Pelaburan Saham Tu Syariah Kot, Apa Nak Risau?

Sebut sahaja pelaburan, ramai yang membayangkan skim-skim mengarut, penipuan dan isu yang paling panas; tentang status halal dan haram sesuatu pelaburan. Baguslah tu, itu tanda orang kita mula sedar untuk berhati-hati. Itu mungkin juga bayangan orang yang pernah ditipu oleh skim-skim TIPU.

Tapi kalau Bursa Malaysia pun tak pernah dengar, itu agak over. Bursa Malaysia ni merupakan platform di mana jual beli saham dijalankan. Bursa Malaysia menjadi badan sah, berautoriti dan diiktiraf. Tak ada saham atas angin atau tipu-tipu sebab semua aktiviti ini dipantau dan dijamin selamat.

Ada lebih daripada 900 saham didagangkan, manakala sehingga kini 693 daripadanya merupakan saham patuh syariah. Patuh syariah ini merujuk kepada saham yang disahkan sebagai patuh syariah, mengikut syarat yang ditetapkan dan boleh didagangkan oleh orang Islam.

Jemput baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhunjaya Sekuriti

Di Malaysia, kita ada ahli Majlis Penasihat Shariah yang masing-masing mempunyai kelulusan dan memang pakar dalam bidang kewangan Islam.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Lebih meyakinkan, Bursa Malaysia turut memperkenalkan Bursa Malaysia-i pada 2016 yang menjadi platform sama seperti Bursa Malaysia tetapi ditambah dengan ciri pematuhan syariah sepenuhnya.

Ini bermaksud semua produk dan perkhidmatan yang disediakan di bawah Bursa Malaysia-i seperti penyenaraian, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan lain-lain mematuhi ciri-ciri patuh syariah.

Jadi, pelabur khususnya yang beragama Islam mempunyai pilihan untuk menggunakan produk patuh syariah di samping memilih saham patuh syariah untuk berdagang. Tidak timbul isu atau pertikaian tentang halal atau haram pelaburan yang dilakukan jika anda memilih mana-mana dari 693 saham patuh syariah dan berdagang melalui Bursa Malaysia-i.

Bursa Malaysia-i menyediakan sekuriti patuh syariah kepada para pelabur dengan Organisasi Peserta Islamik (PO Islamik) sama ada secara langsung atau dalam talian. Dengan itu, pelaburan patuh syariah sepenuhnya dapat dilakukan.

Sehingga Januari 2018, ada 14 PO Islamik (Broker) yang menawarkan perkhidmatan patuh syariah ini iaitu:

1) Affin Hwang Investment Bank Berhad
2) AmInvestment Bank Berhad
3) BIMB Securities Sdn Bhd
4) CIMB Investment Bank Berhad
5) Hong Leong Investment Bank Berhad
6) Jupiter Securities Sdn Bhd
7) Kenanga Investment Bank Berhad
8) Malacca Securities Sdn Bhd
9) Maybank Investment Bank Berhad
10) RHB Investment Bank Berhad
11) INTER-PASIFIC Securities Sdn. Bhd.
12) MIDF Investment
13) Public Investment Bank
14) TA Securities

Jadi, apa perbezaan aktiviti perdagangan sedia ada dan PO Islamik sebelum dan selepas wujudnya Bursa Malaysia-i?

1. Instrumen
Instrumen pelaburan yang tersenarai di pasaran utama dan ACE Bursa Malaysia Securities Berhad adalah patuh syariah.

2. Perdagangan
PO Islamic dan Konvensional PO telah mengasingkan saluran perdagangan.

3. Depositori
Sekuriti patuh syariah dalam akaun CDS pelabur ditanda dengan kos ‘SP’ yang menunjukkan sekuriti patuh syariah.

4. Clearing
Clearing selepas perdagangan melalui PO Islamik dibuat dan dijamin Shariah-compliant oleh Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn Bhd.

5. Penyelesaian
Penyelesaian perdagangan antara PO Islamik dan Bursa Malaysia dilakukan melalui institusi kewangan Islam.

Nak tahu lebih lanjut, klik sahaja laman web Bursa Malaysia ini. Banyak info menarik yang boleh didapati di sini yang boleh hilangkan keraguan tentang status halal dan haram pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Pameran Pelaburan Syariah 2018

Kalau tak puas hati juga, pada 21 dan 22 Julai ini, Bursa Malaysia-i mengadakan Pameran Pelaburan Syariah 2018 bertempat di Dewan Pameran 1, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dengan pelbagai aktiviti dan ceramah menarik untuk anda.

Jadi anda boleh ke sana dan dapatkan pelbagai info berguna melalui tapak pameran dan kaunter yang dibuka dan pelbagai ceramah informatif boleh didengar.

Pameran yang bermula dari 9 pagi hingga 7 petang itu menampilkan ramai ikon, tokoh berpengaruh dalam pelaburan dan kewangan seperti Tuan Haji Mohd Asri Ahmad (THMA), Suzardi Maulan (Pak Di), Dr. Zaharuddin Abdul Rahman dan Dato Dr. Nazri Khan.

Jadi apa anda tunggu, masuk pun percuma. Jom pakat serbu pameran ini pada hari Sabtu 21 Julai dan Ahad 22 Julai.

Nak bawak anak-anak pun boleh, kerana pelbagai acara disediakan untuk si kecil seperti Upin & Ipin, badut, permainan pasir dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ilmu Teknikal Analisis: Reversal Bearish Tweezer Top

Kepada pelabur saham, Reversal Candlestick merupakan perkara yang tidak asing lagi untuk mereka gunakan apabila mengkaji dan menganalisis carta sesuatu saham. Antara Reversal Candlestick yang popular adalah seperti:-

  • Bullish/bearish engulfing
  • Morning star/evening star
  • Bullish/bearish harami

Artikel kali ini, kita akan mengulas tentang satu Reversal Candlestick yang jarang didendang. Reversal Candlestick tersebut adalah Tweezer Top dan Tweezer Bottom. 

Reversal Candlestick ini terbentuk daripada dua batang candlestick seperti gambar di atas. Tweezer Top merupakan Bearish Candlestick Pattern manakala Tweezer Bottom merupakan Bullish Candlestick Pattern. 

Bagi Tweezer Top Pattern, candlestick pertama adalah candlestick hijau yang ditutup tinggi pada hari berikut. Candlestick seterusnya dibuka sama tinggi dengan candlestick hijau hari sebelumnya kemudian jatuh lebih rendah berbanding harga pembukaan candlestick hijau pada hari sebelumnya. 

Tweezer Bottom pula merupakan Bullish Candlestick Pattern. Corak candlestick ini terbentuk apabila candlestick pertama berwarna merah panjang dan disusuli dengan candlestick hijau yang dibuka pada harga yang sama dengan harga penutupan hari sebelumnya. 

Untuk artikel kali ini, kita akan melihat contoh carta saham yang ada signal jualan apabila munculnya reversal Tweezer Top.

Tweezer Top Di Carta Time Dotcom

Sumber: TradingView

Jika kita perhatikan carta di atas, harga saham ini mulanya berada dalam bullish dengan kenaikan harga yang terus menerus. 

Apabila munculnya Tweezer Top seperti yang dibulatkan pada carta di atas, harga saham yang sebelumnya naik mula membuat penurunan harga atau pullback

Tweezer Top Di Carta Sedania Innovator

Sumber: TradingView

Sama seperti carta pertama tadi, carta saham Sedania Innovator ini sedang membuat kenaikan harga pada penghujung bulan November 2022, namun selepas munculnya candlestick Tweezer Top ini, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan meneruskan kejatuhan harga pada hari-hari berikutnya. 

Tweezer Top Pada Carta Reservoir Link Energy

Sumber: TradingView

Sama seperti dengan dua carta di atas, harga saham sedang berada di fasa bullish sebelum munculnya reversal Tweezer Top seperti yang dibulatkan di atas. 

Selepas reversal Tweezer Top, harga saham gagal untuk meneruskan kenaikan dan disambung dengan penurunan harga pada hari-hari berikutnya. 

Kesimpulan Tentang Tweezer Top  Pattern

Tweezer Top dan Tweezer Bottom ini adalah salah satu Reversal Pattern Candlestick yang ada dalam dunia pelaburan saham. 

Kewujudan pattern ini boleh dijadikan signal belian ataupun signal jualan sesuatu saham kepada pedagang saham. 

Signal ini juga tidak semestinya dijamin terjadi kerana pasaran saham ini sangat volatile dan ingat, bahawa “market” ini bukan kita yang punya. Jangan cuba melawan pasaran. 

Semoga artikel ini bermanfaat kepada anda. 

Peringatan : Perubahan harga yang lepas tidak menjanjikan keuntungan di masa akan datang. Saham yang disebut hanyalah untuk tujuan pendidikan dan bukanlah saranan belian atau jualan. Sebarang tindakan untuk melabur adalah keputusan dan tanggungjawab anda.