Mahukan Pendapatan Biasa-Biasa atau Lebih Dari Biasa?

Ini impian hampir semua orang : Nak kehidupan yang senang, tenang, dan tidak tersepit dengan masalah ekonomi yang makin hari makin seram.

Anak muda, makan gaji masuk pagi balik petang itu mulia. Kalau tak buat kerja, maka kita tak akan dapat duit. Basically we are trading our time with money. Ada peluang cari side income, mantapkan simpanan.

Gaji sebagai satu-satunya income stream adalah BERBAHAYA.

Ya, zaman sekarang memang ramai buat dua atau tiga kerja. Tidak semua orang larat buat dua atau tiga kerja sampai tua.

Setiap orang berbeza cara mereka menambahkan pendapatan. Baca juga 24 Idea Bisnes Yang Berpotensi Tinggi dan Lumayan.

Ada yang memerah keringat dari pagi sampai tengah malam. Ada juga yang memilih untuk menambah pendapatan dengan hanya duduk di rumah.

Dalam keadaan serba canggih hari ini, ada banyak perkara yang telah dimudahkan. Sudah tidak mustahil bagi mereka yang bekerja sepenuh masa untuk dapatkan pendapatan tambahan.

A. Income Makan Gaji

Makan gaji atau dengan mempunyai pendapatan tetap sudah pasti menjadi pilihan majoriti rakyat Malaysia. Tak perlu risau atau fikir akan pendapatan pada bulan hadapan. Cukup bulan, gaji masuk dan berbelanja seperti biasa.

Namun, dengan peningkatan kos sara hidup (peningkatan harga barang, servis dan lain-lain) menyebabkan ramai orang bertindak untuk menambah pendapatan.

Orang muda yang bekerja makan gaji, gunakan kelebihan yang ada ini untuk menyimpan secara tetap dan kemudian cipta aset lain atau belajar menambahkan pendapatan lain daripada pelbagai instrumen pelaburan.

B. Income Makan Gaji Dan Terlibat Dengan Saham

Tapi bagaimana nak tambah pendapatan sebab sekarang masih makan gaji? Nak tambah pendapatan tetapi tidak mahu mengorbankan masa bersama keluarga tercinta?

Percayalah, pelaburan saham adalah alternatif yang sesuai. Lagi pun ianya instrumen yang sah dan patuh syariah.

10 tahun lepas pendedahan tentang perkara sebegini agak terhad namun dengan adanya teknologi, kita boleh mendapatkan ilmu di hujung jari saja. Lagipun kita tak perlu tengok saham tu hari-hari.

Menggunakan wang lebihan, pelaburan saham dapat membantu meningkatkan pendapatan. Jika setiap bulan sasarkan untuk mendapat pulangan minima 10%, itu pun sudah sangat baik!

Nampak macam sedikit tetapi jika menggunakan teknik compunding, pulangan yang dijana akan menjadi lebih besar. Baca juga Bro, Biasa Dengar Tak ‘Compounding Interest’? Ini Ada Contoh Kiraan.

Bila cashflow dah cantik, simpanan cukup, takaful pun dah ada, cepat-cepat melabur saham.

Bak kata Warren Buffet, “Risk comes from not knowing what you’re doing”..

Belajarlah dulu sebelum melabur saham. Tak perlu ikut cakap kawan, tak perlu try and error.

Peluang Sentiasa Ada Untuk Mereka Yang Berilmu


Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Tak perlu tunggu duit dalam bank ada RM100,000 baru nak mula melabur saham. Ada RM1,000 pun dah boleh mula melabur. Eh, RM100 pun boleh la bro…

Asri Ahmad Acadmey akan tunjukkan STEP-BY-STEP dalam bahasa mudah difahami bagaimana menambah pendapatan ekstra melalui pelaburan saham yang SAH, MUDAH dan PATUH SYARIAH di Bursa Malaysia.

Pembelajaran yang santai, bahasa yang mudah faham.

Tapi program ini bukan sembarangan.
Ianya diiktiraf oleh pihak Bursa Malaysia.

Previous ArticleNext Article

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA