BNM Lulus Pengambilan UOB Terhadap Perniagaan Perbankan Pengguna Citi

KUALA LUMPUR, 14 Sept (Bernama) — UOB Malaysia dan Citi Malaysia telah mendapat kelulusan kawal selia daripada Bank Negara Malaysia (BNM) untuk pengambilalihan UOB terhadap perniagaan perbankan pengguna Citi di Malaysia.

Dalam kenyataan bersama hari ini, katanya susulan kelulusan tersebut, UOB Malaysia dan Citi Malaysia akan memohon perintah peletakhakan daripada Mahkamah Tinggi untuk memindahkan aset dan liabiliti perbankan pengguna Citi kepada UOB Malaysia. 

Urus niaga itu dijangka selesai pada suku keempat 2022. 

“Pengambilalihan itu akan meningkatkan perniagaan runcit kami dengan portfolio yang dipertingkatkan dan ekosistem perkongsian, mengukuhkan lagi capaian UOB Malaysia kepada pelanggan melalui rangkaian cawangan dan platform digital yang lebih luas,” kata Ketua Pegawai Eksekutif UOB Malaysia Ng Wei Wei. 

Beliau berkata perniagaan pengguna Citi di Malaysia, serta di pasaran lain di Thailand, Indonesia dan Vietnam, meningkatkan francais serantau UOB yang akan memberi manfaat kepada semua pelanggan UOB, memberikan kesalinghubungan yang lebih baik kepada mereka dan pengiktirafan jenama yang lebih tinggi.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Citi Malaysia Usman Ahmed berkata ia akan terus memberikan perkhidmatan yang lancar kepada pelanggannya sehingga baki proses jualan itu selesai dan akan memaklumkan tarikh untuk pemindahan pemilikan dalam masa terdekat.

“Citi kekal komited terhadap Malaysia dan kami akan melabur dalam francais pelanggan institusi peneraju pasaran kami untuk membantu pelanggan kami di Malaysia berkembang di dalam dan luar negara,” katanya.

UOB dan Citigroup telah mengumumkan cadangan urus niaga tersebut pada 14 Jan, 2022.

Selepas selesai urus niaga tersebut, semua perniagaan perbankan runcit dan kad kredit pengguna Citi Malaysia akan dipindahkan ke UOB Malaysia. 

Semua pekerja bank pengguna Citi Malaysia yang berkaitan dan pekerja sokongannya turut dijangka akan dipindahkan ke UOB Malaysia.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bnm-lulus-pengambilan-uob-terhadap-perniagaan-perbankan-pengguna-citi/

Previous ArticleNext Article

Sumbangan Pulau Pinang Daripada Jumlah Perdagangan Malaysia Pada Ogos Tertinggi Dalam Kalangan Negeri

KUALA LUMPUR, 28 Sept (Bernama) — Pulau Pinang mencatatkan sumbangan tertinggi daripada jumlah perdagangan dalam kalangan negeri pada Ogos daripada jumlah perdagangan Malaysia sebanyak RM265.7 bilion pada bulan yang sama, menurut Jabatan Perangkaan Malaysia.

Jumlah eksport Malaysia naik sebanyak RM46 bilion atau 48.2 peratus kepada RM141.3 bilion pada Ogos berbanding bulan yang sama pada tahun lepas, dengan eksport lebih tinggi dicatatkan di kebanyakan negeri diterajui oleh Pulau Pinang (RM17.1 bilion).

Johor mencatatkan eksport bernilai RM14.7 bilion, Selangor (RM4.7 bilion), Sarawak (RM4.1 bilion), Kuala Lumpur (RM2.2 bilion), Kedah (RM1.7 bilion), Sabah (RM756.3 juta), Melaka (RM733.1 juta), Negeri Sembilan (RM318.9 juta), Kelantan (RM259.7 juta), Pahang (RM153.7 juta) dan Perlis (RM60.6 juta).

Bagaimanapun, eksport merosot di Perak sebanyak RM371.2 juta, Terengganu (-RM316.6 juta) dan Labuan (-RM87.8 juta), katanya.

Antara lima negeri pengeksport utama, Pulau Pinang kekal sebagai pengeksport utama dengan sumbangan sebanyak 29.9 peratus, diikuti Johor (23.4 peratus), Selangor (17.5 peratus), Sarawak (8.4 peratus) dan Kuala Lumpur (5.3 peratus).

Pada masa sama, import pada Ogos turut meningkat RM50.2 bilion atau 67.6 peratus kepada RM124.4 bilion berbanding bulan yang sama pada 2021.

Peningkatan import dipacu oleh import yang lebih tinggi oleh semua negeri, diterajui oleh Johor, dengan peningkatan sebanyak RM14.2 bilion.

Ini diikuti Selangor (RM10.6 bilion), Pulau Pinang (RM8.9 bilion), Kuala Lumpur (RM6.6 bilion), Negeri Sembilan (RM2.1 bilion), Melaka (RM1.9 bilion), Kedah (RM1.5 bilion), Sarawak (RM920.6 juta), Pahang (RM888.5 juta), Perak (RM821.7 juta), Sabah (RM538.3 juta), Labuan (RM294.2 juta), Terengganu (RM174.7 juta), Perlis (RM74.5 juta) dan Kelantan (RM26.3 juta).

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/sumbangan-pulau-pinang-daripada-jumlah-perdagangan-malaysia-pada-ogos-tertinggi-dalam-kalangan-negeri/