Harga MSM Diunjurkan RM5,000 Hingga RM5,500 Satu Tan Pada Suku Keempat 2022 – Zuraida

KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) — Harga minyak sawit mentah (MSM) Malaysia diunjurkan meningkat dengan mencecah RM5,000 hingga RM5,500 satu tan pada suku keempat 2022, kata Menteri Perusahaan Perladangaan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata ini memandangkan sebaik berakhirnya Ogos, Indonesia akan melaksanakan semula larangan eksport minyak sawit mulai 1 Sept 2022 selain didorong jangkaan penyusutan pengeluaran minyak sawit pada suku keempat.

“Langkah terbaru Jakarta membatalkan levi eksport untuk semua produk minyak sawit sehingga 31 Ogos depan dalam usaha negara itu meningkatkan eksport komoditi dan mengurangkan inventori yang tinggi secara tidak langsung akan terus menekan harga MSM. Harga dijangka kekal lemah untuk sebahagian besar suku ketiga 2022.

“Malaysia tidak dapat mengelak tekanan ke atas harga MSM memandangkan kita sedang berhadapan dengan saingan yang kuat dari Indonesia — negara pengeluar minyak sawit terbesar dunia — yang sedang giat berusaha ‘membersihkan’ sebanyak mungkin tangki simpanan bekalan minyak sawit mereka,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata harga MSM meningkat sebanyak 55.9 peratus kepada RM6,330 satu tan bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini daripada RM4,061.50 satu tan bagi tempoh sama 2021.

Harga MSM lebih tinggi bagi enam bulan pertama 2022 itu dipengaruhi oleh harga minyak kacang soya yang lebih tinggi di pasaran global, katanya.

Beliau berkata harga minyak sawit turut dipengaruhi oleh prestasi harga minyak sayuran lain, khususnya minyak kacang soya kerana kedua-dua hasil tani ladang ini bersaing dalam pasaran minyak sayuran dunia.

“Faktor lain ialah stok simpanan minyak sawit kekal pada tahap terurus di bawah 2.0 juta tan bagi tempoh Januari-Jun 2022; harga minyak mentah Brent lebih kukuh di pasaran global menjadikan minyak sawit pilihan lebih menarik untuk bahan mentah biodiesel selain kebimbangan mengenai gangguan ke atas bekalan minyak sayuran dari wilayah Laut Hitam susulan pencerobohan Rusia di Ukraine,” katanya.

Zuraida berkata harga purata MSM bagi suku ketiga 2022 diunjurkan pada RM4,800 hingga RM5,200 satu tan manakala untuk rekod, harga harian MSM susut kepada RM3,631.50 satu tan atau 24.9 peratus pada 15 Julai 2022, daripada RM4,838.50 satu tan pada 1 Julai, 2022.

Harga MSM yang rendah dipengaruhi faktor antaranya harga minyak kacang soya yang lebih rendah ekoran kekurangan pengeluaran oleh negara pengeluar utama berikutan faktor cuaca; di samping eksport minyak sawit lebih rendah pada Jun 2022 kerana saingan Indonesia yang melonggarkan larangan eksport untuk menggalakkan penghantaran keluar komoditi berkenaan dalam usahanya mengurangkan inventori yang tinggi, katanya

“Selain itu berlakunya peningkatan bekalan minyak sayuran dunia susulan keputusan Indonesia melonggarkan larangan eksport minyak sawitnya serta pengeluaran MSM yang lebih tinggi pada Jun 2022 selaras dengan pusingan musim,” katanya.

Beliau berkata pihaknya giat memantau perkembangan industri sawit dan akan terus memastikan minyak sawit iaitu komoditi utama Malaysia, terus kekal menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi untuk manfaat semua, terutamanya pekebun kecil dan peserta industri di negara ini.

“Kementerian ini akan terus melaksanakan peranan utama di peringkat global untuk menyebarkan kebaikan serta manfaat minyak sawit. Kementerian juga tidak akan berhenti berusaha menyanggah dan memperbetulkan sebarang salah tanggapan yang disebar untuk memburukkan kebaikan minyak sawit melalui kempen antiminyak sawit yang digerakkan pihak tertentu.

“Saya sendiri telah mengetuai pelbagai misi dagangan ke beberapa negara dan bertemu pemain-pemain industri di sana untuk memberi penjelasan dan meningkatkan kesedaran masyarakat antarabangsa mengenai pelbagai manfaat dan kegunaan minyak sawit, selain digunakan sebagai minyak masak,” katanya.

Zuraida berkata bukan itu sahaja, kementerian menerusi agensi dan majlis di bawahnya turut akan mengadakan Ekspo dan Sidang Kemuncak Agrikomoditi Antarabangsa Malaysia (MIACES) bermula 26 hingga 28 Julai, 2022 di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini yang akan melibatkan penyertaan dari 39 negara.

Ia merupakan antara usaha untuk memartabatkan sektor agrokomoditi negara sekali gus dapat mempromosikan Malaysia sebagai hab antarabangsa bagi aktiviti agrokomoditi, katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/harga-msm-diunjurkan-rm5000-hingga-rm5500-satu-tan-pada-suku-keempat-2022-zuraida/

Previous ArticleNext Article

BNM Unjur KDNK Malaysia Berkembang Antara 5.3 Peratus Dengan 6.3 Peratus Bagi 2022

KUALA LUMPUR, 12 Ogos (Bernama) — Ekonomi Malaysia diunjurkan berkembang antara 5.3 peratus dengan 6.3 peratus bagi 2022 walaupun pertumbuhan ekonomi global dijangka lebih perlahan tahun ini, kata Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus.

Beliau berkata unjuran pertumbuhan bagi baki tempoh 2022 dan 2023 akan dipacu terutama oleh perbelanjaan sektor swasta khususnya sektor pelancongan yang dijangka kembali normal ke tahap sebelum pandemik.

“Kegiatan pelaburan juga mendapat manfaat daripada pelaksanaan projek seperti MyDigital dan Laluan Rel Pantai Timur yang direalisasikan,” kata beliau semasa mengumumkan pertumbuhan ekonomi Malaysia bagi suku kedua 2022 di sini, pada Jumaat.

Beliau berkata rantaian bekalan juga dijangka kukuh memandangkan gangguan berkaitan COVID-19 yang semakin reda dan perdagangan global yang perlahan telah mengurangkan beberapa tekanan dalam melangkah ke hadapan.

“Ini akan mengimbangi kesederhanaan yang dijangka dicatatkan dalam pertumbuhan global. Terdapat juga beberapa faktor yang menyokong daya tahan eksport kita,” kata beliau.

Bagaimanapun, Nor Shamsiah berkata prospek pertumbuhan terus menghadapi cabaran dengan kemerosotan yang lebih teruk dalam pertumbuhan global merupakan satu risiko utama.

“Ini boleh berpunca daripada pelbagai faktor, termasuk pengetatan dasar monetari di Amerika Syarikat, krisis tenaga di zon euro dan perintah sekatan pergerakan baharu di China.

“Gangguan rantaian bekalan boleh menjadi lebih negatif dengan peningkatan harga komoditi global selanjutnya jika konflik geopolitik memuncak. Keadaan penawaran pula boleh semakin terjejas dengan kekurangan tenaga buruh yang lebih teruk atau keadaan cuaca buruk,” kata beliau.

Beliau menekankan bahawa tekanan kos dan harga yang lebih tinggi boleh menjejaskan perbelanjaan isi rumah dan kegiatan pelaburan selain mempengaruhi pemulihan ekonomi dan ini jauh lebih penting daripada risiko daripada pasaran buruh yang lebih kukuh, prestasi lebih baik yang direkodkan sektor pelancongan dan sebarang langkah dasar domestik tambahan.

Pemulihan yang tidak sekata 

BNM mengakui bahawa pemulihan ekonomi adalah tidak sekata dengan kemajuan membabitkan beberapa segmen terus ketinggalan berbanding yang lain.

Ketika sebahagian besar sektor ekonomi telah mencatatkan pemulihan kukuh, Nor Shamsiah berkata kira-kira 20 peratus daripada ekonomi masih berada di bawah tahap sebelum pandemik di mana sektor paling terjejas adalah pembinaan, disebabkan kekurangan buruh dan harga input yang tinggi.

Bagaimanapun, industri berkaitan pelancongan mula mencatatkan pemulihan baru-baru ini, tambahnya.

Sektor pembinaan meningkat untuk berkembang 2.4 peratus pada suku kedua 2022 berbanding penguncupan 6.2 peratus pada suku pertama, manakala sektor perkhidmatan menokok kepada 12 peratus daripada 6.5 peratus.

“Di pasaran buruh, pemulihan dalam kalangan kumpulan mudah terjejas, terutamanya golongan remaja dan orang tua, serta pekerja berkemahiran rendah adalah lebih perlahan berbanding kumpulan lain di pasaran buruh.

“Disebabkan itu, apabila dasar makro membuat kalibrasi semula berikutan pemulihan ekonomi secara keseluruhan, dasar yang disasarkan akan terus menyokong segmen masyarakat ini,” katanya.

Pembaharuan Struktur

Berikutan ekonomi meneruskan laluan pemulihannya, keutamaan dasar pada masa ini perlu memberi tumpuan lebih kukuh terhadap dasar jangka panjang sebagai pelengkap kepada langkah jangka pendek untuk meraih pertumbuhan mampan dan inklusif serta mendorong daya tahan Malaysia untuk mengharungi kejutan pada masa depan, kata Nor Shamsiah. 

Beliau berkata pembaharuan struktur itu akan merangsang pertumbuhan Malaysia dengan mewujudkan pekerjaan berkualiti tinggi dan berpendapatan tinggi untuk rakyat Malaysia dan meningkatkan kesejahteraan rakyat.

Beberapa bidang tumpuan penting adalah termasuk menarik pelaburan berkualiti yang berupaya menghasilkan aktiviti bernilai tambah tinggi dan pekerjaan berpendapatan tinggi untuk rakyat Malaysia, membangunkan tenaga kerja berkemahiran tinggi yang bersedia dengan ekonomi pada masa depan, serta mempercepat automasi dan pendigitalan, katanya.

Bank pusat turut menggesa peningkatan jaringan keselamatan sosial dan penambahbaikan ke atas rangka kerja perlindungan sosial yang dibiayai melalui rejim subsidi lebih bersasar serta memajukan agenda alam sekitar, sosial dan tadbir urus bagi memastikan Malaysia kekal berdaya saing di peringkat dunia.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bnm-unjur-kdnk-malaysia-berkembang-antara-5-3-peratus-dengan-6-3-peratus-bagi-2022/