MPOB: Stok MSM Naik 13.25 Peratus Pada Ogos 2022

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) — Stok minyak sawit mentah (MSM) Malaysia bagi Ogos 2022 meningkat sebanyak 13.25 peratus kepada 1.02 juta tan daripada 905,946 tan pada Julai, menurut Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB).

Selain itu, inventori minyak sawit diproses meningkat 23.29 peratus bulan ke bulan kepada 1.07 juta tan daripada 866,858 tan sebelum ini, katanya dalam satu kenyataan mengenai prestasi industri minyak sawit Malaysia bagi Ogos 2022.

“Secara keseluruhan, stok minyak sawit meningkat 18.16 peratus bulan ke bulan kepada 2.09 juta tan daripada 1.77 juta tan sebelum ini,” kata MPOB.

 Bagi pengeluaran, ia berkata pengeluaran MSM meningkat sebanyak 9.67 peratus kepada 1.72 juta tan pada Ogos berbanding 1.57 juta tan pada Julai.

Ia berkata pengeluaran isirung sawit meningkat 10.57 peratus bulan ke bulan kepada 424,234 tan daripada 383,669 tan pada bulan sebelumnya, manakala pengeluaran minyak isirung sawit mentah meningkat 5.94 peratus kepada 191,347 tan berbanding 180,612 tan pada Julai.

Sementara itu, MPOB berkata eksport minyak sawit susut sebanyak 1.94 peratus bulan ke bulan kepada 1.30 juta tan daripada 1.32 juta tan pada Julai, manakala eksport minyak isirung sawit meningkat sebanyak 32.58 peratus bulan ke bulan kepada 101,674 tan, daripada 76,689 tan sebelumnya.

“Eksport oleokimia merosot 3.03 peratus pada Ogos kepada 214,721 tan daripada 221,424 tan pada Julai, manakala eksport biodiesel meningkat 82.23 peratus bulan ke bulan kepada 26,244 tan daripada 14,401 tan sebelumnya,” katanya.

Agensi itu berkata import MSM Malaysia pada Ogos 2022 melonjak 135.14 peratus kepada 836 tan daripada 356 tan pada Julai, manakala import minyak sawit yang diproses meningkat 11.02 peratus bulan ke bulan kepada 144,616 tan, dan jumlah import minyak sawit meningkat 11.36 peratus bulan ke bulan kepada 145,452 tan.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/mpob-stok-msm-naik-13-25-peratus-pada-ogos-2022/

Previous ArticleNext Article

Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Langkah Penting Tangani Isu Kompleks Pekerja

KUALA LUMPUR, 19 Julai  (Bernama) — Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig yang akan terletak di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri merupakan satu langkah penting ke arah menangani isu-isu kompleks dalam ekonomi gig yang sedang berkembang pesat di Malaysia.

Muna Wan Nordin, ketua pegawai eksekutif Qwork, penyedia khidmat teknologi sumber manusia, yang memuji langkah itu berkata suruhanjaya tersebut perlu merangkumi perlindungan menyeluruh untuk pekerja gig, platform dan majikan.

“Dengan penyertaan semua pihak berkepentingan, kita dapat memastikan amalan saksama, pembinaan kapasiti untuk pekerja dan pengiktirafan rasmi pengaturan kerja gig, yang akan membolehkan pekerja menikmati faedah seperti pekerja sepenuh masa,” katanya kepada Bernama hari ini.

E-hailing, perkhidmatan penghantaran makanan, penghantar cepat dan perkhidmatan penghantaran adalah antara pekerjaan utama yang menjadi pilihan pekerja gig terutamanya dalam kalangan belia Malaysia yang menganggur yang tidak mendapat mencari pekerjaan tetap kerana penawaran kerja yang rendah.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada awal bulan ini berkata satu rang undang-undang berkaitan kebajikan pekerja gig akan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Suruhanjaya itu akan menyelia perkara yang melibatkan kebajikan pekerja e-hailing dan p-hailing, serta pekerja sambilan dan separa profesional.

Ahmad Zahid juga berkata penggubalan undang-undang ini perlu kerana hanya kira-kira 250,000 daripada 1.16 juta pekerja gig di Malaysia ketika ini yang mencarum kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial.

Menurut Muna, suruhanjaya itu juga perlu mengurangkan halangan bagi platform tempatan dan menggalakkan pekerjaan gig mahir yang menyumbang kepada ekonomi negara.

“Dengan langkah-langkah ini, kita memanfaatkan potensi penuh ekonomi gig dan mewujudkan persekitaran yang mampan dan saksama untuk semua yang terlibat,” katanya.

Ketua pemasaran Qwork, Vikram C. Mogan berkata, syarikat itu baru-baru ini menjalin kerjasama strategik dengan TalentCorp untuk merevolusikan landskap ekonomi gig Malaysia.

Memanfaatkan pengetahuan daripada platform dikuasakan AI Qwork, TalentCorp akan menerbitkan kertas putih penyelidikan komprehensif mengenai gig dan ekonomi kerja yang fleksibel serta faedah fiskalnya kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS).

Beliau berkata, kerjasama itu juga bertujuan untuk merapatkan jurang bagi komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan dengan menyediakan akses kepada peluang gig dan latihan kemahiran penting, memupuk ekonomi gig yang lebih inklusif yang memberi manfaat kepada semua orang, terutamanya mereka yang secara tradisinya terpinggir daripada tenaga kerja.

Suruhanjaya itu boleh secara aktif menggalakkan korporat untuk bekerjasama dengan agensi kerajaan memajukan agenda tenaga kerja negara, menyediakan tenaga kerja yang  bersedia untuk industri dan masa depan, katanya.

Penasihat Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (Penghantar) Fairuz Jamaludin baru-baru ini berkata penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (Segim) akan berfungsi sebagai pusat komprehensif untuk menyelia peruntukan keselamatan, kebajikan dan persaraan pekerja gig, serta mengawal selia kapitalisme digital dalam industri.

Beliau berkata penubuhan Segim adalah suatu yang perlu kerana tiada badan kawal selia pada ketika ini yang boleh menangani isu-isu seperti sesetengah pekerja p-hailing dan e-hailing yang menerima gaji  tidak mencukupi.

— BERNAMA