Kerjasama Ekonomi Malaysia, China Tingkatkan Rantaian Bekalan, Perdagangan Dalam Sektor Perkhidmatan – Tengku Zafrul

KUALA LUMPUR, 20 Jun (Bernama) — Tiga kerjasama ekonomi antara Malaysia dan China akan mengukuhkan daya tahan rantaian bekalan dengan ketara, meningkatkan perdagangan dalam sektor perkhidmatan dan menarik pelaburan berkualiti tinggi, kata Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz. 

Beliau berkata kerjasama itu akan turut menjadikan pendigitalan, kemampanan dan inovasi sebagai aspek utama selain memperkukuh pembangunan modal insan dan hubungan antara rakyat.

Kerjasama tersebut ialah Program Lima Tahun untuk Kerjasama Ekonomi dan Perdagangan antara Malaysia dan China, selain dua memorandum persefahaman tambahan mengenai Memperkukuh Kerjasama Pelaburan dalam Ekonomi Digital dan Pembangunan Hijau.

 “Malaysia komited untuk mengukuhkan lagi hubungan ekonomi sedia ada yang kukuh dengan China.

“Tiga perjanjian ini memberi laluan kepada lembaran baharu untuk kerjasama ekonomi, menggalakkan lebih banyak kemakmuran bersama untuk kedua-dua negara,” katanya dalam ucapan pada majlis makan tengah hari Komuniti Perniagaan China dan Malaysia hari ini. 

Tengku Zafrul juga berkata Malaysia dan China sedang membincangkan kerjasama baharu yang menarik di bawah rangka kerja ‘Two Countries Twin Parks’. 

Katanya kedua-dua negara juga sedang membina kerjasama yang berjaya dalam pembuatan termaju dan kenderaan elektrik, yang akan membuka peluang baharu dalam sektor utama ini.

“Saya menantikan untuk sama-sama mengumumkan rumusan daripada perbincangan mengenai aturan kerjasama baharu ini dalam masa terdekat,” katanya.

Tengku Zafrul berkata hubungan dua hala Malaysia dan China, dengan kerjasama ekonomi sebagai terasnya sejak setengah abad yang lepas, telah memberikan impak yang signifikan.

“Kita telah menjalin hubungan dalam pelbagai bidang, terutamanya dalam infrastruktur dan teknologi kereta api, sektor automotif, pembuatan, fintech dan perdagangan,” katanya.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA