Pulangan Sehingga 400%? Kalaulah Aku Melabur Dalam Syarikat Ini Tahun Lepas

Semua sedia maklum untung dan rugi dalam pasaran saham tu perkara biasa. Paling penting kena belajar macam mana nak minimakan kerugian dan maksimumkan keuntungan.

Ada “waktu-waktu” harga saham-saham di pasaran saham Bursa Malaysia akan naik meroket.

Sebab apa?

Baca 7 Perkara yang Mempengaruhi Harga Saham di Bursa Malaysia

Bagi mereka yang sudah ada ilmunya pasti tidak akan terlepas peluang ini. Dalam contoh kali ini ada yang harganya naik sehingga 400%.

“Eh, tak masuk akal lah boleh dapat pulangan sampai 400% setahun?
“Macam menipu je…

Eh, kalau tak percaya, boleh scroll dan baca sampai habis.

Tahniah kepada anda yang telah ada akaun saham (CDS) dan melabur dalam saham syarikat-syarikat ini.

11 Saham Syarikat Yang Paling Untung Untuk Setahun

#1. VisDynamics Holdings Berhad (VIS)

Sumber: Bursa Marketplace

Visdynamics mengeluarkan peralatan untuk pemasangan dan ujian semikonduktor. Kalau nak tahu semikonduktor ni benda wajib digunakan dalam komputer dan smartphone. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.22 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.16 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 427.27% setahun

Bayangkan minima pembelian cuma 100 unit. Maknanya kalau beli 10,000 unit

Kos = RM0.22 x 10,000 = RM2,200
Untung = RM1.11 x 10,000 = RM11,100 – RM2,200 = RM8,900

(*Pengiraan tidak termasuk brokerage fee)

Huh, kos baru RM2,200? Jauh lebih murah dari harga iPhone. Amacam?

#2. JHM Consolidation Berhad (JHM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.62 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.04 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.42 seunit
Peningkatan: 390.32% setahun

#3. MMS Ventures Berhad (MMSV)

Sumber: Bursa Marketplace

MMS Ventures menghasilkan peralatan ujian dan pemeriksaan untuk LED, juga merupakan komponen wajib ada dalam smartphone dan peralatan elektronik. Jom lihat pergerakan harga saham mereka:

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.64 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM1.84 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.20 seunit
Peningkatan: 187.5% setahun

#4. ViTrox Corporation Berhad (VITROX)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.82 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM4.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.78 seunit
Peningkatan: 152.75% setahun

#5. Aemulus Holdings Berhad (AEMULUS)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM0.26 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM0.62 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.36 seunit
Peningkatan: 138.46% setahun

#6. KESM Industries Berhad (KESM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.92 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM16.82 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM8.90 seunit
Peningkatan: 112.37% setahun

#7. Malaysian Pacific Industries Berhad (MPI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga Saham 10 Oktober 2016: RM7.79 seunit
  • Harga Saham 9 Oktober 2017: RM14.10 seunit

Kenaikan Harga Setahun: RM6.31 seunit
Peningkatan: 81% setahun

#8. UCHI Technologies Berhad (UCHITEC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.68 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.82 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.14 seunit
Peningkatan: 67.86% setahun

#9. Globetronics Technology Berhad (GTRONIC)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM3.76 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM6.30 seunit

Kenaikan harga setahun: RM2.54 seunit
Peningkatan: 67.55% setahun

#10. Inari Amertron Berhad (INARI)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM1.66 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM2.60 seunit

Kenaikan harga setahun: RM0.94 seunit
Peningkatan: 56.63% setahun

#11. Unisem (M) Berhad (UNISEM)

Sumber: Bursa Marketplace

  • Harga saham 10 Oktober 2016: RM2.53 seunit
  • Harga saham 9 Oktober 2017: RM3.89 seunit

Kenaikan harga setahun: RM1.36 seunit
Peningkatan: 53.75% setahun

Ada 6 Saham Syarikat Yang Untung Lebih Daripada 100% Untuk Tempoh Setahun

Orang kita masih sibuk bergaduh mempersoalkan kenapa dividen dari buku biru hanya 6-7% setahun (walaupun TAK RUGI tetapi tak untung banyak). Itu tandanya masih ramai di luar sana belum miliki walau satu saham syarikat di Bursa Malaysia.

Tahu tak anda kesemua saham syarikat yang dalam contoh ini adalah tersenarai sebagai patuh Syariah di pasaran saham Bursa Malaysia. Keseluruhan sehingga hari ini ada 676 saham syarikat yang diisytiharkan syariah oleh Majlis Penasihat Syariah Suruhanjaya Sekuriti.

“Kenapa tak viral pun berita sebegini…?”

Berita-berita tentang pergerakan harga saham ini sentiasa disiarkan di bahagian bisnes akhbar-akhbar berbahasa Jawa (baca English), jadi sudah tentu orang yang jarang-jarang membeleknya akan ketinggalan.

Tahniah kepada yang berjaya meraih pulangan melalui saham-saham ini. Jangan pula lupa membayar zakat saham sebanyak 2.5% daripada keuntungan yang diperolehi tadi.

Kami tak suruh anda beli saham-saham di atas ni ya….Ini hanya contoh bertujuan pendidikan.

Ilmu Itu Penting Sebelum Mula Melabur

Soalan popular tentang saham

Bangkitlah bangsaku….

Bagi yang zero dan belum terlibat dalam pelaburan saham, kami syorkan supaya anda mula dengan melabur dalam ILMU terlebih dahulu. Ramai yang asalnya tak tahu apa-apa dah mula belajar, kalau tak percaya tengok sahaja seminar anjuran Mentor Saham #1 Malaysia tu asyik FULL HOUSE je.

Belum terlambat bro.

Bursa Malaysia tak lari mana….Ada 676 saham patuh syariah lain yang kita boleh kita perhatikan.

  1. Nak tahu saham apa yang bagus untuk dibeli (What to buy?) – Boleh rujuk artikel Fundamental Analysis
  2. Nak tahu bila masa sesuai untuk beli saham (When to buy?) – Boleh rujuk artikel Technical Analysis

Masa terbaik untuk mula melabur adalah 10 tahun lepas. Masa kedua terbaik adalah sekarang!

Baca juga Senarai Sifu-Sifu Saham & Kewangan Di Malaysia

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……