Datuk Nor Shamsiah Gabenor Bank Negara Malaysia ke-9

Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah mengumumkan perlantikan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai  Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) bermula 1 Julai 2018 hingga 30 Jun 2023. Pelantikan beliau mendapatkan perkenan Yang di- Pertuan Agong melalui pencalonan YAB Perdana Menteri pada 18 Jun yang lalu.

Datuk Nor Shamsiah dilantik sebagai Gabenor yang baru bagi menggantikan Tan Sri Muhammad Ibrahim, yang meletakkan jawatan baru-baru ini selepas beberapa persoalan dibangkitkan mengenai peranan bank pusat itu dalam satu urus niaga berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Tan Sri Muhammad hanya berkhidmat selama 2 tahun sejak dilantik pada 1 Mei 2016.

Sebelum ini Datuk Nor Shamsiah merupakan Timbalan Gabenor BNM selama 6 tahun dari 2010 hingga 2016. Beliau meninggalkan bank pusat pada November 2016, tujuh bulan selepas Zeti mengakhiri tempoh perkhidmatannya sebagai Gabenor pada April tahun itu, setelah dilantik sebagai Penolong Pengarah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Datuk Nor Shamsiah mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Perakaunan) daripada University of South Australia. Beliau memulakan kerjayanya di Bank Negara Malaysia pada tahun 1987 dan berpengalaman luas dalam pembentukan pengawalan kehematan, undang-undang, dasar dan garis panduan untuk sektor kewangan. Beliau juga terlibat dalam inisiatif penyelesaian sektor kewangan semasa krisis kewangan Asia dan pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan untuk pembangunan sistem kewangan Malaysia dari tahun 2001 hingga tahun 2010.

Beliau juga merupakan Penolong Gabenor yang bertanggungjawab terhadap penyeliaan institusi kewangan di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia dan juga menyelia Jabatan Pengurusan Risiko Bank Negara Malaysia. Beliau merupakan anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia dan juga anggota Panel Pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Sementara itu bekas Gabenor BNM, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, beliau percaya Nor Shamsiah akan terus memulakan kerja dengan bersungguh dan pantas sebaik sahaja mula bertugas kelak. “Nor Shamsiah adalah bekas timbalan gabenor sewaktu saya masih di BNM, beliau tahu mengenai perbankan pusat itu dan akan terus bekerja keras sebaik memasuki pejabat nanti.

Sumber: Berita Harian

Hebat Kaum Wanita Mengurus Kewangan Negara

Selain daripada Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz juga merupakan Gabenor Bank Negara Malaysia selama 16 tahun. Beliau sangat berkaliber dan disegani, sehingga pernah dinobatkan sebagai Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia.

Baca kisah selanjutnya mengenai Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz di Kenali Gabenor Bank Negara Wanita Pertama Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.