AMMI: Malaysia Antara Hab Pembuatan Peranti Luar Pesisir Terbaik Dunia

GEORGE TOWN, 1 Dis  (Bernama) — Malaysia kini merupakan salah satu hab pembuatan peranti perubatan luar pesisir terbaik dunia, dengan lebih 290 syarikat pembuatan terlibat dalam industri peranti perubatan negara yang kini berkembang maju.

Pengerusi Persatuan Industri Perubatan Malaysia (AMMI) Andy Lee Kuan Min berkata sebanyak 10 daripada 30 syarikat teknologi perubatan (MedTech) global telah menubuhkan kemudahan pembuatan di Malaysia.

“Daripada pengeluar sarung tangan lateks dan kateter, industri tempatan hari ini diiktiraf sebagai pengeluar dan pembekal yang boleh dipercayai bagi rangkaian luas peranti perubatan bernilai tinggi yang diperbuat daripada elektronik, plastik, silikon, dan aloi logam.

“Beberapa peranti perubatan bernilai tinggi yang dikeluarkan di Malaysia ialah implan pendengaran, produk ortopedik, perentak jantung, injap jantung dan sistem perubatan lanjutan,” katanya kepada pemberita pada Sidang Kemuncak Industri MedTech Malaysia 2022 hari ini.

Mengulas lanjut, Lee berkata kejayaan industri peranti perubatan Malaysia disebabkan sebahagian besarnya berpunca daripada kejayaan dalam sejarah pembuatan yang terbukti, bakat berbilang bahasa, kemudahan menjalankan perniagaan dan rantaian bekalan tempatan yang baik bersama sokongan daripada institusi dan rangka kerja dasar.

Terdahulu, Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow dalam ucaptamanya berkata Pulau Pinang kekal sebagai lokasi yang sangat menarik kerana ia memiliki ketersediaan infrastruktur dan ekosistem yang sepadan dengan keperluan sektor teknologi perubatan.

Pulau Pinang sering dipuji sebagai hab yang mempunyai semangat dan bersedia untuk setanding dengan Puerto Rico, Ireland dan Costa Rica yang sering diiktiraf sebagai hab pembuatan peranti perubatan luar pesisir utama di dunia, katanya.

“Industri sokongan dan sampingan yang kukuh di Pulau Pinang telah menjana skala yang besar untuk industri teknologi perubatan.

“Kerajaan negeri akan memastikan pertumbuhan yang mampan dalam industri teknologi perubatan, terutamanya pada bakat dan ketersediaan infrastruktur,” tambahnya.

Sidang Kemuncak Industri MedTech Malaysia 2022 yang diadakan hari ini dianjurkan oleh AMMI sempena ulang tahun ke-50 perindustrian Pulau Pinang, dengan sokongan daripada Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Invest Penang dan Perbadanan Pembangunan Pulau Pinang.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/ammi-malaysia-antara-hab-pembuatan-peranti-luar-pesisir-terbaik-dunia/

Previous ArticleNext Article

Malaysia-China Sedang Runding Cadangan Perjanjian Penggalakan Pelaburan Asing Dua Hala – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 29 Feb (Bernama) — Kerajaan Malaysia dan sebuah institusi China yang “penting” sedang dalam perbincangan lanjut mengenai perjanjian penggalakan pelaburan asing dua hala, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz.

Beliau berkata kedua-dua pihak menyasar untuk memeterai perjanjian kerjasama yang menumpukan kepada pengukuhan penggalakan pelaburan bagi merangsang aliran pelaburan, menggalakkan firma China meneroka peluang di Malaysia selain memudahkan syarikat Malaysia berkembang ke China.

Menurutnya perkembangan itu menunjukkan peralihan tumpuan syarikat China ke arah Malaysia berikutan lokasi strategik negara dengan persekitaran perniagaan yang kondusif.

“Perkongsian berpotensi ini disasarkan untuk merangsang pelaburan dalam sektor bernilai tinggi, dipilih dengan teliti untuk mencerminkan keutamaan strategik kedua-dua negara, sekali gus dapat mengukuhkan hubungan ekonomi dan menggalakkan pertumbuhan bersama,” katanya.

Beliau berkata demikian semasa majlis pengumuman prestasi tahunan pelaburan Malaysia dalam pembuatan, perkhidmatan dan sektor utama bagi 2023, di sini, hari ini.

Tengku Zafrul berkata, sektor bernilai tinggi adalah kunci untuk menyokong penciptaan pekerjaan bernilai tinggi yang dapat membantu Malaysia memulihkan kumpulan kelas pertengahan yang terkesan teruk semasa pandemik.

Menurutnya, lima industri teratas yang mencipta jumlah pekerjaan Pengurusan, Teknikal dan Penyeliaan (MTS) tertinggi ialah elektrik dan elektronik (E&E), mesin dan peralatan, mineral bukan logam, logam fabrikasi dan bahan kimia yang mencatatkan 71 peratus atau 21,583 pekerjaan daripada jumlah keseluruhan.

Pada 2023, lebih 30,000 pekerjaan diwujudkan dalam kategori MTS, yang mana 91.7 peratus daripadanya adalah rakyat Malaysia.

“Industri E&E Malaysia dijangka menjadi kuasa besar berikutan peningkatan permintaan domestik dan serantau, didorong oleh pertumbuhan industri seperti kenderaan elektrik (EV), tenaga boleh baharu, aeroangkasa dan ekonomi digital.

“Semua ini secara kolektif akan meningkatkan daya saing eksport Malaysia, sambil menyediakan pekerjaan mahir dengan bayaran tinggi untuk rakyat kita,” katanya.

— BERNAMA