Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Suku Kedua (Q2) 2018

Prestasi FBMKLCI pada suku kedua tahun 2018 membuat permulaan yang cukup baik sehingga berjaya mencatatkan All-Time-High pada 20 April 2018, tetapi kemudiannya merosot pula ke paras 1-Year-Low pada 28 Jun 2018.

Ini disebabkan catalyst besar yang melanda Malaysia setiap 5 tahun sekali, iaitu Pilihanraya Umum Ke-14 yang dijalankan pada tarikh 9 Mei 2018.

Sumber: iSaham

Indeks FBMKLCI 2 April 2018: 1,863.50 Mata

Indeks FBMKLCI 20 April 2018 Paras Tertinggi Suku Kedua: 1,896.00 Mata

Indeks FBMKLCI 28 Jun 2018 Paras Terendah Suku Pertama: 1,657.80 Mata

Indeks FBMKLCI 29 Jun 2018: 1,691.50 Mata

Penurunan Tiga Bulan: 172.00 Mata atau 9.2%

Memang ramai di kalangan pelabur mengalami kerugian sepanjang tiga bulan ini. Ianya didorong oleh penjualan saham-saham yang dipegang oleh jerung-jerung antarabangsa sebaik sahaja Pakatan Harapan memenangi PRU-14.

Walaupun pasaran saham sedang ‘bergolak’, namun ada saja saham-saham yang menunjukkan prestasi yang cemerlang sepertimana yang tersenarai dalam Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Untuk Suku Pertama (Q2) 2018:

Sumber: Screener iSaham

1. GSB Group

Sumber: Bursa Marketplace

2. OPCOM Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

3. Ewein Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

4. Thriven Global

Sumber: Bursa Marketplace

5. Handal Resources

Sumber: Bursa Marketplace

6. Supermax Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

7. N2N Connect

Sumber: Bursa Marketplace

8. Ideal United Bintang

Sumber: Bursa Marketplace

9. GHL Systems

Sumber: Bursa Marketplace

10. Kumpulan Perangsang Selangor (KPS)

Sumber: Bursa Marketplace

Suku Kedua 2018 Memberi Sinar Harapan Namun Kecundang

Di kala Bursa Malaysia memberikan sinar harapan pada permulaannya dengan mencatatkan All-Time-High pada bulan April, namun ianya telah jatuh ke paras 1-Year-Low pula pada hujung bulan Jun.

Tidak dinafikan bahawa saham-saham berkaitan Pakatan Harapan menunjukkan prestasi yang sangat baik, manakala saham-saham berkaitan Barisan Nasional pula menjunam dengan sangat dahsyat.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Quarter) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……