Pulangan Sehingga 400%? Kalaulah Aku Melabur Dalam Syarikat Ini Tahun Lepas

Semua sedia maklum untung dan rugi dalam pasaran saham tu perkara biasa. Paling penting kena belajar macam mana nak minimakan kerugian dan maksimumkan keuntungan.

Ada “waktu-waktu” harga saham-saham di pasaran saham Bursa Malaysia akan naik meroket.

Sebab apa?

Baca 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Bagi mereka yang sudah ada ilmunya pasti tidak akan terlepas peluang ini. Dalam contoh kali ini ada yang harganya naik sehingga 400%.

“Eh, tak masuk akal lah boleh dapat pulangan sampai 400% setahun?
“Macam menipu je…

Eh, kalau tak percaya, boleh scroll dan baca sampai habis.

Tahniah kepada anda yang telah ada akaun saham (CDS) dan melabur dalam saham syarikat-syarikat ini.

11 Saham Syarikat Yang Paling Untung Untuk Setahun

#1. VisDynamics Holdings Berhad (VIS)

Sumber: Bursa Marketplace

Visdynamics mengeluarkan peralatan untuk pemasangan dan ujian semikonduktor. Kalau nak tahu semikonduktor ni benda wajib digunakan dalam komputer dan smartphone. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.22 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.16 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 427.27% setahun

Bayangkan minima pembelian cuma 100 unit. Maknanya kalau beli 10,000 unit

Kos = RM0.22 x 10,000 = RM2,200
Untung = RM1.11 x 10,000 = RM11,100 – RM2,200 = RM8,900

(*Pengiraan tidak termasuk brokerage fee)

Huh, kos baru RM2,200? Jauh lebih murah dari harga iPhone. Amacam?

#2. JHM Consolidation Berhad (JHM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.62 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.04 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.42 seunit
Peningkatan: 390.32% setahun

#3. MMS Ventures Berhad (MMSV)

Sumber: Bursa Marketplace

MMS Ventures menghasilkan peralatan ujian dan pemeriksaan untuk LED, juga merupakan komponen wajib ada dalam smartphone dan peralatan elektronik. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.64 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.84 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.20 seunit
Peningkatan: 187.5% setahun

#4. ViTrox Corporation Berhad (VITROX)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.82 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM4.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.78 seunit
Peningkatan: 152.75% setahun

#5. Aemulus Holdings Berhad (AEMULUS)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.26 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM0.62 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.36 seunit
Peningkatan: 138.46% setahun

#6. KESM Industries Berhad (KESM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.92 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM16.82 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM8.90 seunit
Peningkatan: 112.37% setahun

#7. Malaysian Pacific Industries Berhad (MPI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.79 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM14.10 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM6.31 seunit
Peningkatan: 81% setahun

#8. UCHI Technologies Berhad (UCHITEC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.68 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.82 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.14 seunit
Peningkatan: 67.86% setahun

#9. Globetronics Technology Berhad (GTRONIC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM3.76 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM6.30 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.54 seunit
Peningkatan: 67.55% setahun

#10. Inari Amertron Berhad (INARI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.66 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 56.63% setahun

#11. Unisem (M) Berhad (UNISEM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM2.53 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.89 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.36 seunit
Peningkatan: 53.75% setahun

Ada 6 Saham Syarikat Yang Untung Lebih Daripada 100% Untuk Tempoh Setahun

Orang kita masih sibuk bergaduh mempersoalkan kenapa dividen dari buku biru hanya 6-7% setahun (walaupun TAK RUGI tetapi tak untung banyak). Itu tandanya masih ramai di luar sana belum miliki walau satu saham syarikat di Bursa Malaysia.

Tahu tak anda kesemua saham syarikat yang dalam contoh ini adalah tersenarai sebagai patuh Syariah di pasaran saham Bursa Malaysia. Keseluruhan sehingga hari ini ada 676 saham syarikat yang diisytiharkan syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti.

“Kenapa tak viral pun berita sebegini…?”

Berita-berita tentang pergerakan harga saham ini sentiasa disiarkan di bahagian bisnes akhbar-akhbar berbahasa Jawa (baca English), jadi sudah tentu orang yang jarang-jarang membeleknya akan ketinggalan.

Tahniah kepada yang berjaya meraih pulangan melalui saham-saham ini. Jangan pula lupa membayar zakat saham sebanyak 2.5% daripada keuntungan yang diperolehi tadi.

Kami tak suruh anda beli saham-saham di atas ni ya….Ini hanya contoh bertujuan pendidikan.

Ilmu Itu Penting Sebelum Mula Melabur

Soalan popular tentang saham

Bangkitlah bangsaku….

Bagi yang zero dan belum terlibat dalam pelaburan saham, kami syorkan supaya anda mula dengan melabur dalam ILMU terlebih dahulu. Ramai yang asalnya tak tahu apa-apa dah mula belajar, kalau tak percaya tengok sahaja seminar anjuran Mentor Saham #1 Malaysia tu asyik FULL HOUSE je.

Belum terlambat bro.

Bursa Malaysia tak lari mana….Ada 676 saham patuh syariah lain yang kita boleh kita perhatikan.

  1. Nak tahu saham apa yang bagus untuk dibeli (What to buy?) – Boleh rujuk artikel Fundamental Analysis
  2. Nak tahu bila masa sesuai untuk beli saham (When to buy?) – Boleh rujuk artikel Technical Analysis

Masa terbaik untuk mula melabur adalah 10 tahun lepas. Masa kedua terbaik adalah sekarang!

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Bersediakah Malaysia Dengan Caj Brokerage Sifar Dalam Pelaburan Saham?

Sejak tahun lepas, beberapa broker atas talian (online) terbesar di Amerika Syarikat telah memperkenalkan model perdagangan saham tanpa sebarang caj brokerage. Ini termasuklah Charles Schwab Corp, E-Trade, Interactive Brokers dan TD Ameritrade Institutional.

Bulan lepas pula, Huatai International dari Hong Kong telah turut serta dalam menyediakan perkhidmatan trading saham dengan tidak mengenakan sebarang caj brokerage.

Memandangkan semakin ramai yang beralih ke model sedemikian, adakah broker-broker Malaysia juga bakal memperkenalkan yang sama?

Pendapatan Broker Berkurang Sejak Kebelakangan

Kebanyakan broker telah pun melihat pendapatan mereka berkurangan sejak online trading platform diperkenalkan. Orang ramai boleh memilih untuk trade sendiri tanpa menggunakan perkhidmatan remisier.

Ianya lebih cepat dan murah berbanding kita memberi arahan kepada remisier untuk beli atau jual secara offline.

Hasilnya, kos brokerage menjadi semakin murah dan pendapatan broker dan remisier juga semakin rendah.

Jadi kalau tiada caj brokerage yang dikenakan satu hari nanti, remisier tiada lagi pendapatan daripada caj brokerage yang dikenakan seperti mana hari ini?

Baca: Perbezaan Brokerage Fee Kalau Remisier Tolong Buatkan

Namun, ianya seperti menunggu masa saja sebelum Malaysia juga turut sama memperkenalkan model caj brokerage sifar kepada orang ramai.

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) juga perlu memperhalusi beberapa perkara termasuklah struktur semasa pasaran dan keperluan orang ramai bagi membolehkan inovasi ini dilakukan.

Kredit: The Edge

Jemput baca juga:

Iklan

‘Tragedi Oktober’ Dalam Saham Suatu Mitos Atau Ada Kebenarannya?

Tak sanggup lagi aku, Mengenang kisah lalu, Keganasan menghantui diriku, Biarkan ia pergi, Menjadi suatu misteri, Bagaikan tiada hati yang peduli, Tidak mahu ku ingat lagi, Apa yang telah terjadi, Tragedi Oktober

Siapa yang hafal lagu dendangan Awie yang bertajuk Tragedi Oktober kita geng.

Bila masuk bulan Oktober je mesti rasa nak nyanyi. Lepas tu mulalah teringat kisah sedih yang lalu menggamit jiwa, sehinggakan bercucuran air mata.

Tapi tahukah anda terdapatnya ‘October Effect’ yang cukup digeruni dalam dunia saham?

Bulan Oktober, Bulan Yang Ditakuti Ramai

Bulan Oktober mempunyai reputasi sebagai bulan yang paling ditakuti bagi para pelabur dan pedagang saham. Ini kerana beberapa market crash dalam sejarah telah berlaku pada bulan ini. Dan kebanyakan pakar telah berkata bahawa ‘October Effect’ adalah lebih kepada masalah psikologi berbanding suatu fenomena sebenar.

Ah sudah, nak kena nyanyi lagu Fenomena pulak ala-ala Amy Search ke?

Pasaran saham di Bursa Malaysia pun sedang ‘bergelombang merah’. Semua ramai-ramai pakat jual saham maka jatuhlah harga. Tapi ada saham yang warna hijau, besar pula tu. Mula dengan huruf ‘G’.

Boleh lihat heatmap ini di laman web Bursa Marketplace.

Nah tengok heatmap S&P 500 dan dunia pula di laman web Finviz.

Bermula Pada Tahun 1907

Ianya bermula pada  tahun 1907 dengan The Panic of 1907, apabila krisis kewangan Amerika Syarikat bermula pada pertengahan bulan Oktober di mana New York Stock Exchange jatuh menjunam 50% daripada kemuncaknya. Panik melanda dan orang ramai berpusu-pusu mengeluarkan duit daripada bank.

The Great Crash pada tahun 1929 pula bermula pada 24 Oktober yang juga dikenali sebagai Black Thursday. Penjualan secara panik telah meranapkan pasaran saham dan bermulalah The Great Depression yang berlanjutan selama 12 tahun.

Black Monday pula merujuk kepada 19 Oktober 1987 apabila pasaran saham seluruh dunia merudum. Ianya bermula di Hong Kong dan kesannya bagaikan bermain domino – semuanya merudum sehinggakan US Dow Jones Industrial Average (DJIA) mengalami kemerosotan tertinggi dalam sejarah apabila jatuh sebanyak 22%!

Nak tahu lebih lanjut, boleh baca kupasannya di Black Monday – Market Crash Terburuk Dalam Pasaran Saham.

Krisis Kewangan Asia yang Meletus pada Julai 1997 dan orang ramai terus mengalami kebimbangan. Pada 27 Oktober, Indeks Hang Seng di Hong Kong jatuh 6%. Manakala di Amerika Syarikat pula, indeks DJIA jatuh 350 mata dan telah digantung urusniaga selama 30 minit bagi meredakan keadaan.

Krisis Kewangan Global pada 2008 dianggap sebagai yang terburuk sejak The Great Depression. Ia bermula pada tahun 2007 dengan krisis sub-prime di Amerika Syarikat. Tak sampai setahun, ia menjadi krisis perbankan global dunia. Semua pasaran saham dunia dipukul dengan amat teruk sekali. Pada 6 Oktober, indeks DJIA susut 800 mata untuk ditutup pada paras di bawah 10,000 buat mata pertama kali sejak tahun 2005.

Kalau nak tahu istilah ‘jangan main saham nanti rugi’ muncul semasa krisis ini.

Penulis tersohor, Mark Twain pernah berkata; “Oktober adalah salah satu bulan yang bahaya untuk membuat spekulasi dalam pasaran saham, bulan yang lain adalah bulan Julai, Januari, September, April, November, Mei, Mac, Jun, Disember, Ogos, dan Februari.”

Sumber Rujukan: The Star Online

Dunia Sedang Menuju Krisis Ekonomi?

Memang tidak dinafikan, kita seolah-olah berada dalam kitaran 10-12 tahun sekali. Dan krisis ekonomi dijangka akan berlaku tidak lama lagi. Tahun 1997 dengan Krisis Kewangan Asia, 2008 kita ada Krisis Kewangan Global. Mungkinkah Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China pula menjadi pencetus krisis ekonomi?

Sama-sama kita bersedia untuk menghadapinya.

Iklan

Ikuti Pengalaman Seorang Eksekutif Yang Bersinar Selepas Menyertai MATA (Malaysian Association of Technical Analysts)

Nama saya Connie Lim, dan saya telah bekerja di dalam industri perbankan sejak saya memperolehi ijazah dalam Perhubungan Awam (Public Relations). Bermula sebagai Wakil Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di bank, kini saya sudah memiliki 12 tahun pengalaman bekerja.

Gaji permulaan pada ketika itu adalah sebanyak RM1,500 dan kenaikan tahunan gaji kurang daripada 5%. Melompat dari satu bank ke satu bank yang lain, dengan mengharapkan kerjaya yang lebih baik. Namun, saya tidak dapat melihat dengan jelas karier, dan gaji juga masih rendah.

Kemudiannya saya berkhidmat dalam bahagian operation, seterusnya kepada bahagian jualan Bancasurance dalam bank dan Paid Dealer di Investment Bank. Ianya juga tidak memberi laluan kerjaya dan pendapatan yang lebih baik.

Mula Menceburi Bidang Pelaburan Saham

Sebelum ini, saya hanya mempunyai ilmu pengetahuan dalam bidang perbankan tetapi pengetahuan sifar dalam perdagangan saham. Saya merasakan saya mesti belajar dan meningkatkan kemahiran saya, apabila saya mula bekerja dalam industri pelaburan selepas beberapa bulan.

Kemudian, saya secara tidak langsung berkenalan dengan Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) pada tahun 2013 dan saya tidak sabar-sabar untuk belajar ilmu Technical Analysis (TA) supaya saya boleh membina kerjaya saya dalam pelaburan dan perdagangan. Masa depan saya lebih cerah selepas menyertai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) sebagai ahli MATA.

Lalui Cabaran Untuk Belajar

Saya ingat lagi saya terpaksa menggunakan LRT daripada Petaling Jaya ke Chow Kit hampir setiap Sabtu dan Ahad semasa saya belajar MSTA dahulu. Saya mula belajar asas Technical Analysis dan bagaimana menggunakan ilmu TA dalam berdagang saham, indeks dan komoditi.  Saya juga belajar cara-cara untuk menulis ulasan dalam pasaran saham.

Saya juga berpeluang berkenalan dengan ramai pakar dan mentor hebat seperti Dato Dr Nazri Khan, Tuan Nik Ihsan, Ridzuan Ibrahim, Mohd Fakhrul Asyraq, Haji Asri, Haji Zainal dan ramai lagi dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA). Mereka kerap berkongsi pengalaman trading mereka dengan saya. Tidak pernah sekali, mereka tidak menjawab soalan saya walaupon kadang-kadang saya menanya soalan basic sahaja.

Apabila saya sudah menjadi pakar dalam pengulasan pasaran, saya diberi peluang oleh Presiden MATA iaitu, Tuan Nik Raja Ihsan bin Raja Abdullah untuk menjadi Chief Editor dalam MATA. Saya pula dapat membantu kawan-kawan lain yang ingin membina kerjaya mereka dalam dunia pelaburan saham.

Pengalaman Menganjurkan IFTA 2018 Di Kuala Lumpur

Saya diberi peluang untuk menjadi salah seorang ahli jawatankuasa dan speaker dalam pada IFTA 2018 yang berlangsung di KLCC. Ianya terbukti pengalaman yang sangat berharga dalam meningkatkan ilmu pengetahuan saya, di samping dapat berjumpa dengan tokoh-tokoh hebat dunia yang lain.

Kini saya mula membimbing para-para pelabur di pejabat saya dan mula mengadakan kelas coaching. Saya juga sering dijemput untuk memberi ulasan mengenai pelaburan saham.

Akhir sekali, saya ingin berterima kasih kepada kawan-kawan yang berada di dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) yang membantu saya dalam menjayakan Jurnal dan Newsletter MATA. Saya harap ramai lagi kawan-kawan akan menyertai kami dalam Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) bagi memeriahkan lagi indiustri pelaburan saham tempatan.

Mengenai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA)

Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) merupakan sebuah pertubuhan NGO yang telah ditubuhkan sejak 2014 untuk mendidik and mencungkil bakat warga Malaysia dalam penggunaan analisis teknikal professional dalam pelaburan dalam apa jua pasaran.

MATA adalah sebuah persatuan yang menyediakan pendidikan untuk membantu ahli menjadi pedagang dan pelabur, dalam membuat keputusan yang berkaitan dengan perdagangan dan pelaburan dalam pasaran kewangan dengan lebih cekap, pantas dan berkesan.

Keahlian MATA terdiri daripada penganalisis teknikal profesional dan individu swasta. Oleh itu, Malaysian Association of Technical Analysts (MATA) sudah menjadi platform untuk bertemu dan berkongsi idea berkenaan dengan pelaburan dan teknikal analisis.

Walaupun MATA baru ditubuhkan hampir 5 tahun, ianya diiktiraf oleh STA-UK, di seluruh dunia sebagai salah satu pertubuhan untuk melatih dan memberi akreditasi anggota komuniti pelaburan; dari profesional industri kepada individu perseorangan, yang berminat dalam kajian analisis teknikal.

STA telah menetapkan standard dalam analisis teknikal selama hampir 50 tahun dan telah mengajar di beberapa universiti di UK seperti LSE, King’s College, dan Queen Mary selama hampir 25 tahun. Hari ini, daripada professional pengurus dana hingga para pelabur perlu tahu kemahiran dan cekap dalam teknikal analisis kerana teknikal analisis boleh digunakan di mana-mana pasaran seperti mata wang, komoditi, bon, kadar faedah, ekuiti dan mata wang kripto seperti Bitcoin.

Kini, MATA dibimbing oleh Tuan Nik Raja Ihsan Bin Abdullah sebagai Presiden MATA. Beliau merupakan Member of the Society of Technical Analysts (MSTA) dan mempunyai kelulusan Certified Financial Technician (CFTe). Kini beliau merupakan seorang Chartist di Maybank Investment Bank Berhad.

MATA terdiri daripada ramai ahli professional dalam industri dan luar industri seperti Technical Analyst Investment Bank, Fund Manager, Remisier, Dealer, Doctor, Lawyer, Engineer, dan sebagainya. Kami menyediakan platform yang lengkap untuk ahli MATA.

Manfaat Ahli MATA:

1. Sumber Pembelajaran

2. Rangkaian Profesional

3. Pangkalan Pengetahuan

4. Diskaun untuk acara dan seminar tempatan dan global

5. Pembangunan Kerjaya

6. Buletin Bulanan

7. MATA Jurnal – suku tahunan

8. Akses ke Peperiksaan Sijil Profesional – CFTe & MSTA

9. Kumpulan Telegram & WhatsApp

10. Kadar Bayaran Diskaun untuk kelas

11. Kadar Bayaran Diskaun untuk Bursa Station & Share Investor

12.TA DAY (Hari Teknikal) – prospek pasaran @ kadar diskaun

13. Kelas khas dari Trainer dalam Malaysia atau luar negara

14. Akses Percuma sumber dalam R & D & Perpustakaan

Kami mengalu-galukan para-para pelabur yang berminat untuk menyertai Malaysian Association of Technical Analysts (MATA).

Artikel ini ditulis Connie Lim, Senior Share Investment Executive di Maybank dan berkelulusan Full Member of The United Kingdom Society of Technical Analysts (MSTA) dan Certified Financial Technician (CFTe). Beliau juga merupakan Chief Editor MATA.

Iklan

Index Funds atau Exchange Trade Funds Merupakan Pelaburan Terbaik?

Ramai yang masih bermasalah dengan cara pengurusan wang. Bagi mereka yang suka melabur, masing-masing inginkan pulangan pantas dengan harapan wang pelaburan mereka akan “beranak-pinak” dengan banyaknya.

Tetapi ada juga yang memilih laluan pelaburan yang salah sehingga terpaksa menanggung kerugian yang besar. Apakah jenis pelaburan yang paling baik untuk dijalankan?

Dalam satu temubual yang dijalankan di Amerika Syarikat baru-baru ini, Warren Buffet dan Tony Robins masing-masing bersetuju Index Funds merupakan pelaburan yang terbaik yang boleh dimulakan, terutama bagi mereka yang masih berjinak-jinak dengan dunia pelaburan.

Buffet berkata, pembelian Index Funds yang berkos rendah secara konsisten adalah cara yang paling masuk akal untuk dijalankan. Kata-kata Buffet ditambah dengan sokongan daripada Nick Holeman, seorang perancang kewangan dari Amerika Syarikat yang mengatakan bahawa cara ini adalah yang paling mudah dilakukan untuk mengembangkan wang pelaburan bagi para pelabur dengan risiko rendah.

Di Malaysia, Exchange Trade Funds (ETF) lebih dikenali di kalangan pelabur kerana ia tidak melibatkan kos yang tinggi. Menurut The Star Online, oleh kerana tiada strategi pembelian atau penjualan yang aktif, kos urusniaga ETF adalah rendah.

Cara ini juga adalah yang paling berkos rendah dan murah untuk anda menjalankan pelaburan secara besar-besaran. Ini kerana ETF terdiri daripada berpuluh-puluh atau beratus-ratus syarikat yang berbeza dari dalam dan luar negara.

Pelabur-pelabur boleh membeli beberapa jenis ETF yang terdapat di pasaran utama Bursa Malaysia. Ekuiti ETF yang ditawarkan membolehkan pelabur melabur di China (terdiri daripada 50 syarikat terbesar dan paling cair yang diniagakan di Bursa Saham Hong Kong), Asean (40 saham dari seluruh Malaysia, Singapura, Indonesia, Thailand dan Filipina); dan sudah tentu Malaysia, mengamati indeks FBM KLCI Bursa Malaysia (30 syarikat terbesar di Malaysia).

Selain daripada itu, mana-mana pelabur yang berminat dengan pelaburan berlandaskan Islam dan Syariah, boleh membeli ETF di mana-mana syarikat yang berlandaskan Islam, contohnya di Thomson Reuters Asia Pasific Ex-Japan Islamic Agribusines yang membolehkan pelabur melabur serta-merta dalam syarikat di seluruh Asia Pasifik (termasuk Australia dan New Zealand) yang terlibat dalam aktiviti pengeluaran pertanian yang upstream.

Di Bursa Malaysia, kita juga ada:

1. Commodity ETF

TRADEPLUS SHARIAH GOLD TRACKER (0828EA)

2. Equity ETF

FBMKLCI-ETF (0820EA)

CIMB FTSE ASEAN 40 MALAYSIA (0822EA)

CIMB FTSE China 50 (0823EA)

3. Equity ETF (Shariah Compliant)

MYETF DOW JONES U.S. TITANS 50 (0827EA)

MyETF-DJIM25 (0821EA)

MyETF MSCI Malaysia Islamic Dividend (0824EA)

MYETF MSCI South East Asia Islamic Dividend (0825EA)

MyETF Thomson Reuters Asia Pacific Ex-Japan Islamic Agribusiness (0826EA)

4. Fixed Income ETF

ABFMY1 (0800EA)

Ada pelbagai jenis ETF yang boleh para pelabur pilih sebelum membuat pelaburan. Yang paling penting, pastikan anda “ada ilmu” mengenainya sebelum mula membuat pelaburan anda. Melaburlah dengan bijak.

Sumber Rujukan:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!