Malaysia Adalah Sempadan Seterusnya Untuk Francais Thailand

BANGKOK, 25 Julai (Bernama) — Malaysia akan menjadi sempadan seterusnya untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman, kata Timbalan Jurucakap Kerajaan Thailand, Ratchada Thanadirek.

Beliau berkata Malaysia juga berminat untuk mengembangkan perniagaan francaisnya dengan Thailand.

“Malaysia merupakan pasaran yang berpotensi untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman.

“Francaisor digalakkan menyertai pameran perdagangan antarabangsa untuk berhubung dengan perniagaan-perniagaan lain, meneroka pasaran baharu dan mengikuti perkembangan terkini mengenai trend francais terkini,” katanya dalam satu kenyataan.

Ratchada berkata enam perniagaan francais Thailand kini beroperasi di Malaysia — Cafe Amazon, Black Canyon, Doi Chaang Coffee, Tummour, Bar B Q Plaza, dan Smart Brain.

Beliau menambah perniagaan francais yang berpangkalan di Malaysia dan kini berada di Thailand termasuk Secret Recipe, Laundry Bar, dan Unisense.

Sementara itu, Ratchada berkata Malaysia telah menjadi rakan dagang utama Asean Thailand.

Beliau berkata perdagangan sempadan Thailand dan Malaysia menyumbang 35 peratus daripada jumlah nilai perdagangan di antara kedua-dua negara, dengan jumlah nilai perdagangan sempadan bernilai 336.12 bilion baht (100 baht = RM13.20) pada 2022.

 Beliau berkata produk eksport utama Thailand ke Malaysia ialah automotif, alat ganti automotif, petroleum ditapis, komputer dan alat ganti komputer.

“Perniagaan Thailand yang baru-baru ini berkembang pesat di Malaysia ialah produk agro dan makanan diproses (terutamanya produk halal), restoran dan kedai Thai, perniagaan berkaitan pelancongan dan pembinaan,” katanya.

Ratchada berkata Perdana Menteri sementara Prayuth Chan o-cha gembira dengan pertumbuhan perdagangan di antara Thailand dan Malaysia yang berterusan.

“Prayuth yakin nilai perdagangan bersama di antara kedua-dua negara akan mencecah US$30 bilion (US$1=RM4.56) menjelang 2025 seperti yang disasarkan,” katanya.

Beliau menambah mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan Bersama Menteri telah dirancang pada akhir tahun ini.

Ratchada berkata Jabatan Rundingan Perdagangan Thailand baru-baru ini telah bertemu dengan delegasi yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Azman Mohd Yusof untuk membincangkan promosi perniagaan francais, mempromosikan perdagangan domestik yang adil dan memulihkan perdagangan sempadan.

Ratchada berkata kerajaan Thailand juga berusaha untuk menganjurkan kempen pemasaran, mencari rakan perdagangan baharu, dan sentiasa menyokong pelaburan Thai di Malaysia melalui kempen seperti “I Love Thailand Fair” untuk mempromosikan makanan halal Thai.

Selain itu, beliau berkata Thailand akan menubuhkan pavilion di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia.

“Pavilion itu akan mempamerkan pelbagai produk makanan Thai dan restoran yang diperakui dengan tanda ‘Thai Select’.

“Thailand juga akan berusaha mewujudkan rangkaian di antara Persatuan Peniaga Alat Ganti Kejuruteraan Dan Kenderaan (EMPTA) Selangor Dan Wilayah Persekutuan dan Persekutuan Industri Automotif Thailand,” katanya.

Ratchada juga menekankan sokongan perdana menteri Thailand terhadap mempromosikan kerjasama Thailand-Malaysia dalam semua dimensi dan di semua peringkat untuk kedua-dua negara berkembang bersama secara mampan.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA