Apa Benda DuitNow Yang Sibuk Diperkatakan Ni?

Sejak dua menjak ni, hangat diperkatakan pasal DuitNow. Ada yang positif, tak kurang juga yang negatif.

Paling kecoh apabila pengguna CIMB Bank menerima SMS berkenaan nak terima atau tidak servis DuitNow. Kalau lihat di laman web CIMB Clicks pun ada hebahan tentang perkara ini.

Tapi sebelum itu, apa kata kita berkenalan dengan DuitNow ini terlebih dulu.

Apa Dia DuitNow Ni?

Menerusi laman web DuitNow, banyak maklumat yang boleh diperolehi. Dan DuitNow ni merupakan cara baru untuk membuat bayaran. Kita hanya perlu tahu nombor telefon sahaja. Proses pemindahan duit adalah serta-merta, selamat dan percuma.

Bagaimana DuitNow Berfungsi?

Ada dua proses yang terlibat iaitu:

1. Pendaftaran

Log masuk ke Perbankan Internet bank anda atau ke aplikasi telefon pintar penyedia perkhidmatan yang terlibat.

Kemudian cari DuitNow di bawah menu ‘Funds Transfer’ (Pemindahan Wang) atau ‘Send Money’ (Hantar Wang).

Lakukan pendaftaran sekali bagi membolehkan DuitNow menghubungkan ID anda (samada nombor telefon atau nombor Kad Pengenalan) dengan akaun bank atau akaun e-Wang anda.

2. Pemindahan

Dah daftar, proses untuk pemindahan wang cukup mudah iaitu sama seperti di atas:

Log masuk ke Perbankan Internet bank anda atau ke aplikasi telefon pintar penyedia perkhidmatan yang terlibat.

Cari DuitNow di bawah menu ‘Funds Transfer’ (Pemindahan Wang) atau ‘Send Money’ (Hantar Wang).

Masukkan ID penerima dan sahkan butiran pemindahan wang tersebut. Wang akan dipindahkan serta-merta ke dalam akaun penerima.

Kat Mana Boleh Pakai DuitNow?

Kalau dikirakan, ada 44 penyedia perkhidmatan yang kebanyakannya terdiri daripada bank-bank tempatan dan luar negara. Senang cerita, anda pasti ada akaun bank dengan mana-mana bank seperti di atas punyalah.

Ada Had Pemindahan Menggunakan DuitNow?

Bagi pihak konsumer, kita boleh pindahkan wang sehingga RM100 ribu bagi setiap transaksi. Manakala bagi perniagaan pula, boleh pindahkan wang sehingga RM100 juta bagi setiap transaksi.

Had pemindahan mungkin berubah-ubah mengikut bank. Penyedia perkhidmatan e-Wang akan mempunyai had yang lebih rendah.

Apa Kelebihan Pakai DuitNow Ni?

Kini anda hanya perlu tahu nombor Telefon, nombor Kad Pengenalan atau nombor Pendaftaran Perniagaan pihak penerima sahaja.

Tak perlu lagi ingat nombor akaun yang panjang berjela-jela. Takut nanti tersalah key-in, dapat ke orang lain pula.

Cepat, mudah dan percuma pula tu. Tiada lagi caj tersembunyi yang akan dikenakan.

Jadi Apa Yang Negatifnya Pasal DuitNow?

Bagi memudahkan pendaftaran, hampir semua orang akan didaftarkan terlebih awal. Ramai yang menerima SMS pengesahan pendaftaran secara automatik.

Ini bermakna anda tidak perlu melalui proses pendaftaran, akaun anda dah siap sedia untuk guna DuitNow ni.

Tapi nampaknya seakan-akan ramai yang masih tidak bersedia untuk menerima teknologi baru yang akan diperkenalkan oleh DuitNow ni. Ada yang takut kebocoran data peribadi mereka, ada yang takut nombor telefon mereka akan disalahgunakan dan bermacam-macam lagi.

Katanya DuitNow Ni Menguntungkan Pihak Ketiga?

Dan seperti mana projek-projek baru yang akan dijalankan, katanya kroni-kroni saja yang akan memperolehi keuntungan. Jadi siapakan di sebalik tabir DuitNow ni?

Untuk itu, jom kita berkenalan dengan Payments Network Malaysia Sdn Bhd atau PayNet.

Sumber: Laman Web PayNet

Rupa-rupanya Bank Negara Malaysia (BNM) punya PayNet ni.

Selain daripada itu, sebelas institusi kewangan turut bersama sebagai pemegang saham iaitu Malayan Banking Berhad, RHB Bank Berhad, Public Bank Berhad, CIMB Bank Berhad, AmBank (M) Berhad, Hong Leong Bank Berhad, Affin Bank Berhad, Alliance Bank Malaysia Berhad, Bank Islam Malaysia Berhad, Bank Muamalat Malaysia Berhad and Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad.

Masih Risau Pasal DuitNow Ni?

Dah tahu apa kegunaannya, betapa mudah nak gunakannya dan siapa di sebaliknya; masih ada yang risau pasal inisiatif DuitNow ni?

Tapi rasanya ramai tak akan risau, kalau ada maklumat awal yang tepat daripada pihak yang bertanggungjawab. Ini tidak, terkejut bila dapat SMS kata akaun DuitNow dah didaftarkan. Apa tu DuitNow pun tak diberitahu terlebih dahulu, itu yang membuatkan ramai orang yang cuak dan kurang bersetuju dengan langkah ini.

Jadi sekarang dah tahu, kita boleh lihat bagaimana kerajaan sedang berusaha ke arah ‘cashless’ dengan adanya DuitNow ni.

Previous ArticleNext Article

2 Comments

  1. Kalau kita sdh daftar duitnow d bank islam contohnya kemudian kita nak guna duitnow di maybank adakah perlu daftar duitnow d maybank lagi atau pun tak perlu sdh daftar.

  2. Maaf saya kurang paham mengenai.isu ni..jika akaun simpanan kita kosong apakah kita masih boleh mengunakan duitnow ni?tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Projek RTS Link Capai Kemajuan 77.61 Peratus Sehingga 31 Mei

JOHOR BAHRU, 11 Jun (Bernama) — Pembinaan Projek Rapid Transit System Link (RTS Link) di antara Johor Bahru dan Singapura berjalan seperti yang dijadualkan dengan mencapai kemajuan sebanyak 77.61 peratus sehingga 31 Mei, 2024.

Dalam satu kenyataan hari ini, Mass Rapid Transit Sdn Bhd (MRT Corp) berkata depoh penyelenggaraan, salah satu komponen utama infrastruktur pengangkutan rel yang terletak di Wadi Hana, mencapai kemajuan sebanyak 82.14 peratus dan dijadualkan untuk pemasangan sistem menjelang akhir tahun.

“Platform untuk Stesen Bukit Chagar akan siap untuk akses sistem menjelang akhir tahun ini.

“Kemajuan semasa adalah pada 71.16 peratus dengan penyiapan rasuk cangkerang berbentuk U di atas landasan Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB). Tumpuan semasa ialah pada pembinaan lantai stesen,” katanya.

Ia berkata semua tiang penyokong di sepanjang Jalan Tun Abdul Razak dan Jalan Ismail Sultan telah dipasang.

“Dengan lebih separuh daripada rentangan laluan pandu yang menghubungkan tiang penyokong di sepanjang jajaran selesai, kemajuan kini mencapai 65 peratus dan berada pada kedudukan yang tepat untuk disiapkan menjelang akhir tahun,” katanya.

Sementara itu, ia berkata semua tiang penyokong yang berada di perairan telah dibina dan kerja-kerja pemasangan untuk rentangan laluan yang menghubungkan tiang sedang dijalankan, menjadikan kemajuan keseluruhan pembinaan bahagian di perairan kepada 74.76 peratus dan dijangka siap sepenuhnya pada akhir November 2024.

“Pembinaan di bahagian perairan termasuk laluan navigasi di antara tiang yang ditetapkan, berukuran 75 meter (lebar) dan 25 meter (tinggi) untuk membolehkan bot dan tongkang melaluinya.

“Dengan semuanya berjalan seperti yang dirancang, pengendali RTS Link, RTS Operations Systems Pte Ltd (RTSO) akan mempunyai akses untuk menjalankan kerja-kerja pemasangan sistem menjelang akhir tahun ini,” katanya.

RTS Link ialah perkhidmatan ulang-alik transit aliran ringan sejauh empat kilometer di antara Stesen Bukit Chagar di Johor Bahru dan Stesen Woodlands North di Singapura yang mempunyai kapasiti 10,000 penumpang sejam bagi setiap hala dan dijangka dapat mengurangkan kesesakan di Tambak Johor-Malaysia. 

Bahagian kerja-kerja infrastruktur di Malaysia, termasuk pembinaan stesen, depoh dan 2.7 kilometer jejambat darat dan laut, dikendalikan oleh anak syarikat MRT Corp, Malaysia Rapid Transit System Sdn Bhd, sebagai Syarikat Infrastruktur (InfraCo) Malaysia.

— BERNAMA