5 Sebab Kenapa Takaful Untuk Wanita Lebih Mahal

Apabila berhadapan dengan pelbagai ragam klien, ada yang bising dan marah-marah kepada ejen kenapa produk takaful wanita lebih mahal berbanding lelaki.

Rileks, benda ni bersebab. Wanita yang berusia 30-an dan ke atas lebih berisiko tinggi menghidapi pelbagai penyakit.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberi pendedahan kepada semua wanita mengenai penting menjalani kehidupan sihat. Ini merujuk kepada kajian pertubuhan berkenaan yang melaporkan beberapa isu utama berkaitan kesihatan golongan wanita

Kita ambil satu saja iaitu penyakit.

1. Kanser

Photo by Marcelo Leal on Unsplash

Statistik global menunjukkan hampir setengah juta wanita maut akibat kanser serviks, manakala setengah juta lagi maut akibat kanser akibat kanser payudara. Mengikut pihak WHO, 1 daripada 6 orang meninggal akibat daripada kanser:

Paru-paru (2.09 juta kes)
Payudara (2.09 juta kes)
Usus (1.80 juta kes)
Prostat (1.28 juta kes)
Kanser kulit (non-melanoma) (1.04 juta kes)
Perut (1.03 juta kes)

Faktor lain yang menyebabkan takaful wanita lebih mahal adalah:

2. Umur

Semakin meningkat umur seorang wanita, semakin mereka terdedah dengan pelbagai penyakit. Ya, beruntung juga bagi wanita bekerja yang dapat perlindungan takaful dari syarikat namun, syarikat tidak akan sayang anda jika anda menghidapi penyakit atau masalah keluarga yang lain.

Maka, penting juga wanita memiliki takaful perubatan sendiri sementara masih muda. Seeloknya sebelum usia 30.

3. Jenis Pekerjaan

Jenis pekerjaan yang terdedah kepada kemalangan juga mencarum lebih sedikit berbanding kerja kurang berisiko. Kerja seperti polis, tentera, di lokasi pembinaan, pelantar minyak dan juga pemandu.

4. Penyakit Sedia Ada

Sebab itu apabila ingin memohon takaful, ejen akan meminta berat badan dan ukuran tinggi kerana jika BMI anda melebihi tahap normal, pihak takaful berhak menolak permohonan anda kerana risiko bagi mereka yang melebihi berat badan adalah tinggi untuk mendapat penyakit.

Boleh semak dari link ini: BMI Calculator (Metric)

Penyakit sedia ada tidak akan ditanggung pihak takaful atau penyakit yang akan terjadi berkaitan dengan penyakit sedia ada juga kemungkinan besar takaful tidak akan tanggung.

5. Gaya Hidup

Jika wanita merokok dan meminum alkohol juga mempengaruhi bayaran takaful yang lebih tinggi.

Semua operator takaful mensyaratkan tempoh menunggu selama 120 hari sebelum layak untuk terima kemudahan takaful.

Bagi kemalangan serta merta pihak takaful akan tanggung selepas polisi anda lulus (inforce).

Perlu diingatkan juga bagi pemegang kad perubatan standalone, jangan sesekali tidak bayar dan missed out payment sebulan, kerana ia boleh lapsed dan ia menyukarkan diri anda sendiri. Bila dah lapsed dan katakan anda sambung bayar, maka polisi tadi akan bermula baru dan perlu tunggu semula 120 hari.

Apabila sudah mula mencarum, ia adalah komitmen jangka panjang sehingga umur 60 tahun atau 80 tahun. Jika pada usia 27 tahun sudah mencarum RM180 setahun, ia boleh kekal sama (bergantung kepada polisi syarikat takaful masing-masing) sampai usia tua.

Bayangkan pada usia 55 tahun baru nak ambil, berapa yang perlu dibayar?

Ia boleh mencecah RM600-RM700 sebulan! Di mana pada usia persaraan itu kita boleh fokus beribadah dan lebih banyak berehat.

Alternatif lain, hospital kerajaan adalah pilihan lain yang ada tetapi mohon jangan kecam pihak mereka kerana ramai yang perlu menunggu untuk dapatkan rawatan.

Pilihan di tangan masing-masing. Kita hanya berdoa dan berusaha dan selebihnya tawakal dengan apa yang terjadi.

Wanita, wujudkan sendiri perlindungan diri kerana peranan anda besar dalam institusi kekeluargaan, pekerjaan, komuniti dan masyarakat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga klien individu

Nak tahu lebih lanjut mengenai hibah dan takaful, klik Let’s Talk di sini.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.