RAA Tech akan lancar tayar ‘kalis pancit, pulih sendiri’ di Malaysia

RAA TECH AKAN LANCAR TAYAR ‘KALIS PANCIT, PULIH SENDIRI’ DI MALAYSIA 

KUALA LUMPUR, 22 Okt (Bernama) — Syarikat penyelidikan teknologi, RAA Technology Sdn Bhd (RAA Tech), merancang untuk melancarkan tayar ‘kalis pancit, pulih sendiri’ selewat-lewatnya pada Januari 2024.

Ketua Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) RAA Tech, Mimi Syahira Masraf berkata inovasi baharu itu ialah produk tayar motosikal berasaskan getah kalis pancit.

“Masalah tayar terutama tayar pancit boleh berlaku dalam pelbagai situasi. Serpihan seperti kaca pecah dan paku boleh menjejaskan integriti tayar, dan meningkatkan kemungkinan tayar akan pancit semasa di atas jalan.

“Sebagai penyelesaian, tayar kalis pancit dan pulih sendiri ini mempunyai keupayaan untuk kembali baik dengan sendirinya dan memulihkan kefungsian apabila rosak tanpa memerlukan pengesanan atau pembaikan oleh apa-apa cara campur tangan manual,” katanya kepada Bernama di luar acara Ekspo R&D dan Inovasi Selangor (SRIE) 2023 baru-baru ini.

Beliau berkata selepas usaha selama tujuh tahun, penyelidik berjaya mencipta getah pulih sendiri yang membawa kepada pembangunan tayar pulih sendiri di bawah teraju Pengasas RAA Tech, Raa Khimi Shuib dengan geran pembiayaan bernilai RM450,000 oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) pada 2017.

Bahan itu dibangunkan berasaskan getah asli dan divulkankan menggunakan agen kuratif pulih sendiri yang dibangunkan penyelidik.

Mimi Syahira menjelaskan bahawa getah pulih sendiri membentuk lapisan pengedap, yang diletakkan di dalam tayar pada tempat yang sepadan dengan corak bunga.

“Dalam kes penembusan oleh objek luar seperti paku, penunggang tidak perlu menukar tayar di tepi jalan serta-merta, kerana bahan itu segera membaikinya sendiri, memulihkan fungsi tayar dan menyekat setiap kemungkinan kebocoran udara (dan) penunggang tidak akan menyedari tayar itu pancit,” katanya.

Beliau berkata penunggang e-panggil akan mendapati tayar itu amat berguna kerana motosikal mereka merupakan sumber pendapatan.

“Apabila anda menghadapi masalah tayar pancit, anda tidak dapat menjana pendapatan, jadi sebab itu kami mahu menerapkan teknologi ini supaya masalah tayar pancit dapat diatasi atau dikurangkan,” katanya.

Mimi Syahira berkata masalah tayar dianggarkan menyebabkan lebih 78,000 kemalangan di Amerika Syarikat setiap tahun dan mengakibatkan kira-kira 10,000 kecederaan dan 400 kematian.

Di Malaysia, kira-kira 20 peratus kemalangan jalan raya berpunca daripada masalah tayar, katanya.

— BERNAMA

TAG: RAA Technology, getah pulih sendiri, tayar kalis pancit, Mimi Syahira, Raa Khimi Shuib, MOSTI

Previous ArticleNext Article

Shell Malaysia Wujudkan Hab Pengecas Berprestasi Tinggi 360kW Pertama Di Malaysia

GENTING HIGHLANDS, 4 Dis (Bernama) — Shell Malaysia Trading Sdn Bhd akan mewujudkan hab pengecas kenderaan elektrik (EV) yang terdiri daripada 10 ruang pengecasan lengkap di Resorts World Genting, bagi menyediakan akses EV di destinasi peranginan utama di Malaysia itu, menjelang awal tahun hadapan.

Menurut Shell Malaysia, hab lengkap dengan pengecas berprestasi tinggi (HPC) ultra-pantas 360kW itu dikuasakan oleh Shell Recharge, penyedia penyelesaian pengecasan EV milik Shell.

“Menerusi kerjasama strategik dengan Porsche Malaysia dan Genting Malaysia Bhd, hab EV ini akan menjadi penambahan baharu kepada rangkaian Shell Recharge EV sedia ada sebanyak 136 stesen pengecas yang terletak di kawasan strategik bandar utama dan di lebuh raya Semenanjung Malaysia, menghubungkan Singapura, Malaysia dan Thailand,” jelasnya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini, pada Isnin.

Shell Malaysia memaklumkan bahawa hab pengecasan semua-dalam-satu itu akan memuatkan 10 pengecas yang terdiri daripada empat pengecas berprestasi tinggi 360kW dan enam pengecas AC 22kW.

Semua pengecas disertakan dengan penyambung pengecasan CCS Type 2, yang membolehkan pemandu EV menikmati pengalaman pengecasan yang sangat pantas di puncak bukit, tambahnya.

Sementara itu, pada majlis pemeteraian memorandum persefahaman (MoU) antara Shell Recharge dan Genting Malaysia mengenai projek hab itu di sini, Pengurus Besar Mobiliti, Shell Malaysia, Seow Lee Ming berkata hab HPC di Resorts World Genting akan menjadi permulaan bagi pengembangan e-mobiliti syarikat ke pantai timur.

“(Dalam melangkah maju), kami akan terus menambah (ruang pengecasan EV Shell di Semenanjung Malaysia) memandangkan e-mobiliti adalah antara bidang yang terlibat memandangkan kami berusaha ke arah masa depan yang mampan,” katanya kepada pemberita selepas menyaksikan pemeteraian MoU itu.

Seow berkata pihaknya bekerjasama rapat dengan Porsche Malaysia dan syarikat berasaskan pembuat peralatan tulen (OEM) lain untuk keperluan dan penggunaan terminal pengecasan rumah EV.

“Pada masa ini, terminal pengecasan rumah bukan sebahagian daripada perkara yang terlibat. Ia bergantung kepada keperluan dan sama ada mampan untuk mengecas di rumah namun, kami bekerjasama dengan banyak OEM mengenai perkara ini,” katanya.

— BERNAMA