Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2023

“Kenaikan indeks sangat mengagumkan pada Julai 2023”

Dibuka pada 1,379.39 mata pada awal Julai 2023 dan menutup tirai bulan Julai 2023 di paras 1,459.43 mata.

Secara keseluruhan, indeks Bursa Malaysia naik sekitar 5.8% sepanjang Julai 2023. 

Mari kita lihat saham patuh syariah yang paling untung untuk Julai 2023 ini. Antara senarai saham patuh syariah paling untung bulan Julai tahun 2023 adalah seperti berikut:

1. UEM Sunrise Berhad

UEM Sunrise Berhad merupakan saham patuh syariah paling untung pada bulan Julai 2023 dengan kenaikan sehingga 77.78% untuk tempoh satu bulan dagangan pada bulan Julai 2023.

2. ES Ceramics Technology Bhd

Di tempat kedua pula adalah saham syarikat ES Ceramics Technology Bhd dengan kenaikan sebanyak 69.44% dalam tempoh satu bulan dagangan. 

3. Lotus KFM Berhad

Lotus KFM Berhad berada di tangga ketiga untuk saham paling untung sepanjang bulan Julai 2023 dengan kenaikan sebanyak 68.97%.

4. Puncak Niaga Holdings Bhd

Di tempat keempat pula adalah syarikat Puncak Niaga Holdings Bhd yang mencatatkan peningkatan sebanyak 62.50% untuk tempoh sebulan pada Julai 2023.

5. Majuperak Holdings Bhd

Pada tempat kelima adalah saham syarikat Majuperak Holdings Berhad yang mencatatkan kenaikan sebanyak 67.39% dalam tempoh sebulan dagangan pada Julai 2023. 

6. Paragon Globe Berhad

Paragon Globe Berhad pula adalah saham keenam paling untung untuk bulan Julai 2023 dengan kenaikan 62.50%. 

7. Metronic Global Bhd

Metronic Global Bhd merupakan saham ketujuh paling untung pada bulan Julai 2023 dengan kenaikan sebanyak 50.00%.

8. Bertam Alliance Bhd

Yang ketiga terakhir di tempat kelapan adalah saham daripada syarikat Bertam Alliance Berhad dengan kenaikan sebanyak 50.00% dalam tempoh sebulan dagangan pada bulan Julai 2023.

9. Classita Holdings Berhad

Yang kedua terakhir paling untung pada bulan Julai 2023 adalah saham syarikat Classita Holdings Berhad yang mengalami kenaikan harga sebanyak 47.06% dalam tempoh sebulan dagangan. 

10. Eversafe Rubber Berhad

Ditempat kesepuluh untuk saham paling untung Julai 2023 adalah syarikat Eversafe Rubber Berhad. Syarikat ini telah membuat kenaikan sebanyak 44.44% dalam tempoh sebulan dagangan. 

Indeks Dijangka Berehat Daripada Kenaikan Mendadak

Untuk bulan Ogos 2023 ini, indeks dijangkakan akan berehat daripada kenaikan mendadak seperti bulan Julai 2023 ini. 

Apa agaknya akan terjadi pada pasaran saham selepas PRN nanti?

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……

Previous ArticleNext Article

Bursa Malaysia, PRIBUMI Lancar Indeks Zakat Pertama Di Dunia

KUALA LUMPUR, 15 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia Bhd dan Persatuan Remisier Bumiputera Malaysia (PRIBUMI) melancarkan Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI (PBMZI), indeks khusus baharu yang diwujudkan untuk menggalakkan lebih kesedaran dalam kalangan syarikat senaraian awam (PLC) yang memilih untuk menerima guna amalan zakat korporat.

Pengerusi bursa Tan Sri Abdul Wahid Omar berkata pelancaran Indeks Zakat — yang pertama di dunia — bertujuan menghargai penerbit tersenarai yang membayar zakat dan menggalakkan sumbangan zakat yang lebih besar daripada banyak PLC.

“Pada masa ini, Indeks Zakat mempunyai 27 konstituen melibatkan pelbagai sektor, termasuk perkhidmatan kewangan, utiliti telekomunikasi, hartanah, perladangan, teknologi, penjagaan kesihatan, pengangkutan, produk pengguna dan tenaga,” katanya pada sidang media selepas majlis pelancaran Indeks Zakat di sini hari ini.

Beliau berkata PBMZI menjejaki prestasi 200 syarikat utama yang disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia serta memenuhi kriteria kelayakan khusus, iaitu syarikat menguntungkan yang melaksanakan sumbangan zakat korporat.

“Syarikat yang disenarai pendek kemudiannya akan menjalani saringan teliti untuk memastikan mereka tiada kontroversi ketara yang diketahui sebelum dianggap layak untuk dimasukkan dalam indeks itu,” katanya sambil memaklumkan PLC yang layak dipertimbangkan dalam indeks itu adalah berdasarkan permodalan pasaran.

Abdul Wahid melahirkan keyakinan bahawa jumlah konstituen akan meningkat pada masa hadapan.

“Kami akan mengadakan kajian separuh tahunan bagi konstituen PBMZI pada Jun dan Disember. Diharap, kita akan mempunyai lebih banyak syarikat yang akan menjadi sebahagian daripadanya dan apabila mereka membayar zakat, mereka akan disenaraikan dalam indeks ini,” katanya.

Beliau berkata idea PRIBUMI dan Bursa Malaysia untuk bekerjasama dalam Indeks Zakat adalah susulan kesedaran kedua-dua pihak terhadap impak berpotensi yang boleh diberikan kepada peningkatan sumbangan syarikat pembayar zakat dalam ekonomi.

“Memanfaatkan keupayaan dalaman kami untuk menganalisis dan menghitung indeks, Indeks Zakat adalah usaha sulung kami dalam indeks khusus ini, mengembangkan keupayaan kami untuk menyediakan pelabur alat untuk mengesan strategi dan mandat pelaburan tertentu,” katanya.

Beliau berkata Indeks Zakat diselaraskan hampir kepada tonggak sosial alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG) dan selari dengan objektif meluas Maqasid al-Shariah, yang menggalakkan keadilan sosial dan kesaksamaan ekonomi.

“Dengan mengetengahkan syarikat menguntungkan yang secara aktif memenuhi kewajipan zakat, Indeks Zakat bertujuan menarik pelabur yang mempunyai kesedaran sosial, justeru meningkatkan penyertaan pasaran dan mengukuhkan status Malaysia sebagai hab kewangan Islam global,” katanya

Sumbangan zakat daripada 27 PLC pada masa ini yang disertakan dalam Indeks Zakat berjumlah RM233 juta pada tahun lepas, meningkat daripada RM197 juta pada 2022 dan RM142 juta pada 2021.

— BERNAMA

TAG: Bursa Malaysia, PRIBUMI, Indeks Zakat Bursa Malaysia PRIBUMI, ESG, indeks khusus