Pelan Perlindungan Keluarga Lebih Jimat?

Adakah anda sedang merancang untuk mengambil pelan perlindungan untuk ahli keluarga anda? Dan apakah anda juga sedang merancang untuk ambil perlindungan untuk diri sendiri juga?

Persoalannya, nak ambil family plan atau pelan individu? Dan adakah anda telah bersiap sedia dengan kos yang perlu ditanggung untuk kedua-dua pelan perlindungan tersebut?

Bagi pakej pelan perlindungan secara individu, jumlah carumannya adalah lebih tinggi jika dibandingkan dengan jumlah caruman bagi family plan.

Secara kasarnya, setelah dikira mengikut beberapa faktor seperti umur, jantina dan pekerjaan; caruman individu adalah sebanyak RM150 sebulan.

Jika terdapat 5 orang ahli dalam keluarga anda, caruman yang perlu anda keluarkan pada setiap bulan adalah sekitar RM750. Manakala untuk pelan perlindungan keluarga pula anda hanya perlu mengeluarkan caruman bulanan sekitar RM400-RM500 sahaja.

Ada perbezaan yang ketara di situ walaupun hanya berdasarkan kepada kiraan kasar saja.

Jika anda masih ragu-ragu, mari lihat apakah kelebihan lain jika mengambil pelan perlindungan keluarga.

1. Melindungi Setiap Ahli Keluarga Dengan Had Berbeza

Dengan adanya pelan perlindungan keluarga, anda dan setiap ahli keluarga yang lain akan memiliki kad perubatan sendiri yang mempunyai had yang tersendiri. Ini bermakna, had anda dan yang lain berbeza bergantung kepada keadaan masing-masing.

Sebagai contoh dengan had RM100,000 setahun, ianya mencukupi untuk menampung kos perubatan di hospital swasta.

Jika anda mempunyai anak yang telah berusia 18 tahun, mereka akan terkeluar daripada pelan keluarga melainkan mereka menyambung pelajaran di universiti. Pelan perlindungan ini juga akan melindungi mereka sehingga usia 23 tahun.

2. Keperluan vs Kehendak

Bagi anda yang tidak bekerja dan tidak mempunyai sebarang pendapatan, kad perubatan ini memainkan peranan penting jika dibandingkan dengan manfaat pampasan kematian.

Sebaliknya jika anda mempunyai pendapatan sendiri yang lebih stabil dan mempunyai bajet yang cukup, anda boleh mengambil pelan perlindungan individu untuk anak-anak anda. Perkara ini sebenarnya tiada masalah, bergantung kepada kemampuan masing-masing.

Jika anda ingin mendapatkan manfaat yang lebih, boleh saja ambil pelan perlindungan takaful yang dapat memberikan manfaat tambahan seperti pampasan kematian, hilang upaya kekal serta penyakit kritikal.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Cara Beli Takaful Guna Akaun 2 KWSP (i-LINDUNG)

i-Lindung adalah inisiatif daripada KWSP untuk menyediakan pelan perlindungan yang mesra bajet dan mudah difahami kepada semua ahli KWSP.

Yang menariknya, pelan takaful ini boleh dibeli terus menggunakan akaun 2 secara online dan tiada agen serta pemeriksaan perubatan diperlukan.

Jom tengok cara mudah untuk beli pakej perlindungan ini!

Layari: https://secure.kwsp.gov.my/member/member/login

Mudah sangat bukan?

Untuk maklumat lanjut boleh semak laman web KWSP.