Pelaburan Saham Tu Syariah Kot, Apa Nak Risau?

Sebut sahaja pelaburan, ramai yang membayangkan skim-skim mengarut, penipuan dan isu yang paling panas; tentang status halal dan haram sesuatu pelaburan. Baguslah tu, itu tanda orang kita mula sedar untuk berhati-hati. Itu mungkin juga bayangan orang yang pernah ditipu oleh skim-skim TIPU.

Tapi kalau Bursa Malaysia pun tak pernah dengar, itu agak over. Bursa Malaysia ni merupakan platform di mana jual beli saham dijalankan. Bursa Malaysia menjadi badan sah, berautoriti dan diiktiraf. Tak ada saham atas angin atau tipu-tipu sebab semua aktiviti ini dipantau dan dijamin selamat.

Ada lebih daripada 900 saham didagangkan, manakala sehingga kini 693 daripadanya merupakan saham patuh syariah. Patuh syariah ini merujuk kepada saham yang disahkan sebagai patuh syariah, mengikut syarat yang ditetapkan dan boleh didagangkan oleh orang Islam.

Jemput baca Bagaimana Nak Tentukan Sesuatu Saham Itu Patuh Syariah Atau Tidak?

Ahli Majlis Penasihat Syariah Suruhunjaya Sekuriti

Di Malaysia, kita ada ahli Majlis Penasihat Shariah yang masing-masing mempunyai kelulusan dan memang pakar dalam bidang kewangan Islam.

Sumber: Suruhanjaya Sekuriti

Lebih meyakinkan, Bursa Malaysia turut memperkenalkan Bursa Malaysia-i pada 2016 yang menjadi platform sama seperti Bursa Malaysia tetapi ditambah dengan ciri pematuhan syariah sepenuhnya.

Ini bermaksud semua produk dan perkhidmatan yang disediakan di bawah Bursa Malaysia-i seperti penyenaraian, perdagangan, penjelasan, penyelesaian dan lain-lain mematuhi ciri-ciri patuh syariah.

Jadi, pelabur khususnya yang beragama Islam mempunyai pilihan untuk menggunakan produk patuh syariah di samping memilih saham patuh syariah untuk berdagang. Tidak timbul isu atau pertikaian tentang halal atau haram pelaburan yang dilakukan jika anda memilih mana-mana dari 693 saham patuh syariah dan berdagang melalui Bursa Malaysia-i.

Bursa Malaysia-i menyediakan sekuriti patuh syariah kepada para pelabur dengan Organisasi Peserta Islamik (PO Islamik) sama ada secara langsung atau dalam talian. Dengan itu, pelaburan patuh syariah sepenuhnya dapat dilakukan.

Sehingga Januari 2018, ada 14 PO Islamik (Broker) yang menawarkan perkhidmatan patuh syariah ini iaitu:

1) Affin Hwang Investment Bank Berhad
2) AmInvestment Bank Berhad
3) BIMB Securities Sdn Bhd
4) CIMB Investment Bank Berhad
5) Hong Leong Investment Bank Berhad
6) Jupiter Securities Sdn Bhd
7) Kenanga Investment Bank Berhad
8) Malacca Securities Sdn Bhd
9) Maybank Investment Bank Berhad
10) RHB Investment Bank Berhad
11) INTER-PASIFIC Securities Sdn. Bhd.
12) MIDF Investment
13) Public Investment Bank
14) TA Securities

Jadi, apa perbezaan aktiviti perdagangan sedia ada dan PO Islamik sebelum dan selepas wujudnya Bursa Malaysia-i?

1. Instrumen
Instrumen pelaburan yang tersenarai di pasaran utama dan ACE Bursa Malaysia Securities Berhad adalah patuh syariah.

2. Perdagangan
PO Islamic dan Konvensional PO telah mengasingkan saluran perdagangan.

3. Depositori
Sekuriti patuh syariah dalam akaun CDS pelabur ditanda dengan kos ‘SP’ yang menunjukkan sekuriti patuh syariah.

4. Clearing
Clearing selepas perdagangan melalui PO Islamik dibuat dan dijamin Shariah-compliant oleh Bursa Malaysia Securities Clearing Sdn Bhd.

5. Penyelesaian
Penyelesaian perdagangan antara PO Islamik dan Bursa Malaysia dilakukan melalui institusi kewangan Islam.

Nak tahu lebih lanjut, klik sahaja laman web Bursa Malaysia ini. Banyak info menarik yang boleh didapati di sini yang boleh hilangkan keraguan tentang status halal dan haram pelaburan saham di Bursa Malaysia.

Pameran Pelaburan Syariah 2018

Kalau tak puas hati juga, pada 21 dan 22 Julai ini, Bursa Malaysia-i mengadakan Pameran Pelaburan Syariah 2018 bertempat di Dewan Pameran 1, Pusat Konvensyen Kuala Lumpur dengan pelbagai aktiviti dan ceramah menarik untuk anda.

Jadi anda boleh ke sana dan dapatkan pelbagai info berguna melalui tapak pameran dan kaunter yang dibuka dan pelbagai ceramah informatif boleh didengar.

Pameran yang bermula dari 9 pagi hingga 7 petang itu menampilkan ramai ikon, tokoh berpengaruh dalam pelaburan dan kewangan seperti Tuan Haji Mohd Asri Ahmad (THMA), Suzardi Maulan (Pak Di), Dr. Zaharuddin Abdul Rahman dan Dato Dr. Nazri Khan.

Jadi apa anda tunggu, masuk pun percuma. Jom pakat serbu pameran ini pada hari Sabtu 21 Julai dan Ahad 22 Julai.

Nak bawak anak-anak pun boleh, kerana pelbagai acara disediakan untuk si kecil seperti Upin & Ipin, badut, permainan pasir dan banyak lagi.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Apa Itu Wyckoff Method Yang Menjadi Sebutan Pelabur Saham?

“Start to understand volume and you will start to trade on facts (not on news). Your trading will become exciting as you start to realize that you can read the market”

Richard D Wyckoff memulakan pengembaraan beliau dalam dunia pelaburan saham ini sekitar 1880-an sewaktu beliau umur belasan tahun lagi, sebagai penghantar pesanan pembelian saham. Waktu itu, pembelian saham harus dilakukan secara manual dan ianya melibatkan orang tengah dalam melengkapkan jual beli saham tersebut.

Karier beliau dalam saham diteruskan sehingga beliau membuka syarikat broker sendiri ketika berumur 20-an.

Maka dengan itu, Wyckoff terdedah dengan awal dan beliau adalah orang yang mengambil inisiatif dalam mengkaji kelakuan pasaran melalui kerja beliau sebagai orang tengah. Kajian beliau membuktikan bahawa terdapatnya paten atau bentuk bagaimana manusia menjual dan membeli saham dan ianya tidak lari daripada sifat manusia itu sendiri.

Ini secara tidak langsung berkait rapat dengan “Behavioural Finance”.

Melalui kajian inilah, beliau kembangkan dan hasilkan metod beliau berpaksikan kepada konsep bagaimana sifat manusia itu. Kita dapat lihat perlakuan tersebut, di antaranya melalui kuantiti dan juga melalui “supply and demand”.

Sehingga kini Wyckoff Method menjadi “de-facto” dalam asas kepada Analisa teknikal dan juga analisa carta. Konsep seperti Supply & Demand dan Tape Reading, adalah merupakan kemahiran dan ilmu Analisa yang dari awal telah distrukturkan metod kajian Wyckoff sendiri.

Beliau juga dikenali sebagai perintis bagi pendekatan teknikal dalam mengkaji pasaran kewangan. Dalam buku-buku yang beliau hasilkan, terutamanya ‘The Real Rules of the Game’, ianya menekankan pendekatan berstruktur dalam menganalisa pasaran.

Wyckoff juga bertanggungjawab mengumpulkan “best practices” daripada legendary trader seperti Jesse Livermore kepada beberapa hukum, prinsip, teknik dan metodologi, pengurusan kewangan dan modal, serta disiplin emosi dan mental.

Apakah Dia ‘The Real Rules of the Game’ Yang Dimaksudkan Oleh Wyckoff?

Wyckoff membawa satu prinsip atau hukum pasaran, di mana pasaran sebenarnya dikuasai oleh pihak yang mempunyai ‘large interest’ atau yang mempengaruhi pergerakan saham. Mereka ini dikenali sebagai The Composite Man, atau sekarang ini biasanya dipanggil Smart Money.

Smart Money ini adalah satu terma am yang merujuk kepada pihak yang mempunyai pengaruh saham yang besar atau modal yang besar, yang berupaya mengawal pergerakan sesuatu saham. Ia tidak semestinya seorang individu atau pun selalu kita panggil sebagai sindiket saham yang membawa gambaran aktiviti manipulasi yang melanggar peraturan

Tetapi ianya lebih kepada pihak yang mempunyai kuasa dana dan holding power seperti substantial shareholders, syarikat pengurus dana bertauliah, pengurus aset dalam negara dan luar negara. Terma lain dalam pasaran kita panggil ianya sebagai jerung, atau boleh kita simpulkan sebagai The Smart Money.

Apa yang cuba diketengahkah melalui Wyckoff Method adalah, agar seorang pedagang atau pelabur itu dapat membuat keuntungan dengan berdagang secara harmoni bersama dengan Smart Money.

