Bulan Kesihatan Kredit Anjuran RAMCI Meningkatkan Kesedaran Tentang Kesihatan Kredit Peribadi

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI), sebuah agensi pelaporan kredit terkemuka, hari ini melancarkan Bulan Kesihatan Kredit pertama negara untuk bagi menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia menjadi lebih proaktif dalam pemeriksaan kesihatan kredit mereka, menerusi tawaran pemantauan skor kredit percuma selama 3-bulan.

Pelancaran Bulan Kesihatan Kredit dihadiri oleh Cik Dawn Lai, Ketua Pegawai Eksekutif RAMCI dan Encik Saravanan Thambirajah, Ketua Pegawai Operasi FOMCA. Dengan tahap hutang pengguna dan bilangan peminjam yang semakin meningkat di negara ini, pelancaran Bulan Kesihatan Kredit adalah tepat pada masanya bagi mengingatkan tentang kepentingan memeriksa kesihatan kredit secara kerap dan mengekalkan skor kredit yang bagus, di samping melindungi diri daripada kecurian identiti.

Berucap di pelancaran tersebut, Dawn Lai berkata, “Julai merupakan Bulan Kesihatan Kredit dan ia merupakan sebahagian dari program kesedaran awam RAMCI bagi memperkasakan rakyat Malaysia dalam penjagaan kesihatan kewangan mereka menerusi pemantauan aktif skor kredit. Bagi membantu mereka berbuat sedemikian, kami memberikan pakej percubaan JagaMyID percuma untuk 3-bulan kepada semua rakyat Malaysia agar mereka dapat mengalami dan memahami kelebihan pelaporan kredit dan bagaimana skor kredit mencerminkan status kewangan seseorang.”

“Kami menawarkan insentif tersebut kepada rakyat Malaysia hanya pada bulan Julai sepanjang Bulan Kesihatan Kredit. Kami percaya bahawa ia akan membantu para pengguna memahami nilai pelaporan kredit dan bagaimana ia dapat memberi manfaat dalam jangka masa panjang. Sebuah laporan kredit bukan sahaja dapat memberikan anda skor yang mencerminkan tingkah laku kewangan anda, malah ia akan turut memaklumkan jika seseorang telah menggunakan nama anda di untuk permohonan kad kredit atau pinjaman. Ia bagaikan serampang dua mata,” jelas Dawn dengan lebih lanjut.

Mengulas mengenai kepentingan pendidikan kewangan di kalangan para profesional muda, Thambirajah berkata, “Kecekapan kewangan di kalangan golongan belia adalah agak rendah terutamanya ketika era di mana wang boleh digantikan dengan wang ‘plastik’ dan ‘digital’ dengan mudah. Ia akan meninggalkan kesan yang mendalam kerana ia boleh mendorong kepada hutang yang tinggi, kerugian kewangan, terlepas simpanan dan juga muflis. Dengan membantu para profesional muda menjadi celik kewangan, ia akan mengajar mereka kemahiran kritikal dalam melakukan keputusan kewangan berdasarkan sumber dan keadaan mereka.”

Thambirajah turut menyuarakan pendapat beliau bahawa ia merupakan tanggungjawab bersama kerajaan, sektor kewangan, pengawal selia dan agensi-agensi pelaporan kredit untuk mencari cara-cara mendidik para belia menjadi celik kewangan dan membantu mereka memahami selok-beloknya menerusi pelbagai peralatan seperti pelaporan kredit.

Menurut RAMCI, Bulan Kesihatan Kredit akan menjadi program kesedaran berterusan yang diadakan setiap tahun. Bagi tahun pertama, para individu yang memilih untuk menerima pakej JagaMyID percuma akan menerima tempoh percubaan selama 3-bulan termasuk profil maklumat kredit yang meliputi portfolio kredit individu, tiga (3) bulan pemantauan kesihatan kredit mereka bersertakan kemas-kini bulanan kepada profil Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat (CCRIS) dengan pertukaran skor kredit, dan akhir sekali, makluman mengenai kemungkinan kecurian identiti.

Bersempena dengan Bulan Kesihatan Kredit, dan selain dari roadshow dan ceramah untuk meningkatkan kesedaran, RAMCI turut melancarkan buku elektronik dan video pendidikan pertama mereka dalam usaha untuk menarik perhatian golongan milenial yang sering mahukan kelainan di dalam kandungan digital. Bertemakan #ProtectYourCreditHealth (Lindungi Kesihatan Kredit Anda), video dan buku elektronik yang dilancarkan di platform media sosial RAMCI adalah bertujuan untuk menawarkan maklumat tentang kesihatan kredit terus ke hujung jari golongan muda.

RAMCI yakin bahawa Bulan Kesihatan Kredit akan meningkatkan pelaporan kredit di dalam negara, terutamanya di kalangan milenial agar mereka memeriksa laporan kredit dan sekaligus mengurus kewangan mereka dengan lebih berkesan bagi mengurangkan hutang.

Untuk mendapatkan pakej percubaan 3-bulan JagaMyID oleh RAMCI secara percuma, orang awam dinasihatkan untuk mendaftar masuk ke www.MyCreditInfo.com.my. Setelah melanggan untuk tempoh percubaan 3-bulan tersebut, mereka yang berminat untuk langganan setahun JagaMyID digalakkan untuk menulis kepada RAMCI dan menyatakan sebab-sebab mereka berminat untuk mendapatkan pakej tersebut, dan mereka akan berpeluang untuk dinaik-tarafkan ke pakej langganan 12-bulan secara percuma.

Layari laman web dan Facebook RAM Credit Information untuk maklumat lanjut www.MyCreditInfo.com.my

 

 

 

 

Mengenai RAM Credit Information Sdn Bhd

RAM Credit Information Sdn Bhd (RAMCI) merupakan agensi pelaporan kredit yang terkemuka dan paling dipercayai di Malaysia dalam beberapa dekad kebelakangan ini. Ia mempunyai pangkalan data menyeluruh yang dibina sepanjang 25 tahun yang lalu. Hari ini, rakan-rakan institusi RAMCI seperti RAM Holdings Berhad dan Experian Asia Pacific telah memanfaatkan syarikat tersebut dengan pengetahuan domain yang luas bagi memenuhi keperluan perniagaan dan pengguna di Malaysia serta di peringkat global menerusi pelbagai perkhidmatan yang komprehensif. Ia turut berkolaborasi dengan persatuan dan koperasi bagi memenuhi keperluan ahli-ahli mereka. Keupayaan teras RAMCI termasuk maklumat kredit atas talian, perkhidmatan penarafan kredit dan pemarkahan kredit, perkhidmatan pemantauan dan maklumat antarabangsa dan perkhidmatan biro perdagangan (“Trade Bureau”). Untuk maklumat lanjut, layari https://www.mycreditinfo.com.my/.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming