KDN Beri MyEG Lanjutan Dua Tahun Bagi Perkhidmatan Berkaitan Imigresen

KUALA LUMPUR, 17 Okt (Bernama) — My E.G. Services Bhd (MyEG) diberikan lanjutan selama dua tahun oleh Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi perkhidmatan berkaitan imigresen, dan anggaran nilai bagi lanjutan itu bergantung kepada bilangan transaksi yang dilakukan dalam tempoh tersebut.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia pada Selasa, MyEG menjelaskan sebagai sebahagian daripada keperluan berdasarkan lanjutan itu, pihaknya perlu menyiapkan peningkatan sistem.

“MyEG akan menerima semula permohonan bagi perkhidmatan berkaitan imigresen selepas penambahbaikan sistem ini selesai, dan syarikat akan mengumumkan tarikhnya dalam masa terdekat,” tambah MyEG.

Perjanjian bagi lanjutan itu akan ditandatangani kemudian, menurutnya.

“Lembaga pengarah berpendapat lanjutan itu adalah demi kepentingan syarikat dan dijangka menyumbang secara positif kepada keuntungan dan aset bersih sesaham syarikat bagi tahun kewangan berakhir 31 Dis, 2023 dan seterusnya,” tambahnya.

Dalam kenyataan berasingan, MyEG mengumumkan pelancaran Tawaran Awal Bursa (IEO) oleh Zetrix di bursa mata wang kripto, Coinstore, dari 18 hingga 26 Okt, 2023.

Zetrix, satu inisiatif oleh MyEG, adalah Lapisan 1 infrastruktur blockchain awam yang memanfaatkan blockchain dan kecerdasan buatan (AI) untuk memperkasakan kerajaan serta perusahaan dalam mendigitalkan perdagangan global.

Pengasas Bersama Zetrix, Datuk Fadzli Shah Anuar berkata IEO itu menyediakan laluan untuk pelabur global menyertai potensi luas Zetrix, yang bersepadu dan beroperasi dengan blockchain negara China, Xinghuo Blockchain Infrastructure & Facility (Xinghuo BIF).

Beliau berkata secara asasnya, langkah itu membolehkan pengguna Zetrix mengakses secara eksklusif dan langsung kepada ekonomi digital China bernilai 50.2 trilion yuan (RM32.5 trilion).

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Setahun Kerajaan Perpaduan: Tumpu Rancakkan Ekonomi Negara

KUALA LUMPUR, 5 Dis (Bernama) — Kerajaan Perpaduan berlandaskan Ekonomi MADANI dengan menumpukan kebijakan ekonomi untuk meningkatkan pertumbuhan telah membawa hasil terutama dalam sektor baharu seperti digital, tenaga hijau dan tenaga boleh baharu.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata pertumbuhan ekonomi negara turut dibuktikan menerusi peningkatan kemasukan pelaburan asing dengan nilai yang lebih tinggi berbanding dengan tahun-tahun sebelum ini.

Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata kestabilan politik negara dan dasar ekonomi yang jelas turut menjadi pemangkin dalam menyuntik keyakinan pelabur asing untuk melihat Malaysia sebagai destinasi pelaburan yang menguntungkan.

“Dalam pendidikan masyarakat, hal-hal (berkaitan) tata kelola harus ditegaskan…saya ambil alih kuasa (pentadbiran) dengan satu mandat tanpa bertolak-ansur (terhadap kesalahan tata kelola).

“Saya bersyukur, (dalam tempoh) pentadbiran satu tahun ini, belum ada walau satu sanggahan terhadap mana-mana pemimpin yang mengaut kekayaan secara haram. Ini satu rekod yang tidak boleh dimungkiri kenyataannya,” katanya dalam wawancara khas Setahun Bersama Kerajaan MADANI: Tiwikrama Perdana Menteri terbitan TV3 yang disiarkan secara langsung malam ini.

Perdana Menteri berkata kemasukan pelaburan langsung asing memberi impak positif kepada ekonomi Malaysia dan mencipta lebih banyak peluang pekerjaan terutama dalam kalangan anak muda, selain peningkatan tahap kemahiran dan pengetahuan mereka.

Beliau menegaskan walau bagaimanapun, terdapat cabaran yang perlu ditangani oleh kerajaan iaitu menyediakan bentuk latihan dan kemahiran yang lebih sesuai serta memenuhi kehendak pasaran.

“Tumpuan kerajaan adalah pertumbuhan ekonomi, mutu pendidikan, kemudahan kesihatan yang lebih baik dan sosioekonomi yang lebih baik seperti menokhtahkan kemiskinan tegar dan sekolah daif.

“Melalui pelaburan yang jauh lebih tinggi dan dalam bidang yang dianggap berteknologi tinggi seperti digital dan tenaga boleh baharu, ini akan memberi jaminan untuk pekerjaan yang lebih banyak,” katanya.

Beliau memberi jaminan tumpuan kerajaan pada masa ini adalah menyediakan peluang pekerjaan kepada anak-anak muda, dengan pendapatan tidak tersekat pada kadar RM2,000 sebulan.

Menurut Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), bilangan penganggur pada September 2023 menurun 0.6 peratus kepada 573,700 orang berbanding 577,300 orang pada bulan sebelumnya.

Kadar pengangguran pada September kekal pada 3.4 peratus seperti angka pada Ogos.

Baru-baru ini, Anwar memberitahu persidangan Dewan Rakyat bahawa Malaysia berjaya meraih komitmen pelaburan dengan nilai RM347 bilion sepanjang lawatan rasmi serta misi perdagangan dan pelaburan yang diadakan di luar negara.

Beliau berkata pelaburan tersebut diraih di China, Singapura, Jepun, Korea Selatan, Emiriah Arab Bersatu (UAE), Arab Saudi dan Amerika Syarikat.

— BERNAMA