MRC Peruntuk RM17.3 Juta Untuk Dana Pengambilan Pekerja Malaysia 2.0

KUALA LUMPUR, 7 Dis (Bernama) –Majlis Getah Malaysia (MRC) memperuntukkan RM17.3 juta untuk Dana Pengambilan Pekerja Malaysia (HMWF) 2.0, satu inisiatif untuk menggalakkan penglibatan pekerja tempatan dalam industri getah.

HMWF adalah seiring dengan dasar kerajaan yang lebih mengutamakan peluang pekerjaan untuk rakyat Malaysia selain dapat menyelesaikan isu kekurangan tenaga kerja.

Pengarah Kanan, Unit Kelestarian MRC berkata majikan dan pekerja Malaysia akan mendapat manfaat daripada HMWF 2.0 melalui pembayaran balik kos caruman Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) dan Sistem Insurans Pekerjaan (EIS) yang dibuat untuk pekerja.

“Terdapat juga bantuan mobiliti sekali sahaja bernilai RM1,000 untuk pekerja yang berpindah lebih 50 kilometer ke lokasi lain untuk bekerja,” katanya dalam ucapan perasmian di Tabung Pekerja Malaysia 2.0.

Fauzi berkata MRC telah memperuntukkan RM1.77 juta untuk skim insurans bekerja sendiri bawah Perkeso untuk 38,000 pekebun kecil yang berdaftar di bawah sistem PAT-G Lembaga Getah Malaysia untuk tempoh perlindungan selama setahun.

Beliau yakin inisiatif ini akan membantu meningkatkan pertumbuhan ekonomi negara yang secara tidak langsung akan menggalakkan golongan muda khususnya mereka yang memohon pekerjaan kali pertama diminta mempertimbangkan untuk menyertai industri getah pada masa hadapan.

HMWF 2.0 adalah inisiatif lanjutan berbanding edisi sebelumnya dengan kelebihan tambahan dan akan diperluaskan kepada lebih ramai pihak berkepentingan dalam industri getah dengan kerjasama Perkeso dan Lembaga Getah Malaysia.

Dana itu mula dimulakan pada Ogos 2020 semasa kemuncak pandemik COVID-19 apabila industri mengalami kekurangan tenaga kerja untuk memenuhi permintaan bekalan sarung tangan getah di seluruh dunia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA