Sabah Dijangka Kutip RM2.45 Bilion Setahun Menerusi Royalti Dan SST – Hajiji

KOTA KINABALU, 11 Okt (Bernama) — Kerajaan Sabah dijangka mengutip royalti dan bayaran cukai jualan negeri (SST) daripada sektor minyak dan gas berjumlah RM2.45 bilion setahun dengan kemasukan ammonia dan urea ke dalam Enakmen SST mulai Ogos tahun ini.

Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor berkata melalui kemasukan ammonia dan urea itu juga Petronas Chemical menyalurkan sumbangan tambahan RM10 juta untuk Ogos tahun ini kepada kutipan SST negeri Sabah untuk operasi kilang ammonia dan urea di Taman Perindustrian Minyak dan Gas Sipitang (SOGIP).

“Jumlah itu (RM2.45 bilion) juga bergantung kepada pergerakan harga minyak, bagaimanapun negeri Sabah boleh menjangkakan untuk mengutip jumlah royalti dan bayaran SST itu setahun.

“Kami berharap untuk membangun dan mengembangkan perniagaan minyak dan gas dengan semua syarikat minyak dan gas dalam suasana perkongsian harmoni,” katanya.

Beliau berkata demikian pada Majlis Menandatangani Perjanjian Bekalan Gas Asli dan Pertukaran Dokumen Perjanjian Jual Beli Aset dan Perniagaan Gas antara Petronas dan Sabah Energy Corporation Sdn Bhd (SEC) di sini hari ini.

Teks ucapan Hajiji dibacakan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah yang juga Menteri Kewangan Kedua negeri, Datuk Masidi Manjun.

Pengurus Besar Kanan Pengurusan Hidrokarbon Bersepadu Pengurusan Petroleum Malaysia, Aidid Chee Tahir dan Ketua Pegawai Eksekutif SEC Adzmir Abdul Rahman menandatangani perjanjian tersebut serta menyempurnakan pertukaran dokumen yang disaksikan Masidi.

Sementara itu, Hajiji berkata melalui kerjasama itu SEC yang merupakan syarikat berkaitan kerajaan Sabah (GLC) menjadi pembekal dan pengangkut gas asli domestik terbesar di Sabah sekali gus menjadi antara penggiat utama industri minyak dan gas di Malaysia.

Menerusi pemerolehan kontrak gas Petronas di Sabah, SEC menjadi pembekal dan pengangkut gas asli domestik terbesar di negeri itu, ia akan terlibat memindahkan lebih daripada 250MMscfd (Million Standard Cubic Feet Per Day) gas asli ke Penjana Tenaga Bebas (IPP) sedia ada.

“Dengan pangkalan pelanggan yang lebih besar dan kawalan infrastruktur, SEC bersedia untuk mengembangkan lagi perniagaan gasnya di Sabah selaras dengan hasrat kerajaan negeri untuk melihat peningkatan penyertaan GLC negeri dalam industri minyak dan gas,” katanya.

Beliau berkata melalui usaha kolaboratif itu SEC akan memiliki dan mengoperasikan infrastruktur gas asli hiliran utama di Sabah.

“Pengambilalihan perniagaan gas asli yang dimiliki oleh Petronas, SEC membekalkan 86 peratus bahan bakar bagi tujuan janakuasa di negeri ini.

“Justeru, kerajaan negeri melalui SEC akan dapat maju ke hadapan dalam meneroka potensi penuh rantaian industri gas asli negeri ini, ia akan memberikan pulangan ekonomi yang baik kepada Sabah,” kata Hajiji.

— BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/sabah-dijangka-kutip-rm2-45-bilion-setahun-menerusi-royalti-dan-sst-hajiji/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA