuriti

Di Malaysia, kita ada ahli Majlis Penasihat Shariah yang masing-masing mempunyai kelulusan dan memang pakar dalam bidang kewangan Islam.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Lebih meyakinkan, Bursa Malaysia turut memperkenalkan Bursa Malaysia-i pada 2016 yang menjadi platform sama seperti Bursa Malaysia tetapi ditambah dengan ciri pematuhan syariah sepenuhnya.

Ini bermaksud semua produk dan perkhidmatan yang disediakan di bawah Bursa Malaysia-i seperti penyenaraian, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan lain-lain mematuhi ciri-ciri patuh syariah.

Jadi, pelabur khususnya yang beragama Islam mempunyai pilihan untuk menggunakan produk patuh syariah di samping memilih saham patuh syariah untuk berdagang. Tidak timbul isu atau pertikaian tentang halal atau haram pelaburan yang dilakukan jika anda memilih mana-mana dari 693 saham patuh syariah dan berdagang melalui Bursa Malaysia-i.

Bursa Malaysia-i menyediakan sekuriti patuh syariah kepada para pelabur dengan Organisasi Peserta Islamik (PO Islamik) sama ada secara langsung atau dalam talian. Dengan itu, pelaburan patuh syariah sepenuhnya dapat dilakukan.

Sehingga Januari 2018, ada 14 PO Islamik (Broker) yang menawarkan perkhidmatan patuh syariah ini iaitu:

1) Affin Hwang Investment Bank Berhad
2) AmInvestment Bank Berhad
3) BIMB Securities Sdn Bhd
4) CIMB Investment Bank Berhad
5) Hong Leong Investment Bank Berhad
6) Jupiter Securities Sdn Bhd
7) Kenanga Investment Bank Berhad
8) Malacca Securities Sdn Bhd
9) Maybank Investment Bank Berhad
10) RHB Investment Bank Berhad
11) INTER-PASIFIC Securities Sdn. Bhd.
12) MIDF Investment
13) Public Investment Bank
14) TA Securities

Jadi, apa perbezaan aktiviti perdagangan sedia ada dan PO Islamik sebelum dan selepas wujudnya Bursa Malaysia-i?

1. Instrumen
Instrumen pelaburan yang tersenarai di pasaran utama dan ACE Bursa Malaysia Securities Berhad adalah patuh syariah.

2. Perdagangan
PO Islamic dan Konvensional PO telah mengasingkan saluran perdagangan.

3. Depositori
Sekuriti patuh syariah dalam akaun CDS pelabur ditanda dengan kos ‘SP’ yang menunjukkan sekuriti patuh syariah.

4. Clearing
Clearing selepas perdagangan melalui PO Islamik dibuat dan dijamin Shariah-compliant oleh Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn Bhd.

5. Penyelesaian
Penyelesaian perdagangan antara PO Islamik dan Bursa Malaysia dilakukan melalui institusi kewangan Islam.

Nak tahu lebih lanjut, klik sahaja laman web Bursa Malaysia ini. Banyak info menarik yang boleh didapati di sini yang boleh hilangkan keraguan tentang status halal dan haram pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Pameran Pelaburan Syariah 2018

Kalau tak puas hati juga, pada 21 dan 22 Julai ini, Bursa Malaysia-i mengadakan Pameran Pelaburan Syariah 2018 bertempat di Dewan Pameran 1, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dengan pelbagai aktiviti dan ceramah menarik untuk anda.

Jadi anda boleh ke sana dan dapatkan pelbagai info berguna melalui tapak pameran dan kaunter yang dibuka dan pelbagai ceramah informatif boleh didengar.

Pameran yang bermula dari 9 pagi hingga 7 petang itu menampilkan ramai ikon, tokoh berpengaruh dalam pelaburan dan kewangan seperti Tuan Haji Mohd Asri Ahmad (THMA), Suzardi Maulan (Pak Di), Dr. Zaharuddin Abdul Rahman dan Dato Dr. Nazri Khan.

Jadi apa anda tunggu, masuk pun percuma. Jom pakat serbu pameran ini pada hari Sabtu 21 Julai dan Ahad 22 Julai.

Nak bawak anak-anak pun boleh, kerana pelbagai acara disediakan untuk si kecil seperti Upin & Ipin, badut, permainan pasir dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Tips Untuk Pelabur Saham Baru

Nak melabur, semua orang boleh melabur. Tapi, untuk kekal relevan dalam pelaburan khususnya pelaburan saham memerlukan seseorang itu untuk mempunyai perancangan dan struktur yang betul.

Banyak pelabur baru terciduk dan serik dengan pelaburan disebabkan oleh kesilapan mereka sendiri. Jadi, apa yang perlu pelabur-pelabur baru lakukan untuk konsisten dan relevan dalam pelaburan?

Jom kita lihat tips untuk pelabur saham baru seperti di bawah ini.

1. Buat Game Plan

Nak buat apa sekalipun perlu ada perancangan. Gagal merancang bermakna anda merancang untuk gagal. Pernah dengar kan?

Betul lah tu. Jika anda tidak merancang dan mempunyai strategi dalam pelaburan saham, anda boleh ‘sesat’ ibarat masuk ke dalam gua yang gelap tanpa bawa torchlight. Jadi, rancang dan pilih strategi yang terbaik!

2. Jangan Longgok Duit Setempat

Ya! Diversify modal pelaburan anda. Jangan hanya longgokkan di satu tempat sahaja. Jika berlaku apa-apa pada satu saham yang dilaburkan, masih ada beberapa backup lain yang mungkin dapat membantu anda mengurangkan kadar kerugian yang dialami.

3. Belajar Untuk Tidak Panik

Ada satu penyakit terutama dalam kalangan pelabur baru iaitu FOMO, Fear Of Missing Out. Jangan panik, tenang dan disiplin mengikut kepada perancangan yang telah anda lakukan.

Sebagai pelabur, kita perlu bijak untuk mengawal emosi dan kekal tenang.

4. Elakkan Penny Stock

Ini paling banyak dilakukan oleh pelabur baru lagi-lagi mereka yang tidak mempunyai modal yang banyak. Beli saham-saham murah. Awas! Saham-saham sebegini berisiko tinggi. Sifirnya mudah, saham penny memang boleh jana keuntungan yang besar namun kadar kerugian juga sangat besar.

5. Left Group

Jangan ikut buy call orang! Tetapkan hati, tambahkan ilmu pelaburan dan buat kajian sendiri. Tak semua orang buy call yang anda dapat adalah betul dan menguntungkan.

Diharap dengan beberapa tips ini dapat membantu pelabur baru untuk sedar dan ambil tindakan proaktif. Bukannya apa, kalau boleh biarlah kita melabur dengan keringat kita sendiri.

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.