RAA Tech akan lancar tayar ‘kalis pancit, pulih sendiri’ di Malaysia

RAA TECH AKAN LANCAR TAYAR ‘KALIS PANCIT, PULIH SENDIRI’ DI MALAYSIA 

KUALA LUMPUR, 22 Okt (Bernama) — Syarikat penyelidikan teknologi, RAA Technology Sdn Bhd (RAA Tech), merancang untuk melancarkan tayar ‘kalis pancit, pulih sendiri’ selewat-lewatnya pada Januari 2024.

Ketua Penyelidikan dan Pembangunan (R&D) RAA Tech, Mimi Syahira Masraf berkata inovasi baharu itu ialah produk tayar motosikal berasaskan getah kalis pancit.

“Masalah tayar terutama tayar pancit boleh berlaku dalam pelbagai situasi. Serpihan seperti kaca pecah dan paku boleh menjejaskan integriti tayar, dan meningkatkan kemungkinan tayar akan pancit semasa di atas jalan.

“Sebagai penyelesaian, tayar kalis pancit dan pulih sendiri ini mempunyai keupayaan untuk kembali baik dengan sendirinya dan memulihkan kefungsian apabila rosak tanpa memerlukan pengesanan atau pembaikan oleh apa-apa cara campur tangan manual,” katanya kepada Bernama di luar acara Ekspo R&D dan Inovasi Selangor (SRIE) 2023 baru-baru ini.

Beliau berkata selepas usaha selama tujuh tahun, penyelidik berjaya mencipta getah pulih sendiri yang membawa kepada pembangunan tayar pulih sendiri di bawah teraju Pengasas RAA Tech, Raa Khimi Shuib dengan geran pembiayaan bernilai RM450,000 oleh Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) pada 2017.

Bahan itu dibangunkan berasaskan getah asli dan divulkankan menggunakan agen kuratif pulih sendiri yang dibangunkan penyelidik.

Mimi Syahira menjelaskan bahawa getah pulih sendiri membentuk lapisan pengedap, yang diletakkan di dalam tayar pada tempat yang sepadan dengan corak bunga.

“Dalam kes penembusan oleh objek luar seperti paku, penunggang tidak perlu menukar tayar di tepi jalan serta-merta, kerana bahan itu segera membaikinya sendiri, memulihkan fungsi tayar dan menyekat setiap kemungkinan kebocoran udara (dan) penunggang tidak akan menyedari tayar itu pancit,” katanya.

Beliau berkata penunggang e-panggil akan mendapati tayar itu amat berguna kerana motosikal mereka merupakan sumber pendapatan.

“Apabila anda menghadapi masalah tayar pancit, anda tidak dapat menjana pendapatan, jadi sebab itu kami mahu menerapkan teknologi ini supaya masalah tayar pancit dapat diatasi atau dikurangkan,” katanya.

Mimi Syahira berkata masalah tayar dianggarkan menyebabkan lebih 78,000 kemalangan di Amerika Syarikat setiap tahun dan mengakibatkan kira-kira 10,000 kecederaan dan 400 kematian.

Di Malaysia, kira-kira 20 peratus kemalangan jalan raya berpunca daripada masalah tayar, katanya.

— BERNAMA

TAG: RAA Technology, getah pulih sendiri, tayar kalis pancit, Mimi Syahira, Raa Khimi Shuib, MOSTI

Previous ArticleNext Article

Trend Perbelanjaan Gen Z Dijangka Cecah $12 Trilion Menjelang Tahun 2030

NIQ Dan World Data Lab Perkenal Laporan ‘Spend Z’ (Perbelanjaan Z)

CHICAGO, 19 Jun — NielsenIQ (“NIQ”) bekerjasama dengan World Data Lab ( WDL) untuk mengeluarkan laporan perbelanjaan generasi secara menyeluruh. Laporan ini yang pertama seumpamanya dan memberikan tumpuan semata-mata kepada Gen Z.

Gen Z, ditakrifkan sebagai sesiapa yang dilahirkan antara tahun 1997 dan 2012. Golongan ini membentuk 25% (2 bilion) daripada keseluruhan penduduk dunia.

Laporan tersebut mendedahkan pelbagai perkara berkaitan Generasi Z; termasuk pilihan mereka, tabiat berbelanja, nilai murni, keutamaan, cara dan tempat mereka membeli-belah, item yang mereka beli dan cara mereka mempengaruhi corak pembelian generasi lain.

Antara ringkasan Laporan ‘Spend Z’:

 • Generasi Z dijangka menjadi generasi terbesar dan terkaya dalam sejarah.
 • “Gen Z ialah generasi terbesar, terkaya dan paling global yang pernah ada” kata Wolfgang Fengler, Ketua Pegawai Eksekutif, WDL*.
 • Gen Z mempunyai kekuatan seramai 2 bilion orang dan perniagaan perlu bijak memenuhi keperluan mereka.
 • Laporan “Spend Z” mengenal pasti trend perbelanjaan pasaran Gen Z yang dijangka boleh mencecah $12 trilion menjelang tahun 2030 (US$1=RM4.70).
 • Menjelang tahun 2034, Gen Z akan menambah lebih daripada $9 trilion dolar dalam perbelanjaan global lebih berbanding mana-mana generasi lain.
 • 77% Gen Z mengatakan mereka tidak akan membeli dari negara yang mempunyai standard alam sekitar yang lemah, menggambarkan pasti corak perbelanjaan generasi akan datang.
 • ·Gen Z lebih berminat dalam hubungan yang tulen dengan pempengaruh dan jenama. “Bersikap jujur ​​kepada diri sendiri” ialah kejayaan nombor satu untuk Gen Z di seluruh dunia.
 • Pembelian di kedai mewakili hampir 50% daripada trend perbelanjaan mereka
 • Ulasan dalam talian daripada pembeli lain merupakan faktor paling penting semasa mereka membeli-belah dan pembelian mereka banyak dipengaruhi oleh media sosial
 • 53% populasi Gen Z berkemungkinan membuat pembelian di media sosial atau platform penstriman secara langsung.
 • Gen Z akan membentuk 30% daripada jumlah tenaga kerja global pada tahun 2030.
 • Pertumbuhan permintaan yang paling dinamik dalam kalangan pengguna Gen Z ialah dalam kategori kesihatan, serta dalam alkohol / minuman.
 • 81% jualan TikTok USD dijangka datang daripada kesihatan dan kecantikan, menunjukkan impak yang luar biasa.
 • Lebih 50% Gen Z telah menggunakan aplikasi kecergasan atau senaman

Maklumat Tentang NIQ

*NielsenIQ (NIQ) ialah syarikat risikan pengguna yang terkemuka di dunia, menyampaikan pemahaman paling lengkap tentang tabiat membeli pengguna dan mendedahkan laluan baharu kepada pertumbuhan. NIQ bergabung dengan GfK pada tahun 2023, menemukan dua peneraju industri dengan jangkauan global yang tiada bandingannya. Pada hari ini NIQ beroperasi di lebih daripada 95 negara meliputi 97% KDNK. Dengan laporan runcit holistik dan cerapan pengguna paling menyeluruh—disampaikan dengan analisis lanjutan melalui platform yang canggih—NIQ menyampaikan Full View™.

*World Data Lab (WDL) mencipta data proprietari pandangan ke hadapan untuk mengukur dan meramalkan trend pengguna, perbelanjaan pengguna, peralihan demografi dan kemajuan ke arah SDG sehingga 2034. Pendekatan sains data lanjutan kami, yang telah disemak semula dan diterbitkan dalam Nature, memberikan ketepatan, kesegaran dan ketekalan yang tiada tandingannya merentasi semua kumpulan demografi di 180 negara dan lebih 6,000 bandar.

Metodologi penyelidikan

Laporan “Spend Z” meramalkan perbelanjaan pengguna dengan menggabungkan data perbelanjaan isi rumah yang diperoleh daripada agensi statistik negara dengan data penduduk daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan IIASA, menggabungkan 2,065 tinjauan meliputi 160 negara dalam pangkalan data NIQ. Sekiranya terdapat negara yang tiada data tinjauan, perbelanjaan dikira dengan mengenal pasti ciri negara lain dengan struktur yang serupa, dipilih secara optimum menggunakan teknik statistik. Data tinjauan dilaraskan supaya tekal dengan perbelanjaan isi rumah yang disediakan dalam akaun negara bagi setiap negara. Keadaan semasa dan ramalan adalah berdasarkan unjuran IMF untuk jangka sederhana dan Laluan Sosioekonomi Bersama yang dibangunkan untuk UNFCCC bagi jangka panjang. Proses menyeluruh ini membolehkan NIQ dan WDL menghasilkan ramalan tingkah laku pengguna yang terperinci dan boleh dipercayai di 183 negara dari tahun 2016 hingga 2034, dipecahkan mengikut umur, jantina dan kelas pendapatan. Selanjutnya, kami mengasingkan jumlah perbelanjaan kepada lebih 100 kategori produk yang berbeza menggunakan klasifikasi COICOP. Kaedah teras kami telah disemak semula oleh rakan dalam industri di Nature https://www.nature.com/articles/s41599-018-0083-y

Teks bahasa sumber asal pengumuman ini adalah versi rasmi yang sahih. Terjemahan yang disediakan hanya sebagai penyesuaian sahaja, dan hendaklah di silang-rujuk dengan teks bahasa sumber, yang satu-satunya versi teks dengan kesan undang-undang.

Sumber rujukan: Bernama