Carousell Peroleh Pelaburan daripada Naspers Wujudkan Pengalaman Iklan Kecil Terbaik-dalam-kelas di Asia Tenggara

SINGAPURA, 16 April 2019 /PRNewswire/ — Carousell, salah satu pasaran iklan kecil yang terbesar dan paling pantas berkembang di dunia, hari ini mengumumkan bahawa ia menerima pelaburan daripada Naspers, melalui cabang perniagaan iklan kecilnya, OLX Group. Perjanjian ini turut menyaksikan Carousell memperoleh OLX Philippines, dengan matlamat bersama untuk menawarkan perkhidmatan kepada komuniti Filipina bagi membeli dan menjual secara dalam talian dengan ciri kemudahan dan kefleksibelan yang lebih hebat. Jumlah nilai perjanjian ini bernilai US$56 juta dan memberikan OLX Group kira-kira 10% kepentingan dalam Carousell.

Pelaburan daripada Naspers, salah satu pelabur teknologi yang terbesar di dunia, memberi nilai kepada Carousell mencecah lebih US$550 juta dan merupakan bukti kebolehan Carousell untuk membangunkan penyelesaian pasaran iklan kecil dalam talian yang bertaraf dunia di Asia Tenggara. Setakat ini, Carousell mencatatkan kadar penglibatan dan masa diperuntukkan yang tertinggi antara kesemua pengusaha pasaran dalam talian. Selain itu, kemajuan Carousell dalam produk dan teknologi inovatif, digandingkan dengan pengalaman tempatan OLX Philippines dalam mengurus iklan kecil dalam talian akan memberikan pengalaman pengguna yang lancar pada platform tersebut.

OLX Philippines, sebahagian daripada OLX Group, mempunyai kepakaran selama 13 tahun dalam bidang iklan kecil dalam talian. Syarikat tersebut kini merupakan laman iklan kecil dalam talian yang terbesar di negara berkenaan, dengan lebih 6 juta pengguna unik bulanan.

“Pelaburan oleh Naspers akan membolehkan kami mempercepatkan usaha pengukuhan kepimpinan kami di Asia Tenggara dan juga kadar inovasi kami. Kami akan terus memperdalam kepakaran kami dalam bidang teknologi dan AI untuk memberi nilai, kepercayaan dan kemudahan yang lebih besar kepada pengguna kami. Kami bersyukur atas sokongan padu daripada pelabur-pelabur baharu dan sedia ada, dan keyakinan mereka terhadap keupayaan, semangat terhadap misi dan visi produk kami,” kata Quek.

“Kami teruja untuk mengukuhkan kehadiran kami di Asia melalui syarikat yang pantas berkembang seperti Carousell yang mempunyai pengetahuan mendalam di seluruh rantau. Kami berharap dapat belajar daripada mereka dan berkongsi pengalaman kami sendiri dalam mengendalikan pasaran yang mengalami kadar pertumbuhan tinggi merentas lima benua. Kami bersama-sama percaya bahawa kami dapat menawarkan pengalaman iklan kecil yang paling baik kepada pasaran tempatan,” kata Martin Scheepbouwer, Ketua Pegawai Eksekutif OLX Group.

Carousell akan menyepadukan operasi dan subsidiari-subsidiari OLX di Filipina dengan kerja-kerja penyepaduan dibuat secara berperingkat-peringkat sepanjang tahun tersebut. Raffy Montemayor, Pengurus Besar OLX Philippines, akan mengurus operasi Carousell dalam pasaran dan akan memimpin peralihan pelanggannya kepada platform baharu.

Pautan Berkaitan:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Letusan Gunung Ruang: Beberapa Penerbangan Malaysia Airlines, AirAsia Ke Sabah & Sarawak Dibatalkan

KOTA KINABALU, 18 April (Bernama) — Beberapa penerbangan Malaysia Airlines dan AirAsia antara Sabah, Sarawak dan Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dibatalkan hari ini berikutan letusan gunung berapi di Gunung Ruang, Indonesia.

Malaysia Airlines dalam kenyataan di akaun media sosial rasmi X hari ini memaklumkan syarikat penerbangan itu akan membatalkan beberapa penerbangan yang terjejas dan menasihatkan penumpang untuk menyemak status penerbangan terkini dan saranan perjalanan masing-masing.

“Pembatalan penerbangan pada 18 April 2024 berikutan letusan gunung berapi Gunung Ruang. Berikutan letusan gunung berapi yang berlaku di Gunung Ruang, Indonesia, Malaysia Airlines akan membatalkan beberapa penerbangan ke/dari Lapangan Terbang Antarabangsa KL (KUL) ke Sabah dan Sarawak,” kata kenyataan itu.

Sementara itu, pejabat Timbalan Menteri Pertanian dan Keselamatan Makanan Datuk Arthur Joseph Kurup dalam kenyataan berkata penerbangan membawa mendiang Tan Sri Joseph Kurup (pengasas Parti Bersatu Rakyat Sabah dan bekas Timbalan Ketua Menteri Sabah) ke Kota Kinabalu yang dijadualkan hari ini telah dibatalkan.

“Saya akan memaklumkan masa penerbangan terkini selepas menerima maklum balas daripada MAS (Malaysia Airlines),” katanya.

AirAsia dalam kenyataan pula berkata lapan daripada penerbangan berjadual antara KLIA dan Tawau telah dibatalkan. Turut dibatalkan adalah lapan penerbangan antara KLIA dan Kota Kinabalu, menjadikan sebanyak 16 penerbangan yang terjejas antara KLIA, Kota Kinabalu dan Tawau.

Menurutnya ia telah memaklumkan kepada semua penumpang yang terjejas, manakala penumpang dalam perjalanan ke atau dari destinasi yang terkesan digalakkan untuk menyemak e-mel dan telefon mudah alih berdaftar mereka untuk pemberitahuan mengenai pembatalan.

“Para tetamu AirAsia yang melakukan perjalanan ke/dari destinasi yang terjejas digalakkan untuk menyemak status penerbangan terkini mereka di airasia.com/flightstatus.

“AirAsia akan terus memantau situasi gunung berapi Gunung Ruang dan akan memberikan lebih banyak maklumat perkembangan terkini,” kata kenyataan itu.

— BERNAMA