Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung September 2020

Setelah pasaran saham Malaysia mencatatkan kenaikan selama empat bulan berturut-turut iaitu dari bulan April sehingga Julai, bulan Ogos pula berlakunya penurunan. Bulan September pula mencatatkan penurunan yang berterusan.

Sumber: TradingView

Indeks FBM KLCI 1 September 2020: 1,541.60 Mata

Indeks FBM KLCI 10 September 2020 Paras Terendah Bulan September: 1,474.20 Mata

Indeks FBM KLCI 3 September 2020 Paras Tertinggi Bulan September: 1,544.20 Mata

Indeks FBM KLCI 30 September 2020: 1,504.80 Mata

Penurunan Sebulan: -38.80 Mata atau -2.39%

Namun di sebalik keadaan suram ini, masih terdapat banyak syarikat-syarikat yang berjaya mencatatkan kenaikan luarbiasa. Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung September 2020 seperti berikut:

Sumber: Screener iSaham

1. Macpie Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

2. Parlo Berhad         

Sumber: Bursa Marketplace

3. MCE Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

4. Goodway Integrated Industries

Sumber: Bursa Marketplace

5. Inta Bina Group

Sumber: Bursa Marketplace

6. Scope Industries

Sumber: Bursa Marketplace

7. Seni Jaya Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

8. Meridian Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

9. Mentiga Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

10. Wong Engineering Corporation

Sumber: Bursa Marketplace

Penny Stock Masih Menjadi Kegemaran

Nampaknya tema penny stock masih menjadi kegemaran ramai berdasarkan senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung September 2020 yang berjaya mencatatkan kenaikan harga saham yang tertinggi dalam tempoh sebulan.

Seperti mana yang kita tahu, risiko jual beli saham penny stock adalah sangat tinggi. Memang boleh untung besar, tetapi sebarang kejatuhan kalau tanpa kita ada Cut Loss, akan mengakibatkan kita rugi besar. Maka berhati-hatilah, pastikan ada Trading Plan.

Senarai di atas adalah berdasarkan Screener Best Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, MA7 Cross MA26, Near Support Screener, Smart Money Screener, Value Investing Screener dan banyak lagi.

First Time Nak Beli Saham? Nak Tahu Teknik Beli Saham Paling Senang Nak Ikut?

jenis-jenis pelabur saham

Kami faham, pembaca yang beginner dan baru buka akaun CDS mesti ada banyak soalan.

Macam mana nak dapat pulangan atau untung dalam pasaran saham? Apa teknik yang boleh kita ikut?

Kalau nak tahu, ada bermacam-macam teknik dalam dunia ni untuk tahu timing yang cantik sebelum nak beli saham.

Salah satu teknik yang senang, berkesan dan ramai peminatnya adalah teknik Buy On Breakout.

Ramai sifu-sifu saham yang kami kenal guna teknik ini.

Kalau nak belajar dan cuba sendiri, dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

✅ Nak tahu lebih mendalam tentang teknik Buy On Breakout beserta contoh-contoh?

✅ Nak tahu cara untuk bezakan di antara Breakout dan False Breakout?

✅ Pernah dengar Support and Resistance? Nak tahu step by step untuk tentukan Support and Resistance?

Don’t worry guys, kami akan terangkan dalam bahasa mudah.

Dapatkan eBook Rahsia Teknik Buy On Breakout -> https://thekapital.my/EbookBOB

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Mei 2018

Indeks FMBKLCI mengalami penurunan sebanyak 6.3% ekoran daripada kemenangan Pakatan Harapan yang seterusnya mendedahkan bahawa hutang Malaysia yang mencecah RM1 trilion. Ini menyebabkan jerung-jerung antarabangsa membawa keluar pelaburan mereka, sekaligus menyebabkan pasaran saham menjadi lemah.

Sebab itu tersangatlah penting kita mengikut Trading Plan dan follow tahap Cut Loss masing-masing. Tapi kalau seawal minit pertama pembukaan pada pukul 9.00 pagi, terus membuat gap down ke paras terendah yang mungkin untuk sehari berdagang iaitu 30% seperti MyEG dan George Kent; memang tak sempat lah nak jual.

Jom kita tengok senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Untuk Bulan Mei 2018 seperti berikut:

Sumber: iSaham Screener

1. George Kent

Sumber: Bursa Marketplace

2. HSS Engineers (HSSEB)

Sumber: Bursa Marketplace

3. My E.G. Services

Sumber: Bursa Marketplace

4. Gabungan AQRS (GBGAQRS)

Sumber: Bursa Marketplace

5. Barakah Offshore Petroleum

Sumber: Bursa Marketplace

6. Cuscapi Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

7. Excel Force MSC (EFORCE)

Sumber: Bursa Marketplace

8. NWP Holdings

Sumber: Bursa Marketplace

9. TH Heavy Engineering

Sumber: Bursa Marketplace

10. Ahmad Zaki Resources (AZRB)

Sumber: Bursa Marketplace

Kerajaan Baru, Banyak Syarikat Berkaitan Barisan Nasional Dan Projek Lama Terjejas

Apabila rakyat Malaysia memilih Pakatan Harapan sebagai kerajaan baru pada PRU-14 pada 9 Mei 2018, banyak syarikat-syarikat yang berkaitan Barisan Nasional terjejas teruk. Baca saja Saham-saham Yang Jatuh Teruk Sehari Lepas PRU-14 nak tahu bagaimana mereka telah membuat gap down semaksimum yang mungkin sehingga mengakibatkan Bursa Bekukan Had Bawah MYEG dan George Kent.

Bukan itu sahaja, Tun Dr Mahathir Mohamad turut mengumumkan penghapusan serta pengurangan kadar tol – sekaligus banyak syarikat konsesi lebuhraya mengalami kejatuhan teruk. Begitu juga halnya apabila projek HSR dan ECRL dibatalkan, maka syarikat yang telah memenangi tender turut terjejas.

Bagi mereka yang sempat nak jual, sekurang-kurangnya dapat juga selamatkan modal daripada jatuh lebih banyak lagi. Tapi lumrah pelaburan saham, kalau dah jatuh, pasti naik kembali. Cuma kita tak tahu cepat atau lambat saja. Boleh juga tengok Saham Yang Jatuh Teruk Lepas PRU-14 Dah Mula Nak Rebound.

Senarai Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Bulan Mei 2018 di atas adalah berdasarkan Screener Worst Performance (Last Month) iSaham. Mereka juga ada screener-screener lain seperti 52 Weeks High Screener, All-Time High Screener, Bollinger Band Breakout, Magic Formula Investing dan banyak lagi.

Iklan

Pelabur Asing Telah Bawa Keluar Wang Sebanyak RM11 Bilion Sejak Awal Tahun

Ianya sesuatu yang menakutkan, tetapi itulah realiti yang berlaku kepada negara kita. Ditambah lagi dengan wabak Covid-19 yang melanda seluruh dunia, sudah pasti kesannya amat dirasai.

Kalau nak tahu, pelaburan asing di Bursa Malaysia memainkan peranan yang penting dalam memacu ekonomi negara kita. Kedatangan pelabur asing ke Malaysia merupakan satu petanda yang positif yang memberi gambaran bahawa negara kita merupakan negara yang stabil untuk dijadikan pelaburan.

Pelaburan asing ini terbahagi kepada dua jenis yang mana pertama dikenali sebagai Foreign Direct Investment. Secara asasnya pelaburan seperti ini adalah dengan membina kilang di sesebuah negara dan mengeluarkan produk mereka di negara tersebut. Kos yang murah akan diperolehi jika negara tersebut mempunyai ramai pekerja.

Pelaburan asing yang kedua pula ialah Foreign Indirect Investment atau Foreign Portfolio Investment di mana pelaburan asing dilakukan melalui pembelian saham syarikat tempatan menerusi pasaran saham di negara tersebut.

Pelaburan seperti ini adalah lebih selamat bagi pelabur asing kerana mereka boleh memindahkan wang pelaburan mereka dengan begitu mudah tanpa memikirkan aset pelaburan (kilang). Modal pelaburan boleh dikeluarkan dalam tempoh masa yang singkat berbanding jenis pelaburan yang pertama.

Faktor Yang Menarik Minat Pelabur Asing Untuk Melabur

Di antara faktor yang menyebabkan pelabur asing minat melabur ke sesebuah negara adalah kestabilan politik negara. Pelabur asing akan  melabur di negara yang mana politiknya stabil disebabkan mereka mendapat jaminan pelaburan mereka itu akan mendatangkan keuntungan dalam suatu tempoh yang tertentu.

Faktor seterusnya adalah kadar tukaran wang asing. Ini akan mempengaruhi kos operasi mereka di negara tersebut.

Kebanyakan pelabur asing adalah yang melabur di sesebuah negara ini berasal daripada negara industri iaitu negara G8, negara-negara maju dunia.

Kedudukan kewangan negara mereka yang stabil menjadikan nilai wang mreka lebih tinggi berbanding dengan negara yang dilaburkan mereka itu, sekaligus dapat memberi pulangan yang berlipat kali ganda.

Kadar cukai yang rendah juga memainkan peranan penting dalam menarik minat pelabur asing. Kadar cukai yang rendah dapat memberikan keuntungan yang maksimum keapada syarikat dari luar.

Keadaan Sekarang Kurang Memberangsangkan

Kini situasi pelaburan asing di negara kita dilihat kurang memberangsangkan disebabkan oleh virus pandemik yang melanda di seluruh dunia pada ketika ini. Dana pelaburan asing sejak awal tahun telah menunjukan kemerosotan yang tinggi disebabkan pelabur asing mula menjual pengangan saham mereka kepada pelabur tempatan.

Aliran wang yang keluar dari Bursa Melaysia kini telah mencecah paras RM11.1 billion. Satu jumlah yang sangat besar jika dibandingkan dengan jumlah dagangan yang didagangkan di Bursa Malaysia.

Hampir setiap minggu, ada saja ratusan juta pelabur asing menjual pegangan mereka dari pasaran saham tempatan. Walaupun jumlah ini dikatakan agak besar, Malaysia berada di tempat ketiga selepas Indonesia dan Filipina.

Bursa Malaysia juga turut terkena tempias dengan pengumuman yang dibuat oleh pentadbiran Donald Trump terhadap perdangangan dengan China yang mana beberapa kadar tarif baru akan dikenakan oleh pentadbirannya terhadap beberapa barangan dari China yang memasuki negara itu.

Selain itu juga, ia adalah satu bentuk hukuman yang dikenakan terhadap ekonomi China kerana menurut mereka, China telah gagal menghalang penyebaran virus Covid-19 ini daripada merebak ke seluruh dunia.

Sumber Rujukan:

Iklan

Ketahui Risiko Dalam Pasaran Saham Dan Cara Untuk Mengurangkannya

Dalam apa jua jenis pelaburan, risiko tidak dapat dielakkan. Masa kita berjalan pun ada risiko untuk jatuh.

Saham dan risiko bagai isi dengan kuku.

Kepada yang belum tahu, dalam pasaran saham keuntungan diperoleh sama ada melalui dividen iaitu agihan pendapatan daripada keuntungan syarikat atau ‘capital appreciation’ apabila berlaku kenaikan harga saham. Disini kami kongsikan risiko yang anda akan hadapi dalam pelaburan saham dan cara untuk mengurangkannya.

1. Risiko Kehilangan Pendapatan

Jika anda merupakan pelabur untuk jangka masa panjang, kebanyakannya pasti mengharapkan dividen sebagai sumber pendapatan utama. Sesebuah syarikat lazimnya akan memberikan dividen kepada pemegang saham jika ia memperoleh keuntungan dan prestasi kewangan syarikat yang semakin mengukuh, terutama sekali apabila ekonomi dalam keadaan baik.

Namun begitu, jika ekonomi sedang meleset dan prestasi kewangan syarikat juga merosot, dividen tidak mungkin dapat dikeluarkan. Jika syarikat hendak mengeluarkan dividen juga, ia terpaksa mencari peruntukan lain seperti berhutang atau mencairkan aset syarikat sedia ada. Tindakan ini akan membebankan syarikat kerana berbelanja melebihi kemampuan dan dalam jangka panjang hanya akan merugikan pelabur.

Terdapat juga syarikat yang mempunyai prestasi kewangan kukuh, tetapi mereka memilih untuk tidak membayar dividen kepada pemegang saham kerana mempunyai rancangan untuk membesarkan perniagaan.

Melalui Annual General Meeting (AGM), lembaga pengarah dan pemegang saham akan memutuskan sama ada pembayaran dividen akan dibuat atau tidak untuk tahun tersebut.

Jadi syarikat akan menggunakan keuntungan tahunan sebagai modal pusingan untuk membesarkan lagi syarikat. Dalam kes ini, para pelabur terpaksa mengorbankan keperluan jangka pendek mendapatkan dividen bagi memberi laluan kepada pertumbuhan syarikat untuk keuntungan jangka masa panjang.

