Pemborong Perabot AS Rancang Tingkatkan Import Tahunan Dari Malaysia Kepada RM230 Juta

KUALA LUMPUR, 21 Sept (Bernama) — Syarikat pemborong perabot dari Amerika Syarikat, Top-Line Furniture Corporation (Top-Line) bercadang untuk meningkatkan importnya dari Malaysia dalam tempoh beberapa tahun akan datang kepada RM230 juta setahun.

Dalam satu kenyataan hari ini,  Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) berkata syarikat yang berpangkalan di Chicago itu telah mengimport perabot rumah atau kediaman dari Malaysia sejak tahun 2000, dengan jumlah import mencapai kira-kira RM840 juta setakat ini.

Top-Line pada masa ini mengendalikan tiga lokasi pengedaran di seluruh AS yang merangkumi pelbagai saluran termasuk pemborong, peruncit dalam talian dan platform terus kepada pengguna.

Menurut MATRADE, komitmen daripada Top-Line itu disampaikan semasa mesyuarat perniagaan satu dengan satu dengan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz di New York City yang diatur oleh perbadanan berkenaan.

“Penyumberan produk baharu dari Malaysia akan mewujudkan peluang kepada syarikat untuk mengimport RM230 juta setahun perabot buatan Malaysia dalam beberapa tahun akan datang.

“Peningkatan dalam penyumberan ini  bukan sahaja akan memberi manfaat kepada pengilang perabot tetapi juga memanfaatkan pemain rantaian bekalan dalam kalangan perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS) seperti pembekal komponen dan alat ganti yang menjurus kepada peningkatan dalam pekerjaan juga,” katanya.

Menurut Laporan “The US Furniture Market: Insights & Forecast with Potential Impact of Covid-19” (2022-2026),  pasaran perabot AS dijangka mencecah nilai US$288.9 bilion (RM1.35 trillon) menjelang 2026, dengan kadar pertumbuhan tahunan kompaun (CAGR) sebanyak 4.47 peratus dari tahun 2022-2026.

MATRADE berkata Malaysia mengeksport RM13.86 bilion perabot ke seluruh dunia pada 2022, dengan AS menjadi destinasi eksport utamanya dengan sejumlah RM7.24 bilion atau 52.2 peratus daripada jumlah eksport perabot negara tahun lepas.

“Malaysia merupakan sumber perabot import keenam terbesar AS pada 2022, menyumbang 2.78 peratus daripada jumlah nilai import perabot dan peralatan tempat tidur AS, tambahnya.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pelaburan RM71 Juta LTX-Credence Di Asia Design Centre Jana Nilai Ekonomi

GEORGE TOWN, 21 Jun (Bernama) — Pembukaan Asia Design Centre di Pulau Pinang adalah satu langkah penting ke hadapan bagi ekosistem teknologi Malaysia untuk membangunkan instrumen ketepatan digital generasi akan datang, memanfaatkan reka bentuk litar bersepadu (IC) tersuai.

Menteri Digital Gobind Singh Deo berkata ia membolehkan penghasilan semikonduktor berprestasi tinggi dan berkualiti tinggi, mendorong keupayaan teknologi Malaysia.

Asia Design Centre adalah pelaburan berjumlah RM71 juta oleh LTX-Credence Sdn Bhd, sebahagian daripada syarikat teknologi global, Cohu yang berpangkalan di Amerika Syarikat.

“Pelaburan itu adalah bukti komitmen LTX-Credence terhadap pertumbuhan Malaysia. Ia dijangka akan menjana nilai ekonomi tidak langsung sebanyak RM1.6 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang sekali gus meningkatkan ekonomi tempatan,” kata Gobind pada majlis perasmian Asia Design Centre hari ini.

“Sebagai sebahagian daripada Cohu, LTX Credence telah mengukuhkan kedudukannya sebagai peneraju pengkhususan dalam penyelesaian ujian semikonduktor. Menduduki tempat ketiga di peringkat global dalam industri ujian semikonduktor, kepakaran dan inovasinya terus mencipta penanda aras baharu,” katanya.

Gobind berkata Cohu mempunyai kehadiran dengan operasi dan pusat sokongan pelanggan merentas pasaran utama di Asia, Eropah dan Amerika Utara dengan lebih daripada 500 jurutera bidang berkemahiran tinggi.

Beliau berkata pengambilan pekerja oleh Asia Design Centre akan menarik sehingga 60 jurutera penyelidikan mahir, membuka jalan kepada peningkatan tenaga kerja terlatih, pelaburan itu juga seiring dengan visi Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk meningkatkan industri semikonduktor Malaysia.

Status Digital Malaysia LTX-Credence pada Mei 2024 menggariskan sokongan dan komitmen kerajaan kepada sektor tersebut, katanya.

“Malaysia menguasai tujuh peratus bahagian pasaran semikonduktor global, syarikat-syarikat yang terlibat semakin mempelbagaikan operasi dan menambah lokasi untuk mengurangkan risiko dan memastikan kesinambungan.

“Lebih banyak lagi akan dilakukan untuk meningkatkan keupayaan dan infrastruktur negara kerana matlamat utama adalah untuk melihat Malaysia memainkan peranan dalam industri semikonduktor global,” kata Gobind.

Kerjasama antara pusat tersebut dan universiti tempatan serta institusi penyelidikan adalah satu kemungkinan yang akan berlaku , katanya.

— BERNAMA