Bagaimanakah SST Akan Meninggalkan Kesan Terhadap Harga Barang?

Pada bulan lepas, kerajaan baru mengumumkan pelan mereka untuk memperkenalkan semula Sales and Services Tax (SST), yang akan berkuatkuasa mulai September 1, 2018. SST akan menggantikan Goods and Services Tax (GST), yang baru-baru ini telah ditetapkan pada 0%.

Menurut The Sun Daily, Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata bahawa SST akan ditetapkan pada kadar sebelumnya, iaitu sebanyak 10%, kadar yang sama sebelum GST berkuatkuasa.

Walau Bagaimanapun, kadar SST boleh berada di antara 5% dan 25%, berdasarkan kadar SST yang dikenakan sebelum ini.

Contohnya, harga-harga bilik hotel dan perkhidmatan akan bergantung sama ada atau tidak, industri hotel perlu mengenakan cukai perkhidmatan seperti yang dilakukan sebelum ini untuk GST, menurut Malaysian Association of Hotels President, Sam Cheah dalam sebuah laporan oleh The Star.

Terdapat beberapa orang yang melihat 10% SST sebagai harga terlalu tinggi. Baru-baru ini, Malaysian Retailers Association (MRA), menggalakkan kerajaan untuk menetapkan kadar untuk SST yang akan datang kurang daripada 6%, menurut The Edge Markets.

Setakat ini, ramai pakar menjangkakan harga barangan untuk menjadi lebih rendah, walaupun ada potensi untuk kenaikan harga pada beberapa barangan, dan juga caj atau kos untuk perkhidmatan diberikan jika SST merangkumi pelbagai perkhidmatan yang lebih luas.

Contohnya, perkhidmatan yang diberikan boleh berasal dari syarikat kepada individu, seperti perkhidmatan profesional, ataupun dari satu syarikat ke syarikat yang lain.

Maklumat yang lebih lanjut mengenai pelaksanaan SST akan diumumkan secara beransur-ansur oleh kerajaan.

Sementara itu, terdapat beberapa perkara yang anda mesti tahu sebelum SST dimunculkan.

5 kesan penting SST yang anda mesti tahu sebagai pengguna:

1. Harga Untuk Perkhidmatan Menunggang Mungkin Akan Kekal Sama

Sumber Gambar: Fikri Rasyid/Unsplash

Dalam persidangan baru-baru ini, Ketua Negara Grab Malaysia berkata bahawa tiada kesan yang besar terhadap harga setelah SST bermula pada September 1. “Kami tidak lagi mempunyai butiran-butiran mengenai kesan SST. Pada masa ini, kami tidak mengharapkan harga untuk berubah serta-merta. Apa yang kita cuba lakukan adalah cuba untuk menggantikan sebahagian besar kos dalam sistem secepat mungkin,” katanya kepada pemberita setelah menandatangani memorandum.

 2. Barangan Pengguna Yang Terpilih Boleh Melihat Penurunan Harga

Sumber Gambar: kinkate/Pixabay

Dalam satu temu bual Bersama StarBiz, pakar perunding cukai, Yong Ming Jie mengatakan bahawa cukai jualan adalah berdasarkan kos pembuatan atau kos pengimportan dan jika cukai jualan berasaskan kadar cukai sebelumnya, iaitu sehingga 10%, maka harga barang akan turun.

Apabila SST masih berkuatkuasa sebelum ini, barangan pengguna seperti tiket wayang atau konsert, alat elektronik (kamera digital, komputer riba, telefon bimbit), produk penjagaan kulit, kosmetik dan pakaian tidak ada cukai. Memang diharapkan bahawa harga barangan akan berkurangan, melihat tidak lagi ada GST.

Iklan

“Untuk barangan pengguna seperti makanan dan minuman dan barangan runcit, kita boleh harapkan harga menjadi lebih rendah, lebih kurang 3%,” AmBank Group Chief Economist Anthony Dass memberitahu The Star.

 3. Harga Yang Lebih Murah Untuk Rumah

Berita yang amat baik untuk bakal pemilik rumah yang bercita-cita tinggi! Apabila harga hartanah dibincangkan, rumah-rumah baru dijangka melihat harga yang lebih murah. Ini adalah disebabkan kadar GST yang ditetapkan pada 0%, di mana harga perkhidmatan pembinaan dan bahan bangunan dikurangkan.

4. Harga Kereta Dijangka Meningkat

Sumber Gambar: welcomia/Freepik

Jika anda ada pelan untuk membeli kereta, anda dinasihatkan untuk membuat pembelian sebelum SST mula berkuatkuasa. Harga kereta dijangka meningkat dan lebih tinggi daripada harga GST, lebih kurang 2% hingga 3%.

“Sebelum GST dilaksanakan, SST adalah 10%. Jika kita anggap angka ini, kita menjangakan harga kenderaan meningkat. Ini merupakan anggaran yang mudah jika kadarnya adalah sama,” Presiden Malaysia Automotive Association (MAA), Datuk Aishah Ahmad berkata dalam satu laporan oleh NST.

Dalam keadaan yang sama, harga produk dan perkhidmatan kereta yang berkaitan dengan kereta (pembaikan, penyelenggaran) berpotensi untuk meningkat berikutan kadar 10%.

5. Harga Untuk Peralatan Elektrik Juga Mungkin Naik

Sumber Gambar: stockvault/Freepik

Harga barangan runcit dan barangan isi rumah, seperti perabot dan alat elektrik (penghawa dingin, peti sejuk, televisyen) juga dijangka meningkat berikutan kadar 10%.

Harga perkhidmatan kesihatan seperti urutan badan dan sesi spa boleh juga membebankan anda lebih banyak, disebabkan cukai perkhidmatan komponen SST.

Selain itu, berita buruk untuk semua yang suka minuman keras dan penagih rokok – semasa pelaksanaan SST sebelumnya, minuman keras mempunyai cukai sebanyak 20% dan rokok sebanyak 25%! Jika kerajaan baru membuat keputusan untuk mengenakan kadar yang sama, pasti akan ada kenaikan harga. Setakat ini, harga rokok kekal tidak berubah walaupun tanpa GST.

“Sebarang perubahan harga tidak akan berlaku. Itu merupakan komitmen kami untuk memastikan harga tidak tentu akan menjadi salah satu cara untuk mencegah penggunaan rokok,” Menteri Kesihatan, Dr. Dzulkefly Ahmad, berkata dalam satu laporan oleh The Star.

5 Cara Pintar Untuk Menikmati Percutian Di Mana Jarang Berlaku Cukai

Sumber Gambar: Alexas_Fotos/Pixabay

Buat kali pertama dalam 40 tahun, rakyat Malaysia pada masa ini menikmati percutian di mana cukai yang jarang berlaku untuk tempoh tiga bulan. Kami mengesyorkan anda melakukan beberapa perkara sebelum SST bermula pada September 1.

  • Beralih kepada pelan atau tawaran mudah alih yang lebih baik – Harga produk dan perkhidmatan telco telah disemak semula selepas 0% GST. Lebih baik beralih ke pelan mudah alih atau berurusan dengan nilai yang lebih baik.
  • Menggantikan barangan isi rumah lama – Disebabkan perabot dan alat elektrik dijangka akan lebih mahal, kini adalah masa yang tepat untuk menggantikan yang lama. Lebih baik dapatkan peralatan elektrik yang menggunakan tenaga elektrik yang berkurang dan perabot yang dikitar semula untuk penjimatan selanjutnya.
  • Servis kereta anda – Ambil kesempatan cukai 0% sekarang untuk melakukan pembaikan atau penyelenggaraan pada kereta anda sebelum SST dimulakan.
  • Belilah sebuah kereta yang baru jika ada pelan untuk membuat pembelian – Harga kereta jatuh dengan ketara, berikutan 0% GST. Jika anda bermimpi untuk memiliki satu, lakukanlah dengan secepat mungkin.
  • Pencarian rumah baru  – dengan kos perkhidmatan dan bahan binaan yang lebih rendah, harga unit kediaman juga lebih murah berbanding sebelum ini.

Sebelum anda membuat keputusan untuk membuat pembelian……

Kad kredit mungkin akan menjadi berguna untuk meningkatkan simpanan anda semasa anda menetapkan untuk membuat pembelian runcit atau membeli sesuatu yang lebih besar, seperti penghawa dingin atau peti sejuk, sebelum SST mula berkuatkuasa. Inilah sebabnya:

Dan itu bukanlah keakhirannya. Mohon sekarang untuk kad kredit Citi atau Standard Chartered di Bbazaar.my dan dapatkan satu Smart Health Bracelet bernilai RM 250, dan RM 50 Tesco e-Voucher! Cepatlah sekarang! Tawaran berakhir pada 31 Julai, 2018!

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

7 Salah Faham Pemilik Perniagaan Enterprise Berkaitan Cukai

Keuntungan atau kerugian perniagaan wajib dan perlu dilakukan setiap tahun. Pembaca yang memiliki perniagaan Enterprise, tahukan pendapatan perniagaan perlu dilaporkan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) menggunakan Borang B?

Borang B – pendapatan di bawah Sek 4(a) – 4(f) Akta Cukai Pendapatan 1967 dan diisi oleh individu yang mempunyai punca pendapatan perniagaan (tunggal) atau perkongsian.

Sepanjang tempoh 10 tahun dalam kerjaya sebagai juruaudit, saya dapati ada 7 salah faham utama berkaitan cukai di kalangan pemilik perniagaan Enterprise.

1. Bayar Zakat Banyak, Tak Perlu Hantar Borang Cukai

Definisi Zakat Perniagaan ; zakat yang wajib dikeluarkan hasil daripada harta perniagaan sama ada berasaskan pembuatan, perlombongan, perikanan, perkapalan, pembekalan, pertanian, perkhidmatan atau sebagainya dengan tujuan diperniagakan, sama ada dalam bentuk perniagaan persendirian, perniagaan perkongsian sesama Islam atau dengan bukan Islam, perniagaan semua jenis syarikat, koperasi atau perniagaan saham dan sebagainya.

Memang ramai peniaga terutamanya yang beragama Islam lebih sanggup membayar zakat yang banyak dari membayar cukai. Tapi cukai dengan zakat tak sama. Zakat wajib untuk umat Islam. Cukai undang-undang dalam negara. Zakat perniagaan boleh mengurangkan pembayaran cukai, namun masih perlu hantar borang taksiran dulu.

Tidak buat taksiran cukai (tak hantar borang) boleh dikenakan tindakan undang-undang. Walau bayar zakat banyak mana pun.

2. Perniagaan rugi, Tak Perlu Hantar Borang Cukai

Rugi dalam perniagaan perkara biasa. Kena ingat perniagaan kita untung atau rugi tetap kena hantar borang (Borang B). Malahan kalau perniagaan rugi, lagiiii la kena hantar. Rugi kalau tak hantar sebab rugi tahun ini boleh ditolak dengan untung masa hadapan.

3. Berniaga Online, Tak Perlu Daftar SSM & LHDN

Perniagaan online atau offline, ia tetap sejenis perniagaan. Semua perniagaan perlu berdaftar. Dropship pun sama. Kalau rajin update status gambar parcel poslaju menggunung dengan caption ‘Stok baru sampai, dah 5000 orang order!’, memang saja la kalau tak laporkan pendapatan tu.

4. Bila Daftar Dengan LHDN Nanti Kena Bayar Cukai

Selepas berdaftar di LHDN, kita bertanggungjawab melaporkan pendapatan perniagaan, belum tentu kena bayar cukai. Pengiraan cukai tak sama macam penyata untung rugi kita.

Macam dalam subtajuk no 2 di atas, kalau perniagaan rugi, kita tak perlu bayar cukai. Malahan rugi tersebut boleh dibawa ke tahun hadapan untuk ditolak dari untung tahun depan.

5. Beli Kereta Boleh Kurangkan Cukai – Mari Beli Ferrari / BMW / Mercedes / Audi!

Elaun Modal dibenarkan kepada orang yang melakukan perbelanjaan yang layak (PYL) ke atas aset yang digunakan untuk tujuan perniagaannya dan dituntut secara bertulis dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan. Maknanya kalau kita beli kereta untuk kegunaan perniagaan, kita boleh tuntut Elaun Modal.

Iklan

Untuk kenderaan baru yang bernilai kurang dari RM150,000, had yang dibenarkan ialah RM100,000. Jika harga kenderaan lebih dari RM150,000, amaun yang dibenarkan hanyalah RM50,000.

Maksudnya jika beli Audi A4 bernilai RM259,900, amaun yang dibenarkan untuk ditolak cukai cuma RM50,000 sahaja. Sebab ia bernilai lebih dari RM150,000. Jadi dari beli kereta besar seperti BMW, Mercedes, Audi dan seumpamanya lebih baik beli Honda atau Toyota.

Takdelah kata beli kereta mahal boleh kurangkan cukai banyak sangat.

6. Semua Belanja Pemilik Perniagaan Boleh Claim

Habis segala perbelanjaan ‘claim’ sebagai belanja perniagaan. Beli susu anak, pampers pun nak masuk dalam akaun perniagaan. Ubah suai rumah pun nak masuk akaun perniagaan.

Tak semua perbelanjaan boleh dituntut sebagai belanja yang layak untuk perniagaan. Hanya yang berkaitan secara langsung dalam perniagaan sahaja. Selain daripada itu tidak dibenarkan.

7. Kena ‘Kejar’ Jika Beli Kereta Atau Rumah Cash

Mungkin juga LHDN akan kejar (jika mereka ada masa). Tapi jika ada bukti sumber wang tu dari mana, tak perlu risau.

Contohnya, tahun lepas ada keuntungan bersih RM150,000. Selepas buat pengiraan dan hantar Borang B, perlu bayar cukai dalam RM30,000. Selepas bayar ada untung bersih RM120,000.

Tengok pula dalam aliran tunai masih ada tunai RM100,000 selepas tolak kos operasi. Ada pula kawan terdesak nak jual rumah, RM90,000. Belilah rumah guna tunai RM90,000.

Sudah tentulah tiada masalah. Sebab cukai telah dibayar, dan untung memang lebih dari nilai rumah itu. Cuma kenalah fikir mengenai perniagaan. Kalau dah 90% duit untung buat beli rumah, macam mana nak kembangkan perniagaan?

Harap ini sikit sebanyak dapat membantu pembaca yang bisnes kencang untuk urus pendapatan perniagaan.

Sumber asal artikel ini merupakan perkongsian daripada : Redzuan Bakar

Iklan

Recap Balik Apa Itu Sales & Services Tax

Salah satu daripada 10 Janji 100 Hari Pakatan Harapan sebaik sahaja mendapat mandat daripada rakyat Malaysia, adalah dengan Menghapuskan GST agar dapat mengurangkan kos sara hidup dengan pelbagai inisiatif peduli rakyat.

Sumber: Facebook Harapan Harapan

Kalau nak tahu, Ada Klasifikasi Barang Sifar GST, Tetapi Harga Barang Tetap Naik Juga.

Apa kata kita buat throwback sikit pasal Sales & Services Tax (SST) ini. Diharapkan dengan kembalinya SST, dengan penguatkuasaan yang lebih cekap daripada pihak Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) dan agensi-agensi yang terlibat; maka kita dapat harga barang turun hendaknya.

Untuk itu, kita dengar penjelasan daripada Puan Zurianee Zabidi, seorang Chartered Accountant atau Akauntan Bertaulah berkaitan SST ini:

Sebelum GST diperkenalkan. Malaysia menggunakan SST atau juga dikenali sebagai Sales and Service Tax. Sales Tax dan Service Tax adalah dua cukai yang berbeza.

1. Sales Tax

Lebih dikenali sebagai Single Stage Tax. Maksudnya kerajaan hanya mengutip cukai daripada manufacturer atau kilang.

Iklan

Rate nya pulak boleh jadi 5% atau 10% bergantung kepada barang atau goods nya.

Maksudnya hanya manufacturer yang akan membayar tax ini kepada Gov. Tapi logik nya, manufacturer pasti akan charge sales tax ini kepada wholesaler.

Manufacturer tidak perlu paparkan apa sahaja nilai tax tersebut dalam invoice yang dikeluarkan. Terus je include dalam nilai invoice. Dan invoice yang akan digunakan adalah normal invoice. Bukan tax invoice.

2. Service Tax

Service Tax pulak akan di charge oleh segelintir perkhidmatan yang ditawarkan kepada pengguna.

Tax rate nya pulak 6%

Contohnya : Professional services seperti peguam dan akauntan. Selain daripada itu, perkhidmatan lain yang disediakan oleh pihak hotel dan restoran.

Sumber: FB Zurianee Zabidi

GST Baru Diperkenalkan 1 April 2015

Rasanya baru saja GST diperkenalkan, dan memang betul pun. Dengan berusia baru 3 tahun, ianya bakal dihapuskan dan diganti semula dengan SST. Walau apa pun yang bakal berlaku, kita harapkan agar rakyat Malaysia dapat menikmati kehidupan yang lebih baik selepas tertubuhnya kerajaan baru yang dipimpin oleh Tun Dr Mahathir Mohamad.

Baca juga Dah Sedia Untuk SST 2.0? Ini Senarai Barang Yang Dikenakan 5%, 10% Dan Dikecualikan Cukai

Iklan

Taknak Bayar Cukai? Bersedia Untuk Berdepan Dengan 4 Kesan Ini

Kita mungkin tertanya-tanya apa akan berlaku jika tidak membayar cukai yang telah ditetapkan. Ramai tahu bahawa proses pengisytiharan dan pembayaran cukai adalah proses yang mudah tetapi tidak semua orang mahu melakukannya.

Bagi kita yang telah mempunyai fail cukai dan ditolak sebahagian daripada gaji setiap bulan, pastinya kita nak cepat-cepat setel dan mendapat semula ‘refund’ sekiranya kita terlebih bayar cukai.

Walau bagaimanapun, cukai boleh menjadi rumit jika kita mempunyai bisnes bersendirian atau pun bekerja sendiri tetapi tidak pernah mendaftar cukai, apa lagi membayarnya. Sekiranya hal ini berlanjutan, pasti akan ada kesan perlu kita hadapi.

Jom kita tengok 4 kesan sekiranya kita taknak bayar cukai.

1. Hutang Cukai Akan Terus Bertambah

Jika kita memutuskan bahawa kita enggan membayar cukai pada tahun ini, ia hanya akan merumitkan kehidupan. Dalam senario ini, kita akan dikenakan penalti kerana tidak membayar cukai.

Sesetengah penalti yang dikenakan adalah penalti bagi kegagalan untuk tidak menghantar Borang Nyata Cukai Pendapatan (Seksyen 112(1)), tidak melapor pendapatan yang betul (Seksyen 113) dan kegagalan membayar cukai pada waktunya.

2. Kena Penalti

Bagi mereka yang tidak membayar cukai, mereka mungkin akan dikenakan penalti jika sabit kesalahan. Penalti adalah denda bayaran yang cajnya adalah mengikut jumlah yang dikeluarkan oleh pihak mahkamah.

Semakin banyak cukai yang tertunggak, semakin tinggilah penaltinya.

Baca lagi tentang Kesalahan, Denda dan Penalti di sini.

3. Berisiko Dikenakan Tindakan Mahkamah Atau Penjara

Kesan tidak membayar cukai juga menjadikan kita berisiko dikenakan tindakan mahkamah atau dipenjarakan di atas kesalahan tersebut. Harta benda serta semua barang peribadi kita mungkin akan disita oleh pihak kerajaan mengikut berapa banyak nilai cukai yang kita tak bayar.

4. Tidak Dapat Ke Luar Negara 

Paling buruk lagi, kesan tidak membayar cukai juga membuatkan kita dihalang daripada keluar negara oleh Jabatan Imigresen. Sekatan perjalanan ini dikenakan ke atas individu atau pengarah syarikat yang gagal menjelaskan cukai pendapatan, cukai keuntungan harta tanah atau cukai korporat.

Kalau nak keluar juga, kena jelaskan dulu tunggakan cukai. Semakan Sekatan Perjalanan boleh dibuat di sini.

Itulah antara kesan tidak bayar cukai ramai tak tahu. Memang amat buruk kesannya jika kita tidak membayar cukai.

Oleh itu, jom kita sama-sama menjalankan tanggungjawab kita sebagai rakyat Malaysia dengan membayar cukai bagi membangunkan negara.

Baca juga:

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

This image has an empty alt attribute; its file name is Dapatkan-101-Rahsia-Penjimatan-Cukai-Pada-Harga-Istimewa-700x934.jpg

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Iklan

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

9 Jenis Pendapatan Yang Dikenakan Cukai

Sebelum kita nak ambil tahu jenis pendapatan yang LAYAK dikenakan cukai, kita kena tahu dulu adakah kita orang yang layak dikenakan cukai? Ini ciri-cirinya:

1. Jika anda bujang dan menerima gaji melebihi RM34,001 setahun setelah ditolak KWSP

(Anggaran gaji bersih sebanyak RM,2834 sebulan)

2. Sudah berkahwin, pasangan tidak bekerja namun gaji melebihi RM46,001 setahun

(Anggaran gaji bersih sebanyak RM3,834 sebulan)

3. Jika menjalankan bisnes, bisnes online tak kisah apa jua produk

4. Pekerja baru yang perlu membayar cukai melalui PCB (potongan cukai berjadual)

5. Mereka yang menerima pendapatan yang perlu dicukai

6. Individu yang menjual / membeli hartanah

Kalau anda tergolong dari kalangan mereka d iatas,boleh daftar akaun secara online di: http://daftarindividu.hasil.gov.my/dafsgjpnvdprd.php

Dah tahu siapa yang dikenakan cukai, jom kita tengok 9 jenis pendapatan yang dikenakan cukai seperti berikut:

1. Perniagaan dan Pekerjaan

Apa jua jenis perniagaan dan pekerjaan yang kita terima wang masuk ke dalam akaun bank.

Jadi blogger, YouTuber atau instafamous buat review produk dapat ribu riban perlu tak?

Dinasihatkan daftar sahaja secara online. Kalau duit banyak masuk ke akaun peribadi, bank pun tertanya-tanya juga. Mungkin akan dipanggil dan akan dinasihatkan buka akaun semasa dan perlu daftar perniagaan dengan SSM.

Anda lagi menyesal kalau ada yang buat report, kemudian kita kena siasat dan perlu bayar cukai beserta dengan denda.

2. Penggajian

Biasanya pihak majikan boleh bukakan fail untuk pekerja mereka. Bagi pekerja yang menerima gaji yang layak dipotong cukai, ada alternatif PCB (potongan cukai berjadual).

Ada yang kata rugi bayar tiap-tiap bulan tapi tak dapat apa-apa. Sebenarnya jika kita pandai mengatur perbelanjaan, kita boleh dapat lebihan (refund) yang akan dipulangkan kembali.

3. Dividen & Faedah (Interest)

Jika kita menerima dividen yang dikira sebagai pendapatan, kita akan dikenakan cukai di atas dividen yang diperolehi. Namun, ada dividen atau faedah yang dikecualikan seperti Tabung Haji, ASB atau Unit Amanah.

Cukai ke atas faedah dikenakan ke atas pekerja apabila majikan memberi pinjaman kepadanya.

4. Diskaun

Biasa pendapatan yang diterima bukan dalam bentuk cash tetapi benefit in kind. Sebagai contoh kita terima diskaun pembelian kenderaan dengan syarikat yang menjual kereta kerana kita bekerja dengan syarikat kenderaan tersebut.

Atau contoh kita kerja dengan syarikat developer rumah dan syarikat beri kita diskaun masa beli rumah yang syarikat kita sendiri dibangunkan.

Jumlah diskaun tersebut layak dikenakan cukai.

5. Sewa

Menerima pendapatan daripada hasil menyewakan kediaman, tanah, kenderaan mahu pun barang yang digunakan seseorang dan kita terima wang ringgit sebagai ganti.

6. Royalti

Adalah bayaran yang diterima berkali-kali hasil yang dibuat sekali sahaja. Namun royalti ini dapat pengecualian daripada cukai sekiranya:

Iklan
This image has an empty alt attribute; its file name is Jenis-Pendapatan-Yang-Dikenakan-Cukai2-700x284.jpeg
Sumber : http://www.hasil.gov.my/

7. Premium

Adalah hadiah dan ganjaran yang diterima seperti percutian, baucar, telefon, wang tunai, laptop mahu pun rumah. Bayaran cukai boleh dikenakan ke atas kita mengikut syarat.

8. Pencen

Bayaran yang diterima apabila berkhidmat dengan badan kerajaan sehingga tempoh umur pencen.

Sumber: http://www.jpapencen.gov.my/skim_faedah_persaraan.html

Nak cek penyata pencen boleh ke sini : https://apps.jpapencen.gov.my/penyatabayaran

Jenis pencen yang mendapat pengecualian :

Sumber : http://www.hasil.gov.my/

9. Anuiti

Adalah bayaran yang diterima secara tetap dan berulang-ulang yang dibayar oleh syarikat takaful atau insurans untuk tempoh tertentu. Mereka yang melanggan produk anuiti adalah untuk bersara dengan tenang sambil menerima wang secara konsisten, tanpa perlu bekerja.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan unit amanah dan takaful di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej.

Dapatkan 101 Rahsia Penjimatan Cukai Pada Harga Istimewa

This image has an empty alt attribute; its file name is Dapatkan-101-Rahsia-Penjimatan-Cukai-Pada-Harga-Istimewa-700x934.jpg

Bila sebut sahaja LHDN, rata-rata akan tersentap mendengar 4 huruf berbisa ini yang langsung berkait rapat dengan cukai. Topik cukai bukanlah satu isu yang asyik dibincangkan. Malah, mereka yang bukan dari golongan pembayar cukai akan cepat-cepat tutup telinga dan melarikan diri dari isu panas ini.

Sebenarnya, isu cukai adalah topik yang menyeronokkan dan patut diambil berat oleh semua individu yang menjana pendapatan lebih dari RM36,000 SETAHUN, lebih-lebih lagi usahawan dan mereka yang memiliki perniagaan. Kurang daripada itu, anda sebenarnya tak perlu takut.

Apa Kandungan Dalam e-Book Ini Yang Dapat Bantu Saya Kurangkan Cukai?

Dalam e-book yang dikarang khas untuk anda yang bakal membayar cukai dan sedang pening kepala membuat kira-kira, anda akan pelajari 101 pendedahan ilmu pengurangan cukai antara tajuknya:

1. Manfaat Menjadi Seorang Pembayar Cukai

Ketahui 6 kelebihan menjadi pembayar cukai yang sebenarnya menguntungkan anda dan bisnes anda. Anda juga diberikan carta alir panduan pendaftaran cukai pendapatan secara online.

2. Simpan Rekod Anda

Ketahui lebih 20 jenis rekod atau penyata yang wajib anda simpan jika anda mahu menggunakan sepenuhnya fasiliti pengurangan cukai

3. Tak Semua Pendapatan Dikenakan Cukai

Ketahui 13 jenis pendapatan yang dikecualikan daripada dikenakan cukai.

4. Yuran Pendidikan – Belajar Sampai Liang Lahat

Jika anda sedang melanjutkan pelajaran, ketahui jumlah maksimum pelepasan yang anda boleh masukkan.

5. Pelepasan Gaya Hidup – Jangan Terlebih Gaya Sudahlah

5 pelepasan cukai terhadap pembelian atau langganan tertentu yang boleh dituntut.

6. Derma Dibenarkan – Faedah Dunia Akhirat

Ketahui bagaimana untuk menuntut pengurangan cukai melalui derma-derma yang telah dilakukan

Dan banyak lagi kaedah dan cara-cara yang dapat mengurangkan cukai.

Dapatkan e-Book 101 Rahsia Penjimatan Cukai hari ini -> https://www.majalahlabur.com/BijakCukai

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!