Adakah Wyckoff Method Ini Sesuai Digunakan Oleh Semua Orang Dan Untuk Semua Kaunter?

Ya! Itu sudah pasti kerana Wyckoff Method ini distrukturkan berdasarkan tingkah laku manusia dalam proses jual beli saham itu sendiri, yang berasal daripada “behavioural finance”. Sama ada pelabur yang kecil modalnya sehingga ke sebesar-besar modal. Begitu juga dengan kaunter sama ada kaunter yang murah mahupun kaunter yang mahal.

Yang dimaksudkan dengan TINGKAH LAKU MANUSIA dalam konteks perdagangan atau pelaburan saham itu adalah kaitan perasaan tamak, terburu-buru, berharap, putus asa dan sebagainya apabila melibatkan pelaburan. Tingkah laku ini boleh dilihat dalam pergerakan harga saham tersebut.

Jika Charles Dow mengatakan struktur pasaran itu terbahagi kepada 3 fasa iaitu “Sideways”, “Uptrend” dan “Downtrend”, Wyckoff melalui pengalaman dan pemerhatiannya ke dalam pasaran saham telah memberi penjelasan kepada fasa-fasa tersebut dan menamakannya sebagai “Accumulation”, “Mark-Up” dan “Mark-Down”.

Melalui Wyckoff Method, fasa-fasa ini difahami secara mendalam yang menjadikan individu yang mengamalkannya akan nampak dengan jelas asas tindakannya apabila membuat pelaburan.

Melalui pemahaman yang mendalam terhadap fasa-fasa ini melalui Wyckoff Method, seorang individu akan mampu menganalisa corak pergerakan saham secara “naked chart” dan membuat keputusan dalam jual beli saham tanpa dibantu oleh indikator-indikator yang kompleks.

Ia adalah kaedah yang sangat efektif walaupun untuk individu yang baru serta amatur di dalam dunia saham.

Wyckoff Method

Di Malaysia, setakat hari ini pembelajaran yang efektif dan tersusun dalam membawa modul Wyckoff ini telah dibawa secara konsisten oleh Team SMARTSAHAM.COM.

Ia adalah modul yang direka daripada pengalaman dan pembelajaran secara sistematik dari pengasas team Smartsaham.com ini sejak lebih dari 14 tahun iaitu Tuan Alwi Adam. Beliau merupakan Bursamarketplace Guru dan Perancang Kewangan Berlesen Dari Bank Negara Dan Suruhanjaya Sekuriti.

Modul ini diolah dan dipersembahkan dengan cara yang mudah kepada masyarakat umum supaya dapat melakukan penilaian dalam pelaburan mereka dengan lebih efektif dan optimum, meminimakan risiko dan mengoptimakan keuntungan.

Pembelajaran efektif ini takkan dapat dizahirkan dengan hanya membaca tanpa penurunan ilmu yang berterusan. Mari sertai kami bersama team Smart Saham dalam memaksimumkan kemampuan anda dalam Jual Beli Saham!

This image has an empty alt attribute; its file name is wyckoff-trading-blueprint-7-hari-online.jpg

7 Hari Online Webinar

Tarikh: 15-21 Februari 2021
Masa: 830 malam – 1159 malam

Apa Yang Anda Bakal Perolehi?

Hari Pertama: Building A Winning Stock Watchlist
Hari Kedua: Simplifying Fundamental Analysis For Retail Traders
Hari Ketiga: Mastering Stock Valuation For Traders
Hari Keempat: Mastering The Precision Of Technical Analysis
Hari Kelima: Predicting The Future Via Advance Technical Analysis
Hari Keenam: The Majestic Wyckoff Trading Method
Hari Ketujuh: Trading, The Art Of Tape Reading & Monet Management

Siapakah Yang Wajib Hadir Seminar Ini?

Mereka yang baru ingin mengenali dunia saham & memulakan perdagangan saham (trading) secara patuh shariah

Mereka yang ingin menambahkan pendapatan sampingan malah boleh menjadikannya sebagai pendapatan utama dan kerja hakiki

Sudah berdagang namun sukar mendapatkan keuntungan yang konsisten dan besar

Sudah berdagang namun sentiasa rugi & terus rugi tanpa mengetahui apakah punca dan asbabnya

Ingin mencari jalan untuk menyelesaikan masalah hutang & kewangan anda

Ingin menjadikan saham sebagai jalan persaraan, malah mampu bersara muda & kaya

Ingin menjana pendapatan pasif di rumah malah di mana-mana sahaja, sambil travel sambil buat duit (asal ada internet & telefon pintar)

Dan semestinya mereka yang betul-betul tekad untuk belajar ilmu pelaburan saham, dari zero hingga hero!

Daftar sekarang di -> eWyckoff

Iklan
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!