AS Pulangkan RM721.4 Juta Berkaitan 1MDB Kepada Malaysia – Kedutaan

KUALA LUMPUR, 13 Jun (Bernama) — Amerika Syarikat (AS) telah memulangkan kira-kira US$156 juta (RM721.4 juta) kepada kerajaan Malaysia yang juga transaksi keempat dana yang diperoleh semula hasil rampasan aset berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Perkara itu disahkan oleh Duta Besar AS ke Malaysia Edgard D. Kagan dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 11 Jun, 2024, dan dana itu telah dipulangkan susulan petisyen dikemukakan oleh kerajaan dan diluluskan oleh Jabatan Kehakiman AS.

Dalam satu kenyataan, kedutaan itu menyatakan menerusi pindahan dana itu, AS telah mendapatkan, dan membantu memperoleh semula serta memulangkan kira-kira US$1.4 bilion (RM6.6 bilion) dana yang diselewengkan dari Malaysia, setakat ini.  

“Kami gembira kerana tranche aset keempat daripada siasatan Jabatan Kehakiman ini dalam proses dipulangkan kepada Malaysia.

“Jumlah wang yang besar ini akan dikembalikan kepada rakyat Malaysia yang merupakan penerima sepatutnya dan akhirnya dapat dimanfaatkan bagi tujuan asal – demi meningkatkan kehidupan seharian rakyat Malaysia,” kata Edgard.

Menurut kedutaan AS, sebagaimana didakwa dalam aduan, pihak yang terbabit dalam penyelewengan itu yang turut merangkumi pegawai di 1MDB, saudara mara mereka serta rakan lain, telah menyeleweng dana 1MDB berjumlah melebihi US$4.5 bilion.

Perbuatan itu dilakukan menerusi beberapa siri transaksi yang kompleks dan penglibatan syarikat ‘shell’ mencurigakan atau hanya wujud di atas kertas dengan akaun bank di AS dan luar negara menggunakan dokumen serta representasi palsu.

“Kesemua transaksi ini didakwa bertujuan menyembunyikan sumber, asal serta pemilikan dana yang akhirnya melalui institusi kewangan AS dan kemudian diselewengkan bagi memperoleh selain melabur dalam aset di AS dan di luar negara,” katanya.

Kedutaan AS turut menegaskan bahawa kerajaan negara itu kekal komited dalam usaha mendapatkan semula dan memulangkan dana yang dicuri daripada 1MDB demi manfaat rakyat Malaysia.

— BERNAMA

Previous ArticleNext Article

Kerajaan Sasar Kurangkan Pinjaman Tahunan Kepada RM86 Bilion Pada 2024 – PM Anwar

KUALA LUMPUR, 22 Julai (Bernama) — Kerajaan menyasar untuk mengurangkan pinjaman tahunan negara kepada RM86 bilion pada 2024 daripada RM93 bilion pada 2023 dan RM100 bilion pada 2022 dengan rasionalisasi subsidi merupakan sebahagian daripada inisiatif untuk mencapai matlamat itu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata, bagi mencapai sasaran pinjaman tahunan yang lebih rendah, kerajaan perlu memastikan perbelanjaan lebih berhemat, mengelakkan pembaziran dan hanya meminjam apabila perlu untuk tujuan pembangunan.

“Sewajarnya, rasionalisasi subsidi adalah usaha komprehensif yang merangkumi spektrum yang lebih meluas (untuk membantu mengurangkan pinjaman tahunan kerajaan).

“(Usaha lain termasuklah) menangani rasuah dan (menjalankan) cara yang lebih cekap untuk menguatkuasakan undang-undang dan usaha percukaian,” kata beliau sambil menambah pinjaman penting kepada negara untuk membayar sebahagian daripada hutang tertunggak. 

Anwar, yang juga merupakan Menteri Kewangan berkata demikian kepada pemberita selepas menyampaikan ucap tama pada pelancaran Persidangan Cukai Kebangsaan 2024, di sini, hari ini.

Ditanya mengenai sama ada kerajaan merancang untuk melaksanakan rasionalisasi subsidi RON95, beliau berkata, buat masa ini isu tersebut tidak dibangkitkan. 

“(Isu rasionalisasi subsidi RON95) tidak dibangkitkan, kita tengah deal (memberi penjelasan) mengenai diesel.. beri kefahaman betul-betul sebab kadang-kadang, (isu ini) dipusingkan.”

“Tetapi kalau (rasionalisasi subsidi) tak dibuat, hasil tak bertambah, hutang bertambah,” kata beliau.

Bagaimanapun, Anwar berkata sekiranya rakyat menghadapi masalah dengan subsidi diesel mereka harus memaklumkan kepada kerajaan, kerana kerajaan tidak mahu membebankan rakyat.

Terdahulu dalam ucapannya, Perdana Menteri berkata pada masa ini nisbah hutang kepada keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara berada pada 64 peratus.

“Itu terlalu tinggi dan sudah melepasi had yang sepatutnya,” kata beliau

Anwar berkata sekiranya dasar yang tidak bertanggungjawab ini diteruskan, Malaysia tidak akan dapat mencapai pelaburan seperti yang diterima sekarang dan unjuran pertumbuhan keluaran dalam  negara kasar (KDNK) sebanyak 5.8 peratus pada suku kedua 2024.

–BERNAMA

Alhamdulillah, terkini kami telah terbitkan buku ‘Malaysia Melabur Saham’.

BUKU INI WAJAR DIMILIKI OLEH MEREKA YANG BERANI BERIMPIAN !

Pastinya anda selalu terdengar atau terbaca tentang peluang menggandakan pendapatan dalam pasaran saham patuh syariah di Bursa Malaysia. Ramai yang masih berkira-kira sebab belum berani dan tak pasti.

Jika anda benar-benar berminat untuk terlibat tetapi masih belum memulakan langkah pertama, buku ini teramat sesuai.

Ianya ringkas, padat dan sarat dengan contoh-contoh berbentuk grafik.

Kenapa Kena Miliki Buku Ini?

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa.

Anda nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak dapat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

Miliki Buku Ini Sekarang!!

Tak semua orang boleh belajar menerusi video, jadi boleh baca buku ini di masa lapang. Nak Google semua artikel pun memakan masa. Sebab itu buku ini telah terjual lebih daripada 2,000 naskah!

Kami faham ramai nak mula melabur saham, tapi nak tahu dulu asasnya?

Tak sempat nak belajar secara face-to-face, jom mulakan dengan membaca buku ini.

Senang faham sebab buku ini penuh dengan gambar dan contoh-contoh.

Ditulis oleh mereka yang berpengalaman, kita sama-sama belajar sampai faham.

TERKINI: Miliki Buku Malaysia Melabur Saham di Shopee