Malaysia Mampu Kekalkan Momentum Dagangan, Pacu Pertumbuhan Ekonomi – Azmin

KUALA LUMPUR, 24 Julai (Bernama) — Malaysia berupaya mengekalkan momentum positif pertumbuhan ekonomi susulan kejayaan mencatat pertumbuhan dua angka bagi jumlah perdagangan sebanyak 43.3 peratus bagi tahun ke tahun pada Jun 2022 yang mencapai paras tertinggi sebanyak RM270.39 bilion.

Ketika berkongsi keyakinan itu, Menteri Kanan Perdagangan Antarabangsa dan Industri  Datuk Seri Mohamed Azmin Ali berkata momentum itu didorong oleh segmen eksport yang dipacu oleh prestasi memberangsangkan bagi eksport domestik dan eksport semula.

“Dengan keazaman padu dan tanggung jawab bersama, saya yakin Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) dan Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) akan mengekalkan momentum positif dalam menyongsong arus untuk melonjakkan pertumbuhan ekonomi negara,” kata Mohamed Azmin dalam ciapan menerusi Twitter beliau, hari ini.

Pada Jun lepas, eksport Malaysia meningkat sebanyak 38.8 peratus tahun ke tahun kepada RM146.16 bilion iaitu pengembangan untuk bulan ke-22 berturut-turut sejak September 2020 manakala import melonjak 49.3 peratus tahun ke tahun kepada RM124.23 bilion.

Dalam ciapan seterusnya, Mohamed Azmin turut mengulas laporan berita mengenai Dewan Perdagangan dan Industri Kesatuan Eropah (Eurocham) Malaysia berkenaan pemindahan teknologi automasi terkini dari Eropah ke Malaysia secara berterusan.

Pada 22 Julai, Eurocham Malaysia berkata komuniti perniagaan Eropah berterima kasih kepada kerajaan Malaysia kerana menyokong pemulihan perniagaan secara aktif serta menangguhkan syarat bahawa sekurang-kurangnya 80 peratus tenaga kerja tempatan ditempatkan dalam sesebuah syarikat selama dua tahun.

“Sejajar dengan komitmen kita untuk menyokong pemulihan perniagaan secara aktif, MITI mengambil keputusan yang proaktif serta praktikal bagi memastikan kelangsungan perniagaan yang mampan.

“Kita akan terus melakukan libat urus dan mendengar pandangan pihak berkepentingan bagi memacu pemulihan ekonomi negara menerusi pelbagai aktiviti termasuk sesi dialog dengan dewan perdagangan dan industri dalam memastikan kemakmuran bersama untuk semua,” kata Mohamed Azmin.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/malaysia-mampu-kekalkan-momentum-dagangan-pacu-pertumbuhan-ekonomi-azmin/

Previous ArticleNext Article

Harga Getah Dijangka Melepasi RM3.50 Sekilogram Pada Akhir 2022 – Zuraida

KUALA LUMPUR, 16 Ogos (Bernama) — Harga getah diunjurkan akan terus meningkat melepasi RM3.50 sekilogram akhir tahun ini dan terus berada di dalam trend menaik disebabkan permintaan yang sangat tinggi dari negara-negara pengimport.

Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi Datuk Zuraida Kamaruddin berkata harga getah ketika ini adalah dalam keadaan stabil dan melebihi RM2.50 sekilogram dan pihak kerajaan sedang berusaha untuk meningkatkan pengeluaran hasil bagi memenuhi permintaan untuk eksport.

“Pengeluaran getah negara masih tidak mencukupi untuk menampung permintaan dan pihak kementerian sedang melakukan pelbagai usaha untuk menaikkan hasil getah negara, antaranya menambah baik pengeluaran getah secara ‘estate management’.

“Ianya akan menjadikan pengurusan hasil getah negara akan lebih mampan dan berstruktur, ia dapat menghasilkan pengeluaran getah yang lebih tinggi,” katanya ketika majlis pelancaran Getah Antirasuah 2021-2025 (GETAR 2021-2025) di Stesen Penyelidikan RRIM Sungai Buloh di sini, hari ini.

Selain itu, Zuraida turut mengucapkan tahniah kepada Lembaga Getah Malaysia atas usaha dan kejayaan membangunkan GETAR 2021-2025, ia merupakan sebuah pelan strategi yang penting untuk melaksanakan dasar antirasuah dalam sebuah organisasi.

Usaha tersebut bersesuaian dengan Pelan Antirasuah Nasional (NACP) 2019-2023 yang dilancarkan oleh kerajaan sebelum ini.

“Ia akan menjadikan penjawat awam lebih efisien dan responsif dalam memberikan perkhidmatan yang bertaraf dunia. Pada masa yang sama, persepsi positif terhadap penjawat awam juga dapat dipertingkatkan.

“Ketersediaan warga kerja yang berintegriti tinggi adalah penting dalam menyokong usaha kerajaan untuk ke arah pengetahuan, teknologi dan inovasi dengan matlamat untuk menyumbang ke arah pembangunan organisasi dan seterusnya negara tercinta,” katanya

Zuraida juga mengatakan dalam usaha semua pihak untuk menuju ke arah status negara maju yang berpendapatan tinggi, agenda pembanterasan rasuah perlu menjadi keutamaan negara.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/harga-getah-dijangka-melepasi-rm3-50-sekilogram-pada-akhir-2022-zuraida/