Boost Berintegrasi Bersama Setel Untuk Pengalaman Mengisi Minyak yang Mudah di Stesen PETRONAS Seluruh Negara

E-dompet tempatan Boost telah mengumumkan kerjasama strategik dengan Setel pada hari ini –  aplikasi mudah alih pertama di dalam negara yang membawakan pengalaman mengisi minyak dan berbelanja yang lancar dan santai kepada pelanggan PETRONAS. Kerjasama ini bukan sahaja memperluaskan portfolio ‘Transport & Transit’ Boost tetapi merintis skop saling boleh kendali antara kedua-dua platform, di mana Setel akan diintegrasikan sepenuhnya dengan aplikasi Boost.

Ini bermakna pengguna boleh mengakses Setel secara langsung melalui Boost, dan membeli minyak dari peranti mudah alih tanpa meninggalkan kereta. Pengguna juga boleh menerima mata ganjaran Mesra untuk setiap transaksi di stesen PETRONAS, sekaligus menerima ganjaran dua kali ganda apabila membayar dengan Boost.

Mohd Khairil Abdullah, CEO Boost berkata, “Kolaborasi dengan Setel sangat kami nantikan. Boost sentiasa mencari peluang untuk merubah status quo dan mendigitasikan urusan harian. Terutamanya sekarang apabila pelancongan domestik semakin popular dan ramai menggunakan pengangkutan jalan, kami ingin memenuhi keperluan rakyat untuk cara yang lebih selamat dan pantas untuk mengisi minyak sepanjang perjalanan. Kerjasama baharu ini bakal meningkatkan ciri saling boleh kendali antara kedua-dua platform kami, sekaligus membina ekosistem tanpa tunai yang dinamik dan mantap serta mencerminkan masyarakat pintar digital.”

Pengguna baharu boleh membuka akaun Setel dari Boost dengan memilih tile ‘Transport,’ tekan tile Setel dan isi nombor telefon. Seteleh didaftarkan, pengguna hanya perlu mengisi maklumat pam minyak dan kuantiti minyak yang diinginkan.

“Setel terus mara untuk mentransformasi pengalaman ‘retail-on-the-go’ dengan produk baharu yang ditawarkan. Berpusatkan ekosistem stesen PETRONAS, kami memanfaatkan rangkaian rakan kerja yang kukuh untuk membawa pengalaman yang lancar dan mudah kepada pelanggan. Kolaborasi ini membawa kemudahan untuk ‘pay, pump and go’ ke 1,000 stesen yang menawarkan perkhidmatan Setel, sambil memberi ganjaran kesetiaan dua kali ganda dari Setel dan Boost,” kata Iskandar Ezzahuddin, CEO Setel.

Bermula dari 1 Oktober sehingga 31 Disember 2020, Boost dan Setel akan memberikan 10% pulangan tunai yang terhad kepada RM5 sambil perbelanjaan minimum RM30. Pulangan tunai ditawarkan kepada 200,000 pelanggan baharu Setel yang melakukan transaksi pertama melalui Boost di stesen PETRONAS yang menawarkan perkhidmatan Setel. Pulangan tunai yang diterima akan dikredit secara automatik ke dalam ‘Partner Wallet’ di akaun pengguna Boost dalam tempoh tujuh (7) hari. Sebarang pulangan tunai di dalam ‘Partner Wallet’ akan dipotong secara automatik dengan perbelanjaan minimum RM20 di kunjungan seterusnya ke stesen PETRONAS yang menawarkan perkhidmatan Setel.

Untuk maklumat lanjut, pengguna boleh mengikuti saluran media sosial rasmi Boost di Facebook (facebook.com/myboostapp) dan Instagram (instagram.com/myboostapp) serta laman sesawang di www.myboost.com.my. Boost boleh dimuat turun di Google Play, App Store atau HUAWEI AppGallery.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Maybank2U Bakal Berwajah Baru – Lebih Mesra & Muda

Lama dah tunggu. Sebelum ini CIMB Clicks dah berwajah baru, sekarang giliran Maybank pula. Ia diumumkan dalam satu majlis pelancaran bersama media.

Laman Maybank2u serba baru ini boleh diakses oleh semua pengguna, melalui alamat www.maybank2u.com.my/new.

Maybank2u baru ni nampak lebih mudah, diperibadikan dan memang berubah habis.

Mungkin ada yang belum mampu berubah ke rupa baru Maybank2u ini usah risau, anda masih boleh menggunakan antaramuka yang lama.

Excited sebab lepas ni:

    • Boleh nampak jelas baki simpanan, kad kredit, pinjaman di satu paparan
    • Boleh set gambar sekuriti sendiri. Kalau tak sebelum ni gambar mouse, bola, cincin.
    • Boleh set theme, takdelah asyik nampak warna hitam kuning saja.
    • Boleh menjejak corak perbelanjaan kad debit & kredit (Spending Pattern Tracker)

Maybank2u yang baru ini bakal live secara rasmi pada 19 April 2018 ini juga akan dilancarkan ke pasaran utama Maybank di luar negara seperti Singapura, Indonesia dan Filipina.

Paparan Baki Simpanan

Paparan Kad Kredit & Treats Point

Paparan Pinjaman dengan Maybank

Security Image

Theme

 

 

Iklan

New World Berkolaborasi dengan ASTRI Cipta Platform Rantaian Blok Pembelian-Hartanah Pertama Hong Kong

HONG KONG, 22 Februari 2019 /PRNewswire/ — New World Development Company Limited (NWD) hari ini mengumumkan penciptaan platform rantaian blok pembelian-hartanah pertama Hong Kong, dengan kerjasama Hong Kong Applied Science and Technology Research Institute Company Limited (ASTRI). Bank of China (Hong Kong) (BOCHK) ialah bank pertama yang mengambil bahagian dan mengaplikasikan platform baharu ini kepada perkhidmatannya. Teknologi rantaian blok termaju membolehkan platform ini menyediakan perkhidmatan sokongan semua-dalam-satu kepada pembeli, bank dan badan berkaitan. Menerusi kerjasama ini, PropTech (Property Technology) menjadi pencapaian penting yang akan membentuk semula industri hartanah Hong Kong pada dasarnya, menjimatkan masa dan sumber dalam proses pembelian-hartanah. Pembeli kali pertama tidak lama lagi bakal menikmati pengalaman pengguna yang cepat dan mudah dalam era baharu Pembelian-Hartanah 2.0, bakal tersedia pada suku kedua tahun 2019.

Meneruskan kejayaan Teknologi Kewangan (FinTech) dalam sektor kewangan, PropTech memulakan satu revolusi dalam industri hartanah Hong Kong. En. Adrian Cheng, Naib Pengerusi Eksekutif dan Pengurus Besar NWD berkata, “Sejak 30 tahun lalu, pasaran hartanah sangat jarang diperkenalkan dengan teknologi tinggi dalam proses pembelian. Secara tradisi, pembeli, pemaju hartanah, bank dan firma guaman kesemuanya berfungsi secara berasingan – sehingga kini, tiada platform sehenti yang ada untuk menghubungkan kesemua pihak. Hari ini, NWD dan ASTRI mencipta platform rentas sektor yang pertama dan serba baharu, dengan BOCHK sebagai bank pertama yang mengambil bahagian. Kelebihan paling besar platform PropTech baharu adalah untuk membuka seluruh rantaian industri hartanah; ia turut menandakan pelaksanaan pertama teknologi rantaian blok ke dalam industri hartanah. Ini merupakan pencapaian penting dalam merevolusikan model tradisional sambil kekal selari sepenuhnya dengan wawasan kerajaan untuk mewujudkan bandar pintar dan era baharu PropTech.”

Hugh Chow, Ketua Pegawai Eksekutif ASTRI, berkata, “Teknologi Lejar Teragih (DLT – turut dikenali sebagai teknologi Rantaian Blok) pada dasarnya dapat mengubah dinamik sektor hartanah  – menjadikannya lebih cekap, berdaya tahan dan andal. Rantaian blok ialah bahagian tumpuan utama dalam usaha-usaha R&D keseluruhan ASTRI – menampung aplikasi FinTech dan sektor-sektor perindustrian yang lain. Kami berasa sukacita untuk bekerjasama dengan New World Development dalam memanfaatkan teknologi Rantaian Blok, bergantung kepada PropTech sebagai rangsangan kuat kepada pertumbuhan diterajui inovasi dalam sektor hartanah Hong Kong. Ia akan membantu meningkatkan kecekapan operasi pemaju, memberikan kemudahan dan keselamatan kepada pengguna dan memberi manfaat kepada seluruh ekosistem sektor hartanah”

Puan Ann Kung, Timbalan Ketua Eksekutif BOCHK, berkata, “BOCHK komited untuk menyokong dan memacu pembangunan teknologi kewangan bagi menyediakan perkhidmatan yang mudah untuk orang awam. NWD berkolaborasi dengan ASTRI untuk memperkenalkan platform rantaian blok pembelian-hartanah yang pertama di Hong Kong, yang membantu meningkatkan pengalaman pelanggan dengan menawarkan penyepaduan lancar perkhidmatan gadai janji dalam perjalanan pembelian hartanah pelanggan kami. Kami berasa gembira kerana menjadi bank pertama di Hong Kong untuk menggunakan platform ini. Menuju masa depan, kami akan terus memacu inovasi dan mempromosi perkhidmatan FinTech berorientasi pelanggan.”

Kelebihan revolusioner dalam menyepadukan teknologi rantaian blok ke dalam platform pembelian-hartanah adalah ia akan membolehkan pengurangan masa dan kerja yang belum pernah terjadi sebelum ini antara penandatanganan perjanjian sementara dan pemuktamadan perjanjian. Platform rantaian blok sehenti itu dapat menjimatkan masa transaksi sehingga 8 jam dengan mengintegrasikan kesemua langkah perantaraan yang memakan masa: pengisian dokumen permohonan yang panjang dan rumit, ulang alik yang leceh antara bank dan peguam serta kajian terhadap maklumat yang memakan masa tentang pinjaman gadai janji. Tambahan pula, platform sehenti ini memberi manfaat kepada penyedia perkhidmatan dan menjimatkan masa kerja sekitar 47 jam. Seluruh rantaian industri akan dapat menjimatkan masa sekitar 55 jam secara keseluruhan.

Enam Kelebihan Utama Gabungan antara PropTech dan Teknologi Rantaian Blok

1.      Perkhidmatan Diselaraskan 24/7 tanpa Sekatan Masa atau Lokasi  

Dengan bantuan rangkaian tersulit berkualiti tinggi yang baharu, pembeli, pemaju hartanah, bank dan badan berkaitan akan dapat meninggalkan prosedur-prosedur tradisional dan akan mendapat manfaat daripada penyepaduan lancar setiap elemen dalam seluruh rantaian industri. Bebas sepenuhnya daripada sekatan lokasi, pembeli akan berpeluang menikmati perkhidmatan yang jauh lebih cepat dan lebih mesra pengguna dengan akses mudah kepada semua maklumat, turut mendapat manfaat daripada kemas kini status yang kerap tentang permohonan dan prosedur gadai janji.

2.      Jimat 6 Jam Prosedur Permohonan Gadai Janji

Pembeli kali pertama biasanya terlibat secara langsung dalam membandingkan cadangan gadai janji daripada sekurang-kurangnya empat bank, satu proses yang memerlukan kertas kerja yang berulang, rumit dan ekstensif. Platform rantaian blok akan menghantar perjanjian sementara pihak pembeli yang diberi kuasa, disulitkan dan ditandatangani secara digital kepada bank-bank terpilih, justeru dapat menjimatkan masa pembeli sekurang-kurangnya enam jam untuk mendapatkan susulan daripada bank-bank berbeza, memendekkan masa yang digunakan dalam proses permohonan dengan ketara.

3.       Kecerdasan Segera – Pastikan Pembeli Mengikut Jadual

Pembeli kali pertama perlu menandatangani dokumen undang-undang dan menyelesaikan bayaran dalam tempoh waktu yang diberikan. Mudah untuk terlepas tarikh akhir atau tertinggal langkah-langkah tertentu dan ini akan membawa kepada kerugian dan kelewatan yang tidak perlu. Pembeli juga perlu membuat susulan dengan peguam bagi mendapatkan perkembangan terkini tentang status, setiap transaksi memerlukan sekurang-kurangnya 15 panggilan telefon secara purata, mengakibatkan banyak kesulitan kepada pembeli. Platform rantaian blok menggabungkan pemberitahuan prosedur untuk mengingatkan pembeli tentang tarikh-tarikh penting seperti penyelesaian deposit, tarikh perjanjian penting dan penghantaran akhir kertas kerja formal. Platform baharu ini memberikan pengalaman pembelian serba baharu yang mudah kepada semua pelanggan, yang mana pembeli dengan mudah dapat mengakses maklumat terkini dengan segera dan maklumat berkaitan, menjimatkan sekitar 2 jam semasa proses tersebut.

4.     Pengesahan Digital Pantas untuk Maklumat Pembeli

Menerusi model lama, pemaju, bank dan badan berkaitan setiap satunya perlu memasukkan maklumat pembeli dan mengesahkannya secara manual dan berasingan. Semua maklumat memerlukan input yang teliti dan pengesahan secara peribadi. Namun demikian, dengan sistem baharu, pembeli boleh membenarkan pihak bank dan badan berkaitan untuk mengakses maklumat tersulit mereka secara selamat melalui platform rantaian blok. Ini dapat mengurangkan masa dan prosedur dengan ketara, menjadikan proses tersebut jauh lebih cekap.

5.     Prosedur Mesra Alam dan Tanpa Kertas

Pada masa lalu, sama ada untuk permohonan gadai janji bank, dokumen persediaan peguam atau laporan kemajuan pemaju, sekiranya pembeli memohon gadai janji dengan empat bank berbeza, perlu untuk mencetak sejumlah besar dokumen, melibatkan sekurang-kurangnya 120 helai kertas. Dengan pengenalan kepada platform rantaian blok, kesemua pihak dapat mengurangkan cetakan dokumen yang tidak perlu dan seluruh proses menjadi jauh lebih mesra alam, di samping menjimatkan masa dan sumber berharga.

6.     Buka Lebih Banyak Peluang Menarik untuk Industri Hartanah

NWD aktif dalam memperbaharui industri-industri tradisional. Tahun lalu, NWD mencipta perkhidmatan pendaftaran dalam talian serba baharu untuk pembeli kali pertama. NWD memperkenalkan deposit awal menggunakan kad kredit bagi menggantikan bayaran cek, seraya mengelakkan masa yang terbazir kepada pembeli yang terpaksa menunggu dalam barisan di bank. Melalui cara ini dan banyak lagi, platform rantaian blok NWD akan membentuk semula seluruh industri hartanah dan mewujudkan era baharu: Pembelian-Hartanah 2.0.

BOCHK ialah bank pertama yang mengambil bahagian dalam platform rantaian blok pembelian-hartanah di Hong Kong. NWD mengundang bank-bank lain untuk menyertai platform tersebut agar pelbagai pelan gadai janji yang lebih luas dapat ditawarkan kepada pembeli hartanah NWD baharu, seraya dapat memenuhi pelbagai keperluan mereka dengan lebih berkesan.

Teknologi Rantaian Blok Selamat dan Andal 

Rantaian blok ialah satu teknologi yang inovatif. Ia menggunakan sistem teragih bagi mengesahkan setiap transaksi agar pemindahan dijamin selamat. Maklumat yang terdapat pada rantaian blok wujud sebagai pangkalan data, dikongsi oleh pembeli, penjual, bank dan peguam. Rekod berkenaan benar-benar bersifat terbuka, telus dan boleh dikesan maka sukar untuk rekod transaksi berkenaan disalah guna. Dengan itu, keselamatan maklumat ditingkatkan dengan ketara.

Sumber: New World Development

Iklan

Ferrero Bakal Peroleh Perniagaan Biskut dan Snek Buah-buahan Kellogg Company

LUXEMBOURG, 3 April 2019 /PRNewswire/ — Ferrero Group dan syarikat-syarikat berkaitan dengannya (“Ferrero”), kumpulan konfeksi bertaraf global, hari ini mengumumkan satu perjanjian muktamad yang menurutnya ia akan memperoleh perniagaan biskut, snek buah-buahan dan berperisa buah, kon ais krim dan kerak pai daripada Kellogg Company pada nilai $1.3bilion (atau EUR1.16 bilion mengikut kadar tukaran semasa). Perniagaan-perniagaan ini menjana jualan kira-kira sebanyak $900 juta pada tahun 2018.

Ferrero akan memperoleh portfolio kukuh dengan jenama-jenama kegemaran dalam kategori biskut, termasuk jenama biskut ikonik Keebler®, biskut Famous Amos® segera yang paling laris terjual, jenama biskut keluarga premium Mother’s® dan biskut tanpa gula Murray®, selain pembekal biskut untuk Pengakap Perempuan, Little Brownie Bakers®. Ferrero akan turut memperoleh perniagaan snek buah-buahan Kellogg termasuk Stretch Island® dan Fruity Snacks berserta produk kon ais krim dan kerak pai Keebler®.

Sejak tahun 2017, Ferrero memperoleh beberapa jenama dan perniagaan A.S. dan menerusi transaksi ini, Ferrero akan memasuki kategori-kategori produk strategik baharu dan akan terus memperkukuh kedudukannya dalam pasaran Amerika Utara.

Ferrero akan turut memperoleh enam kemudahan pembuatan makanan milik A.S. daripada Kellogg yang terletak di seluruh negara di Allyn, WashingtonAugusta, GeorgiaFlorence dan Louisville Kentucky, serta dua buah kilang di Chicago, Illinois; selain kemudahan pembuatan yang dipajak di Baltimore, Maryland.

“Perniagaan biskut, snek buah-buahan, kon ais krim dan kerak pai Kellogg Company merupakan padanan strategik yang cemerlang untuk Ferrero tatkala kami terus meningkatkan jejak keseluruhan dan tawaran produk kami dalam pasaran Amerika Utara,” kata Giovanni Ferrero, Pengerusi Eksekutif Ferrero Group. “Menerusi transaksi ini, saya berharap dapat membawa banyak jenama Kellogg yang ikonik ke dalam portfolio Ferrero, untuk mengalu-alukan rakan sejawat baharu ke dalam komuniti Ferrero yang diperluas dan untuk meneruskan rekod prestasi kukuh Ferrero terhadap jenama-jenama yang semakin berkembang, sebagaimana yang telah kami lakukan melalui pemerolehan yang membuahkan hasil untuk Fannie May, Ferrara Candy Company dan perniagaan konfeksi A.S. Nestle terdahulu. Kami amat mengagumi Kellogg, legasi dan nilai-nilainya dan kami berbangga kerana Kellogg memilih Ferrero sebagai pusat yang baik untuk perniagaan-perniagaan ini.”

Lapo Civiletti, Ketua Pegawai Eksekutif Ferrero Group, berkata, “Kami memperoleh portfolio yang terdiri daripada jenama-jenama yang begitu mantap yang disukai oleh pengguna, dengan kedudukan pasaran yang amat kukuh merentas kategori masing-masing, lalu membolehkan kami mempelbagaikan portfolio kami dengan ketara serta memanfaatkan peluang-peluang pertumbuhan baharu yang menarik dalam pasaran biskut yang terbesar di dunia.”

Todd Siwak, Ketua Pegawai Eksekutif Ferrara Candy Company, mengulas, “Pemerolehan ini membawakan peluang menarik untuk memajukan objektif-objektif pertumbuhan strategik kami dan kami berharap dapat berkongsi rancangan perniagaan kami bersama pelanggan, pembekal dan rakan kongsi lain kami pada minggu-minggu dan bulan-bulan akan datang serta mengalu-alukan rakan sejawat baharu kami daripada Kellogg.”

Transaksi ini, tertakluk kepada syarat-syarat penutupan biasa dan kelulusan kawal selia, dijangka selesai pada separuh kedua tahun ini.

JP Morgan Securities plc dan Davis Polk & Wardwell LLP bertindak sebagai penasihat kepada Ferrero.

Latar Belakang Ferrero

Ditubuhkan sebagai sebuah perniagaan keluarga di Alba, Itali pada tahun 1946, Ferrero ialah syarikat yang ketiga terbesar dalam pasaran konfeksi coklat global, dengan jualan global mencecah lebih $12 bilion, diedarkan merentas lebih 170 negara serta mempunyai tenaga kerja melibatkan lebih 30,000 kakitangan di 55 negara.

Ferrero menembusi A.S. pada tahun 1969 menerusi gula-gula pudina untuk nafas Tic Tac® dan turut dikenali kerana membawakan keluarga-keluarga A.S. dengan keriangan sederhana melalui produk-produk berkualiti termasuk coklat kacang hazel halus FERRERO ROCHER®, NUTELLA® The Original Hazelnut Spread®, KINDER JOY® dan coklat FANNIE MAY. Untuk maklumat lanjut, ikuti kami di @FerreroUSA.

Latar Belakang Ferrara Candy Company

Ferrara Candy Company, sebuah syarikat berkaitan dengan The Ferrero Group, ialah peneraju industri bagi konfeksi A.S. dan salah sebuah syarikat konfeksi yang paling pantas berkembang di negara tersebut. Pasukan bersemangat yang terdiri daripada lebih 4,000 kakitangan bekerjasama untuk berkongsi kegembiraan dalam setiap gigitan melalui jenama-jenama utama yang membentuk pasaran konfeksi selama lebih 100 tahun. Portfolio pelbagai kami melibatkan hampir 35 jenama termasuk SweeTARTS®, Trolli®, Brach’s®, Black Forest®, Butterfinger®, CRUNCH®, Laffy Taffy® dan NERDS®, berserta jenama-jenama kegemaran ikonik seperti Lemonhead®, Red Hots® dan Now and Later®. Beribu pejabat di Chicago, syarikat mempunyai jaringan operasi pembuatan, pengedaran dan kemudahan penyelidikan dan pembangunan (R&D) di seluruh Amerika Utara. Ketahui lebih lanjut di www.ferrarausa.com.

Sumber: Ferrero

Iklan

WeBank dan Kerajaan Macau Ganding Bahu untuk Bandar Pintar Dirangsang oleh Penyelesaian Rantaian Blok di bawah Inisiatif Kawasan Teluk Lebih Besar

MACAU, 1 Mac 2019 /PRNewswire/ — Pada 27 Februari lalu, WeBank Co., Ltd. (“WeBank”) menandatangani satu perjanjian kerjasama dengan Macao Science and Technology Development Fund (“FDCT”), yang ditubuhkan oleh kerajaan Macau. Kedua-dua pihak akan berkolaborasi dalam pembangunan infrastruktur Bandar Pintar, perkhidmatan awam, pentadbiran kerajaan dan latihan bakat. Ma Chi Ngai, Presiden Jawatankuasa Pentadbiran FDCT dan Henry Ma, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank menghadiri upacara penandatanganan berkenaan.

Menurut perjanjian ini, kedua-dua pihak akan menjalin kerjasama jangka panjang dalam Teknologi Kewangan untuk bersama-sama mempromosi pembangunan bandar futuristik SAR Macau. Rantaian Blok, Kecerdasan Buatan, Data Raya, Pengkomputeran Awan, antara teknologi-teknologi inovatif yang lain, akan digunakan untuk meningkatkan keupayaan sains dan teknologi ‘Kawasan Teluk Lebih Besar’ GuangdongHong KongMacau.

Ma Chi Ngai, Presiden Jawatankuasa Pentadbiran FDCT, berkata: “Membina Bandar Pintar merupakan langkah strategik untuk kerajaan SAR bagi membangunkan ekonominya dan meningkatkan taraf hidup penduduk. Sebagai sebuah agensi kerajaan, FDCT akan bekerjasama secara aktif dengan pihak kerajaan Macau bagi menggalakkan pelaksanaan Bandar Pintar. Menerusi kolaborasi ini, kami akan menggunakan teknologi inovatif seperti Rantaian Blok sebagai fulkrum untuk mengukuhkan keupayaan inovasi berteknologi kerajaan SAR, bagi mempromosi pembangunan Bandar Pintar dan untuk memberi manfaat kepada taraf hidup orang ramai melalui sains dan teknologi. Di samping itu, melalui kolaborasi yang mantap dan sokongan bersama, kami akan memanfaatkan sepenuhnya kekuatan Kawasan Teluk Lebih Besar dalam inovasi berteknologi bagi menyuntik tenaga baharu kepada rantau ini.”

Henry Ma, Naib Presiden Eksekutif dan Ketua Pegawai Maklumat WeBank, berkata dalam ucapan beliau: “WeBank ialah bank pertama dengan infrastruktur digital semata-mata di China. Berpangkalan di Shenzhen, ibu kota inovasi di Kawasan Teluk Lebih Besar, kami komited untuk menggabungkan amalan terbaik Teknologi Kewangan dengan strategi teknologi terbuka kami untuk menyediakan penyelesaian yang selamat, andal dan bersumber terbuka kepada rakan-rakan kongsi di seluruh dunia. Pada masa depan, WeBank dan kerajaan Macau akan meluaskan kolaborasi mereka dan bersama-sama meneroka model-model kerjasama baharu antara sektor-sektor awam dan swasta. Saya berharap kolaborasi kami akan memberi rujukan bermakna kepada semua perusahaan dan individu yang komited terhadap pembangunan Kawasan Teluk Lebih Besar.”

Menurut kedua-dua pihak, projek kolaborasi pertama adalah berasaskan WeIdentity”, penyelesaian Pengesahan Identiti Entiti dan Pertukaran Data Dipercayai. Dalam model tradisional, pertukaran data peribadi merentas agensi dan jabatan menimbulkan banyak masalah. WeIdentity menawarkan penyelesaian yang selamat dan cekap untuk pengesahan identiti antara institusi dan kerjasama data melalui Rantaian Blok, memberi sokongan teknikal kepada perkhidmatan e-kerajaan di Macau dan meningkatkan pengalaman perkhidmatan untuk penduduk-penduduk Macau.

Dengan teknologi yang dibenamkan secara mendalam kepada komponen penting bank sejak ditubuhkan, WeBank terus memacu penambahbaikan melalui pembangunan teknologi utama. Pelaburan dalam penyelidikan dan pembangunan (R&D) teknologi menyumbang sebanyak lebih 30% daripada jumlah perbelanjaan di bank dengan lebih separuh daripada kesemua kakitangan berkhidmat menerusi peranan teknikal. Sejak tahun 2015, WeBank menjadi peneraju dalam pembangunan Rantaian Blok dan teknologi lejar teragih. Dengan bergantung kepada kepakaran teknologi teras dalam Rantaian Blok, WeBank telah membuat kemajuan besar dalam R&D, penerokaan senarai tindakan, pertukaran pengetahuan industri dan kerjasama kerajaan untuk topik Rantaian Blok.

“Rangka Pelan Pembangunan untuk Kawasan Teluk Lebih Besar Guangdong-Hong Kong-Macau” yang baru dikeluarkan menunjukkan tujuan pelaksanaan strategi pembangunan dipacu inovasi, meningkatkan penyelarasan antara GuangdongHong Kong dan Macau dalam membina komuniti dinamik melibatkan kolaborasi dan inovasi. Penandatanganan perjanjian antara WeBank dan FDCT ini menjadi contoh hebat strategi ini dengan kedua-dua agensi kerajaan dan perusahaan menyumbang untuk membangunkan Kawasan Teluk Lebih Besar.

Sila kunjungi http://fintech.webank.com/weid untuk maklumat lanjut.

Sumber: WeBank

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!