Industri Kayu Malaysia, Vietnam Meterai Memorandum Kerjasama Perkukuh Kerjasama Ekonomi

KUALA LUMPUR, 15 Jun (Bernama) — Industri kayu dan yang berasaskan kayu di Malaysia dan Vietnam hari ini memeterai Memorandum Kerjasama untuk membangunkan lagi dagangan kayu bagi mengukuhkan kerjasama ekonomi antara kedua-dua negara. 

Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Perkayuan Malaysia (MTC) Muhtar Suhaili berkata pada masa yang sama ia juga menyediakan peluang bagi pengeluar kedua-dua negara untuk meningkatkan eksport dan import mereka. 

“Malaysia komited untuk membangunkan lagi industri kayunya secara mampan dan boleh mendapat manfaat daripada pelaburan langsung asing (FDI) yang tinggi dari Vietnam dalam pengeluaran perabot dan akses ke pasaran Kesatuan Eropah menerusi perjanjian perdagangan bebas negara tersebut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini. 

Muhtar menyaksikan majlis permeteraian itu yang diadakan di Ho Chi Minh City, Vietnam, hari ini.

Beliau berkata ketersediaan tenaga kerja mahir Vietnam dalam kalangan penduduk tempatan akan memberi kelebihan selain kedekatannya dengan China yang menyediakan akses mudah bagi bahagian-bahagian perabot dan panel kayu.

Memorandum Kerjasama itu adalah sejajar dengan perjanjian Sidang Kemuncak ASEAN pada 2000 yang mana inisiatif bagi Integrasi ASEAN dilancarkan untuk merapatkan jurang pembangunan dan meningkatkan daya saing ASEAN sebagai satu rantau, katanya.

“Ia juga akan melindungi kepentingan kedua-dua negara terhadap peraturan yang mungkin menjejaskan kepentingan industri kayu Malaysia dan Vietnam,” katanya.

Sementara itu, permeteraian Memorandum Kerjasama itu merupakan sebahagian daripada Lawatan Pasaran dan Perniagaan MTC ke Hanoi dan Ho Chi Minh dari 13-17 Jun, 2022.

Eksport produk kayu Malaysia ke Vietnam pada 2021 berjumlah US$38.44 juta (US$1=RM4.41) manakala import sebanyak US$148.25 juta yang terdiri daripada produk berasaskan kayu dari Vietnam.

Lima produk utama kayu yang dieksport Malaysia ke Vietnam pada 2021 ialah papan partikel  (US$9.35 juta), perabot kayu (US$7.77 juta), papan gentian (US$5.99 juta), kayu bergergaji (US$5.46 juta) dan pertukangan kayu halus serta pertukangan kayu pembina (US$3.39 juta).

— BERNAMA  

Berita asal: https://thekapital.my/industri-kayu-malaysia-vietnam-meterai-memorandum-kerjasama-perkukuh-kerjasama-ekonomi/

Previous ArticleNext Article

Petronas Mungkin Kehilangan Sebahagian Pendapatan Kerana Tidak Menjadi Agregator Gas Tunggal Di Sarawak

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama)– Petroliam Nasional Bhd (Petronas) dijangka kehilangan sebahagian daripada pendapatannya kerana tidak lagi menjadi pengagregat gas tunggal di Sarawak, kata RHB Investment Bank Bhd (RHB IB).

Dalam nota penyelidikan hari ini, bank itu berkata terdapat banyak perbincangan mengenai Petronas yang dijangka memotong perbelanjaan modal (capex) berikutan berita Petroleum Sarawak Bhd (Petros) akan mengambil alih pembelian dan penjualan gas asli Sarawak daripada Petronas.

Pengambilalihan itu akan bermula pada separuh kedua 2024.

“Kami mungkin menyaksikan beberapa potensi dalam gangguan operasi bagi tempoh terdekat sebelum banyak kejelasan atau penyelesaian jelas dicapai antara Petros dan Petronas.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa pada akhirnya kedua-dua pihak mahu memaksimumkan pengeluaran, terutamanya apabila harga minyak dijangka kekal stabil,” tambahnya.

Selain itu, RHB IB berpendapat pemotongan capex domestik yang drastik oleh satu pihak adalah tidak mampan dalam jangka panjang kerana ia akhirnya akan menjejaskan kedudukan minyak dan gas (O&G) Malaysia di rantau ini.

Sebelum ini Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM300 bilion antara 2023 dan 2027 (RM50 bilion setahun) yang merangkumi perbelanjaan modal purata domestik RM22.6 bilion setahun (capex lima tahun RM113 bilion).

Bank pelaburan itu berkata Petronas memperuntukkan capex sebanyak RM52.8 bilion pada tahun kewangan 2023, dengan pembahagian yang hampir sama untuk portfolio domestik dan antarabangsanya.

“Segmen huluan dan gas masing-masing menyumbang 52 peratus dan 22 peratus daripada capex domestik, dan pemindahan peranan pengumpul gas tunggal kepada Petros mungkin membawa kepada pemotongan capex yang lebih ketara dalam segmen gas.

“Walaupun kami mungkin melihat beberapa gangguan operasi yang berpotensi dalam tempoh terdekat, kami masih menganggap resolusi yang perlu dicapai antara kedua-dua pihak terbabit tanpa menjejaskan pengeluaran sedia ada dan pelaburan domestik masa depan untuk memperoleh permintaan gas global yang semakin meningkat,” katanya.

Bank pelaburan itu berkata impak pendapatan terhadap Petronas juga kekal tidak menentu, tetapi langkah itu mungkin menjejaskan keupayaannya untuk berbelanja.

Secara keseluruhannya, walaupun terdapat ketidaktentuan yang semakin meningkat terhadap hala tuju dan strategi Petronas, RHB IB masih mengekalkan saranan ‘overweight’ terhadap sektor O&G.

Buat masa ini, bank pelaburan itu terus memihak kepada pemain perkhidmatan huluan dengan pendedahan yang lebih besar dalam bidang berkaitan penyelenggaraan, kerana ia memberikan daya tahan dalam pendapatan yang lebih besar, ditambah pula dengan syarikat yang memiliki kepelbagaian antarabangsa seperti Yinson, MISC dan Bumi Armada.

–BERNAMA