Bulan Literasi Kewangan Malaysia Untuk Lahirkan Masyarakat Bijak Wang Dan Mahir Perkhidmatan Kewangan Digital

  • Program pendidikan kewangan Fun(d) for Life menggunakan kepakaran teknologi digital untuk mendidik anak muda, ibubapa dan pendidik tentang wang 
  • Wang tunai sehingga RM20,000 untuk dimenangi sepanjang Bulan Literasi Kewangan Malaysia edisi ke-3 
  • Kolaborasi dengan pelbagai organisasi kewangan termasuk Bank Negara Malaysia dan Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK) sebagai sokongan terhadap usaha Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) mendidik masyarakat tentang wang 

KUALA LUMPUR, 12 OKTOBER 2022: Perkembangan pesat teknologi digital pasca pandemik COVID-19 telah meningkatkan keperluan peningkatan kesedaran, keyakinan dan kemahiran orang ramai terhadap perkhidmatan kewangan digital. 

Walaubagaimanapun, masih ramai rakyat Malaysia yang bukan sahaja tidak mempunyai kemahiran dalam menguruskan perkhidmatan kewangan digital, tetapi juga mempunyai kesukaran dalam menguasai kemahiran kewangan peribadi. 

Menyedari perkara ini, sekurang-kurangnya 1,000 orang pelajar, pendidik dan ibubapa seluruh Malaysia bakal terlibat secara langsung dalam aktiviti pendidikan kewangan Fun(d) for Life, sempena Bulan Literasi Kewangan Malaysia yang dianjurkan oleh Jaringan Pendidikan Kewangan Malaysia (dipengerusikan Bank Negara Malaysia & Suruhanjaya Sekuriti Malaysia).

Pelajar di SK Gong Kapas Terengganu menghadiri Kem Kewangan sempena Bulan Literasi Kewangan

Program Fun(d) for Life merupakan program pendidikan kewangan dwibahasa pertama untuk anak muda, ibubapa dan juga pendidik di Malaysia yang dibawakan bersama oleh FWD Takaful Berhad (FWD Takaful) dan Arus Academy secara percuma. 

Sempena Bulan Literasi Kewangan yang akan disambut sepanjang 1 Oktober hingga 31 Oktober 2022, Fun(d) for Life akan berganding bahu dengan Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) Malaysia yang dipengerusikan bersama Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia untuk melaksanakan program kewangan seiring dengan tema tahun ini, iaitu ‘Kesejahteraan Kewangan: Jom Digital dengan Yakin’. 

Menurut Wan Ahmad Najib Wan Ahmad Lotfi, Ketua Pegawai Strategi & Saluran Digital FWD Takaful, “Kesejahteraan kewangan dapat dicapai apabila seseorang individu menguasai piramid pengurusan kewangan yang bermula dengan perlindungan, simpanan dan pelaburan. Kami memanfaatkan kepakaran dan minat FWD Takaful ke arah teknologi digital untuk memastikan lebih ramai orang dapat meningkatkan literasi kewangan dalam tiga aspek ini seawal bangku sekolah termasuk kumpulan pendidik dan juga ibubapa.” 

Sepanjang penganjurannya dalam tahun 2022, program Fun(d) for Life telah melaksanakan pelbagai program pendidikan kewangan bersama hampir 5,000 orang pelajar dan pendidik di seluruh negara secara bersemuka dan secara maya, termasuk kem kewangan selama dua minggu di Sabah dan Sarawak. Bulan Literasi Kewangan ini akan menyaksikan kemuncak segala aktiviti yang dilaksanakan dengan penganjuran Sidang Kemuncak Program Pendidikan Kewangan Fun(d) for Life 2022 yang melibatkan guru, murid dan warga komuniti. 

Untuk menyertai pelbagai aktiviti percuma oleh program Fun(d) for Life yang menawarkan hadiah wang tunai sehingga RM20,000 sempena Bulan Literasi Kewangan Malaysia, sila layari www.fundfor.life/FLM2022.

Hadiah wang tunai menanti

Mengenai Fun(d) for Life: 

Fun(d) for Life merupakan sebuah program pendidikan kewangan untuk murid seawal 7 tahun, guru dan ibubapa. Ia dibawakan secara percuma oleh FWD Takaful dan Arus Academy. Melalui portal dwibahasa Fun(d) for Life kami di www.fundfor.life, kami menyediakan pelbagai permainan interaktif, infografik, komik serta tips aktiviti bagi murid, guru dan ibubapa. 

Ia merangkumi pelbagai topik-topik kewangan yang relevan di masa kini termasuk simpanan, bajet, matawang asing, penipuan atau scam di alam maya serta kepentingan perlindungan takaful. 

Dari masa ke semasa, Fun(d) for Life juga menganjurkan pelbagai program interaktif dan pertandingan bagi murid, guru dan ibubapa untuk membantu meningkatkan pengetahuan kewangan melalui cara yang seronok dan relevan. 

Program Fun(d) for Life adalah sebagai sokongan terhadap Jaringan Pendidikan Kewangan (FEN) dan adalah selari dengan Strategi Literasi Kewangan Kebangsaan 2019-2023 untuk meningkatkan kesejahteraan kewangan rakyat Malaysia. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari www.fundfor.life

Mengenai FWD Takaful Berhad 

FWD Takaful Berhad (“FWD Takaful”) adalah pengendali takaful di Malaysia yang menawarkan perkhidmatan takaful keluarga. FWD Takaful dilesenkan di bawah Akta Perkhidmatan Kewangan Islam 2013 dan dikawal selia oleh Bank Negara Malaysia. FWD Takaful adalah unit perniagaan takaful Kumpulan FWD. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari fwd.com.my. 

Mengenai Kumpulan FWD 

Kumpulan FWD (“FWD”) adalah perniagaan insurans hayat Asia dengan kira-kira 10 juta pelanggan merentasi 10 pasaran, termasuk beberapa pasaran insurans yang paling pesat berkembang di dunia. Ditubuhkan pada tahun 2013, FWD menumpukan usaha untuk menjadikan insurans lebih mudah, cepat dan lancar, dengan pembaharuan yang inovatif dan pelan perlindungan yang mudah difahami, disokong oleh teknologi digital. Melalui pendekatan yang mengutamakan pelanggan ini, FWD komited untuk mengubah pandangan orang ramai terhadap insurans dan takaful. 

Untuk maklumat lanjut, sila layari fwd.com.

Previous ArticleNext Article

Petronas, SEDC Energy Bangunkan Minyak Mikroalga Untuk Penerbangan

KUCHING, 26 Jan (Bernama) — Anak syarikat Petronas, Petronas Research Sdn Bhd (PRSB) dan SEDC Energy Sdn Bhd, anak syarikat Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC), menandatangani perjanjian untuk membangunkan teknologi bagi pengeluaran minyak mikroalga.

Di bawah perjanjian itu, PRSB dan SEDC Energy akan sama-sama membangunkan teknologi pengeluaran alga yang termasuk penanaman, penuaian dan pengekstrakan minyak alga mentah yang kemudiannya akan ditapis untuk menghasilkan bahan api penerbangan mampan (SAF), menurut kenyataan daripada Petronas hari ini.

Katanya kedua-dua pihak akan turut menjalankan analisis mengenai keperluan pengeluaran komersial untuk minyak alga mentah, termasuk membangunkan strain alga dengan kandungan minyak yang tinggi pada kos pengeluaran yang kompetitif.

Penandatangan perjanjian itu, yang ditandatangani di Kuching pada 20 Jan, ialah Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) PRSB Norhayati Hashim dan CEO SEDC Energy Robert Hardin.

Pengerusi SEDC Tan Sri Abdul Aziz Husain, yang turut hadir pada majlis itu, berkata selain daripada pembangunan ekonomi hidrogen Sarawak, SEDC turut mengakui kepentingan inisiatif karbon rendah alternatif apabila dunia beralih daripada bahan api hidrokarbon konvensional.

“Menjadi minat Sarawak untuk meneroka sebanyak mungkin penyelesaian untuk mengurangkan pelepasan karbon dan kerjasama dengan Petronas dalam pembangunan minyak boleh diperbaharui generasi akan datang berpotensi menjadi ejen perubahan,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Sementara itu, Naib Presiden Kanan Penyampaian Projek dan Teknologi Petronas Datuk Bacho Pilong berkata minyak alga mentah mempunyai potensi untuk menyokong aspirasi pelepasan karbon sifar bersih Petronas menjelang 2050.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan rakan kongsi yang berfikiran sama seperti SEDC yang berkongsi visi kami. Kami turut berharap dapat memainkan peranan kami dalam merealisasikan matlamat kemampanan negeri,” katanya.

— BERNAMA