Datuk Nor Shamsiah Gabenor Bank Negara Malaysia ke-9

Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah mengumumkan perlantikan Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus sebagai  Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) bermula 1 Julai 2018 hingga 30 Jun 2023. Pelantikan beliau mendapatkan perkenan Yang di- Pertuan Agong melalui pencalonan YAB Perdana Menteri pada 18 Jun yang lalu.

Datuk Nor Shamsiah dilantik sebagai Gabenor yang baru bagi menggantikan Tan Sri Muhammad Ibrahim, yang meletakkan jawatan baru-baru ini selepas beberapa persoalan dibangkitkan mengenai peranan bank pusat itu dalam satu urus niaga berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB). Tan Sri Muhammad hanya berkhidmat selama 2 tahun sejak dilantik pada 1 Mei 2016.

Sebelum ini Datuk Nor Shamsiah merupakan Timbalan Gabenor BNM selama 6 tahun dari 2010 hingga 2016. Beliau meninggalkan bank pusat pada November 2016, tujuh bulan selepas Zeti mengakhiri tempoh perkhidmatannya sebagai Gabenor pada April tahun itu, setelah dilantik sebagai Penolong Pengarah Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF).

Datuk Nor Shamsiah mempunyai kelulusan Ijazah Sarjana Muda Sastera (Perakaunan) daripada University of South Australia. Beliau memulakan kerjayanya di Bank Negara Malaysia pada tahun 1987 dan berpengalaman luas dalam pembentukan pengawalan kehematan, undang-undang, dasar dan garis panduan untuk sektor kewangan. Beliau juga terlibat dalam inisiatif penyelesaian sektor kewangan semasa krisis kewangan Asia dan pelaksanaan Pelan Induk Sektor Kewangan untuk pembangunan sistem kewangan Malaysia dari tahun 2001 hingga tahun 2010.

Beliau juga merupakan Penolong Gabenor yang bertanggungjawab terhadap penyeliaan institusi kewangan di bawah kawal selia Bank Negara Malaysia dan juga menyelia Jabatan Pengurusan Risiko Bank Negara Malaysia. Beliau merupakan anggota Jawatankuasa Dasar Monetari Bank Negara Malaysia dan juga anggota Panel Pelaburan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja.

Sementara itu bekas Gabenor BNM, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz berkata, beliau percaya Nor Shamsiah akan terus memulakan kerja dengan bersungguh dan pantas sebaik sahaja mula bertugas kelak. “Nor Shamsiah adalah bekas timbalan gabenor sewaktu saya masih di BNM, beliau tahu mengenai perbankan pusat itu dan akan terus bekerja keras sebaik memasuki pejabat nanti.

Sumber: Berita Harian

Hebat Kaum Wanita Mengurus Kewangan Negara

Selain daripada Datuk Nor Shamsiah Mohd Yunus, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz juga merupakan Gabenor Bank Negara Malaysia selama 16 tahun. Beliau sangat berkaliber dan disegani, sehingga pernah dinobatkan sebagai Ketua Bank Pusat Terbaik Dunia.

Baca kisah selanjutnya mengenai Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz di Kenali Gabenor Bank Negara Wanita Pertama Malaysia.

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Tingkatkan Ilmu Muamalat Dan Isu Semasa

Kursus online Fiqh Muamalat dan isu semasa ini adalah merupakan rakaman 13 siri video selama hampir 10 jam yang menawarkan sijil di akhirnya. Ia adalah siri yang pernah disiarkan di stesen radio Klasik FM. Rakaman bagi kursus ini akan membantu anda dalam meningkatkan ilmu Muamalat terutama daripada sudut hukum-hukam dalam pengurusan kewangan moden, perbankan Islam serta menjawab pelbagai isu semasa berkaitan kewangan.

Kursus ini akan disampaikan oleh Dr Zaharuddin Abd Rahman, Pengarah Urusan Elzar Shariah Solutions Sdn Bhd dan juga penasihat Shariah di Suruhanjaya Sekuriti & KWSP Simpanan Shariah.

Di antara topik yang dibincangkan:

 1. Halal & Haram dalam Urusan Kewangan
 2. Elemen Haram dalam Riba dan Bentuk Semasanya
 3. Gharar dan Judi
 4. Iklan dan Promosi Dalam Perniagaan
 5. Hutang dan Kedudukannya Dalam Islam
 6. Perbankan Islam Satu Kewajiban
 7. Pelaburan Halal dan Ciri-Cirinya
 8. Jual Beli Saham dalam Islam
 9. Pelaburan dan Jual Beli Melalui Online
 10. Jual Beli dan Pelaburan Emas
 11. Forex Trading dan Hukum Hakamnya
 12. Hukum Perniagaan Insurans vs Takaful
 13. Kaedah dan Teknik Pembersihan Harta Haram

Link pendaftaran -> https://mycourse.my/courses/fiqh-muamalat-dan-isu-semasa-kewangan/