Perlu Ada Perdamaian Politik Dalam Ekonomi Untuk Selesai Isu Hutang Negara – Mohd Shahar

KUALA LUMPUR, 23 Okt (Bernama) — Perlu ada perdamaian politik dalam ekonomi untuk mencari penyelesaian kepada isu hutang negara, kata Ahli Parlimen Paya Besar Datuk Mohd Shahar Abdullah.  

Beliau berkata isu hutang negara tidak perlu dijadikan modal politik untuk meraih sokongan dan menuding jari hanya akan mendorong negara ke arah permasalahan tanpa penghujung. 

“Semua parti di dalam Dewan ini mempunyai pengalaman kerajaan memerintah. Kita tahu apa sebenarnya yang berlaku dan apakah tindakan yang telah dilaksanakan semasa menjadi kerajaan untuk mengatasi segala krisis dan ketidaktentuan ekonomi global pada masa itu.

“Saya memohon Kementerian Kewangan mengadakan sesi libat urus dengan semua parti dalam kadar segera sama ada dalam kerajaan mahupun pembangkang untuk memulihkan ekonomi kita.

“Kebersamaan kita adalah teras kepada kejayaan pemulihan,” katanya ketika membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2024 di Dewan Rakyat di sini hari ini.

Beliau turut menekankan empat perkara utama yang perlu diperhalusi oleh kerajaan iaitu cara paling tepat untuk terbitan hutang, masa yang sesuai untuk terbitan hutang, kos yang ditanggung bersesuaian dengan kadar lonjakan ekonomi pada masa akan datang dan sama ada terbitan hutang akan memberi impak positif atau negatif terhadap peratusan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). 

“Negara kita sentiasa dinilai bagaimana kita memenuhi kewajipan hutang dengan cara yang tepat dan masa secara kos efektif serta mengurangkan risiko krisis kewangan,” katanya.

Kementerian Kewangan turut diminta menambah baik nilai kedudukan pelaburan antarabangsa (IIP) bagi memperbaiki persepsi pelabur luar terhadap negara. 

Mohd Shahar berkata untuk meningkatkan IIP, Malaysia mesti mempunyai pegangan aset-aset kewangan di luar negara berbanding pelabur luar yang memiliki aset-aset kewangan negara.   

“Saya memerlukan penjelasan daripada pihak kerajaan bagaimana untuk meningkatkan kadar kedudukan pelaburan kerana nisbahnya, jika kita naikkan satu peratus kenaikan IIP, bermakna nilai ringgit akan mencatatkan kenaikan sebanyak 0.08 peratus,” katanya, 

Beliau berkata kepercayaan kelayakan kredit sesebuah negara yang dijalankan oleh agensi penarafan kredit seperti Moody’s, Fitch dan S&P Global Ratings amat penting kerana ia mencerminkan kewibawaan negara sebagai destinasi pelaburan yang mampan dan berkualiti. 

Mohd Shahar berkata kesan penurunan penarafan dan unjuran kepada ekonomi dan kewangan negara termasuk menyebabkan aliran keluar modal kerana sentimen pelabur yang lemah. 

“Persoalannya bagaimana kita hendak mengatasinya? Bilakah Akta Tanggungjawab Fiskal akan dikuatkuasakan dan bilakah kerajaan akan membentangkan Akta Perolehan di Dewan Rakyat untuk memastikan pematuhan tatakelola dapat ditambah baik?” katanya. 

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA