EVE Energy Akan Bangunkan Pangkalan Pengeluaran Bateri Silinder Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — EVE Energy Malaysia Sdn Bhd akan membangunkan pangkalan pengeluaran bateri silinder di Malaysia untuk menyokong perusahaan pembuatan kenderaan roda dua elektrik dan peralatan kuasa di negara ini dan Asia Tenggara.

Anak syarikat EVE Energy Co. Ltd. (EVE), syarikat pengeluaran bateri litium yang berpangkalan di China itu menjelaskan pencapaian penting dengan pelaburan yang dijangkakan berjumlah US$422.3 juta (US$1=RM4.404) tersebut akan meningkatkan daya saingnya secara menyeluruh dalam pasaran kenderaan roda dua elektrik dan peralatan kuasa di peringkat global.

Projek itu akan dibangunkan mengikut fasa dengan tempoh pembinaan tidak lebih daripada tiga tahun, menurutnya dalam kenyataan pada Khamis.

Pengarah Perwakilan EVE Energy Malaysia, Joe Chan berkata pengembangan itu adalah satu pencapaian penting bagi EVE untuk meningkatkan penguasaan pasaran globalnya dalam pasaran kenderaan roda dua elektrik dan peralatan dikuasakan oleh bateri.

Beliau berkata pewujudan pangkalan pengeluaran bateri silinder di Malaysia akan membantu membekalkan bateri berkualiti tinggi kepada syarikat di negara ini dan Asia Tenggara.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Datuk Arham Abdul Rahman berkata peralihan kepada kenderaan elektrik (EV) akan menjadi antara yang paling signifikan dalam sektor automotif di Malaysia.

“Ekosistem bateri litium silinder yang dibangunkan sepenuhnya adalah seiring dengan Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) dan Dasar Automotif Negara (NAP) 2020 dalam merangsangkan dan menyepadukan ekosistem kenderaan elektrik (EV) negara khususnya bagi pengeluaran bateri EV.

“Selain mempunyai bakat berkemahiran tinggi dan pakar teknologi, Malaysia sememangnya menjadi lokasi yang kondusif dan ideal untuk kejayaan pelaburan EVE,” katanya.

MIDA telah meluluskan 25 projek bernilai RM10.69 bilion dalam EV dan ekosistem berkaitannya dari 2020 hingga Jun 2022.

Arham berkata pelaburan yang diluluskan termasuk aktiviti pemasangan EV, pembuatan alat ganti dan komponen EV serta komponen pengecasan.

Pada masa ini, EVE sedang menilai beberapa tapak untuk menempatkan kemudahan pembuatannya di Malaysia, termasuk beberapa lokasi berpotensi di Perak.

CEO InvestPerak, Izran Abdullah berkata Perak memiliki potensi besar untuk menjadi destinasi pelaburan yang bertumpuan baharu memandangkan Perak mempunyai infrastruktur yang baik, kekayaan sumber asli, bakat berkemahiran tinggi yang mencukupi, ekosistem perindustrian yang matang serta kos melaksanakan perniagaan yang kompetitif.

“Terletak secara strategik di antara Pulau Pinang dengan Selangor, dua kuasa ekonomi di Malaysia, Perak memperoleh kelebihan daripada limpahan ekonomi dari kedua-dua negeri dan sentiasa bersedia untuk menyokong pengembangan industri dan rantaian bekalan,” katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/eve-energy-akan-bangunkan-pangkalan-pengeluaran-bateri-silinder-di-malaysia/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA