Carousell Peroleh Pelaburan daripada Naspers Wujudkan Pengalaman Iklan Kecil Terbaik-dalam-kelas di Asia Tenggara

SINGAPURA, 16 April 2019 /PRNewswire/ — Carousell, salah satu pasaran iklan kecil yang terbesar dan paling pantas berkembang di dunia, hari ini mengumumkan bahawa ia menerima pelaburan daripada Naspers, melalui cabang perniagaan iklan kecilnya, OLX Group. Perjanjian ini turut menyaksikan Carousell memperoleh OLX Philippines, dengan matlamat bersama untuk menawarkan perkhidmatan kepada komuniti Filipina bagi membeli dan menjual secara dalam talian dengan ciri kemudahan dan kefleksibelan yang lebih hebat. Jumlah nilai perjanjian ini bernilai US$56 juta dan memberikan OLX Group kira-kira 10% kepentingan dalam Carousell.

Pelaburan daripada Naspers, salah satu pelabur teknologi yang terbesar di dunia, memberi nilai kepada Carousell mencecah lebih US$550 juta dan merupakan bukti kebolehan Carousell untuk membangunkan penyelesaian pasaran iklan kecil dalam talian yang bertaraf dunia di Asia Tenggara. Setakat ini, Carousell mencatatkan kadar penglibatan dan masa diperuntukkan yang tertinggi antara kesemua pengusaha pasaran dalam talian. Selain itu, kemajuan Carousell dalam produk dan teknologi inovatif, digandingkan dengan pengalaman tempatan OLX Philippines dalam mengurus iklan kecil dalam talian akan memberikan pengalaman pengguna yang lancar pada platform tersebut.

OLX Philippines, sebahagian daripada OLX Group, mempunyai kepakaran selama 13 tahun dalam bidang iklan kecil dalam talian. Syarikat tersebut kini merupakan laman iklan kecil dalam talian yang terbesar di negara berkenaan, dengan lebih 6 juta pengguna unik bulanan.

“Pelaburan oleh Naspers akan membolehkan kami mempercepatkan usaha pengukuhan kepimpinan kami di Asia Tenggara dan juga kadar inovasi kami. Kami akan terus memperdalam kepakaran kami dalam bidang teknologi dan AI untuk memberi nilai, kepercayaan dan kemudahan yang lebih besar kepada pengguna kami. Kami bersyukur atas sokongan padu daripada pelabur-pelabur baharu dan sedia ada, dan keyakinan mereka terhadap keupayaan, semangat terhadap misi dan visi produk kami,” kata Quek.

“Kami teruja untuk mengukuhkan kehadiran kami di Asia melalui syarikat yang pantas berkembang seperti Carousell yang mempunyai pengetahuan mendalam di seluruh rantau. Kami berharap dapat belajar daripada mereka dan berkongsi pengalaman kami sendiri dalam mengendalikan pasaran yang mengalami kadar pertumbuhan tinggi merentas lima benua. Kami bersama-sama percaya bahawa kami dapat menawarkan pengalaman iklan kecil yang paling baik kepada pasaran tempatan,” kata Martin Scheepbouwer, Ketua Pegawai Eksekutif OLX Group.

Carousell akan menyepadukan operasi dan subsidiari-subsidiari OLX di Filipina dengan kerja-kerja penyepaduan dibuat secara berperingkat-peringkat sepanjang tahun tersebut. Raffy Montemayor, Pengurus Besar OLX Philippines, akan mengurus operasi Carousell dalam pasaran dan akan memimpin peralihan pelanggannya kepada platform baharu.

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

UOB Malaysia Ubah Pengalaman Perbankan Digital Untuk Pelanggan Korporat Melalui UOB Infinity

Kuala Lumpur, Malaysia, 10 Ogos 2022 – Pelanggan korporat UOB Malaysia dapat mengurus keperluan perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah dan diperibadikan tidak lama lagi.

UOB Infinity menawarkan papan pemuka dalam talian yang boleh disesuaikan, justeru membenarkan pelanggan memberi keutamaan dan memaparkan maklumat yang paling penting bagi mereka secara visual. Pelanggan korporat, dengan sepintas lalu, dapat melihat keadaan kewangan syarikat, termasuk pasaran luar negara mereka.

Pada platform digital ini, pelanggan boleh menguruskan pelbagai aktiviti perbankan domestik dan rentas sempadan, daripada menyemak akaun UOB di beberapa pasaran sehinggalah kepada melakukan pembayaran tempatan dan antarabangsa, tanpa perlu log masuk ke berbilang platform.

Untuk pelanggan dalam perjalanan, UOB Infinity juga boleh dimuat turun sebagai aplikasi mudah alih. Log masuk biometriknya melalui soft token membolehkan akses yang lebih pantas dan kebenaran transaksi yang dipermudahkan sambil mengekalkan keselamatan. Soft token aplikasi mudah alih ini dilengkapi dengan pengesahan berbilang faktor bagi membolehkan syarikat meluluskan dan menjelaskan transaksi.

Puan Ng Wei Wei, Ketua Pegawai Eksekutif, UOB Malaysia, berkata, “Pelancaran UOB Infinity hari ini merupakan satu lagi bukti komitmen UOB Malaysia dalam membantu syarikat korporat menyesuaikan diri dengan realiti baharu ekonomi digital. Kami telah membangunkan UOB Infinity untuk menangani pelbagai keperluan korporat selepas mempertimbangkan pandangan daripada pelanggan kami. Ini termasuk keperluan perdagangan dan keupayaan untuk menjejaki syarikat mereka dalam masa nyata di semua pasaran di mana mereka beroperasi. Matlamat kami adalah untuk membantu pelanggan meningkatkan kecekapan operasi mereka dan membuat keputusan perniagaan yang lebih baik melalui pendigitalan, selain membantu mereka merebut peluang serantau melalui kesalinghubungan Bank.”

Kepastian dan ketelusan yang lebih tinggi apabila membuat pembayaran rentas sempadan

UOB Infinity juga menangani kekurangan penjejakan dalam masa nyata apabila pelanggan korporat membuat pembayaran rentas sempadan. Penyelesaian digital ini menyediakan pemberitahuan masa nyata kepada perniagaan melalui SMS atau e-mel apabila pembayaran mereka berjaya dikreditkan ke dalam akaun penerima, oleh itu mereka tidak perlu bersusah payah menyemak status transaksi secara manual.

Pelanggan juga akan dimaklumkan tentang caj untuk transaksi rentas sempadan, termasuk caj daripada bank perantara. Ciri ini memberi perniagaan lebih ketelusan tentang kos yang ditanggung untuk transaksi tersebut. Ini membantu mengelakkan berlakunya pertikaian dalam jumlah akhir yang diterima oleh penerima akibat caj yang terlibat.

Encik Lucas Chew, Ketua Negara Perbankan Transaksi, UOB Malaysia berkata, “Dengan UOB Infinity, pelanggan korporat kami dapat mengurus perbankan mereka dengan cara yang lebih mudah, bijak dan diperibadikan melalui antara muka mesra pengguna dan kefungsian baharu yang lebih luas. Syarikat korporat juga dapat mengurus aliran tunai mereka dengan lebih cekap selain melihat maklumat akaun dalam masa nyata di beberapa pasaran dan juga mengakses pelbagai transaksi perbankan domestik dan rentas sempadan secara dalam talian. Melangkaui kemudahan ini, kami juga telah memastikan bahawa transaksi mereka boleh dijalankan dengan selamat melalui token digital Infinity Secure kami.”

Aplikasi mudah alih dengan rangkaian fungsi pembayaran yang komprehensif

Peningkatan dalam penggunaan pembayaran elektronik untuk transaksi perniagaan pada masa kini bermakna aplikasi UOB Infinity membolehkan pelanggan korporat mengurus semua keperluan pembayaran mereka dengan cekap melalui peranti mudah alih.

Pelanggan boleh membuat pelbagai jenis pembayaran – daripada pembayaran bil tempatan kepada pemindahan dana domestik dan rentas sempadan. Aplikasi ini menyokong perkhidmatan seperti GIRO Antara Bank, DuitNow, JomPAY, Sistem Pemindahan Dana dan Sekuriti secara Elektronik Masa Nyata (RENTAS) dan juga pemindahan bertelegraf.

UOB sentiasa menyokong pelanggannya dalam usaha mereka ke arah mengamalkan pembayaran dan kutipan secara digital. Pada separuh pertama 2022, UOB Malaysia menyaksikan peningkatan lebih lima kali ganda dalam bilangan transaksi korporat DuitNow berbanding tempoh yang sama pada tahun lepas.

Untuk terus memacu penggunaan kutipan tanpa sentuh, pelanggan juga boleh menjana kod QR melalui UOB Infinity untuk meminta bayaran DuitNow daripada pembeli mereka.

Aplikasi mudah alih UOB Infinity boleh dimuat turun daripada Google Play dan Apple App Store. Pelanggan juga boleh menyediakan log masuk biometrik mereka sendiri untuk mengakses aplikasi mudah alih ini dengan lebih mudah. Pengguna platform perbankan internet perniagaan sedia ada UOB Malaysia, UOB BIBPlus, boleh log masuk ke UOB Infinity dengan maklumat yang sama.

Untuk maklumat lanjut tentang UOB Infinity, sila layari: www.uob.com.my/infinity.