Dah Bersedia Ke Nak Bersara?

“Semakin kita menghampiri harijadi kita, semakin tua dirasakan diri ini. Tarikh persaraan juga semakin dekat. Dah bersedia ke saya untuk bersara?”

Siapa pernah rasa seperti ini? Pernahkah anda terfikir pada umur berapakah anda akan bersara? Dan sudahkah anda bersedia untuk menempuhinya?

Kalau nak tahu, umur persaraan di negara kita adalah 60 tahun. Manakala purata jangka hayat rakyat Malaysia sekarang adalah 75 tahun, dengan lelaki dijangka hidup sehingga usia 73 tahun dan wanita dijangka hidup sehingga umur 78 tahun.

Sekiranya kita bersara pada umur 60 tahun, cukupkah dana persaraan kita untuk bertahan selama 15 tahun? Dengan mengekalkan gaya hidup kita tanpa perlu menjual rumah sedia ada dan tanpa perlu menjual kereta sedia ada.

Dah kira cukup atau tidak duit nak tampung bil-bil dan penjagaan kesihatan sekiranya kita mula sakit-sakit badan? Anak-anak pula dah besar ketika itu, cukup ke duit nak hantar mereka ke kolej atau universiti?

4 Fakta Yang Menakutkan

Mengikut data yang dikeluarkan oleh pihak KWSP sendiri:

  • 68% ahli yang aktif tidak mencapai simpanan asas, iaitu RM240,000 apabila mencapai umur 55 tahun
  • 70% ahli yang aktif berumur 54 tahun mempunyai kurang daripada RM50,000
  • 2 daripada 3 ahli akan hidup dengan kurang daripada RM950 sebulan sehingga umur 75 tahun
  • 7 daripada 10 ahli akan hidup dengan RM210 sebulan sehingga umur 75 tahun, atau habiskan kesemua simpanan kurang daripada 2 tahun

    Sumber Rujukan: Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023, MyMetro dan MalaysiaKini  

Boleh dikatakan majoriti rakyat Malaysia memang tak bersedia untuk bersara. Kesudahannya, kita kena kerja lagi apabila sudah mencapai umur 60 tahun. Ketika badan kita dah tak larat, ketika kita sepatutnya lebih banyak berehat.

Itu belum dikira faktor inflasi lagi. Kalau 10 tahun yang lalu, sebungkus nasi lemak berharga RM0.50 dan secawan teh tarik berharga RM1.00, hari ini nak cari nasi lemak dengan harga RM1.00 pun susah. Harga teh tarik pun dah nak cecah RM2.00.

Rasanya lagi 10 tahun berapa pula harganya?

Baca juga Inflasi: Dua Faktor Berlakunya Peningkatan Harga Di Dalam Ekonomi.

Begitu jugalah halnya dengan simpanan yang kita ada hari ini. Ianya semakin menyusut nilai dari setahun ke setahun. Simpanan kita sebanyak RM100,000 hari ini akan hanya bernilai RM50,000 pada masa depan.

Sebab itulah pentingnya kita kena buat persiapan dari sekarang.

Kena mulakan simpanan dan pelaburan hari ini juga. Semua ini memerlukan ilmu dan rebut peluang untuk belajar daripada mereka yang berpengalaman agar kita tidak tersilap langkah.

Jom Sertai Blogger Kewangan Secara Online

Jom bersama-sama dengan saya dari Majalah Labur rakan-rakan blogger kewangan lain dari Mr.Money TV, SuYinInvest dan NoMoneyLah. Roshan Kanesan akan menjadi hos dan penyampai radio ini beserta ahli panel yang lain akan membincangkan topik berkenaan apakah perancangan persaraan yang baik.

Ayuh kita bersama-sama ketahui cara untuk mengurus perancangan persaraan dengan lebih baik dan bagaimana nak kembangkan simpanan dalam Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) bagi mencapai sasaran persaraan. Bukan senang nak kumpulkan mereka semua di dalam satu acara, oleh itu jangan lepaskan peluang ini.

Webinar PERCUMA ini dianjurkan oleh Principal Asset Management, daftar sekarang sebelum ianya penuh.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Senarai IPTA & IPTS di Malaysia yang tawarkan diploma & degree berkaitan pelaburan

UiTM diploma in investment

Anda minat mendalami ilmu pelaburan? Rasa berkobar-kobar nak mohon diploma atau ijazah dalam bidang pelaburan? Jika rasa usia dah meningkat, nak anak-anak anda pula menyambung hasrat anda itu?

Berikut merupakan senarai IPTA & IPTS di Malaysia yang tawarkan diploma & degree berkaitan pelaburan atau bahasa seksinya investment:

 

logo-uitm

Universiti Teknologi Mara

Diploma Analisa Pelaburan
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Pengambilan: Jun 2017 & Disember 2017

Ijazah Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan (Kepujian) Kewangan
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)

 

logo-apu

Asia Pacific University of Technology & Innovation

Bachelor in Banking and Finance (Hons) With Specialism In Investment And Risk Management
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Anugerah Dual Degree: APU, Malaysia & Staffordshire University, UK
Pengambilan: 08 November 2016 & 14 Februari 2017

Yuran Kursus:

Tahap 1: RM 21,500 + £190
Tahap 2: RM 22,300 + £190
Tahap 3: RM 23,400 + £190

Jumlah: RM 67,200 + £570

 

logo-nottingham

The University of Nottingham

MSc Investment and Islamic Finance
Tempoh: 1 Tahun (2 Semester)
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 45,970

MSc in Finance and Investment
Tempoh: 1 Tahun (2 Semester)
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 45,970

 

tarclogo

Tunku Abdul Rahman University College (TAR College)

Diploma in Business Studies (Finance & Investment)
Tempoh: 2 Tahun (4 Semester)
Pengambilan: Mac 2017
Yuran Kursus: RM 14,500 – RM 18,600

Bachelor of Finance and Investment (Honours)
Tempoh: 3 Tahun (6 Semester)
Pengambilan: Mac 2017
Yuran Kursus: RM 29,200 – RM 39,900

 

UCSI University

BSc (Hons) Finance & Investment
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Januari 2017, Mei 2017, September 2017
Yuran Kursus: RM 55,560

 

Management & Science University (MSU)

Diploma in Investment Management
Tempoh: 2.5 Tahun
Pengambilan: Februari 2017
Yuran Kursus: –

Bachelor in Investment Management
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Feb 2017
Yuran Kursus: –

 

Southern University College

BBA (Hons) in Finance & Investment
Tempoh: 3 Tahun
Pengambilan: Ogos 2017
Yuran Kursus: RM 37,000

 

Brickfields Asia College (BAC)

Finance & Investment Management BA (Hons); Northumbria University via UK Transfer Degree Programme (Business)
Tempoh: 2 Tahun
Pengambilan: Julai 2017, November 2017
Yuran Kursus: RM 32,000

 

University of Reading Malaysia

MSc Investment Banking and Islamic Finance
Tempoh: 1 Tahun
Pengambilan: September 2017
Yuran Kursus: RM 43,565

Iklan

5 Strategi Sun Tzu The Art Of War, Yang Boleh Digunakan Dalam Pelaburan

Setiap pelaburan dikatakan perniagaan yang memberi keuntungan tetapi berbeza dari segi konsepnya. Namun begitu, ia tetap mempunyai persaingannya yang tersendiri.

Begitu jugalah setiap pelabur yang memerlukan penyelesaian dan strategi untuk memerangi persaingan secara sihat.

The Art of War Sun Tzu telah diperkenalkan lebih daripada 2,500 tahun yang lalu di mana terdapat taktik dan strategi Sun Tzu yang berkesan untuk peperangan perniagaan.

Pada hari ini, strategi Sun Tzu ini juga telah digunakan pakai dalam konteks pelaburan. Ia juga sering diterapkan dalam perniagaan kecil dan syarikat-syarikat besar.

Objektif Strategi Sun Tzu Art Of War

Strategi Sun Tzu Art Of War bertujuan untuk memastikan kita mengenali persaingan kita secara lebih dekat dan mengetahui pesaing sedia ada dalam pasaran. Dengan ini, ita boleh menjadikan kita lebih baik daripada pesaing kita.

“Kenali musuh dan diri sendiri, anda tidak perlu risau dengan keputusan beratus peperangan.

Jom kita tengok 5 strategi Sun Tzu The Art Of War dalam konteks pelaburan:

1. Kenali Pasaran Pesaing

Ya, kita tidak mungkin dapat melawan pasaran saingan kita, tetapi lebih penting untuk kita mengenali ciri-ciri pesaing kita. Kita takkan berjaya kalahkan pesaing tanpa mengenali mereka secukupnya. Ketahui apa kelebihan dan kelemahan mereka.

Sebagai contoh, Amazon mengenali pesaing mereka dalam industri peruncitan buku, akhirnya berjaya berkembang dengan lebih baik lagi.  Begitu juga dengan Netflix yang berjaya mengalahkan Blockbuster dengan model perniagaan yang berbeza. 

Mereka yang memenangi pertempuran adalah mereka yang tahu waktu bila harus berperang dan waktu bila tidak perlu untuk berperang.

Dalam konteks pelaburan, kita harus tahu waktu yang sesuai untuk memasuki pasaran dan waktu bila untuk keluar dari pasaran, bukannya ikut-ikut orang.

2. Elakkan Kekuatan Dan Fokus Kelemahan Pesaing

Strategi Art Of War gaya Sun Tzu ini amat selamat kerana kita terhindar daripada risiko yang bakal diterima ketika berperang. Pelabur boleh menggunakan pelbagai cara untuk mendapatkan keuntungan.

Kata-kata yang tercatat dalam Sun Tzu adalah seperti berikut, “Tentera mungkin disamakan dengan air, kerana air yang mengalir mengelakkan ketinggian dan mempercepatkan ke dataran rendah, jadi tentera menghindari kekuatan dan menyerang kelemahan.”

Istilah “Be Fearful When Others Are Greedy and Greedy When Others Are Fearful” bermaksud kita perlu bijak mengambil peluang yang ada.

3. Pentingnya Maklumat Risikan

“Know the enemy and know yourself; in a hundred battles you will never be in peril”

Sun Tzu

Maklumat risikan penting dalam sesebuah perniagaan. Barulah kita dapat memahami keupayaan pesaing dan diri sendiri.

Ambil iktibar daripada kisah “perang” klasik antara McDonald’s dan Burger King dalam “The Great French Fry War” pada tahun 1998. Burger King merancang untuk berperang dengan McDonald’s dengan memberi kentang goreng percuma.

Pengurusan McDonald’s bertindak segera dengan menghantar surat kepada semua rangkaian beserta arahan terperinci bagi memastikan hanya kentang goreng yang berkualiti tinggi disediakan untuk pelanggan. McDonald akhirnya memenangi peperangan ini setelah mengesan awal rancangan pesaing mereka.

Dalam pelaburan, kata-kata “Buy on rumors, sell on news” perlu kita pegang. Bila tengok chart harga dah mula naik, mesti ada sesuatu.

Banyakkan membaca dan berkawanlah dengan orang dalam industri.

4. Bertindak Pantas

“Speed is the essence of war. Take advantage of the enemy’s unpreparedness; travel by unexpected routes and strike him where has taken no precautions.” 

Sun Tzu

Dengan kelajuan menyelesaikan sesuatu masalah, sesebuah perniagaan akan mudah mencipta peluang. Begitu juga dengan pelaburan yang memerlukan kita untuk bertindak pantas dalam membuat keputusan.

Zaman serba canggih ini, semuanya ada di hujung jari. Siapa yang mampu membuat keputusan dan bertindak dengan lebih cepat, dia akan mempunyai kelebihan.

5. Bina Sikap Pemimpin

Pekerjaan atau perniagaan akan berjaya bergantung kepada sikap pemimpinnya sendiri. Strategi Sun Tzu bukan sahaja melibatkan kecerdasan, tetapi memerlukan kecergasan, keadilan dan kerjasama pasukan juga.

Dalam konteks pelaburan, sikap pemimpin diperlukan oleh seseorang untuk memastikan objektif dan matlamat tercapai. Rajin-rajinlah berkongsi ilmu, berita dan perkembangan terkini agar lebih ramai orang boleh mendapat manfaat.

Iklan

3 Cara Pelabur Sofistikated (The Sophisticated Investor) Berfikir Dan Bertindak

Sebelum ini kami ada kongsikan 5 Kategori Pelabur Mengikut Robert Kiyosaki, dan salah satunya adalah Pelabur Sofistikated.

Pelabur sofistikated adalah pelabur yang sering berfikiran jauh ke hadapan dan berfikir di luar kotak. Mereka peka dengan undang-undang dan peraturan ketika melakukan apa sahaja transaksi saham. Sudah pasti kejayaan dan kekayaan adalah matlamat semua pelabur.

Menurut Robert T. Kiyosaki dalam bukunya yang berjudul Guide To Investment, Rich Dad berkata bahawa dengan belajar melalui pengalaman sehingga berjaya membina bisnes, akan menjadi seseorang itu pelabur sofistikated. 

Jom lihat beberapa cara pelabur sofistikated berfikir dan bertindak yang boleh anda contohi.

1. Himpun Dan Beli Aset, Kurangkan Liabiliti

Pelabur sofistikated akan sentiasa memastikan wang mereka banyak dan mempunyai simpanan yang amat kukuh.  Oleh itu, mereka akan menghimpun dan membeli aset seperti rumah, emas dan sebagainya.

Di samping itu, liabiliti yang menyebabkan wang keluar akan dikurangkan.

2. Jadikan Perbelanjaan Peribadi Kepada Perbelanjaan Bisnes

Perbelanjaan peribadi akan dianalisis dan ditukar kepada perbelanjaan bisnes bagi pelabur sofistikated. Ia dibuat untuk tujuan percukaian. Mereka akan mengurangkan perbelanjaan peribadi dan pembayaran cukai di samping melebihkan dana perniagaan dan pelaburan mereka.

3. Mengetatkan Kawalan

Kawalan perbelanjaan dan urusniaga akan dibuat dalam bentuk dokumentasi dan penyata kewangan. Pelabur sofistikated tidak akan mengalami masalah kerana mereka memahami setiap satu masalah, undang-undang diperlukan dan dapat menguasai ilmu kewangan.  Pelabur bukan sofistikated akan mula mengalami masalah.

Terdapat beberapa kawalan yang perlu pelabur sofistikated ambil tahu selain fokus kepada penyata kewangan. Di antaranya adalah:

  • Kawalan Terma-Terma Dan Syarat Perjanjian

Sekiranya seseorang pelabur sudah menguasai terma dan syarat perjanjian, tidak mustahil mereka dapat mengelak daripada membayar cukai.  Seseorang pelabur sofistikated haruslah mengawal terma-terma dan syarat perjanjian dalam sesebuah pelaburan yang mereka sertai.

Sebagai contoh, Akta Section 103 (Undang-undang Amerika) digunakan dalam kes anda melakukan roll over atas jualan rumah kecil kepada sebuah bangunan pangsapuri kecil. Akta tersebut akan membenarkan anda menangguh atau roll over keuntungan daripada dikenakan cukai.

  • Kawalan Ke Atas Akses Maklumat

Tahukah anda, pelabur sofistikated yang juga berperanan sebagai pelabur dalaman dapat mengakses maklumat. Pelabur perlu memahami semua maklumat yang diperlukan seperti syarat perundangan yang dikenakan oleh SEC di Amerika (begitu juga dengan organisasi pemantau di negara lain).

  • Kawalan Ke Atas Pemberian, Filantropi

Selain urusan kewangan diri sendiri, pelabur sofistikated juga mementingkan tanggungjawab sosial dan sumbangan semula kepada masyarakat. Kerja filantropi dan sumbangan kebajikan adalah usaha dari pemberian ini. Namun, sistem kapitalisme seperti mencipta peluang pekerjaan dan perkembangan ekonomi juga diamalkan oleh masyarakat.

Akhir kata,

Dengan berfikir dan bertindak seperti pelabur sofistikated, sesebuah syarikat akan mudah memperoleh kejayaan dan keuntungan satu demi satu. Semua transaksi dilakukan dengan terperinci akan mengurangkan risiko dan memaksimumkan keuntungan.

Sumber Rujukan:  Rich Dad’s: Guide To Investment

Iklan

6 Perkara Yang Saya Dapat Daripada Business Foresight Forum (BFF) 2019

Alhamdulillah, kami di Majalah Labur berpeluang untuk menyertai acara yang dianjurkan Securities Industry Development Corporation (SIDC), iaitu Business Foresight Forum (BFF) 2019. Bertemakan ‘New Business Directions 2025 – Catalysts for Change’, ianya telah berlangsung pada 19 September 2019 yang lalu bertempat di Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Bukit Kiara.

Banyak sebenarnya pengalaman yang ingin dikongsikan, banyak juga orang penting dan terkenal yang dapat kami jumpa. Berikut merupakan 6 perkara yang kami dapat sepanjang kami di BFF 2019.

1. Ekonomi Malaysia Berada Di Landasan Yang Betul

Ada orang kata ekonomi Malaysia lemah, ekonomi Malaysia sedang jatuh. Namun selepas kami dengar sendiri penjelasan dan data-data yang dibentangkan oleh YB Dr. Ong Kian Ming, Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI); kami rasa amat bersyukur.

Ini kerana Malaysia tidaklah seteruk negara serantau yang lain, malah Malaysia berada dalam kedudukan yang sangat baik. Samada daripada segi pertumbuhan negara, eksport, import dan bermacam-macam lagi.

Malaysia juga mempunyai asas ekonomi yang kukuh, dan mampu untuk berdepan dengan perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, serta krisis ekonomi yang dikatakan bakal tiba.

2. Banyak Projek Mega Yang Dirancang Untuk Negara

Profesor Edmund Terence Gomez menerusi presentation beliau, telah membuat kajian yang mendalam mengenai projek-projek mega yang sedang dan akan berjalan di Malaysia. Kalau sebelum ini, banyak projek melibatkan kerajaan Malaysia dan kerajaan China secara langsung yang melibatkan kos yang besar – namun kebanyakannya telah dibuat rundingan semula agar tidak membebankan negara.

Memang tidak dinafikan bahawa Malaysia merupakan sebuah negara membangun yang memerlukan projek mega terutamanya dalam bidang infrastruktur dan pembangunan, namun kita juga perlu beri tumpuan kepada industri teknologi dan automasi; yang bakal menjadi tunjang pada masa akan datang.

3. Isu Luar Negara Tak Beri Kesan Besar Kepada Negara

Kita dengar sendiri daripada Pesuruhjaya Tinggi Britain, H.E. Charles Hay dan Ketua Ekonomi Bank Dunia (Malaysia), Richard Record memberikan pandangan mereka berkenaan isu Brexit, perang perdagangan di antara Amerika Syarikat dan China, dan bermacam-macam lagi.

Namun, kedua-dua pakar ini bersetuju bahawa isu-isu luar negara ini tidak memberi kesan yang besar kepada Malaysia. Kalau ada pun hanya sedikit, dan kita di antara negara serantau yang lebih bernasib baik.

4. Lebih Berhati-Hari Di Ruang Siber dan Sesi Hacking Secara ‘Live’

Di zaman internet ni, kita perlu lebih berhati-hati apabila menggunakan perkhidmatan atas talian. Orang boleh buat apa saja jika kita tidak berhati-hati. Nak akses emel kita? Nak godam akaun media sosial kita? Nak korek kata laluan kita?

Semuanya boleh…jika kita tidak ambil langkah yang sewajarnya.

Kami juga dapat tengok depan mata, bagaimana penggodam antarabangsa, Magda Lilia Chelly daripada Responsible Cyber Singapore yang menunjukkan aksi hacking beliau secara langsung di atas pentas. Memang ‘seram’ tengok.

5. Dapat Dengar Kisah Inspirasi, Ada Yang Menyayat Hati

Ramai betul tokoh-tokoh yang berkongsi kisah mereka, dapat dengar sendiri daripada Boost E-Wallet, Time dot Com, Fave dan empat anak muda yang tersenarai dalam ‘Forbes 30 under 30 Asia’; iaitu Melvin Poh, Cheong Jin Xi, Kendrick Wong dan Alex Patel.

Ada suka, ada duka, semuanya boleh dijadikan inspirasi dan pedoman dalam hidup kita. Semua ini sangat berharga, dan sesungguhnya pengalaman tidak boleh dibeli dengan wang ringgit. Kita kena lalui sendiri cabaran dan liku-liku kehidupan, baru dapat menjadi orang yang berjaya satu hari nanti.

6. Networking Dengan Lebih Daripada 300 Orang Delegasi

Yang terakhir sekali, kami berpeluang untuk berjumpa dengan ramai delegasi yang hadir. Rata-rata mereka yang hadir ke BFF 2019 adalah mereka yang dahagakan ilmu dan mencari sumber inspirasi.

Bukan calang-calang orang akan datang ke acara seperti ini, jadi rebut peluang untuk berkenalan dengan seramai yang mungkin.

Akhir sekali, tahniah diucapkan kepada pihak SIDC yang menganjurkan BFF 2019 dengan jayanya. Panjang umur, kita jumpa lagi tahun depan.

Bagi mereka yang terlepas untuk menghadirkan diri ke BFF 2019 tempoh hari, jangan risau. Anda masih berpeluang untuk bersama-sama mereka dengan melanggan Video on Demand serendah RM90.

Langgan sekarang di https://www.ticket2u.com.my/event/14790/business-foresight-forum-(bff)-2019-(live-streaming).

Langgan segera, kena promosi ini akan tamat pada 3 Oktober 2019.

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!