Malaysia Adalah Sempadan Seterusnya Untuk Francais Thailand

BANGKOK, 25 Julai (Bernama) — Malaysia akan menjadi sempadan seterusnya untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman, kata Timbalan Jurucakap Kerajaan Thailand, Ratchada Thanadirek.

Beliau berkata Malaysia juga berminat untuk mengembangkan perniagaan francaisnya dengan Thailand.

“Malaysia merupakan pasaran yang berpotensi untuk francais Thailand, terutamanya dalam sektor makanan dan minuman.

“Francaisor digalakkan menyertai pameran perdagangan antarabangsa untuk berhubung dengan perniagaan-perniagaan lain, meneroka pasaran baharu dan mengikuti perkembangan terkini mengenai trend francais terkini,” katanya dalam satu kenyataan.

Ratchada berkata enam perniagaan francais Thailand kini beroperasi di Malaysia — Cafe Amazon, Black Canyon, Doi Chaang Coffee, Tummour, Bar B Q Plaza, dan Smart Brain.

Beliau menambah perniagaan francais yang berpangkalan di Malaysia dan kini berada di Thailand termasuk Secret Recipe, Laundry Bar, dan Unisense.

Sementara itu, Ratchada berkata Malaysia telah menjadi rakan dagang utama Asean Thailand.

Beliau berkata perdagangan sempadan Thailand dan Malaysia menyumbang 35 peratus daripada jumlah nilai perdagangan di antara kedua-dua negara, dengan jumlah nilai perdagangan sempadan bernilai 336.12 bilion baht (100 baht = RM13.20) pada 2022.

 Beliau berkata produk eksport utama Thailand ke Malaysia ialah automotif, alat ganti automotif, petroleum ditapis, komputer dan alat ganti komputer.

“Perniagaan Thailand yang baru-baru ini berkembang pesat di Malaysia ialah produk agro dan makanan diproses (terutamanya produk halal), restoran dan kedai Thai, perniagaan berkaitan pelancongan dan pembinaan,” katanya.

Ratchada berkata Perdana Menteri sementara Prayuth Chan o-cha gembira dengan pertumbuhan perdagangan di antara Thailand dan Malaysia yang berterusan.

“Prayuth yakin nilai perdagangan bersama di antara kedua-dua negara akan mencecah US$30 bilion (US$1=RM4.56) menjelang 2025 seperti yang disasarkan,” katanya.

Beliau menambah mesyuarat Jawatankuasa Perdagangan Bersama Menteri telah dirancang pada akhir tahun ini.

Ratchada berkata Jabatan Rundingan Perdagangan Thailand baru-baru ini telah bertemu dengan delegasi yang diketuai oleh Ketua Setiausaha Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) Datuk Azman Mohd Yusof untuk membincangkan promosi perniagaan francais, mempromosikan perdagangan domestik yang adil dan memulihkan perdagangan sempadan.

Ratchada berkata kerajaan Thailand juga berusaha untuk menganjurkan kempen pemasaran, mencari rakan perdagangan baharu, dan sentiasa menyokong pelaburan Thai di Malaysia melalui kempen seperti “I Love Thailand Fair” untuk mempromosikan makanan halal Thai.

Selain itu, beliau berkata Thailand akan menubuhkan pavilion di Pameran Halal Antarabangsa Malaysia.

“Pavilion itu akan mempamerkan pelbagai produk makanan Thai dan restoran yang diperakui dengan tanda ‘Thai Select’.

“Thailand juga akan berusaha mewujudkan rangkaian di antara Persatuan Peniaga Alat Ganti Kejuruteraan Dan Kenderaan (EMPTA) Selangor Dan Wilayah Persekutuan dan Persekutuan Industri Automotif Thailand,” katanya.

Ratchada juga menekankan sokongan perdana menteri Thailand terhadap mempromosikan kerjasama Thailand-Malaysia dalam semua dimensi dan di semua peringkat untuk kedua-dua negara berkembang bersama secara mampan.

— BERNAMA 

Previous ArticleNext Article

Top 10 Individu Berpotensi Menjadi “Trillionaire” Pertama

Suatu ketika dahulu, mungkin tidak ramai yang menjangkakan akan ada individu yang berjaya mencapai kekayaan sehingga berbilion dollar. Namun, kini ia telah menjadi kenyataan. 

Untuk pengetahuan anda, individu pertama yang menjadi billionaire adalah John Davison Rockefeller.

Sumber: Medium

Siapakah John Davison Rockefeller? John Davison Rockefeller merupakan pengasas Standard Oil Company syarikat yang mendominasi industri petroleum pada ketika itu.

Nilai kekayaan Rockefeller pada 1937 dianggarkan pada AS$1.4 bilion dan bersamaan dengan 1.5% dari KDNK (GDP) Amerika Syarikat.

Berdasarkan Forbes, manusia terkaya sekarang adalah Elon Musk dengan nilai kekayaan sebesar AS$394.2 bilion. Mark Zuckerberg di belakang dengan nilai kekayaan AS$254.1 bilion. 

Sumber: Forbes

Mungkin tidak keterlaluan untuk kita membayangkan akan ada individu yang berstatus ‘trillionaire’ suatu hari kelak. 

Namun siapakah mereka yang berpotensi tersebut?

Sebuah kajian telah dijalankan oleh Informa Connect Academy untuk meramalkan siapakah yang bakal menjadi trillionaire pertama dunia. Berikut merupakan top 10 individu yang berpotensi menjadi trillionaire pertama.

Sumber: CNBC

10 individu tersebut tidak semestinya 10 orang terkaya dunia pada masa ini. Kajian tersebut adalah berdasarkan kadar pertumbuhan tahunan purata dalam kekayaan dan menurut kajian tersebut CEO Tesla iaitu Elon Musk mungkin akan menjadi trillionaire pertama.

  1. Elon Musk
Sumber: Forbes

Elon Musk dijangka menjadi trillionaire pertama dunia menjelang tahun 2027 dengan andaian kekayaan beliau berkembang pada kadar purata 110% setahun.

  1. Gautam Adani
Sumber: Forbes

Di tempat kedua, Adani pengasas konglomerat Kumpulan Adani akan menjadi trillionaire menjelang 2028 sekiranya mengekalkan kadar pertumbuhan tahunan 123%.

  1. Jensen Huang
Sumber: Forbes

Individu yang terkenal sebagai pengasas Nvidia ini dijangka menjadi trillionaire pada 2028. Untuk pengetahuan anda, Jensen telah berjaya meningkatkan kekayaannya dari AS$3 bilion kepada AS$121 bilion dalam tempoh hanya 5 tahun hasil kenaikan harga saham Nvidia. 

Untuk mencapai status trillionaire, kadar pertumbuhan tahunan kekayaan Jensen perlu berkembang pada kadar 112%.

  1. Prajogo Pangestu
Sumber: Forbes

Di tempat keempat, taikun dari Indonesia iaitu Prajogo Pangestu tidak mustahil untuk menjadi trillionaire pada tahun 2028. Prajogo merupakan pengasas Barito Pacific, sebuah konglomerat dalam industri tenaga dan perlombongan. 

Sekarang ini Prajogo di tempat ke-53 orang terkaya dunia (setakat Februari 2025).

  1. Bernard Arnault 
Sumber: Forbes

CEO Louis Vuitton iaitu Bernard Arnault dijangka orang kelima akan mencapai status trillionaire dan diramalkan mencapai status tersebut pada 2030. Sekarang ini, Bernard Arnault merupakan orang kelima terkaya dunia dengan kekayaan sebanyak AS$190.9 bilion.

Kesimpulan

Kesemua individu di atas sememangnya telah berjaya dalam perniagaan masing-masing dan sama-sama kita lihat siapakah individu yang akan mencapat status tersebut kelak.

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee