Pendapatan Biasa-Biasa atau Pendapatan Lebih Dari Biasa?

Dalam keadaan ekonomi yang tidak menentu, sudah menjadi perkara yang normal seseorang itu akan buat kerja tambahan lebih daripada satu. Ada yang memerah keringat dari pagi sampai tengah malam. Ada juga yang memilih untuk menambah pendapatan dengan hanya duduk di rumah.

Dalam keadaan serba canggih hari ini, ada banyak perkara yang telah dimudahkan. Sudah tidak mustahil bagi mereka yang bekerja sepenuh masa untuk jana pendapatan tambahan.

A. Income Makan Gaji

Makan gaji atau dengan mempunyai pendapatan tetap sudah pasti menjadi pilihan setiap orang. Tak perlu risau atau fikir akan pendapatan pada bulan hadapan. Cukup bulan, gaji masuk dan berbelanja seperti biasa.

Namun, dengan peningkatan kos sara hidup (peningkatan harga barang, servis dan lain-lain) menyebabkan ramai orang perlu menambah pendapatan. Walaupun makan gaji, namun gaji yang diterima tidak cukup atau sekadar cukup-cukup makan.

B. Income Makan Gaji Dan Terlibat Dengan Saham

Tapi bagaimana jika anda tambah pendapatan anda walaupun sekarang masih makan gaji? Penat atau tidak punyai masa yang banyak untuk kerja lain? Nak tambah pendapatan tetapi tidak mahu mengorbankan masa bersama keluarga tercinta?

Pelaburan saham dapat membantu! Dengan pelaburan saham, anda tidak perlu berpenat lelah, memakan masa yang lama tetapi anda dapat menambah pendapatan anda. Menggunakan wang lebihan anda, pelaburan saham dapat membantu mmeningkatkan pendapatan anda setiap bulan. Bayangkan dengan modal yang dikeluarkan, setiap bulan anda mendapat keuntungan minima 10%. Nampak sedikit tapi jika anda menggunakan teknik compunding, pasti keuntungan yang dijana akan menjadi lebih besar.

Selamat melabur!

Artikel ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.

Previous ArticleNext Article

Awas! Dengan 4 Jenis Saham Ini

AWAS! Nak beli saham ni tak boleh lah main beli jer.

Niat nak melabur boleh berubah menjadi lebur kerana sikap terburu-buru atau tamak yang ada dalam diri kita. Untuk melabur, perlulah dengan ilmu.

Dengan ilmu, anda dapat mengurangkan risiko kerugian. Jika pembelian saham dilakukan dengan semberono, kemungkinan untuk rugi itu lebih tinggi.

Haa. Kami kongsikan kepada anda semua 4 jenis saham yang perlu anda berhati-hati ketika melabur.

Kena tahu cara yang betul dan syarikat yang sesuai untuk dilaburkan. Jika tersilap langkah diri sendiri yang rugi nanti. Sebab itu anda perlu berhati-hati dengan jenis-jenis saham seperti ini.

Mungkin nampak kadar keuntungannya lebih cepat atau dengan harapan beli di harga yang murah atau rendah, keuntungan akan lebih tinggi.

Namun perkara sebaliknya boleh berlaku. Kenali saham syarikat yang anda ingin beli serta pastikan anda yakin dengan keupayaan saham syarikat tersebut.

Ingat! Jangan main labur je, nanti melebur.

Selamat melabur!

Video ini dibawakan khas oleh Asri Ahmad Academy. Jika anda betul-betul ZERO dalam pelaburan saham, anda boleh mendaftar webinar anjuran Asri Ahmad Academy bersama Bursa Malaysia di sini.