Prestasi Top 20 Pegangan Skim ASB Dalam Bursa Malaysia Meningkat Bagi Setengah Tahun 2019

Tahun 2018 menyaksikan penurunan kadar dividen Amanah Saham Bumiputera (ASB) merosot sedikit berbanding tahun-tahun sebelumnya.

Ini disebabkan prestasi FBMKLCI yang mencatatkan penurunan sebanyak 9.1% pada tahun lalu. Eh tahu ke tak, bahawa ASB banyak melabur di Bursa Malaysia? Jadi kalau pulangan daripada Bursa Malaysia tak berapa bagus, dividen untuk tahun itu pun terjejas sedikit.

Jadi bagaimana pula dengan prestasi saham-saham yang dilabur ASB bagi setengah tahun 2019 ini?

Sumber: The Edge dan Bloomberg

Alhamdulillah, ASB telah berjaya meraih penambahan nilai sebanyak RM1.7 bilion atau +2.30% bagi enam bulan pertama tahun 2019 ini.

3 penyumbang terbesar kepada peningkata ini adalah Sapura Energy, Velesto Energy dan Telekom Malaysia (TM).

Manakala 3 syarikat yang paling merosot pula adalah Asia File Corp, Sime Darby dan SP Setia.

2019 Adalah Petanda Yang Baik

Kalau diikutkan, FBMKLCI telah mencatatkan prestasi terbaik setiap 10 tahun sekali, iaitu pada tahun 1989, 1999 dan 2009. Mungkinkah sejarah bakal berulang pada tahun 2019?

Boleh baca dengan lebih mendalam di Prestasi Tahunan FBMKLCI Dari 1982-2019.

Prestasi Terbaik IPO Setengah Tahun 2019

This image has an empty alt attribute; its file name is prestasi-ipo-jun-2019-table-baru-700x355.jpg

Memang terbaik prestasi IPO bagi tahun 2019 ni. Daripada 14 yang disenaraikan setakat pertengahan tahun 2019, 78.57% naik dalam masa sehari, dan 57.14% naik setakat 28 Jun 2019.

Jemput baca selanjutnya di Prestasi IPO Setengah Tahun 2019.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

“FBM KLCI Bakal Cecah 1,630 Mata Menjelang Hujung Tahun 2019”, Rakuten Trade

Baru-baru ini telah berlangsung sebuah event, dan Mr Kenny Yee selaku Ketua Penyelidik Rakuten Trade telah memberikan pandangan beliau atau Market Outlook tentang pasaran saham Malaysia.

Dan menurut beliau, FBM KLCI bakal mencecah paras 1,630 mata pada penghujung tahun 2019, dan naik ke paras 1,750 mata pada tahun 2020 berdasarkan beberapa faktor berikut:

  • *16x Price-to-Earnings Ratio
  • Pertumbuhan negatif dicatatkan tahun ini, dan pendapatan syarikat meningkat kepada 5.80% tahun depan
  • MYR/USD berlegar di paras RM4.15-RM4.10 tahun ini, dan mengukuh ke paras RM4.00 pada tahun depan
  • Kadar faedah yang stabil (Malaysia hanya mencatatkan sekali penurunan kadar faedah berbanding tiga kali penurunan kadar faedah di Amerika Syarikat bagi tahun 2019)

*Untuk tahu Price-to-Earnings Ratio (P/E Ratio), kita kena tengok berapa harga saham semasa syarikat dan nilai EPS. Jika saham sekarang didagangkan pada harga RM10, dan nilai EPS adalah RM1, maka P/E ratio syarikat adalah 10. Lagi rendah nilai ini, lagi bagus syarikat tersebut.
*Earnings Per Share (EPS) –> Nilai perolehan bagi setiap saham, contohnya dengan setiap unit saham berapa perolehan yang syarikat dapat. Syarikat yang mempunyai EPS positif adalah syarikat yang buat untung, EPS negatif bermakna syarikat tersebut rugi

Mr Kenny turut memberi stock tips beliau, iaitu 5 saham blue chip dan 5 saham Small-Cap dan Mid-Cap seperti berikut:

5 Saham Blue Chip

  • Petronas Chemicals Group Berhad
  • *Public Bank Berhad (Tak Patuh Syariah)
  • Petronas Gas Berhad
  • Kuala Lumpur Kepong (KLK)
  • *Hong Leong Bank Berhad (Tak Patuh Syariah)

5 Saham Small-Cap dan Mid-Cap

  • Kelington Group Berhad (KGB)
  • Bahvest Resources Berhad
  • LYC Healthcare Berhad
  • Vertice Berhad
  • *RCE Capital Berhad (Tak Patuh Syariah)

3 Syarikat Yang Bakal Masuk Ke FBM KLCI

  • Westports Holdings Berhad
  • KLCC Stapled
  • Telekom Malaysia Berhad

3 Syarikat Yang Bakal Terkeluar Daripada FBM KLCI

  • *Malaysia Airports Holdings Berhad (Tak Patuh Syariah)
  • *AMMB Holdings Berhad (Tak Patuh Syariah)
  • Top Glove Corporation Berhad

Iklan

Bursa Marketplace Baru Lancar MLT (Mirror, Learn & Trade)

Baru-baru ini, Bursa Marketplace telah melancarkan platform baru yang bernama MLT (Mirror, Learn & Trade).

Objektif MLT dibangunkan adalah untuk membina keyakinan dan memberi bimbingan kepada orang ramai yang baru nak mula melabur atau berdagang di Bursa Malaysia. Dengan menyertai platform baru ini, semua pengguna boleh lihat dan ikut bagaimana seseorang penganalisa pelaburan berlesen mengurus portfolio mereka, dan merebut peluang yang ada dalam pasaran saham.

Yang lebih penting lagi, platform ini adalah percuma untuk semua, selagi anda merupakan pengguna yang berdaftar dengan BursaMKTPLC.

Buat masa ini, ada 9 penganalisa dan 2,813 mirror yang anda boleh follow. Setiap pengguna yang berdaftar akan diberi modal maya (olok-olok) sebanyak RM100,000.

Kenapa Best Sangat MLT Ni?

Bagi pelabur baru, bayangkan anda dapat modal percuma untuk mula mengurus portfolio tersendiri. Bila dah ada duit, boleh belajar dengan penganalisa yang berpengalaman dan strategi yang mereka gunakan.

Juga akan diberi idea-idea mengenai saham-saham apa nak beli, dengan komuniti MLT sendiri di dalam satu platform yang mudah untuk digunakan.

Tapi tak ada jaminan atau kata gerenti untung kalau ikut ‘mazhab-mazhab’ mereka ni.

Sempena pelancaran MLT ini, pelbagai hadiah menarik disediakan untuk semua pengguna baru yang berdaftar.

Apa tunggu lagi, daftar sekarang di lawan web Bursa Marketplace. Kalau dah buka akaun sebelum ini, guna saja akaun tu.

Iklan

Boleh Tak Kita Beli Saham Syarikat Tak Patuh Syariah?

Yang HARAM lagi terang haramnya:
Syarikat Judi seperti saham Magnum Berhad.
Syarikat Arak seperti saham Carlsberg Brewery Malaysia Berhad.

SAHAM SYARIKAT TAK PATUH SYARIAH – BOLEH BELI TAK?

Kenapa saham syarikat MMS Ventures Berhad tak patuh syariah?
Contoh lain yang dapat kami berikan adalah seperti saham syarikat OldTown Berhad (operator Old Town White Coffee) dan Astro Malaysia Holdings Berhad.

Bukannya jual arak.

Ya. Saya faham. Anda mesti rasa frustrated sebab ada beberapa saham syarikat yang bisnes dia make sense semua, tapi tiba-tiba tak patuh syariah pula.

Apa kes?

Okay, biar saya explain dengan mudah dan jelas di sini.

First, kategori syariah dan tak syariah ni telah ditetapkan oleh Securities Commission Malaysia (SC). Boleh berkenalan dengan ahi Majlis Penasihat Syariah mereka di sini.

Ada banyak sebab, paling utama dia nak galakkan syarikat-syarikat tersenarai di Bursa Malaysia untuk cuba jadi syariah.

Second, ada DUA jenis filtering yang perlu dibuat. First filtering ialah dari segi bisnes operation. Second filtering ialah dari segi berapa banyak aktiviti riba yang syarikat ada buat.

Apa maksudnya aktivti riba yang syarikat buat? Kalau syarikat ada hutang dan ada cash di bank, semua tu merupakan aktiviti yang melibatkan riba.

Jadi, bagaimana SC tentukan aktviti riba ni? SC akan buat 2 jenis pengiraan:

  • Pertamanya dia akan kira berapa banyak Cash yang syarikat letak di bank konvensional yang dapat interest dan fixed deposit.
  • Kemudian dia akan kira berapa banyak Hutang yang syarikat ada based on conventional loan.

Dia ambil Cash bahagi dengan Total Asset. Kalau misalnya lebih dari 0.33. Maka syarikat tak patuh syariah.

Kemudian dia ambil Hutang bahagi dengan Total Asset. Kalau misalnya lebih dari 0.33. Maka syarikat tak patuh syariah.

Senang saja. Mereka dah putuskan ini cara terbaik nak tentukan sama ada syarikat ni patuh syariah ataupun tidak.

Memetik maklumat dari laman web SC : Di samping kriteria kuantitatif dua peringkat di atas, MPS juga mengambil kira aspek kualitatif yang melibatkan persepsi masyarakat umum atau imej aktiviti syarikat dari perspektif pengajaran Islam.

Ada juga beberapa ulama’ lain dan dari school of thoughts yang lain (majoriti di US) menyatakan bahawa sebenarnya boleh je beli saham syarikat yang ada cash dan debt di bank konvensional. Antara perdebatan mereka ialah operasi bisnes syarikat itu mostly bukannya really with all these money.

Syarikat buat untung sebab bisnes dia, bukannya disebabkan interest yang dia dapat dekat bank. Contohnya, syarikat chip processor seperti AMD, pendapatan dan untung mostly datang dari jual chip, bukannya dari interest yang dia dapat dari bank. So, dalam kes ni, no problem.

Ada yang ambil langkah selamat untuk cakap bahawa, kita tetap kena BERSIHKAN dan PURIFY keuntungan kita dari saham-saham syarikat yang ada aktiviti riba ni based on how much aktiviti tu.

Ini merupakan isu Fiqah yang mempunyai banyak perbezaan pendapat.

Dalam kes ini. Penting untuk menjadi open minded dan bersedia untuk listen to the arguments from every side. Saya ada my own point of view dan pendirian saya dalam kes ni. Tapi untuk majoriti, mungkin lebih selamat untuk anda ikut badan berautoriti seperti Securities Commission.

After all, kebanyakan dari kita ni jenis taqlid dan tak ada ilmu agama yang tinggi.

Baca juga :
Apakah Pelaburan Saham itu Syari’e?
 

Nak Melabur di Pasaran Saham? Nanti Dulu…Fahamkan 7 Fakta Ini

Artikel ini adalah olahan MajalahLabur dari posting asal Tuan Hafiz, follow beliau untuk lebih banyak ilmu pelaburan saham

Iklan

Empat Catalyst Bakal Jadi Penggerak Pasaran Saham Global Pada Minggu Ini (25–29 November 2019)

Pasaran saham global ditutup lebih tinggi pada akhir dagangan minggu lalu dipacu oleh peningkatan kaunter-kaunter kewangan, peruncitan dan telekomunikasi terutamanya di Wall Street. Ketiga-tiga indeks saham utama Amerika Syarikat (AS) berakhir positif dengan Dow Jones Industrial Average (DJIA) menokok 0.39%, S&P 500 dan Nasdaq masing-masing meningkat 0.22% dan 0.16%.

Walaubagaimanapun, tiga indeks tersebut merekodkan kejatuhan pertama sejak beberapa minggu lalu. S&P 500 jatuh buat pertama kali dalam tempoh enam minggu.

Minggu ini akan menjadi sesi dagangan yang pendek di Wall Street dengan cuti umum Thanksgiving di Amerika Syarikat, tetapi tidak bermaksud pelabur tidak akan meneliti perkembangan pasaran terutamanya isu-isu perdagangan dan data ekonomi penting.

Dalam perkembangan isu perdagangan, Presiden Xi Jinping berkata kedua-dua pihak sedang bekerjasama dalam rundingan tetapi berikrar akan meninggalkan meja rundingan jika kedaulatan negaranya diancam. Setakat ini tiada perjanjian yang akan disepakati dalam masa terdekat dan yang pasti terdapat tarif tambahan yang akan dikenakan terhadap China pada 15 Disember ini.

Pelabur pada minggu ini akan terus meneliti laporan pendapatan syarikat untuk suku ketiga di samping laporan data ekonomi Amerika Syarikat. Terdapat beberapa data penting yang akan dikeluarkan termasuklah data inflasi dan pertumbuhan KDNK.

Jika mengambil kira kebimbangan terhadap perang dagang antara AS-China, pertumbuhan global yang perlahan, kadar faedah, pasaran bon, Brexit dan beberapa isu geopolitik global – ini bukanlah tahun yang mudah kepada pelabur.

Segalanya tampak positif dalam tempoh beberapa minggu lalu apabila pasaran kewangan disokong oleh berita perjanjian fasa pertama AS-China yang semakin hampir dicapai. Namun, ia pudar daripada semasa ke semasa sehinggalah campur tangan Amerika Syarikat yang menyokong pro-demokrasi di Hong Kong. Ia dilihat sebagai satu halangan dalam rundingan perdagangan khususnya usaha untuk meneutralkan tariff yang telah dikenakan.

Berikut adalah lima catalyst utama yang bakal menjadi perhatian para pelabur sepanjang minggu ini.

1. Perkembangan Rundingan Amerika Syarikat – China

Selama dua dekad ekonomi global menikmati pertumbuhan drastik disokong oleh lonjakan perdagangan dunia. Kini kita berhadapan dengan cabaran perang dagang yang telah menyebabkan jumlah dagangan global merosot lebih daripada 1%.

Perang perdagangan di antara AS-China yang menghampiri usia dua tahun dijangka akan menghumban kadar pertumbuhan ekonomi global ke paras terendah dalam tempoh 10 tahun pada tahun hadapan.

Tarikh 15 Disember semakin hampir untuk tariff baru terhadap China dikuatkuasakan di mana pihak Beijing mahu meneruskan rundingan dalam usaha mengurangkan beban eksport ke Amerika. Namun, ia mungkin tidak diteruskan jika AS menyokong pihak pro-demokrasi di Hong Kong.

Di China, pertumbuhan ekonomi semakin perlahan sehingga mencecah paras terendah 30-tahun lalu. Di Amerika Syarikat pula tempahan baru dan penghantaran dalam sektor pembuatan turut merosot.

2. Inflasi Zon-Eropah

Bacaan awal inflasi Zon-Eropah akan dikeluarkan pada hari Jumaat (29 November 2019). Ia akan menjadi data ekonomi terpenting yang akan dilihat oleh Presiden baru European Central Bank (ECB) Christine Lagarde.

Inflasi di blok Eropah bergerak di bawah sasaran 2% sekian lamanya sejak tahun 2013 dan dijangka tidak akan menghampiri bacaan itu dalam masa terdekat.

Walaupun indeks harga pengguna (CPI) merosot ke paras terendah 0.70%, tetapi inflasi teras (Core-CPI) kini meningkat ke paras 1.1% iaitu satu tahap yang memberi kelegaan kepada bank pusat.

Lagarde berjanji dalam kenyataannya sebelum ini untuk mengkaji semula strategi bank pusat dalam menstabilkan inflasi di Zon-Eropah yang dilihat mengikut jejak langkah Federal Reserve.

Di antara data penting yang dikeluarkan di blok Eropah pada minggu ini adalah indeks keadaan perniagaan Jerman IFO. IFO adalah kumpulan pengkaji terkemuka di Jerman dan menjadi rujukan seluruh dunia untuk melihat keadaan semasa ekonomi negara itu. Data ini akan dikeluarkan pada hari Isnin (25 November 2019) pukul 5 petang.

3. Pilihanraya Umum United Kingdom

Kempen pilihanraya di UK terus berjalan dan parti yang bertanding telah mula mengeluarkan manifesto masing-masing. Pungutan suara yang dibuat pula masih menunjukkan Parti Konservatif mendahului parti-parti yang lain untuk memenangi pilihanraya kali ini.

Walaubagaimanapun, banyak perkara boleh berubah dalam masa tiga minggu menjelang pembuangan undi pada 12 Disember 2019. Ini adalah pilihanraya umum kedua dalam tempoh dua tahun yang diadakan oleh perdana menteri untuk mendapatkan lebih majoriti di Parlimen UK.

Paling banyak terkesan dalam suasana ketidaktentuan politik ini adalah matawang Sterling dan pasaran saham.

4. Data Ekonomi Penting Amerika Syarikat

Dalam ketidaktentuan ekonomi dunia ketika ini, keadaan di Amerika Syarikat sangat penting untuk diteliti sama ada terdapat lebih banyak bukti kemerosotan dari negara itu. Hal ini lebih mudah dilihat kepada data-data ekonomi yang diterbitkan setiap minggu.

Minggu ini terdapat beberapa data penting yang boleh dijadikan panduan untuk melihat ekonomi AS dalam jangka panjang antaranya ialah indeks keyakinan pengguna, pertumbuhan KDNK dan tempahan barangan tahan lama (durable goods).

Indeks keyakinan pengguna yang dikeluarkan oleh Conference Board (CB) telah jatuh dari rekod tertinggi tetapi kekal kukuh. Keyakinan pengguna adalah satu indikator yang memberi kesan positif kepada jualan runcit. Data ini akan dikeluarkan pada hari Selasa (26 November).

Data awal Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) yang direkodkan sebelum ini meningkat 1.9% secara tahunan. Bacaan kedua akan dikeluarkan pada hari Rabu (27 November 2019) pada pukul 9.30 malam. Jika bacaan kali ini melebihi 1.9%, ia akan melonjakkan keyakinan pelabur dalam pasaran saham pada hari tersebut.

Satu lagi data ekonomi penting yang akan dikeluarkan pada minggu ini adalah tempahan barangan tahan lama (durable goods) seperti mesin perkilangan yang dilihat sebagai petunjuk pelaburan syarikat di Amerika. Data kali ini akan dikeluarkan pada hari Rabu (27 November 2019) pada pukul 9.30 malam. Ini diikuti dengan data inflasi keutamaan bank pusat iaitu perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) pada pukul 11 malam.

Sumber Rujukan:

  1. https://www.marketwatch.com/story/the-holiday-season-will-showcase-the-best-and-worst-of-the-us-economy-2019-11-23?mod=economy-politics
  2. https://www.cnbc.com/2019/11/22/cramer-week-ahead-a-short-week-on-wall-street-full-slate-of-earnings-reports.html
  3. https://www.investing.com/news/stock-market-news/us-stocks-higher-at-close-of-trade-dow-jones-industrial-average-up-039-2026585
  4. https://www.investing.com/news/stock-market-news/stocks–market-rises-modestly-on-trade-hopes-again-2026527
  5. https://www.reuters.com/article/us-global-markets-themes/take-five-a-spanner-in-the-global-economic-works-idUSKBN1XW1PB
  6. https://www.investing.com/news/stock-market-news/economic-calendar–top-5-things-to-watch-this-week-2026866
  7. https://www.marketpulse.com/20191122/markets-remain-fixated-with-the-us-china-trade-war-and-brexit/
  8. https://www.nasdaq.com/articles/weekly-market-preview%3A-reasons-to-be-thankful-and-four-stocks-to-watch-for-the-coming-week

Ditulis oleh Rolandshah Hussin, seorang pelabur runcit dalam pasaran kewangan. Beliau adalah graduan dari Fakulti Ekonomi dan Pentadbiran, Universiti Malaya dan kini memegang jawatan sebagai penganalisis konten di sebuah syarikat yang berpangkalan di China.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!