Bursa Malaysia Rekod Aliran Masuk Bersih Selepas Enam Minggu Catat Aliran Keluar Asing

KUALA LUMPUR, 25 Julai (Bernama) — Bursa Malaysia merekodkan aliran masuk asing bersih sebanyak RM191.3 juta minggu lepas selepas menyaksikan aliran keluar asing bersih selama enam minggu berturut-turut, kata MIDF Amanah Investment Bank Bhd.

Menerusi Laporan Aliran Dana mingguan hari ini, unitnya MIDF Research menyatakan pelabur asing adalah pembeli bersih setiap hari pada sesi urus niaga minggu lepas.

“Hari Isnin mencatatkan aliran masuk asing bersih tertinggi sebanyak RM81.7 juta, diikuti Jumaat (RM72.8 juta) dan Khamis (RM21.6 juta),” katanya.

Institusi tempatan bagaimanapun terus menjadi penjual bersih untuk minggu kedua berturut-turut,  menjual ekuiti bernilai RM87.0 juta minggu lepas, kata firma penyelidikan itu.

Mereka memulakan minggu berkenaan dengan jualan bersih sebanyak RM60.2 juta pada hari Isnin dan RM19.3 juta pada hari Selasa.

“Institusi tempatan ini kemudiannya membeli (untuk seketika) sebanyak RM5.6 juta pada Rabu dan RM0.8 juta pada Khamis, sebelum beralih menjadi penjual bersih semula pada hari Jumaat dengan menjual sebanyak RM14.0 juta,” katanya.

Sementara itu, peruncit tempatan telah mengakhiri kegiatan pembelian bersih berterusan mereka minggu lalu selepas menjual bersih ekuiti  berjumlah sehingga RM104.2 juta. Mereka dilihat menjual bersih setiap hari kecuali pada Selasa dengan bersih membeli ekuiti berjumlah sehingga RM4.2 juta.

“Urus niaga Jumaat turut menyaksikan aliran keluar bersih terbanyak daripada peruncit yang berjumlah sehingga RM58.8 juta,” kata MIDF Research.

Dari segi sektor, firma penyelidikan itu menyatakan bahawa tiga sektor teratas yang menyaksikan aliran masuk bersih tertinggi daripada pelabur  asing ialah perkhidmatan kewangan, teknologi dan utiliti masing-masing pada RM141.9 juta, RM39.2 juta dan RM37.5 juta.

“Hanya dua sektor menyaksikan aliran keluar bersih asing — produk dan perkhidmatan perindustrian pada RM145.6 juta dan pengangkutan RM2.5 juta,” katanya.

Menurut MIDF Research, dana antarabangsa telah menjadi pembeli bersih selama 18 daripada 29 minggu tahun 2022 setakat ini, mencatatkan jumlah aliran masuk bersih RM6.11 bilion.

Manakala institusi tempatan pula adalah penjual bersih selama 22 daripada 29 minggu dengan jumlah aliran keluar bersih sebanyak RM7.89 bilion dan peruncit tempatan sebagai pembeli bersih selama 19 minggu, merekodkan aliran masuk bersih RM1.78 bilion.

Dari segi penyertaan, MIDF Research berkata terdapat peningkatan dalam purata nilai dagangan harian (ADTV) dalam  kalangan semua kelas pelabur.

Ia menambah pelabur runcit menyaksikan pertumbuhan dalam ADTV sebanyak 40.8 peratus, manakala pelabur institusi dan asing pula mencatatkan pertumbuhan masing-masing 47.0 peratus dan 42.4 peratus.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/bursa-malaysia-rekod-aliran-masuk-bersih-selepas-enam-minggu-catat-aliran-keluar-asing/

Previous ArticleNext Article

Top 10 Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

Bulan Jun 2024 menyaksikan sedikit penurunan dalam indeks FBM KLCI. 

Setelah peningkatan yang mendadak pada bulan Mei 2024, bulan Jun tidak berjaya meneruskan kenaikan tersebut.

Indeks FBM KLCI

Sumber: Trading View

Indeks FBM KLCI pula susut sebanyak 0.37% pada bulan Jun 2024. KLCI dibuka pada 1595.94 pada awal bulan dan ditutup pada 1590.09 pada hari terakhir dagangan bulan Jun 2024.

Senarai Saham Patuh Syariah Paling Rugi Jun 2024

1. Seni Jaya Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham patuh syariah paling rugi Jun 2024 adalah Seni Jaya Corporation Berhad yang susut sebanyak 18.75%. Jika dikaji dari sudut fundamental, Seni Jaya mengalami kerugian pada suku terkini sebanyak RM1.7 juta. Sebelum ini, Seni Jaya agak konsisten mencatatkan keuntungan bagi setiap suku tahunan.

2. Reneuco Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua, Reneuco Berhad susut 15.79% dari pembukaannya pada awal bulan Jun 2024. Reneuco Berhad ditutup pada RM0.08. 

3. Eversendai Corporation Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Eversendai pula jatuh dari RM0.625 kepada RM0.53 atau 15.20% dalam tempoh sebulan. Setelah membuat kenaikan yang banyak pada bulan Mei 2024, pelabur mungkin sudah mula mengambil keuntungan pada bulan berikutnya.

4. MST Golf Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

MST Golf juga dilihat membuat downtrend yang kuat sejak pertengahan bulan Mei sehingga akhir bulan Jun 2024. MST Golf jatuh sebanyak RM0.055 atau 15.07% sepanjang Jun 2024.

5. Master Tec Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Saham yang baru disenaraikan tahun ini, Master Tec membuat penurunan sebanyak 13.97% namun masih kekal berada di atas RM1.

6. FSBM Holdings Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

FSBM Holdings di tempat keenam dibuka pada harga RM0.375 pada awal Jun dan ditutup pada 0.325 pada akhir Jun. Penurunan ini menyebabkan FSBM kehilangan 13.33%.

7. Omesti Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Omesti Berhad juga susut 13.33% pada Jun 2024. Omesti hanya turun sebanyak 2 sen namun kerana harganya yang murah, ia telah menyebabkan perubahan harganya menjadi sebanyak 13.33%.

8. Microlink Solutions Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Microlink Solutions turut mengalami kejatuhan iaitu sebanyak 11.11%. 

9. HHRG Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Di tempat kedua terakhir dari senarai ini, HHRG Berhad telah susut sebanyak 10.26% pada bulan Jun 2024.

10. KJTS Group Berhad

Sumber: Bursa Marketplace

Melengkapi senarai ini ialah KJTS Group Berhad yang mana ia telah kehilangan 8.57% daripada harganya pada awal bulan Jun.

Kesimpulan

Adakah anda memiliki saham-saham di atas pada bulan Jun dan juga mengalami kerugian? Jangan risau, dalam pelaburan saham, rugi adalah sesuatu yang pasti. Perkara yang penting adalah anda perlu tahu bagaimana untuk meminimumkan kerugian dan mencari keuntungan dari saham yang lain lagi.

Ramai sangat give up dalam saham. Kawan-kawan kami pun ramai dah give up.

Tapi kenapa give up?

Sebab kita sibuk mencari rahsia, teknik, indikator dan terlalu cepat nak kaya.

Bila dah rugi, mulalah salahkan cikgu, mentor, sifu yang ajar kita.

Hidup ni tak perlu complicated sangat.

Dan tak perlu pun tengok saham ni hari-hari. Cukup sebulan sekali. Yang penting kita tahu caranya dan aplikasikan dengan betul.

Kami suka kongsikan kaedah Swing ini sebab:

  • Kita tak perlu melekat di screen
  • Kita boleh bekerja seperti biasa
  • Kurang risiko untuk rugi
  • Set siap-siap bila nak jual saham tu
  • Kurang stress

Insya-Allah berbaloi……