Dah Bersedia Ke Nak Bersara?

“Semakin kita menghampiri harijadi kita, semakin tua dirasakan diri ini. Tarikh persaraan juga semakin dekat. Dah bersedia ke saya untuk bersara?”

Siapa pernah rasa seperti ini? Pernahkah anda terfikir pada umur berapakah anda akan bersara? Dan sudahkah anda bersedia untuk menempuhinya?

Kalau nak tahu, umur persaraan di negara kita adalah 60 tahun. Manakala purata jangka hayat rakyat Malaysia sekarang adalah 75 tahun, dengan lelaki dijangka hidup sehingga usia 73 tahun dan wanita dijangka hidup sehingga umur 78 tahun.

Sekiranya kita bersara pada umur 60 tahun, cukupkah dana persaraan kita untuk bertahan selama 15 tahun? Dengan mengekalkan gaya hidup kita tanpa perlu menjual rumah sedia ada dan tanpa perlu menjual kereta sedia ada.

Dah kira cukup atau tidak duit nak tampung bil-bil dan penjagaan kesihatan sekiranya kita mula sakit-sakit badan? Anak-anak pula dah besar ketika itu, cukup ke duit nak hantar mereka ke kolej atau universiti?

4 Fakta Yang Menakutkan

Mengikut data yang dikeluarkan oleh pihak KWSP sendiri:

  • 68% ahli yang aktif tidak mencapai simpanan asas, iaitu RM240,000 apabila mencapai umur 55 tahun
  • 70% ahli yang aktif berumur 54 tahun mempunyai kurang daripada RM50,000
  • 2 daripada 3 ahli akan hidup dengan kurang daripada RM950 sebulan sehingga umur 75 tahun
  • 7 daripada 10 ahli akan hidup dengan RM210 sebulan sehingga umur 75 tahun, atau habiskan kesemua simpanan kurang daripada 2 tahun

    Sumber Rujukan: Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023, MyMetro dan MalaysiaKini  

Boleh dikatakan majoriti rakyat Malaysia memang tak bersedia untuk bersara. Kesudahannya, kita kena kerja lagi apabila sudah mencapai umur 60 tahun. Ketika badan kita dah tak larat, ketika kita sepatutnya lebih banyak berehat.

Itu belum dikira faktor inflasi lagi. Kalau 10 tahun yang lalu, sebungkus nasi lemak berharga RM0.50 dan secawan teh tarik berharga RM1.00, hari ini nak cari nasi lemak dengan harga RM1.00 pun susah. Harga teh tarik pun dah nak cecah RM2.00.

Rasanya lagi 10 tahun berapa pula harganya?

Baca juga Inflasi: Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi.

Begitu jugalah halnya dengan simpanan yang kita ada hari ini. Ianya semakin menyusut nilai dari setahun ke setahun. Simpanan kita sebanyak RM100,000 hari ini akan hanya bernilai RM50,000 pada masa depan.

Sebab itulah pentingnya kita kena buat persiapan dari sekarang.

Kena mulakan simpanan dan pelaburan hari ini juga. Semua ini memerlukan ilmu dan rebut peluang untuk belajar daripada mereka yang berpengalaman agar kita tidak tersilap langkah.

Jom Sertai Blogger Kewangan Secara Online

Jom bersama-sama dengan saya dari Majalah Labur rakan-rakan blogger kewangan lain dari Mr.Money TV, SuYinInvest dan NoMoneyLah. Roshan Kanesan akan menjadi hos dan penyampai radio ini beserta ahli panel yang lain akan membincangkan topik berkenaan apakah perancangan persaraan yang baik.

Ayuh kita bersama-sama ketahui cara untuk mengurus perancangan persaraan dengan lebih baik dan bagaimana nak kembangkan simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi mencapai sasaran persaraan. Bukan senang nak kumpulkan mereka semua di dalam satu acara, oleh itu jangan lepaskan peluang ini.

Webinar PERCUMA ini dianjurkan oleh Principal Asset Management, daftar sekarang sebelum ianya penuh.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ketidakstabilan Ekonomi: Kekal Melabur Atau Cabut Lari?

Semua orang melabur untuk dapatkan keuntungan. Beli ketika harga saham rendah, jual pada harga tinggi. Nampak mudah, hakikatnya pasaran saham sukar dijangka.

Sebabnya, keadaan ekonomi sentiasa berubah dan bergantung pada naik turun pasaran global. Kita hanya boleh mengandaikan pasaran berdasarkan data terdahulu. Sejak 1937, 76% pulangan pasaran adalah positif. Fasa (bull market) juga lebih lama berbanding fasa penurunan pasaran (bear market). 

Sumber: Franklin Templeton

Sebelum Melabur

Sebelum buat keputusan, periksa ‘kesihatan’ kewangan peribadi anda dahulu. Apa matlamat kewangan anda? Paling penting, berapa modal yang anda sanggup laburkan? Atau berapa banyak modal yang mampu anda ketepikan untuk pelaburan tanpa mengganggu tabung kecemasan?

Ingat, setiap pelaburan ada risiko yang tersendiri. Istilahnya, #CapitalAtRisk. Terpulang pada kita. Mahu yang mana?

Anda Pelabur Kategori Mana?

Pelabur jangka pendek matlamatnya hendak dapatkan pulangan cepat. Orang kata “high risk high reward”. Sebagai pelabur jangka pendek, perlu lebih rajin dan selalu tengok pasaran sebab bermain dengan masa dan risiko. Teknik ‘timing the market’ ini sangat berisiko tinggi.

Bagi pelabur jangka panjang, matlamatnya adalah mendapatkan pulangan yang lebih stabil pada risiko tahap medium. Jadi mereka sanggup tunggu lebih lama bagi merendahkan risiko. Matlamat mereka mungkin untuk menggunakan keuntungan pelaburan tersebut sebagai dana pendidikan anak-anak dan tabung untuk menunaikan rukun Islam kelima. Ibu bapa yang bijak akan membuat perancangan masa depan anak dengan melabur dari awal supaya anak tidak terikat dengan bebanan hutang apabila tamat pengajian.

Mereka tak perlu tengok carta secara kerap, cuma memerhati pasaran dari semasa ke semasa. Ini yang dikatakan kata “time in the market”. Melabur jangka panjang dan konsisten. Komitmen sebegini lebih tenang dan mantap.

Disiplin Melabur

Kejayaan tidak datang dengan mudah tanpa pengorbanan. Ada kalanya kita mungkin terpaksa korbankan kemahuan kita hari ini untuk mencapai bahagia yang lebih besar di masa hadapan.

Melabur pun perlu ada disiplin. Ambil tahu yang mana kita boleh kawal seperti kos, masa dan risiko dengan yang tidak boleh dikawal iaitu pulangan pelaburan. Jadilah pelabur yang bijak sebelum mengambil keputusan untuk melabur. Perlu ada kira-kira risiko vs pulangan dengan strategi dan ilmu.

Secara amnya, mereka yang kekal melabur dalam jangka masa panjang dengan portfolio terpelbagai akan menjana keuntungan yang lebih baik berbanding pelaburan jangka pendek.

Pelaburan yang stabil adalah pelaburan jangka panjang, konsisten dengan pelaburan berkala serta ada pelbagai sumber pelaburan. Konsisten itu macam mana? Laburlah dengan sejumlah duit yang tetap secara bulanan atau mingguan. Sesuaikan dengan kemampuan anda.Pelbagaikan sumber pelaburan untuk meminimumkan risiko. Boleh ambil kombinasi seperti saham dan emas atau saham, sukuk dan REIT. Ada pelbagai lagi sumber pelaburan asalkan anda bijak mengagihkan modal pelaburan dan risiko. Di mana nak cari semua sumber ini? Sekarang, tidak sukar. Anda boleh terokai semuanya melalui Wahed Invest. Di Malaysia, servis ini dikendalikan oleh Wahed Malaysia.

Melalui Wahed Invest, anda akan didedahkan dengan pasaran saham global dan saham-saham syarikat terbesar di Amerika Syarikat dan China. Pendedahan kepada pasaran saham global ini meluaskan lagi pilihan sumber pelaburan. Paling penting, Wahed Invest adalah perkhidmatan kewangan digital patuh syariah. Tidak perlu risau-risau lagi. Modal pula tidak perlu tinggi, RM100 sudah cukup untuk modal permulaan.

Jangan risau, kos perkhidmatan platform Wahed Invest hanya dalam lingkungan 0.39% hingga 0.79% sahaja. Yuran pula murah dan tiada caj tersembunyi. Jika ada keperluan mendesak, anda boleh membuat pengeluaran pada bila-bila masa. Tiada lock-in period. Kita boleh lihat ciri-ciri patuh syariah dalam Wahed Invest. Kini sudah ada pelaburan halal di peringkat antarabangsa.

Seperti mana-mana perkhidmatan pelaburan digital lain, pastikan anda baca dahulu terma dan syarat pelaburan sebelum bermula di sini. Jika sudah faham dan anda ada RM100, jom #LaburCaraWahed.

Muat turun aplikasi Wahed Invest di: https://app.wahedinvest.com/go