Datuk Nor Shamsiah Gabenor Bank Negara Malaysia ke-9

Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah mengumumkan perlantikan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai  Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) bermula 1 Julai 2018 hingga 30 Jun 2023. Pelantikan beliau mendapatkan perkenan Yang di- Pertuan Agong melalui pencalonan YAB Perdana Menteri pada 18 Jun yang lalu.

Datuk Nor Shamsiah dilantik sebagai Gabenor yang baru bagi menggantikan Tan Sri Muhammad Ibrahim, yang meletakkan jawatan baru-baru ini selepas beberapa persoalan dibangkitkan mengenai peranan bank pusat itu dalam satu urus niaga berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Tan Sri Muhammad hanya berkhidmat selama 2 tahun sejak dilantik pada 1 Mei 2016.

Sebelum ini Datuk Nor Shamsiah merupakan Timbalan Gabenor BNM selama 6 tahun dari 2010 hingga 2016. Beliau meninggalkan bank pusat pada November 2016, tujuh bulan selepas Zeti mengakhiri tempoh perkhidmatannya sebagai Gabenor pada April tahun itu, setelah dilantik sebagai Penolong Pengarah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Datuk Nor Shamsiah mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Perakaunan) daripada University of South Australia. Beliau memulakan kerjayanya di Bank Negara Malaysia pada tahun 1987 dan berpengalaman luas dalam pembentukan pengawalan kehematan, undang-undang, dasar dan garis panduan untuk sektor kewangan. Beliau juga terlibat dalam inisiatif penyelesaian sektor kewangan semasa krisis kewangan Asia dan pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan untuk pembangunan sistem kewangan Malaysia dari tahun 2001 hingga tahun 2010.

Beliau juga merupakan Penolong Gabenor yang bertanggungjawab terhadap penyeliaan institusi kewangan di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia dan juga menyelia Jabatan Pengurusan Risiko Bank Negara Malaysia. Beliau merupakan anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia dan juga anggota Panel Pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Sementara itu bekas Gabenor BNM, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, beliau percaya Nor Shamsiah akan terus memulakan kerja dengan bersungguh dan pantas sebaik sahaja mula bertugas kelak. “Nor Shamsiah adalah bekas timbalan gabenor sewaktu saya masih di BNM, beliau tahu mengenai perbankan pusat itu dan akan terus bekerja keras sebaik memasuki pejabat nanti.

Sumber: Berita Harian

Hebat Kaum Wanita Mengurus Kewangan Negara

Selain daripada Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz juga merupakan Gabenor Bank Negara Malaysia selama 16 tahun. Beliau sangat berkaliber dan disegani, sehingga pernah dinobatkan sebagai Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia.

Baca kisah selanjutnya mengenai Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz di Kenali Gabenor Bank Negara Wanita Pertama Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Unifi Lancar Pelan Pascabayar UNI5G Unstoppable Terbaharu

KUALA LUMPUR, 1 Dis (Bernama) — Cabang perniagaan kepada pengguna Telekom Malaysia Bhd, Unifi, hari ini melancarkan pelan pascabayar dan pelan keluarga UNI5G #Unstoppable terbaharunya, memenuhi pelbagai keperluan rakyat Malaysia dan membawakan pengalaman 5G dalam kehidupan seharian mereka.

Ketua Pegawai Komersial Segmen Pengguna Unifi Jasmine Lee berkata pelan mudah alih baharu ini menyediakan pelbagai nilai tambahan, membentuk semula sempadan ketersambungan dan digital yang memenuhi keperluan individu dan keluarga.

“Dalam memperkasakan negara digital, pelan baharu ini menjadikan teknologi 5G lebih mudah diakses oleh rakyat Malaysia, dengan tumpuan penggunaan untuk seluruh keluarga.

“Dengan liputan mudah alih yang merangkumi lebih 95 peratus daripada populasi negara dan baru-baru ini dinobatkan sebagai pemenang Ookla® 2023 dalam menyampaikan pengalaman video mudah alih terbaik di Malaysia, pelan UNI5G kami memperkasakan individu dan keluarga untuk memanfaatkan 5G, tanpa menjejaskan kualiti dan dengan harga mampu milik,” katanya kepada media selepas pelancaran produk itu di sini hari ini. 

Ookla adalah peneraju global dalam risikan rangkaian dan pandangan berkaitan ketersambungan.

Pelanggan boleh mendapatkan maklumat lanjut mengenai pelan mudah alih baharu melalui laman web Unifi di https://unifi.com.my/mobile/postpaid. 

— BERNAMA