Boustead Properties Dan Klinik Segara Berkerjasama Untuk Menunjukkan Penghargaan Kepada Sukarelawan PPV Mega

Boustead Properties Berhad (Boustead Properties), dengan kerjasama Klinik Segara telah menyediakan 1,800 bungkus sajian makan malam selama 30 hari kepada para sukarelawan di Pusat Pemberian Vaksin (PPV) Mega Bersepadu Multimedia University (MMU) Cyberjaya, menerusi inisiatif #BousteadCares.

Inisiatif tersebut, yang bermula pada 23 Ogos 2021 bertujuan untuk menyantuni dan mendukung petugas sukarelawan di PPV yang bekerja untuk tempoh masa yang lama bagi memastikan proses dan operasi dikendalikan dengan lancar.

Ketua Pegawai Operasi Boustead Properties Eason Phan berkata, “Dalam suasana yang mencabar sekarang, kami tetap komited untuk menyokong usaha murni sukarelawan di pusat vaksin yang bekerja keras demi kebaikan masyarakat dan negara.

“Tugas melayan beribu-ribu orang dari segenap lapisan masyarakat sepanjang hari sudah tentu menguji kesabaran dan ketabahan sukarelawan kita. Oleh itu, kami ingin mereka tahu bahawa pengorbanan mereka tidak sia-sia, dan sumbangan makanan berkhasiat serta mengenyangkan yang disediakan oleh anak syarikat kami, Royale Chulan Hotels & Resorts ini adalah cara kami menunjukkan penghargaan kepada para sukarelawan atas sumbangan mereka yang tidak ternilai,” katanya.

Hampir 1,500 dos vaksin diberikan di PPV MMU setiap hari sejak memulakan operasi pada 15 Julai 2021. Para sukarelawan terdiri daripada petugas barisan hadapan dan pelajar universiti yang bersemangat untuk membantu masyarakat kita kembali menjalani kehidupan normal yang diharapkan oleh semua apabila negara mencapai imuniti kelompok.

Rakan Kongsi Kanan Kumpulan Klinik Segara, Dr Malkit Singh Sekhon berkata, “Kami amat berbesar hati kerana dapat bekerjasama dengan entiti korporat yang prihatin seperti Boustead Properties yang telah menunjukkan semangat kekitaan dan ehsan dengan menghulurkan bantuan kepada mereka yang mengalami kesulitan semasa pandemik.

“Setelah penat bekerja sehari suntuk, sajian ini pastinya akan benar-benar dihargai oleh para sukarelawan. Usaha mencapai imuniti kelompok menerusi pemvaksinan adalah matlamat nasional, dan menerusi kerjasama dengan syarikat-syarikat yang mempunyai pemikiran yang sama, kita semakin hampir mencapai matlamat ini setiap hari,” katanya, sambil menambah bahawa Klinik Segara telah menjadi penyewa di Pusat Beli-Belah the Curve sejak 16 tahun lepas. 

Di kala Pelan Pemulihan Negara dan usaha pemvaksinan semakin giat dilaksanakan, Eason menambah bahawa Kumpulan bercadang untuk terus memainkan peranan dalam membantu rakyat Malaysia meratakan keluk jangkitan.

Boustead Properties telah menjalankan pelbagai aktiviti tanggungjawab sosial korporat (CSR) #BousteadCares sepanjang pandemik, termasuk memberikan bantuan kepada mangsa banjir di negeri Johor, membantu komuniti kurang berkemampuan di Lembah Klang dan Semenyih, menyampaikan sumbangan makanan kepada petugas barisan hadapan, sumbangan motosikal kepada Balai Polis di Semenyih, serta membantu firma dan peruncit dengan matlamat meningkatkan kesejahteraan masyarakat dan negara.

Mengenai Boustead Properties Berhad

Boustead Properties Berhad (“Boustead Properties” atau “Syarikat”) adalah sebahagian daripada Boustead Holdings Berhad, salah satu konglomerat tertua di Malaysia. Perniagaan teras Boustead Properties adalah pembangunan hartanah, pengurusan hartanah, peruncitan dan pelaburan. Syarikat adalah pemaju utama perbandaran Mutiara Damansara dan terkenal di Skudai, Johor melalui pembangunan kediaman campurannya, Mutiara Rini.

Boustead Properties kini sedang membangunkan One Cochrane Residences yang terletak di daerah Cheras di Kuala Lumpur dan sedang melaksanakan pembangunan unggul seluas 1,200 ekar, Mutiara Hills di Semenyih. Boustead Properties membangunkan dan memiliki Curve, pusat membeli-belah mesra pejalan kaki pertama di Malaysia yang terletak di Mutiara Damansara.

Previous ArticleNext Article

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.