Malaysia Boleh Tarik Lebih Ramai Pelabur Susulan Peralihan Rantaian Bekalan Di Asia

KUALA LUMPUR, 12 Sept (Bernama) — Malaysia mempunyai potensi yang amat besar untuk menarik lebih ramai pelabur sekiranya negara ini memanfaatkan peralihan dalam rantaian bekalan di Asia apabila syarikat multinasional mempelbagaikan hab pengeluaran mereka di rantau ini.

Menteri Perdagangan, Pelaburan dan Industri, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz berkata pelbagai syarikat multinasional kini cuba memendekkan rantaian nilai masing-masing dan mempelbagaikan sumber pengeluaran serantau memandangkan mereka membina daya tahan rantaian bekalan.

Beliau yang memetik kajian oleh Pertubuhan Pembangunan Perindustrian Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNIDO) berkata hasil dapatan menunjukkan langkah pemindahan semula hab pembuatan yang semakin beralih dalam lingkungan rantau Asia dilihat menjadi trend jangka masa panjang pascapandemik.

“Ditambah dengan transformasi struktur China ke arah ekonomi dipacu pengetahuan, berpendapatan tinggi, semua ini akan menstrukturkan semula aliran perdagangan utama dan rantaian nilai global (GVC) secara amat ketara,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada majlis perasmian Sidang Kemuncak Halal Global (GHaS) 2023 sempena Pameran Halal Antarabangsa Malaysia (MIHAS) 2023 di sini, pada Selasa.

GHaS 2023 dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Tengku Zafrul berkata sejajar dengan Rancangan Malaysia Ke-12, pihaknya akan terus memacu industri halal berdasarkan dua pelan induk utama — Pelan Induk Industri Halal (HIMP) 2030 dan Pelan Induk Perindustrian Baharu (NIMP) 2030.

HIMP 2030 bertujuan meransang pertumbuhan industri halal yang berkualiti tinggi, inovatif dan berdaya saing.

Selain membangunkan daya saing syarikat tempatan, ia juga menyasar untuk membina bakat, mengukuhkan standard, perkhidmatan akreditasi dan pensijilan, merapatkan jurang akses kepada sokongan kewangan Islam dan memastikan keselamatan dan integriti perniagaan halal melalui ekosistem logistik yang teguh.

“Ringkasnya, ia memacu pembangunan sosio-ekonomi yang lebih mampan, seimbang dan inklusif,” katanya.

HIMP 2030 dan NIMP 2030 saling melengkapi antara satu sama lain.

Beliau berkata melalui misi NIMP 2030, Kementerian Perdagangan, Pelaburan dan Industri (MITI) berusaha mempertingkatkan penerapan teknologi dan prinsip alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG)/kemampanan untuk membina kekompleksan ekonomi dan daya saing industri halal.

“Transformasi industri penting, antara lain, untuk melonjakkan produktiviti dan gaji pekerja. Seterusnya, dengan peningkatan kekompleksan produk, sektor eksport kita akan menjadi lebih berdaya tahan terhadap kejutan permintaan atau penawaran dalam pasaran global,” katanya.

Tengku Zafrul berkata dari segi pembangunan modal insan, Halal Development Corporation Bhd (HDC) menyediakan pelbagai program latihan yang sentiasa dikemas kini, seiring dengan permintaan industri dan perubahan pasaran semasa.

Beliau berkata ini memastikan tenaga kerja memiliki pengetahuan menyeluruh dalam bidang halal dan perkara itu amat penting dalam memacu pertumbuhan industri halal dan ekonomi negara.

“Justeru, GHaS tahun ini mengetengahkan seminar profesional halal selaras dengan agenda HIMP 2030, yang bertujuan mewujudkan 700,000 peluang pekerjaan,” katanya.

Pada 2022, eksport halal Malaysia hampir mencecah RM60 bilion (RM59.46 bilion), iaitu lonjakan 64 peratus daripada angka yang dicatatkan pada 2021.

Kategori produk makanan dan minuman merupakan penyumbang terbesar kepada eksport halal, dengan pertumbuhan 58 peratus.

Meskipun menghadapi cabaran ekonomi global, pertumbuhan itu jelas menyerlahkan daya tahan industri halal dalam menyumbang kepada pertumbuhan ekonomi negara, katanya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Aset Rizab Rasmi Malaysia Berjumlah US$112.46 Bilion Pada Akhir Ogos – BNM

KUALA LUMPUR, 29 Sept (Bernama) — Aset rizab rasmi Malaysia berjumlah US$112.46 bilion pada akhir Ogos 2023, berdasarkan format Special Data Dissemination Standard (SDDS) Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Dalam kenyataan pada Jumaat mengenai Pemakluman Terperinci Rizab Antarabangsa pada Akhir Bulan Ogos 2023, Bank Negara Malaysia (BNM) turut menjelaskan aset mata wang asing lain berjumlah US$1.7 juta.

“Secara keseluruhan, butiran terperinci rizab antarabangsa mengikut format SDDS IMF menunjukkan rizab antarabangsa Malaysia pada akhir Ogos 2023 tetap boleh guna,” jelasnya.

Menurut BNM mengikut format SDDS IMF, butiran terperinci rizab antarabangsa memberikan maklumat akan datang mengenai saiz, komposisi dan kebolehgunaan rizab, dan aset mata wang asing lain,  jangkaan serta prospek aliran masuk dan keluar pertukaran asing bagi kerajaan Persekutuan dan BNM untuk tempoh 12 bulan akan datang.

“Bagi tempoh 12 bulan akan datang, aliran keluar jangka pendek yang telah dikenal pasti bagi pinjaman, sekuriti dan deposit mata wang asing berjumlah US$17.56 bilion.

“Aliran keluar jangka pendek ini termasuk pembayaran balik berjadual peminjaman luar negara oleh kerajaan dan kematangan Bil Antara Bank dalam mata wang asing Bank Negara,” tambahnya.

Bank pusat juga memaklumkan kedudukan jualan hadapan bersih adalah sebanyak US$22.89 bilion pada akhir Ogos 2023, mencerminkan pengurusan mudah tunai ringgit dalam pasaran wang.

Sejajar dengan amalan yang diterima pakai sejak April 2006, data itu tidak termasuk unjuran aliran masuk mata wang asing daripada pendapatan faedah dan pengeluaran pinjaman projek, jelasnya.

Unjuran aliran masuk mata wang asing berjumlah US$2.23 bilion untuk tempoh 12 bulan akan datang, tambahnya.

Menurut BNM satu-satunya saluran keluar bersih jangka pendek aset mata wang asing luar jangka ialah jaminan Kerajaan bagi hutang luar negera dalam mata wang asing yang akan matang dalam tempoh satu tahun, berjumlah US$369.5 juta.

“Rizab antarabangsa Malaysia tidak mempunyai sebarang pinjaman dalam mata wang asing yang terkandung opsyen, serta tidak mempunyai kemudahan kredit dan kemudahan kredit tanpa syarat yang belum digunakan yang diberikan oleh atau kepada bank pusat lain, organisasi antarabangsa, serta bank dan institusi kewangan lain.

“BNM juga tidak terbabit dalam urus niaga opsyen mata wang asing terhadap ringgit,” jelasnya.

— BERNAMA