Adakah Isteri Yang Tak Bekerja Layak Menuntut Harta Sepencarian?

Secara umum, majoriti pasangan suami isteri yang beragama Islam telah mengetahui tentang perihal harta sepencarian atau harta milik bersama. Di mana kedua-dua pasangan mempunyai hak secara bersama atas harta yang mereka miliki sepanjang tempoh perkahwinan.

Walaubagaimanapun, pengetahuan tersebut hanya secara luaran sahaja dan tidak mendasar. Kerana tidak ramai pasangan suami isteri mengambil tahu atau faham konsep harta sepencarian yang diiktiraf di bawah Undang-Undang Keluarga Islam.

Ini termasuk mengenai sejauh mana hak masing-masing wujud dan boleh dituntut di mahkamah.

Maksud Harta Sepencarian

Merujuk kepada Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003, Seksyen 2 mentafsirkan “harta sepencarian” adalah:

Harta yang diperoleh oleh suami dan isteri semasa perkahwinan berkuatkuasa mengikut syarat-syarat yang ditentukan oleh Hukum Syarak.

Ini bermaksud, apa-apa saja harta sama ada alih atau tak alih yang diperoleh suami dan isteri dalam tempoh perkahwinan mereka adalah harta sepencarian yang mewujudkan hak bersama mereka dalam harta tersebut.

Oleh itu, jika berlaku pembubaran perkahwinan, sama ada disebabkan bercerai hidup; talaq, fasakh atau taklik, atau disebebakan kematian salah seorang daripada pasangan, maka suami atau isteri berhak menuntut bahagiannya daripada segala harta yang mereka miliki bersama semasa dalam tempoh perkahwinan.

Malah ketika suami berpoligami juga, isteri berhak membuat tuntutan harta sepencarian!

Agama Islam mengiktiraf pemilikan setiap individu terhadap harta.

Setiap individu termasuk suami dan isteri berhak memiliki sebarang harta kerana ikatan perkahwinan Islam sama sekali tidak menafikan atau membataskan hak tersebut.

Islam menganggap harta sepencarian sebagai satu cara pengiktirafan harta yang boleh dimiliki oleh seseorang di atas daya usahanya untuk memiliki harta tersebut. Firman Allah dalam Surah An-Nisaa, ayat 32:

“Orang lelaki ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan dan orang perempuan pula ada bahagian daripada apa yang mereka usahakan.”

Ayat ini menjadi dalil kepada kebenaran bagi pasangan untuk menuntut hak pemilikan harta terhadap harta sepencarian. Melalui ayat itu jelas, hak lelaki dan wanita terhadap pemilikan harta sepencarian itu sama, iaitu bergantung kepada apa yang diusahakan.

Persoalan yang timbul adalah, bagaimana pula bagi isteri atau wanita yang tidak bekerja dan tidak menyumbang secara jelas dari sudut kewangan terhadap pemilikan sesuatu harta tersebut?

Hak Isteri Dalam Harta Sepencarian

Sebenarnya, sumbangan atau usaha terhadap pemilikan harta dalam tempoh perkahwinan tidak terhad dalam bentuk kewangan sahaja.

Sebagai contoh, apabila si isteri tidak bekerja, tidak mempunyai wang sendiri dan tidak menyumbang secara langsung terhadap pemilikan rumah dengan membayar deposit rumah atau membayar ansuran bulanan, tidak bermaknanya si isteri tidak menyumbang langsung terhadap pemilikan rumah tersebut.

Sumbangan boleh jadi dalam bentuk memelihara rumah tangga atau menjaga keluarga untuk memberi keselesaan kepada suami dalam memperoleh aset atau apa-apa perlakuan isteri yang memudahkan suami memiliki aset tersebut.

Ini juga dikenali sebagai sumbangan tidak langsung.

Jadi tidak timbul isu isteri yang tidak bekerja tidak berhak membuat tuntutan harta sepencarian.

Bahkan dalam Enakmen Negeri Selangor misalnya, Seksyen 122 Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam (Negeri Selangor) 2003 tetap mengiktiraf sesebuah harta tersebut termasuk dalam harta sepencarian, tidak kira sama ada melalui sumbangan tunggal salah seorang pihak ataupun sumbangan bersama.

Dan dalam perbicaraan kes tuntutan harta sepencarian, lazimnya Mahkamah Syariah akan memberikan paling kurang satu pertiga bahagian harta sepencarian kepada bekas isteri sekiranya mereka tidak menyumbang secara langsung kepada harta tersebut.

Sekiranya ada sumbangan isteri yang dapat dibuktikan secara jelas semasa tempoh perkahwinan, maka bahagian yang berhak diterima akan naik lagi.

Ditulis oleh Fakhrur Radzi, seorang konsultan perwarisan harta Islam di sebuah syarikat amanah patuh Syariah.

Iklan
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

9 Bilionaire Yang Terjejas Teruk Akibat Wabak Covid-19

Covid-19 kini telah menjadi isu yang sangat besar di seluruh dunia. Keadaan ekonomi yang semakin rapuh menyebabkan banyak industri yang terkesan dengan penularan wabak ini.

Di Malaysia, rang awam yang mula panik telah memenuhi pasaraya untuk membeli barang keperluan disebabkan arahan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri yang mewajibkan langkah kawal pergerakan berkuatkasa dengan segera. Hanya negara China yang kini menunjukan penurunan yang semakin ketara disebabkan tindakan tegas yang dilakukan oleh negara tersebut mengekang wabak ini.

Virus yang tidak kenal golongan kaya atau miskin ini, telah memberi satu kejutan kepada dunia. Selain dari orang biasa yang mengalami kesukaran kesan dari virus ini, golongan bilionaire juga turut terkesan dan terjejas teruk.

Mari kita lihat senarai bilionaire dunia yang telah mengalami penyusutan kekayaan akibat daripada musibah yang berlaku ini.

1. Bernard Arnault dan Keluarga

Keluarga yang memegang saham barangan mewah terbesar dunia iaitu Louis Vuitton. Syarikat ini telah berkembang dengan pesat selari dengan perkembangan ekonomi China pada tahun lepas.

Mereka sekeluarga banyak mendapat keuntungan yang besar kerana kemakmuran ekonomi China yang memberi cukai percuma kepada baarngan mewah.

Kini, ekonomi China telah mengalami pengucupan dan menyebabkan kekeyaan yang dimiliki oleh Bernard Arnault telah susut sebanyak $14 bilion.

Nak tahu lebih lanjut mengenai bernault, klik di sini

2. Amancio Ortega

Bilionaire yang berasal dari Sepanyol. Beliau yang jarang muncul di media massa dan banyak maklumat yang kurang jelas mengenai kehidupan peribadinya.

Amancio Ortega merupakan pengasas syarikat pakaian yang terkenal iaitu ZARA. Model perniagaan syarikatnya adalah mengeluarkan pakaian dengan cepat mengikut trend yang terkini.Oleh sebab strategi unik ini yang bergerak seiring dengan perubahan masa, beliau telah menjadi lelaki terkaya di dalam industri pakaian.

Namun disebabkan Covid-19 ini, beliau telah mengalami penyusutan nilai sebanyak $12.8 bilion.

3. Françoise Bettencourt Meyers dan Keluarga

Merupakan wanita terkaya di dunia buat masa sekarang. Beliau merupakan anak perempuan tunggal dan cucu kepada pengasas syarikat kosmetik terbesar dunia iatu Loreal.

Beliau yang mempunyai hubungan dingin dengan ibu kandungnya disebabkan satu peristiwa yang dinamakan Bettencourt Affair.

Nilai kekayaan yang dimilikinya telah susut sebanyak $5.9 bilion.

Nak tahu lebih lanjut mengeai Bettencourt Affair? Klik di sini

4. Carlos Slim Helu dan Keluarga

Merupkan lelaki terkaya di Mexico. Pernah beberapa kali menduduki takhta sebagai lelaki terkaya dunia pada dekad yang lepas.

Carlos Slim mempunyai rangkaian perniagaan telekomunikasi yang terbesar di Amerika Selatan. Beliau juga seorang yang sangat dermawan dan kebanyakan duit sumbangan disalurkan ke negara-negara Amerika Latin yang kebanyakanya miskin.

Beliau telah kehilangan nilai sebanyak $7 bilion.

Nak baca kisah Carlos Slim Helu, klik di sini

5. Jeff Bezos

Jeff Bezos sudah lali dengan kehilangan wang yang berlaku kepadanya tahun lepas. Beliau dipercayai kehilangan lebih $30 bilion pada tahun lepas akibat daripada perceraian dengan isteri pertamanya.

Kali ini, beliau kehilangan sebanyak $6.4 bilion pula disebabkan Covid-19.

Klik di sini untuk baca kisah perceraian Jeff Bezos.

6. Mukesh Ambani

Pernah menjadi lelaki terkaya di Asia sebelum wabak Covid-19 menyerang dunia. Beliau merupakan CEO untuk syarikat konglomerat terkenal di India iatu Reliance Industries Limited.

Syarikat ini mempunyai pusat penapisan minyak mentah yang terbesar di dunia.Syarikat ini juga bergantung kepada sumber minyak sebagai perniagaan utama mereka.

Namun harga miyak mentah sekrang telah mengalami penurunan yang begitu ketara disebabkan banyak industri dunia telah lumpuh akibat virus ini.

Beliau kehilangan sebanyak $6.1 bilion, seterusnya kehilangan takhta sebagai lelaki terkaya di Asia kepada Jack Ma.

Nak baca lebih lanjut mengenai Mukesh Ambani, klik di sini

7. Elon Musk

Rasanya tidak perlu lagi diperkenalkan tokoh industri yang popular ini. Selain daripada kisah hebat beliau mengurus syarikat Tesla dan Space X yang terkenal, kehidupan peribadinya juga menjadi perhatian pihak media.

Selepas bercerai dengan bekas isterinya, beliau mempunyai hubungan dengan perempuan di kalangan artis. Di antaranya adalah Amber Heard yang merupakan seorang pelakon dan bekas isteri Johnny Depp dan kini buah hati yang terbaru, Grimes yang merupakan seorang artis pop yang mana dipercayai telah mengandungkan anak bersama dengan Elon Musk.

Kini, saham Tesla mengalami penurunan yang ketara selepas mencatat kenaikan yang memberangsakan pada awal tahun ini.

Beliau dipercayai telah kehilangan sebanyak $5.5 bilion.

Nak tahu kenapa saham Tesla naik dengan mendadak pada awal tahun ini, klik di sini

8. Laurene Powell Jobs dan Keluarga

Keluarga mendiang pengasas syarikat popular iaitu Apple. Keluarga mendiang Steve Jobs ini mempunyai sebahagian besar saham di dalam Syarikat Disney dan juga Apple.

Apple telah mengalami bekalan yang terhad apabila pihak pengilang di China tidak dapat menyiapkan tempahan produk keluaran Apple. Industri elektronik di China telah lumpuh akibat serangan virus yang merbahaya ini.

Kekayaan keluarga mereka telah menyusut sebanyak $4.9 bilion.

9. Leonardo Del Vecchio dan Keluarga

Merupakan bilionaire yang mengusai perniagaan kaca mata dunia. Syarikatnya Luxottica merupakan syarikat yang menguasai industri kaca mata mewah.

Syarikat yang berpengkalan di Itali ini memiliki pelbagai jenama mewah seperti Rayban, Oakley dan banyak lagi.

Dengan merebaknya virus ini di Itali, beliau telah kehilangan sebanyak $4.9 bilion.

Nak baca dengan lebih lanjut kisah Leonardo Del Vecchio, klik di sini

Sumber Rujukan: https://www.forbes.com/sites/hayleycuccinello/2020/03/13/coronavirus-stock-market-losers-bezos-arnault-musk/#8ebfbaa296f2

Iklan

6 Cara Nak Kenalpasti Sesuatu Pinjaman Itu Adalah Skim Penipuan

Mana ada orang diri sendiri kena tipu? Terutama sekali dalam hal yang berkaitan dengan duit.

Kali ini kami ingin berkongsi dengan anda 6 tips untuk kenalpasti adakah wujud unsur penipuan dalam pinjaman yang ingin anda pohon tersebut.

1. Kena Bayar Wang Pendahuluan

Hati-hati jika ejen atau pegawai daripada agensi kewangan itu meminta kita bayar apa-apa wang pendahuluan dalam proses mendapatkan pinjaman. Ini bermakna kita sedang ditipu.

Institusi pinjaman wang yang sah tidak akan meminta peminjam untuk membayar apa-apa yuran permohonan. Dan menjadi satu kesalahan sekiranya mereka berbuat demikian.

Selalunya mereka akan beri alasan bahawa bayaran ini adalah disebabkan rekod CCRIS kita yang kurang cantik. Sekiranya memang terdapat bayaran yang perlu anda lakukan untuk proses pinjaman, bayaran itu sepatutnya akan dimasukkan ke dalam jumlah pinjaman yang kita pohon. Jadi secara logiknya, kita tak perlu bayar duit kepada mereka sewaktu proses permohonan pinjaman dibuat.

2. Perlu Beri Kad ATM / Kad Debit

Ini lagi bahaya! Mereka ini mungkin akan meminta duit daripada kita sebaik sahaja pinjaman diluluskan. Kad ATM/ Debit kita pula diserahkan dan berada di tangan mereka, jadi senanglah mereka untuk mengeluarkan duit daripada akaun kita sesuka hati.

Selagi bayaran pinjaman tidak habis dilunaskan, selagi itulah kad bank kita berada dalam tangan mereka.

3. Jumlah Pinjaman Lebih Daripada Yang Dipohon

Satu lagi taktik popular yang dilakukan para penipu ini adalah menghubungi kita melalui emel atau panggilan telefon. Mereka cuba menarik minat kita dengan tawaran pinjaman dengan kadar faedah yang rendah.

Bagi yang memang ingin memohon pinjaman pula, berhati-hati sekiranya mereka menawarkan jumlah pinjaman lebih daripada apa yang kita pohon. Pastikan kesahihan tawaran ini sebelum kita meneruskan dengan proses pinjaman.

4. Tawaran Terlalu Bagus

Setiap orang pasti akan tertarik dengan tawaran kadar faedah yang rendah, jaminan wang tunai dan juga kelulusan 100%. Tetapi kita perlu ingat, semua pemberi pinjaman mahukan kembali wang mereka. Sebab itulah bank amat berhati-hati untuk meluluskan sesuatu pinjaman.

Mereka akan menilai pelbagai aspek seperti kemampuan pemohon untuk membayar balik pinjaman dan juga skor kredit pemohon pinjaman. Kalaulah pemberi pinjaman itu beriya-iya ingin memberikan pinjaman kepada kita tanpa menilai rekod kredit dan juga kemampuan kita untuk membayat balik pinjaman, maksudnya ada benda yang tak kenalah tu.

5. Now Or Never

Ada juga penipu yang menggunakan taktik ‘tawaran istimewa’ untuk menarik minat kita sebagai bakal peminjam. Kemudian mereka akan memujuk kita untuk segera bersetuju untuk menjadi bakal peminjam, kononnya jika kita lambat bertindak ‘tawaran istimewa’ tersebut akan berakhir.

Abaikan mereka! Loan merupakan satu komitmen kewangan yang tinggi. Kita tidak perlu tergesa-gesa untuk membuat sebarang keputusan. Pastikan duli dengan siapa yang kita sedang berurusan itu.

6. Pihak Yang Mencurigakan Ingin Meminta Maklumat Peribadi

Bukan semua penipu ini mahukan duit kita. Ada yang menyamar sebagai wakil bank atau syarikat pinjaman terkemuka yang menghubungi anda melalui telefon, emel atau media sosial untuk meminta maklumat peribadi kita.

Jika kita pernah menerima panggilan seperti ini, jangan layan! Mereka cuma mahu mencuri identiti kita untuk digunakan bagi tujuan tertentu.

Jadi jangan mudah terpedaya dengan memberikan salinan kad pengenalan, lesen memandu atau maklumat mengenai akaun bank kita kecuali kita tahu untuk apa dan kepada siapa maklumat peribadi tersebut akan diberikan.

Jika kita dapati terdapat ciri-ciri di atas semasa ingin membuat permohonan pinjaman dengan mana-mana syarikat pinjaman, lebih baik kita batalkan saja niat tersebut. Lebih baik berwaspada takut nanti menyesal pula di kemudian hari.

Sumber Rujukan: Direct Lending

Kalau dah terdesak sangat dan perlukan pinjaman segera, baca dulu 5 Situasi Yang Membenarkan Anda Mengambil Pinjaman Peribadi dan 7 Kesilapan Biasa Anda Perlu Elakkan Semasa Memohon Pinjaman Peribadi.

Iklan

Perubahan Dalam Dunia Kewangan Akan Datang

Pernahkah kita tertanya-tanya, bagaimana agaknya perkhidmatan dalam dunia kewangan untuk tempoh lima ke sepuluh tahun yang akan datang?

Seperti yang kita sedia maklum, bidang kewangan adalah bidang yang relevan sepanjang zaman kerana transaksi kewangan berlaku setiap hari dan pengurusan kewangan amat diperlukan bagi setiap individu.

Namun, bagaimanakah cara pelaksanaan dan kemudahan untuk pengguna pada masa hadapan?

Hikmah pandemik yang berlaku hari ini, kita lihat banyak perkara boleh dilakukan secara online dan ianya memudahkan urusan pelbagai pihak. Ia juga menjimatkan masa, tenaga dan mempercepatkan urusan.

Walaupun ekonomi negara-negara G7 masih mendominasi iaitu Kanada, Perancis, Jerman, Itali, Jepun, Amerika Syarikat dan United Kingdom; negara lain yang sedang membangun menunjukkan peningkatan dan mereka lebih mudah melaksanakan teknologi dalam kewangan berbanding negara yang sudah 40 tahun menggunakan sistem lama yang didapati banyak digunakan negara G7.

Tinjauan telah dijalankan oleh pihak Deloitte yang melibatkan institusi dari 28 buah negara dan 200 responden eksekutif senior. Tinjauan ini mendedahkan bagaimana kesan geografi mempengaruhi perkhidmatan kewangan akan datang dan apa yang mereka rancangkan.

Hasil dari analisis tersebut medapati negara G7 agak skeptikal dengan perubahan yang dilakukan atau akan dilakukan dengan teknologi baru dan kurang berminat untuk melaksanakannya.

Selain itu, keperluan untuk bakat baru juga berbeza. Negara G7 mencari mereka yang berpengetahuan dalam industri namun pihak lain mencari alternatif yang lebih fleksibel dan pelaksanaan lebih mudah

Teknologi akan memberi kesan tetapi pasaran baru teknologi tidak akan mendominasi keadaan sekarang.

Tinjauan ini juga menunjukkan 5 kategori responden di negara G7 terhadap pelaksanaan teknologi dalam dunia kewangan contohnya transaksi menggunakan internet, biometrik, matawang kripto, bayaran menggunakan handphone, blockchain, Robotic & Cognitive Automation (R&CA). Hasilnya mendapati bahawa negara G7 menyatakan ia tidak memberi impak yang besar terhadap apa yang dilakukan sekarang.

Dari carta di atas kita lihat penerimaan institusi selain dari negara G7 lebih terbuka dalam menggunakan teknologi baru. Sekarang pun kita boleh nampak kesannya terhadap negara China yang lebih laju dalam menjana ekonomi negara dengan menggunakan teknologi baru.

Namun, negara G7 mengakui kesan teknologi dalam dunia bisnes dalam kebanyakan sektor seperti perkhidmatan pelanggan, pembangunan produk, operasi dan pemilihan bakat baru dalam industri. Mereka lebih memilih pekerja yang mahir dalam sesuatu bidang.

Maka, kita perlu bersedia dengan segala kemungkinan teknologi akan datang. Teknologi adalah bagus namun ia tidak menafikan keperluan interaksi dengan manusia untuk menerangkan mengenai sesuatu produk serta memberi perkhidmatan.

Jangan risau kepada mereka yang menjadi agen dalam servis kewangan kerana perkhidmatan dan kemahiran anda amat diperlukan. Ini kerana dengan adanya teknologi memang ia memudahkan namun membuatkan orang lain akan sibuk juga dengan hal lain.

Akhirnya, kita akan mencari seseorang dalam bidang kewangan untuk uruskan kewangan peribadi seperti simpanan, pelaburan, takaful dan juga urusan wasiat.

Artikel ditulis oleh Puan Sarah Hata. Penulis merupakan seorang konsultan kewangan (pelaburan, takaful dan wasiat) di sebuah institusi kewangan di Malaysia dan juga perunding imej. Mempunyai pengalaman menulis, memberi ceramah di beberapa syarikat seluruh Malaysia dan juga sesi konsultansi individu.

Sumber Rujukan:

Iklan

4 Sebab Utama Kejatuhan Ringgit Malaysia Selepas Pilihanraya Umum Ke-14

Prestasi Ringgit terus merudum selepas pilihanraya umum ke-14 pada 9 Mei 2018. Jika dilihat secara besar, Ringgit mula merosot sejak daripada awal bulan April lagi iaitu sebulan sebelum pilihanraya umum diadakan.

Kenapa Nilai Ringgit Merosot Selepas PRU Ke-14?

Ada empat sebab utama yang yang kita akan perhalusi untuk mendapatkan gambaran sebenar mengapa Ringgit Malaysia telah merosot dengan banyaknya dalam masa beberapa bulan saja.

Dan pada kebiasaannya, nak tahu RInggit sedang mengukuh atau melemah, kita bandingkan Ringgit Malaysia dengan Dolar Amerika Syarikat disebabkan status matawang ini sebagai rizab matawang asing utama dunia.

Tren kejatuhan Ringgit Malaysia. Sumber: Investing.com

Ringgit mula merosot sejak sebelum pilihanraya lagi dan jelas dilihat sejak pada 3 April 2018 berikutan kebimbangan pelabur terhadap hasil pilihanraya. Hal ini menyebabkan pelabur mengambil langkah berhati-hati dengan membawa keluar modal pelaburan mereka menjelang pilihanraya.

Nampaknya kelemahan Ringgit tidak hanya terhenti di situ, ia jelas dilihat selepas hari pertama pasaran dibuka pada 14 Mei 2018.

Ringgit pada mulanya melemah pada 14 Mei disebabkan reaksi awal terhadap keputusan pilihanraya dengan pasaran biasanya melihat peralihan pentadbiran kerajaan boleh menghasilkan ketidaktentuan polisi. Namun, Ringgit menguat semula pada hari tersebut dengan pasaran dilihat yakin dengan ketelusan kerajaan baru dalam membawa ekonomi menjadi lebih baik.

Walaubagaimanapun, nilai Ringgit merosot selama enam bulan berturut-turut selepas pilihanraya umum khususnya berbanding Dolar AS.

Apa yang menyebabkan kejatuhan Ringgit ini? Bukankah kerajaan Pakatan Harapan dilihat lebih telus? Mari kita bincangkan dengan lebih mendalam.

1. Ketidaktentuan (Uncertainty) Polisi Kerajaan Baru

Selepas daripada 14 Mei, Ringgit melemah secara konsisten sehingga minggu ketiga bulan November 2018. Di antara sebabnya adalah ketidaktentuan polisi dan ekonomi di Malaysia secara keseluruhannya.

Sekejap ada projek mega yang dibatalkan, ada yang ditangguhkan, ada yang disemak semula.

Daripada segi ketidaktentuan polisi, ramai dari kalangan pemain pasaran yang bimbang dengan perubahan polisi daripada pentadbiran Najib Razak kepada Tun Dr. Mahathir. Kebimbangan pasaran ini menjadi kenyataan dan jelas dapat dilihat dengan kejatuhan Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI) sehingga menutup kenaikan sepanjang tahun ini.

Sumber: Trading View

Kebimbangan pelabur terhadap peralihan pentadbiran kerajaan bukanlah satu perkara yang asing, tetapi ia adalah satu perkara biasa berlaku. Contohnya, semasa pilihanraya Presiden Amerika Syarikat, Perancis dan United Kingdom di mana indeks saham dan matawang tertekan disebabkan ketidaktentuan polisi, politik dan juga Brexit yang hangat diperkatakan.

2. Perang Perdagangan Amerika Syarikat-China

Seterusnya, umum tahu isu perang perdagangan di antara dua kuasa ekonomi terbesar dunia iaitu Amerika Syarikat dan China. Perang perdagangan AS-China ini telah bermula sejak Januari 2018 apabila Presiden Trump mengenakan tarif 30% terhadap panel solar dari luar negara, dimana China adalah pengeluar terbesar dunia barangan tersebut.

Sejak daripada itu, perang dagang kedua-dua negara berlanjutan dan semakin tegang sehingga hari ini dan masing-masing berbalas serangan tarif import dan juga retorik.

Wall Street mencapai paras tertinggi sekitar bulan September dan sejak itu ketiga-tiga indeks utama Amerika Syarikat, Dow Jones, S&P 500 dan Nasdaq berada dalam tren penurunan sekaligus memberi kesan negatif kepada keseluruhan pasaran saham dunia termasuk China dan Malaysia.

3. Pengukuhan Dolar Amerika Syarikat

Kelemahan Ringgit sejak tujuh bulan yang lalu bukan sahaja disebabkan oleh faktor ketidaktentuan polisi dan politik di Malaysia, tetapi juga faktor pengukuhan Dolar AS secara keseluruhan.

Tren kenaikan indeks Dollar AS. Sumber: Investing.com

Ada beberapa faktor pengukuhan Dolar AS sejak April lalu. Pertama, potensi kenaikan kadar faedah Federal Reserve (Bank Pusat Amerika) yang lebih tinggi, kedua kelemahan matawang Euro dan ketiga adalah faktor ketidaktentuan politik dan geopolitik dunia.

Potensi kenaikan kadar faedah semakin tinggi selepas data-data ekonomi Amerika Syarikat merekodkan bacaan yang memberangsangkan khususnya sejak dua bulan lalu. Data ekonomi seperti inflasi dan data pekerjaan yang menjadi tumpuan Federal Reserve, merekodkan bacaan yang positif dari bulan ke bulan sejak April; seterusnya meningkatkan jangkaan terhadap bank pusat itu untuk menaikkan kadar faedahnya sebanyak empat kali pada tahun ini.

Untuk pengetahuan anda, peningkatan kadar faedah secara langsung memberi kesan kepada pengukuhan Dolar AS kerana hasil pelaburan yang semakin tinggi di Amerika Syarikat khususnya dalam pasaran bon Amerika Syarikat. Hal ini menjadikan pelaburan ke Amerika Syarikat tampak lebih menarik berbanding beberapa negara ekonomi utama yang lain, lebih-lebih lagi The Fed dalam fasa pengetatan polisi monetari.

Peningkatan kadar faedah lebih jelas dilihat dalam pengumuman polisi monetari The Fed baru-baru ini yang mana menunjukkan kadar faedah berkemungkinan dinaikkan empat kali pada 2018 berbanding unjuran awal The Fed iaitu hanya tiga kali sahaja.

Kejatuhan matawang Euro telah memberi ruang yang lebih besar untuk US dollar menguat kerana faktor kedua-dua matawang yang merupakan rizab matawang utama dunia. Kejatuhan Euro telah menyebabkan pasaran beralih kepada US dolar sebagai rizab asing utama kerana, kedudukan matawang greenback yang lebih stabil.

Kelemahan matawang Euro sejak akhir-akhir ini disebabkan oleh ketidaktentuan politik Eropah khususnya di Itali dengan masalah fiskal mereka. Kedua, adalah ketidaktentuan data terkini ekonomi Eropah dan juga ketidaktentuan Brexit yang secara tidak langsung memberi kesan kepada Kesatuan Eropah.

Ketidaktentuan politik dan geopolitik seperti yang berlaku di Eropah dan perang perdagangan AS-China menjadikan US dollar terus menguat. Hal ini kerana matawang greenback (USD) juga adalah aset selamat (safe-haven) kerana statusnya sebagai rizab matawang terbesar dunia. Disebabkan peralihan pasaran global kepada US dollar ia sekaligus telah menekan matawang Ringgit.

4. Kejatuhan Harga Minyak Mentah Dunia

Faktor terkini yang perlu kita ambil kira kepada kejatuhan Ringgit juga adalah kejatuhan harga minyak mentah dunia, iaitu komoditi utama yang menyumbang kepada hasil pendapatan negara Malaysia.

Kejatuhan harga minyak jelas dilihat dalam tempoh daripada Oktober ke November.

Tren kejatuhan harga minyak mentah dunia. Sumber: Investing.com

Penurunan harga minyak mentah secara langsung mengurangkan hasil negara daripada industri minyak dan gas. Secara teori, ia menjadikan kurangnya aliran masuk matawang asing hasil daripada jualan minyak mentah Malaysia kepada negara luar.

Tren kejatuhan Ringgit Malaysia. Sumber: Investing.com

Oleh itu, jelas di sini beberapa fakor luaran seperti pengukuhan Dolar AS, kejatuhan harga minyak mentah dan perang perdagangan itu juga telah banyak memberi tekanan kepada Ringgit dan bukan hanya disebabkan faktor dalam Malaysia itu sahaja.

Kita berada dalam persekitaran pasaran dunia yang dinamik di mana banyak faktor boleh menggerakkan pasaran khususnya nilai tukaran matawang Ringgit.

Bahan Bacaan Tambahan

Tahniah, kerana anda telah sampai ke penghujung artikel yang sangat ‘heavy’ tetapi penuh dengan maklumat. Kalau berminat nak teruskan, jemput baca:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!