Wiwynn Labur RM300 Juta Bina Fasiliti Pembuatan Papan Litar Bercetak Di Johor

JOHOR BAHRU, 27 Jun (Bernama) — Wiwynn Corporation, penyedia infrastruktur teknologi maklumat  pengkomputeran awan berpejabat di Taiwan bagi kemudahan pusat-pusat data skala hiper, akan menubuhkan sebuah fasiliti pembuatan papan litar bercetak dengan nilai pelaburan RM300 juta di Johor.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Lee Ting Han berkata kemudahan itu bakal mewujudkan kira-kira 1,100 peluang pekerjaan.

“Johor semakin menjadi kawasan khas untuk pelaburan pusat data di sebabkan negeri ini mampu memenuhi keperluan syarikat berteknologi tinggi bertaraf dunia, selain utiliti dan tanah yang mencukupi.

“Pelaburan Wiwynn dan kehadiran mereka di Johor, sekali lagi akan membawa pendedahan Johor ke peringkat antarabangsa untuk menarik lebih banyak pelaburan yang serupa atau berkaitan ke negeri ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, Lee menghadiri majlis pecah tanah bagi kemudahan tersebut di Senai Airport City di Kulai.

Beliau berkata kedudukan fasiliti berkenaan di Kulai yang berfungsi sebagai hab serantau Wiwynn di rantau Asia Pasifik, akan meletakkan Johor dalam peta global sebagai pangkalan pembuatan infrastruktur berkaitan pusat data.

Wiwynn bakal menggunakan teknologi Indeks Bangunan Hijau untuk membolehkan pembuatan pintar dan operasi yang mampan di negeri ini, kata Lee sambil menyatakan keyakinan ia akan menjadi penanda aras baharu dalam industri. 

Lee berkata Wiwynn turut merancang untuk bekerjasama dengan institut pengajian tinggi seperti Universiti Teknologi Malaysia (UTM), termasuk menyediakan peluang latihan untuk graduan supaya dapat merealisasikan potensi mereka di negeri ini.

Katanya kerajaan negeri mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Invest Johor, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Majlis Perbandaran Kulai, Senai Airport City dan pihak lain berikutan usaha gigih untuk menjayakan pelaburan tersebut. 

“Ia benar-benar memberi inspirasi kepada kita bagaimana mereka dapat bekerjasama untuk memudahkan pelaburan lanjutan Wiwynn dalam tempoh yang begitu singkat.

“Secara keseluruhan, nilai pelaburan Wiwynn di Johor berjumlah RM500 juta, mewujudkan 1,600 peluang pekerjaan untuk Bangsa Johor,” katanya.

Pada 20 Dis tahun lepas, Wiwynn dilaporkan akan memajukan tanah seluas 4.806 hektar di Senai yang menempatkan kilang rak khidmat pelayan bersepadu di Johor dengan pelaburan bernilai RM200 juta dan mewujudkan kira-kira 500 peluang pekerjaan.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/wiwynn-labur-rm300-juta-bina-fasiliti-pembuatan-papan-litar-bercetak-di-johor/

Previous ArticleNext Article

Kenaikan OPR Beransur-Ansur Tidak Beri Kesan Ketara – Mohd Shahar

KUALA LUMPUR, 9 Ogos (Bernama) — Kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR) secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara, kata Timbalan Menteri Kewangan 1 Datuk Mohd Shahar Abdullah.

Beliau berkata sebarang keputusan yang dilakukan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk melaraskan dasar monetari pada masa hadapan akan dilaksanakan secara terkawal dan beransur-ansur supaya tidak menjejaskan momentum pemulihan ekonomi Malaysia.

BNM berpandangan kenaikan kadar OPR secara beransur-ansur tidak akan memberi kesan yang ketara khususnya kepada golongan B40, kata Mohd Shahar.

“Ini adalah kerana satu pertiga pinjaman melibatkan golongan B40 adalah pada kadar tetap, kebanyakannya adalah untuk pinjaman pembelian kereta dan pembiayaan peribadi,” katanya pada sesi soal jawab di Dewan Negara, hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Aziz Ariffin mengenai kajian lapangan yang dilaksanakan kerajaan terhadap tahap kesiapsiagaan rakyat berhubung penetapan OPR apabila ia dinaikkan.

Mohd Shahar berkata BNM menerusi Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) mengambil keputusan untuk melaraskan kadar OPR secara beransur-ansur menerusi kenaikan 25 mata asas pada bulan Mei 2022 dan 25 mata asas lagi pada bulan Julai 2022, sehingga mencapai kadar OPR terkini iaitu 2.25 peratus.

Sekiranya OPR dinaikkan secara tergesa-gesa dan pada magnitud yang besar, ia boleh merencatkan pertumbuhan ekonomi dan menjejaskan kesejahteraan rakyat seperti yang berlaku di Amerika Syarikat, Filipina dan Turki, masing-masing mencatat kadar inflasi sebanyak 9.1 peratus, 6.1 peratus dan 78.6 peratus, katanya.

Justeru, Mohd Shahar berkata kerajaan menerusi BNM mahu menekankan bahawa pelbagai program bantuan masih tersedia untuk golongan peminjam mudah terjejas.

“Ini termasuk kemudahan di bawah Dana BNM untuk Perusahaan Kecil Sederhana, bantuan bayaran balik pinjaman secara bersasar oleh bank, serta khidmat nasihat di bawah pelbagai program Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK),” katanya.

Sementara itu, beliau berkata kadar inflasi pada tahun 2022 dijangka mencatat purata antara 2.2 hingga 3.2 peratus manakala kadar inflasi sebenar dari Januari sehingga Jun merekodkan kadar inflasi sebanyak 2.5 peratus.

Pengalaman di seluruh dunia telah menunjukkan bahawa kadar inflasi yang tinggi boleh memberi kesan buruk terhadap ekonomi dan juga taraf kehidupan rakyat, kata Mohd Shahar.

“Peningkatan kadar inflasi bukan sahaja didorong oleh tekanan penawaran, malah telah menunjukkan bahawa tanda-tanda kenaikan inflasi disebabkan tarikan permintaan. Sekiranya tidak ditangani dari awal, permintaan dalam negeri sekiranya berlebihan boleh menambah tekanan inflasi,” katanya.

Mohd Shahar berkata setiap kali keadaan inflasi menjadi tidak terkawal, harga yang lebih tinggi boleh menjejaskan kuasa beli isi rumah terutamanya bagi golongan berpendapatan rendah.

–BERNAMA

Artikel asal: https://thekapital.my/kenaikan-opr-beransur-ansur-tidak-beri-kesan-ketara-mohd-shahar/