CGS-CIMB Futures Lancar Niaga Hadapan Patuh Syariah Pertamanya

KUALA LUMPUR, 25 Ogos (Bernama) — CGS-CIMB Futures Sdn Bhd melancarkan Niaga Hadapan Patuh Syariah (SCF) pertama untuk menambah baik akses pelabur tempatan dan memenuhi permintaan yang semakin berkembang terhadap pelaburan mampan.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Ketua Perkhidmatan Pelaburan Islam Kumpulan CGS-CIMB Securities, Ruzi Rani Ajith berkata pelabur kini boleh berdagang dalam kontrak niaga hadapan minyak sawit mentah (FCPO) dan kontrak niaga hadapan isirong sawit mentah (FPKO) yang disenaraikan di Bursa Malaysia Derivatives, dalam senario patuh syariah yang lengkap.

“Matlamat kami adalah menawarkan peluang kepada pelabur untuk melabur mengikut prinsip mereka bagi mencapai matlamat pelaburan serta mewujudkan impak mampan dan positif.

“Selain itu, pelabur juga memberi impak kepada masyarakat menerusi sumbangan kami kepada zakat dan pertubuhan kebajikan,” katanya ketika berucap pada majlis pelancaran SCF di sini, pada Khamis.

Beliau berkata SCF akan terus menerajui dan meluas dengan merentas rantau ini menerusi penawaran lebih banyak niaga hadapan patuh syarikat global.

Ketua Niaga Hadapan, Maxwell Ong berkata sejak pelancaran awal SCF semasa Persidangan Labur Syariah 2022 pada Julai 2022, SCF mencatatkan banyak akaun baharu kerana wujud permintaan terhadap produk syariah dalam pasaran.

“Kami mendapati pelabur mempelbagaikan portfolio mereka dengan meliputi (kontrak) niaga hadapan dan pelabur Islam amat menitikberatkan pematuhan syariah,” katanya.

Beliau berkata perbezaan di antara niaga hadapan konvensional dengan SCF adalah dalam akaun SCF, pelanggan hanya boleh berdagang dalam produk yang telah diluluskan sebagai patuh syariah manakala akaun niaga hadapan konvensional membenarkan dagangan semua produk yang ditawarkan CGS-CIMB Futures seperti FKLI, FCPO dan semua produk global.

Semua dana daripada pelanggan SCF juga akan dimasukkan ke dalam akaun bank Islam berasingan untuk mengelakkan riba, katanya.

Beliau berkata jawatankuasa penasihat syariah telah dilantik untuk menyemak dasar dan prosedur SCF setiap tahun bagi memastikan pematuhan kepada keperluan syariah.

“Pelanggan SCF akan diberikan dokumen patuh syariah merangkumi proses pembukaan akaun sehingga penyelesaian transaksi,” katanya.

Ong berkata dalam melangkah maju, syarikat itu menyasar untuk mengembangkan tawaran kepada pasarannya yang lain iaitu Singapura dan Indonesia.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/cgs-cimb-futures-lancar-niaga-hadapan-patuh-syariah-pertamanya/

Previous ArticleNext Article

KPK Kumpul Data Sebelum Cadangan Semakan Semula WPL Ke Atas Minyak Sawit Dihantar Ke MOF – Johari

TAIPING, 6 Julai (Bernama) — Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan mengumpul data berkaitan kos yang terlibat daripada semua pemain industri minyak sawit di negara ini sebelum cadangan semakan semula levi keuntungan luar biasa (WPL) ke atas minyak sawit dihantar kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata cadangan tersebut akan dihantar kepada MOF sebelum pembentangan Belanjawan 2025.

“Kita buat satu purata dan melihat sama ada kos untuk mengeluarkan satu tan minyak sawit telah mencecah RM3,000. Jika harga pasaran CPO (minyak sawit mentah) tidak mencecah RM3,500, takkan kita nak panggil WPL?

“Sekarang kos dah meningkat. Sebelum bajet (cadangan diserahkan kepada MOF),” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Mesyuarat Perwakilan UMNO Bahagian Bukit Gantang Kali Ke-36 Tahun 2024 di sini hari ini.

Pada Khamis lepas, Johari berkata harga minyak sawit akan menjadi tidak kompetitif berbanding negara-negara pengeluar lain jika WPL ke atas minyak sawit di negara ini tidak disemak semula.

Sebelum ini, KPK telah meneliti isu levi keuntungan luar biasa yang dibangkitkan oleh penggiat industri selain turut mengadakan perundingan dengan pihak berkaitan.

Kadar WPL sebanyak 3.0 peratus dikenakan terhadap harga minyak sawit melebihi RM3,000 satu tan di Semenanjung Malaysia dan melebihi RM3,500 satu tan di Sabah dan Sarawak.

— BERNAMA