Tony Fernandes Jual Semua Saham Dalam QPR, Tumpu Bangun Semula Perniagaan Penerbangan

KUALA LUMPUR, 10 Julai (Bernama) — Ketua Pegawai Eksekutif Capital A Bhd, Tan Sri Tony Fernandes telah menjual keseluruhan pegangan sahamnya dalam QPR Holdings Ltd, syarikat induk Kelab Bola Sepak Queens Park Rangers (QPR).

Dalam kenyataan pada Isnin, Capital A menjelaskan tindakan strategik ini, yang akan membolehkan  beliau menumpukan masa dan usaha bagi mengembangkan perniagaan digital AirAsia dan Capital A, adalah seiring dengan visi beliau untuk memacu pertumbuhan dan inovasi dalam sektor utama ini.

Tony, yang membeli QPR pada 2011, berkata meninggalkan QPR adalah satu keputusan sukar namun, ia dibuat berasaskan keazaman yang jelas iaitu masa dan kepakarannya diperlukan di tempat lain.

“Kini AirAsia kembali pulih sepenuhnya dan berkembang semula, saya ‘berhutang’ kepada Allstars (warga pekerja syarikat penerbangan itu) dan pemegang saham kami untuk memberikan 100 peratus tumpuan saya dalam membina semula perniagaan syarikat penerbangan dan mengembangkan syarikat digital untuk memberikan nilai luar biasa kepada penduduk Asean, dengan terdapat permintaan kukuh terhadap produk dan perkhidmatan kos rendah, bernilai tinggi,” katanya.

Selain itu, beliau mahu mengalihkan tumpuan kepada usaha memuktamadkan pelan penyusunan semula untuk mengeluarkan Capital A daripada status Nota Amalan 17 (PN17).

“Saya yakin, keluar daripada PN17 adalah bergerak mengikut hala tuju yang betul. Langkah memperkukuh lembaran imbangan dan membina model pertumbuhan teguh dalam semua perniagaan daripada perniagaan syarikat penerbangan, logistik, pelancongan dan perniagaan teknologi kewangan digital serta perkhidmatan penerbangan juga semakin berlaku dengan pantas,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Ogos 2023

Indeks FBM KLCI secara keseluruhannya turun 6.96 mata sepanjang Ogos 2023 dan menutup tirai Ogos pada paras 1451.94 mata.

Mari kita lihat senarai 10 top saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023. Senarai saham paling rugi untuk bulan Ogos tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. Awanbiru Technology Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Awantec Technology Berhad merupakan saham patuh syariah paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan mencatatkan kejatuhan sebanyak 46.84% dalam tempoh sebulan dagangan. 

2. Classita Holdings Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Kumpulan Classita Holdings Berhad pula merupakan saham kedua paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan harga sebanyak 46.15%. 

3. Nylex (M) Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat ketiga pula adalah saham syarikat Nylex (M) Bhd dengan kejatuhan sebanyak 39.58% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

4. MST Golf Group Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

MST Golf Group Berhad berada di tangga keempat untuk saham paling rugi sepanjang bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 35.00%.

5. Hong Seng Consolidated Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Di tempat kelima pula adalah syarikat Hong Seng Consolidated Berhad yang mencatatkan kejatuhan sebanyak 30.77% untuk tempoh sebulan pada Ogos 2023. 

6. Salutica Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Seterusnya di tempat keenam adalah saham syarikat Salutica Berhad dengan kejatuhan sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan. 

7. Ta Win Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Pada tempat ketujuh adalah saham syarikat Ta Win Holding yang mencatatkan kejatuhan harga sebanyak 25.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada Ogos 2023. 

8. HHRG Berhad

Gambar: Bursa Marketplace

Jadi HHRG Berhad pula adalah kaunter saham kelapan paling rugi untuk bulan Ogos 2023 dengan penurunan sebanyak 24.97%. 

9. Edelteq Holdings Berhad

Edelteq Holdings Berhad merupakan saham kesembilan paling rugi pada bulan Ogos 2023 dengan kejatuhan sebanyak 24.64%.

10. Pan Malaysia Holdings Bhd

Gambar: Bursa Marketplace

Yang terakhir di tempat kesepuluh adalah saham daripada syarikat Pan Malaysia Bhd dengan penurunan sebanyak 16.67% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Ogos 2023.

Momentum Bursa Semakin Kuat?

Banyak saham-saham terutama daripada sektor hartanah telah membuat kenaikan yang amat dahsyat pada bulan Ogos lepas. Sektor mana pula akan kembali bangkit pada bukan September ini?

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Tak perlu complicated sangat.
Dan tak perlu pun trade saham hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Kami akan kongsikan step by step cara guna strategi Swing dalam saham.

Webinar Swing Trading Intensif

• 9 – 10 Sept 2023, Sabtu – Ahad
• 9.00 pagi – 5.00 petang
• Melalui ZOOM

Daftar di sini: https://thekapital.my/swing