Kadar Dasar Semalaman Mungkin Hampir Cecah Paras Optimal – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Jun (Bernama) — Kadar Dasar Semalaman (OPR) berkemungkinan besar menghampiri paras optimalnya berdasarkan faktor-faktor sebelum ini yang menyaksikan pergerakan dalam jajaran 3.0-3.25 peratus, kata ahli ekonomi.

Ketua Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid berkata walaupun rekod atau sejarah sebelum ini boleh dijadikan panduan bagi menentukan angka OPR, namun tiada siapa dapat menyatakan kadar paling tepat untuk masa depan.

“Tiada siapa pun dapat menyatakan apakah paras optimal atau dirujuk ahli ekonomi sebagai kadar neutral. Bagaimanapun, kadar pada 3.0 peratus berkemungkinan besar telah menunjukkan bahawa kita menghampiri paras optimal.

“Kita juga hanya mengetahui bahawa ekonomi telah pulih apabila perkembangan ekonomi berada pada kadar 8.7 peratus tahun lepas. Paras OPR yang terlalu rendah juga hanya menjejaskan lagi ekonomi negara,” katanya pada program ‘The Brief’ terbitan Bernama TV, hari ini.

Mengulas selanjutnya, Mohd Afzanizam berkata Bank Negara Malaysia sebagai bank pusat yang bertanggungjawab dalam aspek dasar monetari negara, telah bertindak menaikkan OPR bagi mewujudkan satu zon penampan untuk menangani sebarang kesukaran ekonomi.

“Sebelum ini, kita telah melihat bagaimana OPR dikurangkan daripada 3.0 peratus kepada 1.75 peratus pada 2020 kerana perlu menangani COVID-19. Tetapi, apabila ekonomi mulai pulih, OPR telah dinaikkan lagi sebanyak 125 mata asas sehingga sekarang,” katanya.

Mengulas prospek masa depan, beliau berkata ketidaktentuan ekonomi bukanlah sesuatu yang dapat dielakkan dan pihak Dana Kewangan Antarabangsa (IMF) turut membangkitkan mengenai kemungkinan negara maju mengalami kemelesetan.

“Oleh itu, ada kemungkinannya OPR akan diturunkan di masa depan, tetapi bukan dalam masa terdekat ini,” katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Meskipun Hadapi Saingan Geopolitik, AS Kekal Pelabur Utama Di Malaysia – PM Anwar

NEW YORK, 22 Sept (Bernama) — Meskipun wujud persaingan antara Amerika Syarikat (AS) dengan China selain berlaku ketegangan di Laut China Selatan dan peningkatan ketara pelaburan China di Malaysia sejak kebelakangan ini namun, AS kekal menjadi pelabur utama negara, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata Malaysia ialah sebuah negara merdeka justeru, mengalu-alukan perdagangan dan pelaburan daripada semua pihak.

Pentadbiran AS dahulu dan sekarang sentiasa menyokong dan menjadi sekutu tradisional, katanya.

“Kami juga mempunyai hubungan yang sangat erat dengan China. Saya berasa selesa apabila bertemu Presiden Xi Jinping, dan telah bertemu tiga kali dengan Perdana Menteri Li Qiang,” katanya ketika sesi soal jawab pada acara Invest Malaysia New York di sini, pada Khamis.

Terdahulu, beliau menyampaikan ucap tama Regaining Malaysia’s Lead in Asia (Mengembalikan Penerajuan Malaysia di Asia) pada acara anjuran Bursa Malaysia itu.

Anwar kini berada di sini bagi menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNGA) ke-78.

Lebih 100 wakil daripada syarikat utama AS dan pengurus dana menghadiri acara Invest Malaysia itu selain perbincangan meja bulat dengan syarikat Fortune 500 yang diadakan sebelumnya.

“Bagi saya situasi ini meletakkan Malaysia pada kedudukan yang unik untuk memanfaatkan dan meraih faedah daripada hubungan kami dengan AS dan China,” katanya.

Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata negara memperoleh manfaat daripada pelaburan besar oleh syarikat AS seperti Amazon Web Services, Boeing dan Intel yang semuanya berkembang secara besar-besaran di Malaysia.

Malaysia, kekal sebagai antara negara yang mempunyai infrastruktur terbaik di rantau ini, dan sentiasa melaksanakan langkah untuk membantu pelabur yang bimbang mengenai isu seperti aspek mudah menjalankan perniagaan, prosedur kewangan dan rasuah, katanya.

Pada 2022, AS menyumbang kepada aliran masuk bersih tertinggi ke Malaysia, dengan nilai berjumlah kira-kira RM37.8 bilion.

Pada Ogos lepas, Duta Besar AS di Malaysia, Brian McFeeters (berkhidmat di Malaysia sehingga 24 Ogos, 2023) berkata syarikat AS telah membuat komitmen pelaburan bernilai RM100 bilion dalam pelbagai sektor di Malaysia sejak 18 bulan lepas.

Beliau berkata itu merupakan pelaburan besar dalam bidang yang AS mahu memperkukuh kehadirannya, iaitu sektor elektronik dan semikonduktor, serta segmen pusat data yang merupakan bidang pertumbuhan besar.

— BERNAMA