Bajet 2023 Fokus Kepada Penggunaan Teknologi Automasi Dan Digital – Timb Menteri Kewangan II

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) — Bajet 2023 akan memberi fokus kepada penggunaan pesat teknologi automasi dan digital serta pembangunan tenaga kerja yang sedia untuk masa depan, kata Timbalan Menteri Kewangan II Yamani Hafez Musa.

Beliau berkata kerajaan dengan kerjasama pelbagai pihak giat mempersiapkan Malaysia ke arah transformasi digital bagi memacu pertumbuhan ekonomi yang mampan dan saksama.

Katanya untuk Malaysia menjadi sebuah negara berpendapatan tinggi, penting untuk memastikan ekosistem digital negara diperkukuh dan bakat masa depan diasah.

“Pendigitalan, penerimagunaan teknologi dan inovasi penting untuk mencapai pertumbuhan ekonomi yang mampan. 

“Bagi tujuan menyokong pembangunan inovasi di Malaysia, dari 2021 hingga 2022, kerajaan juga telah meluluskan 99 projek dan program melalui penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi (R&D&C&I) dengan pelaburan berjumlah RM5.6 bilion untuk sektor tersebut,” katanya. 

Beliau berkata demikian dalam ucapan pembukaan KL Venture Finance Forum 2022 (KLVF22) dan sambutan ulang tahun ke-20 Malaysia Debt Ventures Bhd (MDV) di sini hari ini. 

Yamani berkata dalam usaha untuk memperkasakan sektor teknologi, Kementerian Kewangan telah menerbitkan Kertas Konsultasi Awam (KKA) untuk Bajet 2023 bertajuk “Dasar Penggunaan Barangan, Perkhidmatan dan Teknologi Hasil Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) Tempatan Dalam Perolehan Kerajaan”.

“Ia bagi melindungi dan membangunkan industri tempatan, mengurangkan kebergantungan kepada barangan import serta meningkatkan daya saing dan daya tahan selain membangunkan keupayaan teknologi tempatan untuk menyokong ekosistem pemindahan teknologi, pengkomersialan dan pemasaran hasil R&D tempatan,” katanya.

Dalam pada itu, Yamani menegaskan momentum pertumbuhan ekonomi dijangka terus kukuh pada suku ketiga 2022 disokong oleh aktiviti ekonomi dan sosial yang lebih rancak serta permintaan domestik dan luar yang terus kukuh.

“Justeru, kerajaan yakin ekonomi Malaysia mampu mencapai unjuran Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) rasmi 2022, iaitu di antara 5.3 peratus dan 6.3 peratus,” katanya. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bajet-2023-fokus-kepada-penggunaan-teknologi-automasi-dan-digital-timb-menteri-kewangan-ii/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA