Laporan The Emerging Giants In Asia Pacific Kenal Pasti 10 Syarikat Unicorn Hebat Di Malaysia

KUALA LUMPUR, 25 Julai  (Bernama) — Laporan The Emerging Giants in Asia Pacific oleh HSBC dan KPMG telah mengenal pasti 10 syarikat unicorn yang berpotensi di Malaysia yang mampu kekal dalam landskap perniagaan global sepanjang dekad akan datang.

Senarai 10 syarikat yang dirujuk oleh laporan itu sebagai gergasi baru muncul di Malaysia ialah Boost Holdings, Exabytes, Jirnexu, Presto Mall, Mindvalley, Neurogine, Eatcosys, Says, Lapasar dan PolicyStreet.

Ketua Perbankan Komersial HSBC Malaysia Karel Doshi berkata senarai itu mengagumkan mereka kerana ia sebagai bukti bahawa negara mempunyai semua ramuan yang sesuai untuk syarikat baharu berkembang maju dan menjadi peneraju yang membentuk industri.

“Untuk menjadi gergasi atau unicorn yang baru muncul, institusi kewangan mestilah komited untuk menawarkan sokongan yang betul kepada pemula niaga supaya mereka boleh melangkaui Malaysia.

“Sebagai bank perdagangan terkemuka dunia, kami sentiasa mencari kaedah bagi membantu pelanggan kami berinovasi, membangunkan penyelesaian masa depan dan menambah nilai,” katanya dalam satu kenyataan bersama HSBC dan KPMG hari ini.

Laporan The Emerging Giants in Asia Pacific mengkaji 6,472 syarikat baharu secara mendalam yang memfokuskan teknologi di 12 pasaran Asia Pasifik dengan nilainya sehingga US$500 juta (US$1=RM4.45).

Laporan itu mengenal pasti 100 syarikat gergasi baru muncul terkemuka di Asia Pasifik yang berkembang pesat, berpengaruh dan inovatif dengan cita-cita untuk mencapai status unicorn dan 10 syarikat gergasi baru muncul terkemuka dalam setiap pasaran yang dikaji.

Walaupun syarikat pemula niaga bersedia untuk terus memainkan peranan utama dalam pembangunan negara, Ketua Teknologi, Media dan Telekomunikasi KPMG Malaysia Guy Edwards menyatakan bahawa ada yang mungkin bergelut untuk mendapatkan bimbingan dan sokongan perniagaan yang diperlukan untuk berkembang.

“Malaysia telah membangunkan pemahaman yang baik tentang teknologi dan cara inovasi berfungsi, kerana banyak syarikat tempatan tersenarai dalam 10 gergasi baru muncul terkemuka untuk Malaysia.

“Selain sokongan kerajaan, memupuk ekosistem yang betul untuk syarikat pemula niaga tempatan kami memerlukan penggunaan amalan serantau dan menggalakkan kerjasama yang kukuh oleh pihak berkepentingan,” katanya.

Menurut Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, pembiayaan mula mencapai tahap yang ketara dengan jumlah dana modal teroka komited mencecah US$1.2 bilion pada 2021, meningkat 20 peratus daripada 2020, dan hampir lima kali ganda lebih banyak daripada syarikat pemula niaga Malaysia pada 2019.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/laporan-the-emerging-giants-in-asia-pacific-kenal-pasti-10-syarikat-unicorn-hebat-di-malaysia/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA