BNM Lulus Pengambilan UOB Terhadap Perniagaan Perbankan Pengguna Citi

KUALA LUMPUR, 14 Sept (Bernama) — UOB Malaysia dan Citi Malaysia telah mendapat kelulusan kawal selia daripada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk pengambilalihan UOB terhadap perniagaan perbankan pengguna Citi di Malaysia.

Dalam kenyataan bersama hari ini, katanya susulan kelulusan tersebut, UOB Malaysia dan Citi Malaysia akan memohon perintah peletakhakan daripada Mahkamah Tinggi untuk memindahkan aset dan liabiliti perbankan pengguna Citi kepada UOB Malaysia. 

Urus niaga itu dijangka selesai pada suku keempat 2022. 

“Pengambilalihan itu akan meningkatkan perniagaan runcit kami dengan portfolio yang dipertingkatkan dan ekosistem perkongsian, mengukuhkan lagi capaian UOB Malaysia kepada pelanggan melalui rangkaian cawangan dan platform digital yang lebih luas,” kata Ketua Pegawai Eksekutif UOB Malaysia Ng Wei Wei. 

Beliau berkata perniagaan pengguna Citi di Malaysia, serta di pasaran lain di Thailand, Indonesia dan Vietnam, meningkatkan francais serantau UOB yang akan memberi manfaat kepada semua pelanggan UOB, memberikan kesalinghubungan yang lebih baik kepada mereka dan pengiktirafan jenama yang lebih tinggi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Citi Malaysia Usman Ahmed berkata ia akan terus memberikan perkhidmatan yang lancar kepada pelanggannya sehingga baki proses jualan itu selesai dan akan memaklumkan tarikh untuk pemindahan pemilikan dalam masa terdekat.

“Citi kekal komited terhadap Malaysia dan kami akan melabur dalam francais pelanggan institusi peneraju pasaran kami untuk membantu pelanggan kami di Malaysia berkembang di dalam dan luar negara,” katanya.

UOB dan Citigroup telah mengumumkan cadangan urus niaga tersebut pada 14 Jan, 2022.

Selepas selesai urus niaga tersebut, semua perniagaan perbankan runcit dan kad kredit pengguna Citi Malaysia akan dipindahkan ke UOB Malaysia. 

Semua pekerja bank pengguna Citi Malaysia yang berkaitan dan pekerja sokongannya turut dijangka akan dipindahkan ke UOB Malaysia.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bnm-lulus-pengambilan-uob-terhadap-perniagaan-perbankan-pengguna-citi/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA