Malaysia Adalah Sempadan Seterusnya Untuk Francais Thailand

BANGKOK, 25 Julai (Bernama) — Malaysia akan menjadi sempadan seterusnya untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman, kata Timbalan Jurucakap Kerajaan Thailand, Ratchada Thanadirek.

Beliau berkata Malaysia juga berminat untuk mengembangkan perniagaan francaisnya dengan Thailand.

“Malaysia merupakan pasaran yang berpotensi untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman.

“Francaisor digalakkan menyertai pameran perdagangan antarabangsa untuk berhubung dengan perniagaan-perniagaan lain, meneroka pasaran baharu dan mengikuti perkembangan terkini mengenai trend francais terkini,” katanya dalam satu kenyataan.

Ratchada berkata enam perniagaan francais Thailand kini beroperasi di Malaysia — Cafe Amazon, Black Canyon, Doi Chaang Coffee, Tummour, Bar B Q Plaza, dan Smart Brain.

Beliau menambah perniagaan francais yang berpangkalan di Malaysia dan kini berada di Thailand termasuk Secret Recipe, Laundry Bar, dan Unisense.

Sementara itu, Ratchada berkata Malaysia telah menjadi rakan dagang utama Asean Thailand.

Beliau berkata perdagangan sempadan Thailand dan Malaysia menyumbang 35 peratus daripada jumlah nilai perdagangan di antara kedua-dua negara, dengan jumlah nilai perdagangan sempadan bernilai 336.12 bilion baht (100 baht = RM13.20) pada 2022.

 Beliau berkata produk eksport utama Thailand ke Malaysia ialah automotif, alat ganti automotif, petroleum ditapis, komputer dan alat ganti komputer.

“Perniagaan Thailand yang baru-baru ini berkembang pesat di Malaysia ialah produk agro dan makanan diproses (terutamanya produk halal), restoran dan kedai Thai, perniagaan berkaitan pelancongan dan pembinaan,” katanya.

Ratchada berkata Perdana Menteri sementara Prayuth Chan o-cha gembira dengan pertumbuhan perdagangan di antara Thailand dan Malaysia yang berterusan.

“Prayuth yakin nilai perdagangan bersama di antara kedua-dua negara akan mencecah US$30 bilion (US$1=RM4.56) menjelang 2025 seperti yang disasarkan,” katanya.

Beliau menambah mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan Bersama Menteri telah dirancang pada akhir tahun ini.

Ratchada berkata Jabatan Rundingan Perdagangan Thailand baru-baru ini telah bertemu dengan delegasi yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Azman Mohd Yusof untuk membincangkan promosi perniagaan francais, mempromosikan perdagangan domestik yang adil dan memulihkan perdagangan sempadan.

Ratchada berkata kerajaan Thailand juga berusaha untuk menganjurkan kempen pemasaran, mencari rakan perdagangan baharu, dan sentiasa menyokong pelaburan Thai di Malaysia melalui kempen seperti “I Love Thailand Fair” untuk mempromosikan makanan halal Thai.

Selain itu, beliau berkata Thailand akan menubuhkan pavilion di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia.

“Pavilion itu akan mempamerkan pelbagai produk makanan Thai dan restoran yang diperakui dengan tanda ‘Thai Select’.

“Thailand juga akan berusaha mewujudkan rangkaian di antara Persatuan Peniaga Alat Ganti Kejuruteraan Dan Kenderaan (EMPTA) Selangor Dan Wilayah Persekutuan dan Persekutuan Industri Automotif Thailand,” katanya.

Ratchada juga menekankan sokongan perdana menteri Thailand terhadap mempromosikan kerjasama Thailand-Malaysia dalam semua dimensi dan di semua peringkat untuk kedua-dua negara berkembang bersama secara mampan.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Maybank Jangka Ringgit Naik Kepada RM4.60 Berbanding Dolar AS Akhir Tahun Ini

KUALA LUMPUR, 10 Jun (Bernama) — Maybank Research menjangkakan ringgit lebih kukuh akhir tahun ini pada RM4.60 berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) dengan jangkaan pengurangan 50 mata asas dalam kadar faedah AS akhir tahun ini di tengah-tengah kadar dasar semalaman (OPR) yang stabil di Malaysia.

Firma penyelidikan itu berkata tekanan terhadap ringgit berikutan faktor perbezaan kadar faedah yang menyumbang kepada kekukuhan dolar AS sejak 2022 akan mereda.

“Ringgit stabil berbanding dolar AS selepas berdepan tekanan berikutan jangkaan yang berubah-ubah mengenai masa dan kuantum pengurangan kadar faedah AS.

“Ia diniagakan dalam lingkungan RM4.68 hingga RM4.71 berbanding dolar AS daripada 15 Mei hingga 31 Mei 2024 selepas menyusut kepada paras terendah RM4.80 sebanyak dua kali tahun ini pada 20 Februari dan 16 April (akhir 2023: RM4.59 ),” katanya dalam laporan bertajuk ‘Asean Frontiers: The New Trailblazers.’

Firma penyelidikan itu berkata prestasi ringgit baru-baru ini mencerminkan prestasi dan prospek makroekonomi yang positif serta pembaharuan dan penstrukturan semula yang berterusan.

Menurutnya penglibatan pasaran tukaran mata wang asing dan verbal Bank Negara Malaysia, dan langkah tadbir untuk menggalakkan syarikat berkaitan kerajaan dan dana pelaburan — bersama-sama korporat sektor swasta termasuk pengeksport — menghantar balik pendapatan pertukaran asing dan pendapatan pelaburan mereka ke luar negara dan menukar kepada ringgit.

Mengenai OPR, katanya “sukar untuk diramal dalam domestik utama adalah inflasi” berikutan pengenalan Akaun 3 oleh Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebagai lonjakan perbelanjaan pengguna daripada pengeluaran Akaun 3.

“Ini boleh menimbulkan risiko peningkatan tambahan kepada inflasi melalui inflasi tarikan permintaan, selain kesan jangkaan pelaksanaan rasionalisasi subsidi bahan api yang disasarkan tahun ini.

“Keadaan ini, seterusnya, berupaya menyumbang kepada risiko meningkat dalam unjuran OPR, yang ketika ini kami jangkakan kekal stabil pada paras semasa 3.00 peratus sehingga akhir 2025,” katanya.

Mengenai Indeks Komposit Kuala Lumpur (KLCI), Maybank Research berkata KLCI mencatat kejayaan dalam tempoh lima bulan pertama 2024,  meningkat 7.1 peratus dalam terma dolar AS — dan tampil antara pasaran berprestasi terbaik di rantau ini.

Dari segi aliran dana, pelabur asing pada umumnya masih sebagai penjual bersih, menjual saham bernilai RM760 juta mulai Januari hingga Mei 2024, namun jualan bersih ekuiti Malaysia adalah yang terendah berbanding negara serantau.

“Bagi Mei, mereka adalah pembeli bersih yang utama dalam tempoh tiga minggu pertama tetapi kembali kepada jualan bersih pada minggu keempat,” katanya.

— BERNAMA