Harga MSM Diunjurkan RM5,000 Hingga RM5,500 Satu Tan Pada Suku Keempat 2022 – Zuraida

KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) — Harga minyak sawit mentah (MSM) Malaysia diunjurkan meningkat dengan mencecah RM5,000 hingga RM5,500 satu tan pada suku keempat 2022, kata Menteri Perusahaan Perladangaan dan Komoditi, Datuk Zuraida Kamaruddin.

Beliau berkata ini memandangkan sebaik berakhirnya Ogos, Indonesia akan melaksanakan semula larangan eksport minyak sawit mulai 1 Sept 2022 selain didorong jangkaan penyusutan pengeluaran minyak sawit pada suku keempat.

“Langkah terbaru Jakarta membatalkan levi eksport untuk semua produk minyak sawit sehingga 31 Ogos depan dalam usaha negara itu meningkatkan eksport komoditi dan mengurangkan inventori yang tinggi secara tidak langsung akan terus menekan harga MSM. Harga dijangka kekal lemah untuk sebahagian besar suku ketiga 2022.

“Malaysia tidak dapat mengelak tekanan ke atas harga MSM memandangkan kita sedang berhadapan dengan saingan yang kuat dari Indonesia — negara pengeluar minyak sawit terbesar dunia — yang sedang giat berusaha ‘membersihkan’ sebanyak mungkin tangki simpanan bekalan minyak sawit mereka,” katanya dalam kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata harga MSM meningkat sebanyak 55.9 peratus kepada RM6,330 satu tan bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini daripada RM4,061.50 satu tan bagi tempoh sama 2021.

Harga MSM lebih tinggi bagi enam bulan pertama 2022 itu dipengaruhi oleh harga minyak kacang soya yang lebih tinggi di pasaran global, katanya.

Beliau berkata harga minyak sawit turut dipengaruhi oleh prestasi harga minyak sayuran lain, khususnya minyak kacang soya kerana kedua-dua hasil tani ladang ini bersaing dalam pasaran minyak sayuran dunia.

“Faktor lain ialah stok simpanan minyak sawit kekal pada tahap terurus di bawah 2.0 juta tan bagi tempoh Januari-Jun 2022; harga minyak mentah Brent lebih kukuh di pasaran global menjadikan minyak sawit pilihan lebih menarik untuk bahan mentah biodiesel selain kebimbangan mengenai gangguan ke atas bekalan minyak sayuran dari wilayah Laut Hitam susulan pencerobohan Rusia di Ukraine,” katanya.

Zuraida berkata harga purata MSM bagi suku ketiga 2022 diunjurkan pada RM4,800 hingga RM5,200 satu tan manakala untuk rekod, harga harian MSM susut kepada RM3,631.50 satu tan atau 24.9 peratus pada 15 Julai 2022, daripada RM4,838.50 satu tan pada 1 Julai, 2022.

Harga MSM yang rendah dipengaruhi faktor antaranya harga minyak kacang soya yang lebih rendah ekoran kekurangan pengeluaran oleh negara pengeluar utama berikutan faktor cuaca; di samping eksport minyak sawit lebih rendah pada Jun 2022 kerana saingan Indonesia yang melonggarkan larangan eksport untuk menggalakkan penghantaran keluar komoditi berkenaan dalam usahanya mengurangkan inventori yang tinggi, katanya

“Selain itu berlakunya peningkatan bekalan minyak sayuran dunia susulan keputusan Indonesia melonggarkan larangan eksport minyak sawitnya serta pengeluaran MSM yang lebih tinggi pada Jun 2022 selaras dengan pusingan musim,” katanya.

Beliau berkata pihaknya giat memantau perkembangan industri sawit dan akan terus memastikan minyak sawit iaitu komoditi utama Malaysia, terus kekal menjadi penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi untuk manfaat semua, terutamanya pekebun kecil dan peserta industri di negara ini.

“Kementerian ini akan terus melaksanakan peranan utama di peringkat global untuk menyebarkan kebaikan serta manfaat minyak sawit. Kementerian juga tidak akan berhenti berusaha menyanggah dan memperbetulkan sebarang salah tanggapan yang disebar untuk memburukkan kebaikan minyak sawit melalui kempen antiminyak sawit yang digerakkan pihak tertentu.

“Saya sendiri telah mengetuai pelbagai misi dagangan ke beberapa negara dan bertemu pemain-pemain industri di sana untuk memberi penjelasan dan meningkatkan kesedaran masyarakat antarabangsa mengenai pelbagai manfaat dan kegunaan minyak sawit, selain digunakan sebagai minyak masak,” katanya.

Zuraida berkata bukan itu sahaja, kementerian menerusi agensi dan majlis di bawahnya turut akan mengadakan Ekspo dan Sidang Kemuncak Agrikomoditi Antarabangsa Malaysia (MIACES) bermula 26 hingga 28 Julai, 2022 di Pusat Dagangan dan Pameran Antarabangsa Malaysia (MITEC) di sini yang akan melibatkan penyertaan dari 39 negara.

Ia merupakan antara usaha untuk memartabatkan sektor agrokomoditi negara sekali gus dapat mempromosikan Malaysia sebagai hab antarabangsa bagi aktiviti agrokomoditi, katanya.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/harga-msm-diunjurkan-rm5000-hingga-rm5500-satu-tan-pada-suku-keempat-2022-zuraida/

Previous ArticleNext Article

Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Langkah Penting Tangani Isu Kompleks Pekerja

KUALA LUMPUR, 19 Julai  (Bernama) — Penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig yang akan terletak di bawah bidang kuasa Jabatan Perdana Menteri merupakan satu langkah penting ke arah menangani isu-isu kompleks dalam ekonomi gig yang sedang berkembang pesat di Malaysia.

Muna Wan Nordin, ketua pegawai eksekutif Qwork, penyedia khidmat teknologi sumber manusia, yang memuji langkah itu berkata suruhanjaya tersebut perlu merangkumi perlindungan menyeluruh untuk pekerja gig, platform dan majikan.

“Dengan penyertaan semua pihak berkepentingan, kita dapat memastikan amalan saksama, pembinaan kapasiti untuk pekerja dan pengiktirafan rasmi pengaturan kerja gig, yang akan membolehkan pekerja menikmati faedah seperti pekerja sepenuh masa,” katanya kepada Bernama hari ini.

E-hailing, perkhidmatan penghantaran makanan, penghantar cepat dan perkhidmatan penghantaran adalah antara pekerjaan utama yang menjadi pilihan pekerja gig terutamanya dalam kalangan belia Malaysia yang menganggur yang tidak mendapat mencari pekerjaan tetap kerana penawaran kerja yang rendah.

Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada awal bulan ini berkata satu rang undang-undang berkaitan kebajikan pekerja gig akan dibentangkan di Dewan Rakyat.

Suruhanjaya itu akan menyelia perkara yang melibatkan kebajikan pekerja e-hailing dan p-hailing, serta pekerja sambilan dan separa profesional.

Ahmad Zahid juga berkata penggubalan undang-undang ini perlu kerana hanya kira-kira 250,000 daripada 1.16 juta pekerja gig di Malaysia ketika ini yang mencarum kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial.

Menurut Muna, suruhanjaya itu juga perlu mengurangkan halangan bagi platform tempatan dan menggalakkan pekerjaan gig mahir yang menyumbang kepada ekonomi negara.

“Dengan langkah-langkah ini, kita memanfaatkan potensi penuh ekonomi gig dan mewujudkan persekitaran yang mampan dan saksama untuk semua yang terlibat,” katanya.

Ketua pemasaran Qwork, Vikram C. Mogan berkata, syarikat itu baru-baru ini menjalin kerjasama strategik dengan TalentCorp untuk merevolusikan landskap ekonomi gig Malaysia.

Memanfaatkan pengetahuan daripada platform dikuasakan AI Qwork, TalentCorp akan menerbitkan kertas putih penyelidikan komprehensif mengenai gig dan ekonomi kerja yang fleksibel serta faedah fiskalnya kepada perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PKS).

Beliau berkata, kerjasama itu juga bertujuan untuk merapatkan jurang bagi komuniti yang kurang mendapat perkhidmatan dengan menyediakan akses kepada peluang gig dan latihan kemahiran penting, memupuk ekonomi gig yang lebih inklusif yang memberi manfaat kepada semua orang, terutamanya mereka yang secara tradisinya terpinggir daripada tenaga kerja.

Suruhanjaya itu boleh secara aktif menggalakkan korporat untuk bekerjasama dengan agensi kerajaan memajukan agenda tenaga kerja negara, menyediakan tenaga kerja yang  bersedia untuk industri dan masa depan, katanya.

Penasihat Persatuan Penghantar P-Hailing Malaysia (Penghantar) Fairuz Jamaludin baru-baru ini berkata penubuhan Suruhanjaya Ekonomi Gig Malaysia (Segim) akan berfungsi sebagai pusat komprehensif untuk menyelia peruntukan keselamatan, kebajikan dan persaraan pekerja gig, serta mengawal selia kapitalisme digital dalam industri.

Beliau berkata penubuhan Segim adalah suatu yang perlu kerana tiada badan kawal selia pada ketika ini yang boleh menangani isu-isu seperti sesetengah pekerja p-hailing dan e-hailing yang menerima gaji  tidak mencukupi.

— BERNAMA