Kerajaan Salur RM20.941 Bilion Bagi Program Subsidi Upah Setakat 5 Ogos – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 26 Ogos (Bernama) — Kerajaan telah menyalurkan sejumlah RM20.941 bilion kepada 357,948 majikan melalui Program Subsidi Upah (PSU) untuk mengekalkan penggajian 2.96 juta pekerja tempatan setakat 5 Ogos, 2022.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata usaha yang bertujuan mengurangkan kadar pengangguran dalam kalangan pekerja tempatan juga menyaksikan sebanyak 322,177 majikan dan 2.64 juta pekerja telah menerima manfaat PSU di bawah pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) dan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA).

“Permohonan subsidi upah yang diluluskan telah pun mencapai nilai RM12.958 bilion,” katanya dalam Laporan Kewangan Rakyat Ke-108 yang dikeluarkan hari ini.

Menurut Tengku Zafrul, sejumlah RM1.408 bilion di bawah PSU 2.0 Pakej Kita PRIHATIN telah disalurkan kepada 81,165 majikan untuk terus beroperasi selain mengekalkan penggajian bagi 719,294 pekerja. 

PSU 3.0 di bawah Belanjawan 2021 pula meliputi RM3.776 bilion yang disalurkan kepada 162,319 majikan untuk mengekalkan penggajian bagi 1.53 juta pekerja.

Beliau berkata, bagi tempoh sama, PSU 4.0 di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang merangkumi RM2.579 bilion telah disalurkan kepada 164,004 majikan bagi mengekalkan penggajian untuk 1.92 juta pekerja. 

“PSU 5.0 di bawah Bajet 2022 membabitkan RM219.653 juta telah disalurkan kepada 8,018 majikan dan mengekalkan penggajian bagi 123,759 pekerja,” katanya.

Setakat 12 Ogos lepas, program KPT-PACE di bawah PENJANA Bajet 2022 kendalian Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) telah menyalurkan baucar tunai bernilai RM21.902 juta kepada 6,799 penuntut tahun akhir dan graduan menerusi pensijilan profesional berasaskan kepakaran, kata beliau.

Menurutnya, bagi tempoh sama, program MySTEP yang menawarkan peluang pekerjaan secara kontrak pula berjaya menempatkan seramai 40,095 pekerja iaitu masing-masing 20,773 orang ditempatkan di sektor awam manakala 19,322 lain dalam sektor awam, syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan rakan-rakan strategik. 

Selain itu, Tengku Zafrul turut mempelawa rakyat Malaysia untuk turut mengemukakan cadangan bagi Bajet 2023. 

“Sebagai pelengkap kepada Konsultasi Bajet pada 23 Ogos, 2022, Kementerian Kewangan telah melancarkan Portal Cadangan Bajet 2023 untuk meningkatkan keterbukaan pihak kerajaan menerusi penglibatan semua rakyat dalam proses penyediaan bajet tahunan yang lebih telus dan mencerminkan keperluan rakyat.

“Seluruh Keluarga Malaysia dijemput untuk mengemukakan cadangan dengan melayari laman web kementerian di pautan https://budget.mof.gov.my/bajet2023/,” katanya. 

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kerajaan-salur-rm20-941-bilion-bagi-program-subsidi-upah-setakat-5-ogos-tengku-zafrul/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA