Wiwynn Labur RM300 Juta Bina Fasiliti Pembuatan Papan Litar Bercetak Di Johor

JOHOR BAHRU, 27 Jun (Bernama) — Wiwynn Corporation, penyedia infrastruktur teknologi maklumat  pengkomputeran awan berpejabat di Taiwan bagi kemudahan pusat-pusat data skala hiper, akan menubuhkan sebuah fasiliti pembuatan papan litar bercetak dengan nilai pelaburan RM300 juta di Johor.

Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perdagangan dan Hal Ehwal Pengguna negeri Lee Ting Han berkata kemudahan itu bakal mewujudkan kira-kira 1,100 peluang pekerjaan.

“Johor semakin menjadi kawasan khas untuk pelaburan pusat data di sebabkan negeri ini mampu memenuhi keperluan syarikat berteknologi tinggi bertaraf dunia, selain utiliti dan tanah yang mencukupi.

“Pelaburan Wiwynn dan kehadiran mereka di Johor, sekali lagi akan membawa pendedahan Johor ke peringkat antarabangsa untuk menarik lebih banyak pelaburan yang serupa atau berkaitan ke negeri ini,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Terdahulu, Lee menghadiri majlis pecah tanah bagi kemudahan tersebut di Senai Airport City di Kulai.

Beliau berkata kedudukan fasiliti berkenaan di Kulai yang berfungsi sebagai hab serantau Wiwynn di rantau Asia Pasifik, akan meletakkan Johor dalam peta global sebagai pangkalan pembuatan infrastruktur berkaitan pusat data.

Wiwynn bakal menggunakan teknologi Indeks Bangunan Hijau untuk membolehkan pembuatan pintar dan operasi yang mampan di negeri ini, kata Lee sambil menyatakan keyakinan ia akan menjadi penanda aras baharu dalam industri. 

Lee berkata Wiwynn turut merancang untuk bekerjasama dengan institut pengajian tinggi seperti Universiti Teknologi Malaysia (UTM), termasuk menyediakan peluang latihan untuk graduan supaya dapat merealisasikan potensi mereka di negeri ini.

Katanya kerajaan negeri mengucapkan setinggi-tinggi penghargaan kepada Invest Johor, Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA), Pihak Berkuasa Wilayah Pembangunan Iskandar (IRDA), Majlis Perbandaran Kulai, Senai Airport City dan pihak lain berikutan usaha gigih untuk menjayakan pelaburan tersebut. 

“Ia benar-benar memberi inspirasi kepada kita bagaimana mereka dapat bekerjasama untuk memudahkan pelaburan lanjutan Wiwynn dalam tempoh yang begitu singkat.

“Secara keseluruhan, nilai pelaburan Wiwynn di Johor berjumlah RM500 juta, mewujudkan 1,600 peluang pekerjaan untuk Bangsa Johor,” katanya.

Pada 20 Dis tahun lepas, Wiwynn dilaporkan akan memajukan tanah seluas 4.806 hektar di Senai yang menempatkan kilang rak khidmat pelayan bersepadu di Johor dengan pelaburan bernilai RM200 juta dan mewujudkan kira-kira 500 peluang pekerjaan.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/wiwynn-labur-rm300-juta-bina-fasiliti-pembuatan-papan-litar-bercetak-di-johor/

Previous ArticleNext Article

Pembaharuan Subsidi, Kadar Cukai Tinggi Mungkin Tidak Popular, Tetapi Malaysia Memerlukannnya – Ahli Ekonomi

KUALA LUMPUR, 12 Julai (Bernama) — Tindakan berani yang diambil oleh Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memulihkan ekonomi Malaysia walaupun melibatkan langkah-langkah yang tidak popular, tetapi penting untuk kemajuan negara, kata Ketua Ahli Ekonomi Bank Muamalat Malaysia Bhd Mohd Afzanizam Abdul Rashid.

Beliau berkata langkah melaksanakan pembaharuan subsidi diesel dan kadar cukai perkhidmatan yang lebih tinggi akan membolehkan Malaysia menghadapi sebarang cabaran ekonomi yang mungkin timbul pada masa hadapan.

“Apa yang lebih penting, ia adalah untuk membolehkan lebih ruang fiskal bagi kerajaan untuk berbelanja lebih dalam bidang yang boleh membawa lebih produktiviti untuk negara, terutamanya dalam bidang yang berkaitan dengan pendidikan, penjagaan kesihatan dan infrastruktur,” katanya dalam program televisyen Bernama World hari ini.

Mohd Afzanizam menyatakan langkah-langkah pembaharuan itu telah mendapat sambutan yang baik daripada pelbagai pihak berkepentingan, terutamanya daripada pasaran kewangan, yang diterjemahkan kepada prestasi yang lebih baik bagi ringgit dan pasaran ekuiti.

Menjelaskan lebih lanjut, beliau berkata Malaysia telah berdepan dengan isu defisit belanjawan selama beberapa dekad dan defisit tersebut telah wujud tanpa mengira kitaran ekonomi.

“Secara idealnya, belanjawan seimbang seharusnya dicapai apabila ekonomi telah pulih sepenuhnya daripada sebarang bentuk kejutan, tetapi saya fikir ia lebih daripada itu, apa yang kita lihat adalah defisit tersebut berterusan dan telah menjadi struktur.

“Jadi saya rasa pentadbiran semasa ini sedang membuat langkah berani untuk memastikan kedudukan fiskal kita, terutamanya berkaitan dengan defisit dan tahap hutang, yang akan dikembalikan ke tahap yang lebih mampan,” katanya lagi.

Mohd Afzanizam berpendapat strategi pentadbiran semasa juga akan menarik minat pelabur asing, terutamanya kerana kedudukan kewangan yang lebih kukuh akan menghasilkan skor kredit yang lebih tinggi.

“Defisit fiskal atau hutang kerajaan ini sangat berkait rapat dengan risiko kredit dan risiko kredit sentiasa dinilai oleh agensi penarafan kredit seperti S&P dan Fitch Ratings.

“Agensi penarafan telah memberi ulasan positif terhadap pasaran Malaysia dan ini akan menjadi fokus jualan bagi pasaran Malaysia kita, yang akhirnya akan menarik lebih banyak dana asing ke Malaysia dan mungkin akan menyumbang kepada peningkatan nilai ringgit,” tambahnya.

Bagaimanapun, Mohd Afzanizam mengakui bahawa langkah-langkah yang tidak popular ini memerlukan komunikasi yang lebih baik dan kerajaan perlu jelas dalam menyampaikan mesej supaya rakyat dapat memahami objektif tindakan tersebut.

“Orang ramai perlu tahu apakah hasil yang akan mereka peroleh pada masa akan datang,” katanya.

— BERNAMA