Agrobank Lancar Video Aidilfitri ‘Pesan Atuk’ – Padat Dengan Mesej Berbudi Kepada Tanah

Kemeriahan Aidilfitri semakin dirasai dan bagi menyemarakkan lagi sambutan Aidilfitri pada tahun ini, Agrobank telah melancarkan video Aidilfitri berjudul ‘Pesan Atuk’ yang boleh ditonton menerusi media sosial rasmi Agrobank iaitu di YouTube – Agrobank TV, Facebook – Agrobank dan Instagram – @agrobankmy bermula pada 23 April 2022.

Berkisahkan tentang seorang cucu yang mengimbau memori zaman kanak-kanaknya bersama Atuknya yang bekerja sebagai seorang petani dan pengusaha sawah padi, video Aidilfitri ini masih mengekalkan konsep kasih sayang kekeluargaan namun sangat padat dengan mesej kelestarian jaminan bekalan makanan negara di mana pentingnya untuk generasi muda meneruskan legasi sektor pertanian dan agro makanan.

Sedutan ‘Pesan Atuk’ di laman Youtube.

Tengku Ahmad Badli Shah Raja Hussin, Presiden / Ketua Pegawai Eksekutif Agrobank berkata “Pastinya Aidilfitri pada tahun ini sangat meriah tambahan pula sudah dua tahun kita tidak dapat pulang ke kampung halaman, untuk beraya bersama keluarga, sanak saudara dan sahabat handai. Namun, dalam keterujaan kita untuk menyambut Aidilfitiri, kami di Agrobank berasa terpanggil untuk menyuntik pesanan penuh makna ini akan kepentingan kelestarian sektor pertanian negara serta menghargai usaha para petani, penternak dan nelayan (agropreneur) di Malaysia dalam memastikan kita mempunyai makanan untuk dinikmati bersama keluarga tercinta setiap hari khususnya menjelang Aidilfitri ini.”

“Kadangkala, kita terlupa bahawa, para agropreneur ini merupakan wira yang tidak didendang, yang bekerja tanpa mengenal erti lelah agar tahap sara diri (SSL) negara yang lebih baik dapat dipertingkatkan demi untuk memastikan jaminan bekalan makanan negara kekal mencukupi untuk dinikmati bersama.”

“Justeru, mengambil inspirasi konsep ini, kami berharap video Aidilfitri yang dikaryakan khas buat usahawan tani sektor pertanian dan agro makanan negara ini dapat dijadikan simbolik tanda penghargaan kami di Agrobank dan seluruh warga masyarakat untuk menghargai usaha dan kecekalan mereka dalam meningkatkan kemampanan sektor pertanian dan agro makanan negara,” katanya.

Tambah beliau lagi, “Kami di Agrobank juga berharap, menerusi kisah ini, lebih ramai generasi muda tampil menceburi sektor pertanian dan agro makanan negara dengan mengetengahkan inovasi terkini serta menyuntik elemen teknologi dalam perniagaan berasaskan pertanian agar usaha untuk berbudi kepada tanah serta produktiviti hasil pertanian dapat terus dipertingkatkan.”

Previous ArticleNext Article

ASNB Tangguh Sementara Urus Niaga Dan Perkhidmatan Bermula 4 Hingga 7 Jun

KUALA LUMPUR, 25 Mei (Bernama) — Semua urus niaga unit amanah dan perkhidmatan lain Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) akan ditangguhkan sementara bermula pada 4 hingga 7 Jun 2022.

Syarikat tersebut dalam satu kenyataan hari ini berkata penangguhan sementara itu disebabkan oleh pemindahan sistem operasinya ke sistem baharu, selaras dengan objektifnya untuk meningkatkan pengalaman pelaburan kepada para pelabur.

ASNB, syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Berhad (PNB), menambah tarikh urus niaga terakhir bagi semua unit amanah adalah pada 3 Jun, 2022.

Bagaimanapun, urus niaga bagi ASN Equity 5, ASN Equity Global, ASN Imbang 3 Global dan ASN Sara 2 akan berakhir lebih awal iaitu pada 2 Jun 2022.

Syarikat tersebut juga memaklumkan penangguhan urus niaga itu melibatkan semua unit amanah ASNB di semua saluran ASNB iaitu kaunter cawangan ASNB dan ejen-ejen seluruh negara serta saluran elektronik dan dalam talian.

Ia termasuk portal dan aplikasi myASNB, ejeb perbankan internet iaitu Maybank2u, CIMB Clicks, RHBNow, Affinonline, AmOnline dan HLB Connect, mesin kiosk di cawangan ASNB serta Mesin Juruwang Automatik (ATM) di Maybank dan CIMB Bank.

“Urus niaga di semua saluran iaitu kaunter dan platform dalam talian akan dibuka semula pada 8 Jun 2022,” katanya.

Ketua Pegawai Eksekutif dan Pengarah Eksekutif ASNB, Mohammad Hussin berkata langkah strategik untuk beralih ke sistem baharu perlu dilaksanakan bagi menyediakan sokongan teknologi yang lebih mudah dan moden agar ASNB dapat memperkenalkan produk dan perkhidmatan yang lebih terkini.

“Inisiatif ini diharapkan dapat meningkatkan pengalaman pelaburan kepada pelabur kami di semua saluran pada masa hadapan.

“Pelabur ASNB perlu merancang keperluan tunai lebih awal dan membuat transaksi pelaburan atau pengeluaran sebelum tarikh penangguhan untuk mengelakkan sebarang kesulitan ketika penangguhan ini berlangsung,” katanya.

Menurutnya, bagi mereka yang ingin membuat pengeluaran dalam talian, boleh membuat urus niaga seawal yang mungkin agar wang tersebut dapat dikreditkan sebelum tarikh penangguhan.

ASNB berkata pengeluaran secara dalam talian hanya boleh dilakukan menerusi portal www.myasnb.com.my dan aplikasi myASNB dengan had maksimum sebanyak RM2,000 atau pengeluaran tiga tiga kali dalam sebulan.

“Urus niaga pengeluaran dalam talian yang berjaya dilaksanakan akan dikreditkan ke dalam akaun bank pelabur yang didaftarkan dengan ASNB pada hari bekerja berikutnya,” katanya.

— BERNAMA

Berita asal: https://thekapital.my/asnb-tangguh-sementara-urus-niaga-dan-perkhidmatan-bermula-4-hingga-7-jun/