DSR Akan Lancar Sistem Penjejakan Bersepadu Musang King Tahun Depan

BANTING, 7 Dis (Bernama) — DSR Taiko Bhd (DSR) akan melancarkan Sistem Penjejakan Bersepadu Musang King  (MKITS) pada suku pertama tahun depan bagi mempromosikan raja buah itu di pasaran antarabangsa.

Ketua Pegawai Eksekutifnya Datuk Ng Lian Poh berkata sebagai pakar durian bersepadu pertama Malaysia, syarikat itu dan SIRIM Tech Venture, anak syarikat SIRIM Bhd, menjalin kerjasama sejak tahun lepas untuk membangunkan MKITS yang mengesahkan sumber durian kepada pelanggan. 

“Sistem itu akan membantu melindungi keaslian durian Musang King di Malaysia. Inilah apa yang kami mahu lakukan bagi durian Malaysia, terutamanya Musang King yang hanya boleh di dapati di Malaysia dengan kualiti baik.

“Kami berharap dengan menggunakan sistem ini, ia boleh membantu mempromosikan durian Musang King kita ke persada dunia,” katanya kepada media selepas mesyuarat agung tahunan kedua syarikat itu di Telok Panglima Garang, di sini, hari ini.

Ng berkata DRS merancang untuk mengembangkan produk berasaskan duriannya seperti kudapan, minuman dan pencuci mulut, ke empat atau lima negara tahun depan. 

Beliau berkata menjelang suku keempat tahun ini syarikat itu telah menembusi pasaran Emiriah Arab Bersatu, Bahrain, Kanada dan Australia menerusi rakan kongsinya Daily Fresh Food.

“Kami ada banyak produk yang masih dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D), tetapi kami akan menyenarai pendek produk tersebut bagi menentukan yang mana lebih sesuai bagi pasaran Malaysia dan antarabangsa kerana industri tersebut adalah agak baharu terutamanya bagi produk hiliran.  

“Kami tidak mengeksport durian mentah ke banyak negara tetapi fokus kami pada masa ini adalah untuk mempromosikan produk hiliran kami yang boleh memberikan margin dan keuntungan yang lebih baik bagi syarikat. selain menjadi lebih mampan bagi perniagaan jangka panjang kami,” katanya. 

Di pasaran tempatan, Ng berkata syarikat itu akan melancarkan 10 produk yang boleh didapati cawangan kami di Kulai, Johor; Raub dan Bentong, Pahang dan Lot 10, Kuala Lumpur pada tahun depan. 

DSR terlibat dalam industri durian bersepadu penuh sejak 2017 dan bermula dengan kebun durian seluas  1.38 hektar di Raub. 

Sejak kali pertama ditubuhkan, DSR meluaskan saiz perladangan duriannya kepada 40.47 hektar, merangkumi lebih 3,800 pokok durian dengan kebanyakannya daripada jenis asli durian Musang King dari Raub.        

 — BERNAMA

Previous ArticleNext Article

MAHB Terima Lima Syarikat Penerbangan Antarabangsa Baharu Ke Malaysia Pada Januari, Februari 2024

LANGKAWI, 28 Feb (Bernama) — Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) menerima kehadiran lima syarikat penerbangan antarabangsa baharu ke Malaysia pada Januari dan Februari 2024, sekali gus menawarkan lebih banyak pilihan kesalinghubungan kepada pengembara selain mengukuhkan kedudukan lapangan terbang negara sebagai hab di rantau ini.

MAHB berkata antara penerbangan baharu yang beroperasi di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) adalah Air Macau (NX) dari Macau (MFM), Loong Air (GJ) dari Hangzhou (HGH), Turkmenistan Airlines (T5) dari Ashgabat (ASB), dan Iraqi Airways (IA) ke Baghdad (BGW).

“Sementara itu, di lapangan terbang lain di negara ini, flydubai (FZ) kini menyediakan penerbangan harian ke Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN) dan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LGK) dari Dubai (DXB),” katanya dalam kenyataan hari ini.

Pemangku Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Mohamed Rastam Shahrom berkata pengendali lapangan terbang itu menyaksikan peningkatan yang ketara bagi trafik udara berikutan inisiatif pembangunan laluan strategik proaktif yang dilaksanakan selepas pandemik.

“Dengan menganjurkan Routes Asia 2024 sekali lagi pada tahun ini, kami menyasarkan untuk menarik syarikat penerbangan baharu untuk memulakan operasi ke Malaysia, dan menggalakkan pihak lain untuk memperkenalkan laluan baharu atau kembali ke negara ini.

“Sepanjang tahun ini dan akan datang, kami telah mengenal pasti 17 syarikat penerbangan berpotensi daripada tujuh wilayah berbeza untuk beroperasi di Malaysia,” katanya.

Routes Asia 2024 yang diadakan selama tiga hari di sini bermula semalam, merupakan platform untuk syarikat penerbangan, lapangan terbang, pihak berkuasa pelancongan dan pihak berkepentingan sektor penerbangan di rantau ini dari serata dunia untuk memupuk kerjasama dan meneroka peluang baharu di rantau Asia Pasifik.

Sementara itu, MAHB berkata pada Januari 2024, rangkaian lapangan terbang tempatan yang dikendalikan kumpulan itu merekodkan sebanyak 6.9 juta pergerakan penumpang, mencapai 83 peratus daripada paras 2019, manakala trafik antarabangsa mencatatkan 3.8 juta pergerakan penumpang, dan 3.1 juta pergerakan penumpang bagi sektor domestik.

“Pertumbuhan yang berterusan dalam trafik antarabangsa ini antara lain didorong oleh kemasukan tanpa visa selama 30 hari kepada rakyat China yang melawat Malaysia dan dasar pengecualian visa selama 15 hari kepada rakyat Malaysia yang melawat China, selain tambahan 25 penerbangan mingguan oleh rakan syarikat penerbangan.

“Selain daripada pengenalan syarikat penerbangan baharu, syarikat penerbangan seperti China Eastern Airlines (MU) mula mengendalikan empat penerbangan mingguan dari Beijing (PKX), manakala Etihad Airways meningkatkan kekerapan perkhidmatannya daripada setiap hari kepada dua kali sehari,” katanya.

MAHB berkata pada akhir Januari, sektor domestik mencatat peningkatan purata faktor muatan, iaitu melebihi 80 peratus, yang didorong oleh peningkatan aktiviti perjalanan semasa perayaan Tahun Baharu Cina, yang juga cuti sekolah.

“Secara keseluruhannya, lapangan terbang tempatan memainkan penting terhadap prestasi kumpulan bagi Januari 2024, iaitu menyumbang 69 peratus daripada jumlah pergerakan penumpang, sebanyak 10.1 juta penumpang.

“Bagi Lapangan Terbang Antarabangsa Istanbul Sabiha Gokcen di Turkiye, jumlah pergerakan penumpang terus melebihi paras tiga juta iaitu 3.2 juta penumpang, melepasi paras pada 2019 sebanyak 14.2 peratus.

“Pergerakan penumpang antarabangsa dan domestik masing-masing sebanyak 1.7 juta dan 1.5 juta penumpang,” katanya.

— BERNAMA