Sebagai contoh, saham global seperti  Berkshire Hathaway, Google dan Amazon terkenal dengan sifat ‘kedekut’ mereka kerana tidak memberi pulangan dividen tetapi ketiga-tiga syarikat ini mampu meningkatkan harga saham mereka sehingga berlipat kali ganda.

2. Risiko Kerugian Modal

Selain daripada pemberian dividen, keuntungan dalam saham juga diperoleh melalui ‘capital appreciation’. Konsep ‘buy low sell high’ atau ‘buy high sell higher’ digunapakai dalam kes ini.

Sudah menjadi lumrah dalam pasaran saham apabila ia terdedah kepada risiko turun naik harga. Ada saham yang bersifat ringan, boleh naik dan turun sangat cepat – hanya dalam beberapa minit. Setiap pedagang semestinya mengharapkan keuntungan dalam setiap pembelian saham mereka.

Namun, kerugian modal tidak dapat dielakkan apabila harga saham turun selepas pembelian. Kerugian modal akan menjadi lebih terkesan jika pasaran saham dalam keadaan bearish.

Cara Meminimakan Risiko Pelaburan

  1. Kepelbagaian

Di antara cara yang anda boleh lakukan untuk mengurangkan risiko adalah melalui ‘diversification’ iaitu kepelbagaian. Ia boleh dilakukan dari sudut modal dan syarikat yang dibeli.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai modal permulaan sebanyak RM10,000, jangan gunakan kesemuanya untuk membeli satu saham sahaja. Lakukan pecahan modal mengikut kesesuaian seperti 4K-4K-2K.

RM4,000 pertama anda boleh gunakan untuk membeli saham pilihan pertama dan RM4,000 seterusnya untuk saham pilihan kedua. Baki RM2,000 merupakan dana simpanan yang akan digunakan sekiranya kerugian berlaku.

Kepelbagaian yang kedua ialah melalui mempelbagaikan sektor belian. Di Bursa Malaysia, terdapat kaunter dari banyak sektor, kita ada sektor sarung tangan, logistik, ayam, biskut, air, shipping, oil & gas, semikonduktor dan banyak lagi.

Baca lagi Kenali Industri-Industri Dalam Pasaran Saham Bursa Malaysia

Akan tetapi perlu diingat, jangan pula sampai over-diversified. Seeloknya pegangan saham tidak melebihi 5 kaunter pada satu-satu masa supaya anda mudah untuk memerhatikan kaunter yang anda beli.

  1. Elak Kaunter Spekulasi

Cara lain untuk untuk mengurangkan risiko adalah dengan mengelakkan kaunter spekulasi. Dalam pasaran saham, terdapat aktiviti perdagangan yang dikawal oleh sindiket. Kaunter sasaran ialah kaunter jenis penny stock yang bernilai bawah 50 sen dan mempunyai fundamental yang tidak berapa kukuh.

Kesilapan yang utama semasa beli di harga tinggi (maklumlah tak tahan tengok harga kelip-kelip naik mencanak-canak). Akhirnya, bila aktiviti jualan besar-besaran berlaku menyebabkan mereka terperangkap di puncak.

Ada juga yang berpendapat bahawa pelabur kecil seperti kita yang mempunyai modal ribuan mahupun puluhan ribu ringgit, boleh belajar untuk mengikuti pelabur-pelabur jerung yang bermodalkan berbilion ringgit. Tidak dinafikan, ini satu cara yang baik untuk merasai kenaikan harga saham yang stabil. Jom Kenali 7 Jerung Yang Paling Banyak Melabur di Bursa Malaysia.

Sumber Rujukan: Saham dan Pasaran Saham Oleh Othman Yong

Iklan

Tips Mencari Saham Berpotensi

Hampir setiap hari kita dikejutkan dengan pelbagai berita menarik dalam dunia pasaran saham tempatan.

“Bursa Malaysia memecah rekod daripada segi volume dan nilai dagangan!”

“Banyak kaunter-kaunter membuat Limit Up hari ini”

Tapi bagaimana caranya untuk kita mencari saham-saham yang berpotensi ini? Apa kriteria yang perlu kita tengok?

Perkongsian Daripada Mentor Saham Malaysia

Baru-baru ini, Tuan Haji Asri, ikon Bursa Malaysia-i ada bersiaran secara langsung menerusi Facebook Live dalam segmen Sembang Saham.

Video ini telah mencatatkan lebih daripada 30,000 views dan lebih daripada 1,800 komen!.

Saham Adalah Perniagaan

Sebelum itu, kita mulakan dulu dengan kesilapan yang sering dibuat. Ramai yang sering tersalah sangka bahawa saham adalah nombor-nombor semata-mata. Sebaliknya asas dalam pelaburan saham adalah perniagaan.

Di sebalik Technical Analysis dan kajian berkenaan chart, adanya perniagaan dengan produk yang dijual dan perkhidmatan yang ditawarkan kepada orang ramai.

Di sebalik naik turun harga saham, di situ adanya perniagaan.

Nak Gandakan Duit Tetapi Rugi

Pastinya kita teruja untuk menggandakan duit dengan pelaburan saham, nak cepat kaya dengan saham, yang akhirnya mengalami kerugian.

Itu belum masuk lagi berapa ramai orang yang terlibat dengan skim cepat kaya yang entah apa-apa.

Kita kena ingat, dalam pelaburan saham “Rugi itu pasti, untung itu wajib”.

Potensi Perniagaan Syarikat

Tipsnya adalah dengan mengkaji potensi perniagaan syarikat yang disenaraikan di pasaran saham.

Kita boleh guna Top Down Approach. Kita kena tahu apa yang sedang berlaku dalam ekonomi negara, dan apa kesannya kepada syarikat-syarikat.

Baca: Apakah Maksud Pendekatan Top-Down dan Bottom-Up Dalam Analisa Fundamental, Dan Perbezaan Di Antara Keduanya?

Tapi sebelum itu, kita kena fahamkan dulu berkenaan industri atau sektor yang harus diberi tumpuan, serta faktor ekonomi yang akan mempengaruhinya.

Ekonomi Memainkan Peranan Besar

Bila krisis ekonomi berlaku, ada industri yang berkembang baik. Sebagai contoh ketika berlakunya pandemik Covid-19, industri getah dan penjagaan kesihatan meningkat naik.

Maklumlah, permintaan terhadap sarung tangan dan perubatan meningkat naik. Permintaan naik, pendapatan naik, keuntungan naik, harga saham biasanya akan ikut naik.

Sebaliknya harga minyak dan gas merudum. Maka harga-harga saham yang berada di dalam industri oil & gas juga merudum.

Mana taknya, harga minyak murah tapi kita bukan boleh jalan-jalan pun. Bila permintaan menurun, pendapatan syarikat menurun, harga saham biasanya akan jatuh.

Baca: 5 Panduan Pelaburan Ketika Ekonomi Gawat

Potensi Industri Pada Masa Depan

Bukan semua industri yang akan turun apabila ekonomi merudum, dan bukan semua industri yang akan naik apabila ekonomi mula pulih.

Baca: Pengenalan Kepada Sektor Dan Industri Dalam Saham

Untuk mengetahui potensi sesebuah industri, kita kena rajin baca berita dan kenalpasti catalyst samada ianya positif atau negatif.

Bila kita dah tahu berita dan catalyst yang boleh mempengaruhi sesebuah industri, maka kita perlu tahu syarikat-syarikat yang ada di dalam industri tersebut.

Bila dah tahu syarikat yang ada dalam industri yang berpotensi, kaji pula berkenaan syarikat tersebut. Buatlah kajian mengenai Fundamental syarikat, pengurusan syarikat, untung rugi syarikat, cabaran syarikat dan banyak lagi.

Saham Penny Stock Digemari Ramai

Jika dilihat kepada saham-saham yang naik mendadak sejak kebelakangan ini dan yang aktif didagangkan setiap hari, kebanyakannya adalah saham penny stock atau berharga di bawah RM1. Saham bawah 20 sen pun banyak.

Baca: Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Untung Julai 2020

Bila harga ‘murah’, maka senang untuk menolak harga saham naik tinggi. Sedangkan Fundamental syarikat tak memberangsangkan. Ada syarikat sedang mengalami kerugian.

Nak dengar versi penuh apa yang dikongsikan oleh Tuan Haji Asri, jemput layan video penuh di bawah ini.

Kredit: FB Tuan Haji Mohd Asri

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!