8 Langkah Mengurus Kewangan Dengan Bijak dan Sistematik

Kalau kita tidak merancang, maka kita merancang untuk gagal. Kemahiran menguruskan wang adalah ilmu yang semakin penting dan berlumba-lumba orang ramai ingin mempelajarinya.

Ada orang pandai menjana pendapatan yang tinggi, tetapi tidak pandai pula menguruskan duit gaji dan kekayaan yang diperoleh. Inilah lumrah kehidupan di bandar, di mana kita sibuk dengan kerjaya kita, sehingga lupa untuk mengurus kewangan sendiri dan keluarga.

Sepatutnya kekayaan yang diperoleh itu diuruskan dengan baik, supaya setiap tahun pembayaran zakat kita bertambah, waris-waris kita mempunyai wang yang cukup apabila kita tiada lagi di muka bumi, dan dapat juga ianya disumbang semula kepada masyarakat dalam bentuk sedekah dan wakaf.

Zaman serba moden ini juga, golongan wanita sudah independent dan tidak hanya bergantung kepada pendapatan suami semata-mata. Ini kerana ramai golongan profesional juga adalah terdiri daripada kaum wanita. Jadi, adalah tidak wajar jika hanya menunggu suami sahaja memulakan pengurusan kewangan. Jika suami tidak mahu memulakan, anda seharusnya memulakan langkah untuk masa depan anda dan anak-anak.

Berikut adalah 8 langkah untuk mengurus kewangan dengan bijak dan sistematik:

1. Mempunyai Matlamat Kewangan

Anda mesti tahu apa yang anda mahukan dalam hidup. Misalnya, apa yang anda mahu pada usia persaraan? Apakah simpanan untuk persaraan nanti adalah mencukupi jika diambil kira faktor-faktor kenaikan kos sara hidup, inflasi yang berlaku saban tahun? Benar, barangkali persaraan itu hanya berlaku lagi 10, 20, 30 tahun akan datang? Namun anda harus ingat buah durian yang dimakan hari ini pokoknya bukan ditanam semalam.

Pengurusan kewangan yang baik membabitkan matlamat kewangan jangka pendek – sederhana – panjang. Mulakan dengan matlamat paling jauh. Apabila kita mempunyai satu pandangan jauh, kita telah menetapkan langkah yang betul untuk berjaya. Kerana itulah Islam menyuruh kita berfikir mengenai mati, kerana keyakinan kita mengenai syurga neraka, kehidupan alam akhirat menyebabkan kita bersungguh-sungguh bekerja dengan penuh amanah di dunia.

2. Mempunyai Sumber Pendapatan yang Mencukupi

Dalam surah Yusuf, ayat 47 ada menyebut tentang kepentingan menanam selama 7 tahun dengan bersungguh-sungguh. Ya, bukan sekadar menanam, tetapi menanam dengan bersungguh-sungguh. Dalam erti kata lain, sama ada kita makan gaji atau bekerja sendiri kita perlu benar-benar berjaya (termasuklah memperoleh gaji tinggi) dalam bidang kita. 7 tahun zaman senang itu tadi adalah untuk menghadapi 7 tahun zaman susah. Jika kita tidak mempunyai pendapatan yang mencukupi maka sukar untuk mempunyai simpanan yang mencukupi kerana kos sara hidup yang semakin meningkat.

Hari ini mempunyai satu sumber pendapatan sahaja adalah tidak mencukupi. Paling kurang kena ada pendapatan kedua iaitu dari sumber pelaburan.

3. Simpan Sebelum Belanja

Ayat 47, surah Yusuf juga menyebut dengan jelas hasil-hasil tanaman itu tadi perlu disimpan dalam bentuk tangkai dahulu selebihnya baru makan. Itulah panduan yang terbaik, iaitu menyimpan dahulu selebihnya baru dibelanjakan. Ini adalah satu petunjuk agar kita semua mempunyai disiplin atau habit delay gratification iaitu menangguhkan kepuasan.

Sekiranya anda membelanjakan semua pendapatan terlebih dahulu dan jika ada lebih baru simpan, maka itulah langkah paling berkesan untuk mencipta masalah kewangan yang kronik pada masa akan datang. Jadi, gunakan formula ini

Gaji – Simpanan = Belanja

4. Berbelanja Dengan Bijak

Anda perlu menyusun keutamaan perbelanjaan. Bermula dengan keperluan-keperluan asas hidup iaitu untuk makan, minum, pakaian, tempat tinggal, pendidikan dan kesihatan. Disusuli dengan kehendak-kehendak kemudian barulah kemewahan.

Dalam hal ini, penyata kewangan (financial statement) peribadi memainkan peranan penting sebagai langkah pertama untuk berumla. Angka-angka dalam penyata kewanganan adalah data terbaik yang anda ada sama ada selama ini anda sebenarnya banyak berbelanja untuk harta (asset) atau pun beban (liability)

Dari Penyata kewangan juga dapat menentukan sama ada kita patut menumpukan membaiki aliran tunai, menyelesaikan hutang atau dapat terus memulakan pelaburan secara serius.

5. Menguruskan Risiko Kewangan

Risiko kewangan adalah sesuatu yang tidak dapat dihapuskan sepenuhnya. Apa yang anda dapat buat adalah menguruskan risiko tersebut dengan efektif. Bagi kebanyakan orang, cara paling mudah menguruskan risiko kewangan adalah dengan mengambil produk-produk takaful (insurans patuh Shariah).

Dan untuk menjadi seorang yang betul-betul berjaya dalam pengurusan kewangannya, ilmu adalah sangat penting kerana produk takaful tidak mampu menguruskan semua risiko kewangan anda. Adakah ada produk takaful yang dapat melindungi anda dari inflasi, kejatuhan ekonomi atau kemerosotan bisnes?

6. Membayar Zakat & Cukai

Zakat dan sedekah merupakan proses 3+1. Dengan banyak memberi, kita dapat menyucikan harta, melindungi harta dan mengembangkan harta sekaligus. Harta-harta yang kita beri ini sama sekali tidak berkurangan, malah semakin bertambah dengan cara yang Allah sahaja yang tahu. Zakat hanya untuk harta halal, manakala harta dari sumber haram kita perlu bersihkan 100%.

Manakala cukai pula ia adalah kewajipan seorang rakyat kepada sesebuah negara. Dari duit cukai yang kita bayar, maka ia membolehkan kerajaan memberikan kita pelbagai infrastruktur asas jalan, sekolah, longkang, hospital dan keperluan lainnya.

7. Membuat Pelaburan yang Bijak

Simpanan yang kita telah buat itu antaranya adalah untuk dijadikan modal pelaburan. Tujuan pelaburan kita adalah untuk kegunaan menunaikan haji, tabung persaraan, tabung pendidikan anak-anak, tabung percutian dan apa-apa sahaja matlamat kewangan kita. Kita perlu tahu menyusun strategi pelaburan dengan bijak. Ini kerana ramai orang yang melabur, tetapi berapa ramai yang telah melabur dengan bijak ?

8. Membahagikan Harta

Setelah kita berjaya mengumpul harta, jangan lupa menyediakan exit strategy. Ini kerana kita semua pasti mati. Pastikan harta-harta anda sudah ada penama dan jika perlu boleh gunakan wasiat, hibah, wakaf, pengsiytiharan harta sepencarian dan pemegang amanah (trustee). Itu semua dibuat berdasarkan apa kemahuan anda sendiri.

Jika harta-harta ini tidak diuruskan dengan baik, sekiranya waris-waris anda pandai menguruskannya dan dapat berpakat maka senang hidup anda dalam kubur. Jika sudah berebut harta, hukum faraid pun dilanggar sahaja.

Pembahagian harta semasa hidup juga penting sekiranya anda mempunyai anak angkat, kes anak luar nikah, anak susuan, berkahwin lebih dari seorang dan tidak mempunyai anak lelaki. Jangan sampai harta beku dan orang yang kita sayang menjadi miskin sebab kelalaian kita dalam urusan ini.

Sumber Rujukan: FB Suzardi Maulan – Rancang Wang


Dapatkan eBook 30 Tips Bijak Merancang Wang

TAJUK MENARIK DALAM EBOOK

Pelajari konsep-konsep teras dalam pengurusan kewangan dengan ebook ini.

Aliran Tunai Kewangan Cash Flow

Merupakan asas dalam perancangan kewangan yang meliputi aspek pendapatan dan perbelanjaan melalui formula I-E=S supaya perbelanjaan tidak melebihi pendapatan setiap bulan dan tahun.

Nilai Bersih Aset Nett Worth

Formula A>L supaya dapat menyediakan aset dan dana yang cukup untuk menghadapi masa hadapan serta hutang yang terkawal supaya ia tidak membebankan hari tua kelak.

Simpanan Kewangan Saving

Jika seseorang itu gagal untuk menguruskan simpanannya dengan baik, agak sukar untuk dia mengurus instrumen-instrumen kewangan yang lain.

Perlindungan Kewangan Protection

Dalam kita bekerja untuk memperoleh pendapatan, dan menghasilkan aset, kita seharusnya untuk memastikan kedua-duanya itu dilindungi. Di sinilah fungsi perlindungan melalui takaful.

Pelaburan Kewangan Investment

Inflasi akan menurunkan nilai aset kita. Jadi, di sini perlunya untuk seseorang itu untuk membuat pelaburan sekurang-kurangnya untuk melawan inflasi.

Banyak Lagi Others

Pelbagai lagi topik menarik yang bakal dikongsikan bersama anda di dalam ebook ini. Pelaburan yang paling utama adalah pelaburan ilmu.

Khusus untuk pembaca Majalah Labur, dapatkan diskaun sebanyak 40% untuk eBook ini.

Iklan

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

5 Cara Berjimat Untuk Pelajar Universiti

Jika peningkatan kos sara hidup kini membebankan kebanyakkn rakyat Malaysia yang bekerja, apatah lagi kepada pelajar universiti, kan? Menjadi pelajar universiti bukannya mudah.

Selain daripada pergi ke kelas, mengulang kaji pelajaran dan buat assignment last minute, pelajar juga perlu bijak menguruskan kewangan dengan baik supaya tidak menganggu tumpuan dalam kehidupan sebagai seorang pelajar.

Di antara kajian yang dibuat di universiti-universiti yang terdapat Malaysia, sesetengah pelajar mengutamakan perbelanjaan mereka kepada gajet dan cara perbelanjaan juga banyak dipengaruhi oleh rakan-rakan sebaya.

Jom kita tengok 5 Cara Berjimat Untuk Pelajar Universiti seperti berikut:

1. Gunakan Kad Pelajar Sebaik Mungkin

Terdapat kedai buku dan alat tulis yang menyediakan potongan harga bagi pelajar universiti. Sentiasa membawa kad pelajar ke mana-mana. Jangan tinggalkan di rumah, di hostel atau di mana seaja anda tinggal. Kad pelajar juga boleh digunakan bagi mendapatkan potongan harga untuk menonton wayang.

2. Gunakan Pengangkutan Awam / Pengangkutan Yang Disediakan

Banyak universiti menyediakan perkhidmatan percuma untuk pelajar ke kelas.  Cuma pelajar kena keluar awal untuk menunggu dan bersesak-sesak dengan pelajar lain. Sekiranya tidak berminat untuk naik pengangkutan awam, boleh la kongsi kereta dengan kawan, tapi berkongsi la juga bayar minyak tu. Nanti marah pula kawan berkecil hati.

Sekiranya tak dapat kongsi bayar minyak, sebaiknya beli la basikal sekiranya tidak mampu kongsi bayar minyak kereta member. Terbakar juga lemak-lemak yang degil.

Sentiasa rancang  keperluan serta perjalanan destinasi yang dituju. Sekiranya destinasi tidak jauh, tidak salah ssekiranya pelajar berjalan kaki.

3. Berjimat Dengan Tinggal Di Asrama

Tingal di asrama dan pelajar boleh jimatkan wang daripada membayar sewa rumah yang mungkin beratus-ratus setiap bulan. Hampir setiap universiti tempatan menyediakan asrama untuk pelajar-pelajarnya. Kebanyakkannya juga menyediakan kemudahan yang banyak seperti air, elektrik dan gym.  Penjimatan yang berganda ! Bil air dan elektrik pun tak perlu risau.

4. Elakkan Membeli Telefon Pintar Yang Mahal

Adakalanya ternampak kawan guna Iphone, terasa dan tercabar nafsu batin juga nak pakai Iphone. Sekarang ni memang telefon pintar hangat di pasaran.  Setiap masa ada saja keluaran model telefon pintar. Baru nak beli Samsung Note 12, bulan-bulan depan dah keluar Samsung Note 13.

Cari la telefon pintar mampu milik yang menawarkan fungsi dan aplikasi yang sama dengan telefon jenama terkenal. Tapi pelajar harus pandai membezakan kualiti samaada original atau pun cap ayam untuk mengelakkan ianya cepat rosak dan terpaksa beli lagi yang baru untuk berulang kali.

5. Rajinlah Pergi Ke Perpustakaan

Belajar di universiti memerlukan buku-buku dan sumber rujukan. Ada subjek yang memerlukan pelajar untuk menggunakan buku yang berharga puluh-puluh ringgit dan juga ratus-ratus ringgit. Malah buku tersebut cuma digunakkan untuk satu semester atau pun cuma terdapat beberapa bab saja dalam buku itu digunakan kan untuk menjawab peperiksaan.

Belajar di perpustakaan atau pinjam buku di perpustakaan menjimatkan wang. Pelajar juga boleh mengunakan Wi-Fi di sana untuk melayari internet.

Namun, anda perlu juga tahu 3 perkara yang menyebabkan pelajar susah untuk berjimat-cermat:

1. Kredit Telefon

Kredit telefon memang penting. Lebih-lebih lagi untuk hubungi mak ayah di kampung, nak call lecturer, girlfriend, boyfriend dan sebagainya. Pelajar sekarang kira beruntung kerana banyak aplikasi seperti Whatsapp, WeChat, LINE dan Telegram menyediakan perkhidmatan panggilan percuma dan chat. Kalau dulu-dulu, nak berSMS pun kena dikenakan caj RM0.20/SMS. Fuh!

Tapi dalam kelebihan ini pelajar biasanya akan menghabiskan kredit dengan mengisi kuota Internet akibat daripada sering terlibat dengan aktiviti-aktiviti d media sosial seperti Facebook, Instagram dan penghantaran gambar-gambar yang kononnya lawak di group-group WhatsApp.

2. Berpacaran

Bila dah masuk universiti ni, ramai pelajar akan mengambil kesempatan untuk mencari pacar masing-masing. Until Jannah la katanya. Berpacaran atau ber’couple’ akan menyebabkan pelajar selalu keluar bersama-sama dan menghabiskan duit kepada hiburan seperti menonton wayang dan ke tempat-tempat lepak hipster, air segelas pun dah menelan berbelas Ringgit.

Jangan jadi seperti anda yang menyara pasangan anda, dan beliau pula menjadi jodoh kepada orang lain di kemudian hari.

3. Rokok / Vape

Merokok dan vape bukan saja memberi impak negatif kepada kewangan, ia juga memberi kesan negatif kepada kesihatan. Dengan kenaikan harga rokok sekarang, memang akan membebankan pelajar sekiranya ketagihan rokok.

Vape pula ada harga yang sampai beratus-ratus Ringgit. Mungkin ada pelajar berfikiran, ada rokok seludup dan ada perisa vape yang murah, tapi kalau tiap-tiap minggu beli memang memakan belanja yang besar.

Kalau tak dapat juga tahan ketagihan rokok atau vape, caranya ialah tidak perlu beli rokok, sebaliknya tiap-tiap hari minta untuk berkongsi tanpa segan silu dengan kawan-kawan (itu pun kalau sanggup berkongsi air liur).

Nak Seribu Daya, Taknak Satu Alasan

Itu adalah antara cara untuk berjimat untuk pelajar universiti. Kadang cara ini mudah dan boleh difikirkan tapi untuk dipraktiskan agak sukar. Tapi itu terpulang kepada diri sendiri. Sekiranya kemahuan itu kuat, tiada yang mustahil.

Baca juga:

Iklan

Sejarah Logo Bank Negara Malaysia: Kijang, Matahari Dan Anak Bulan

Bank Negara Malaysia (BNM) adalah bank utama yang memainkan peranan penting dalam sesebuah negara yang juga merupakan bank pusat di Malaysia. Segala urusan kewangan yang melibatkan bank-bank di Malaysia akan melalui persetujuan dan arahan dari Bank Negara Malaysia.

Secara umumnya, Bank Negara berperanan menyimpan rizab, mengeluarkan mata wang, menjadi penasihat kewangan kepada kerajaan serta mewujudkan kestabilan struktur kewangan. Tapi tahukah kita asal-usul logo Bank Negara tersebut?

Cetusan Ilham Logo Bank Negara

Pada tahun 1964, Allahyarham Tun Ismail Mohamed Ali merupakan rakyat Malaysia pertama yang memegang jawatan Gabenor Bank Negara Malaysia dan telah mendapat sebuah ilham. 

Ideanya adalah untuk menjadikan motif kijang sebagai logo BNM. Menurut sumber sejarah, motif kijang ini diambil daripada duit syiling emas terawal Kesultanan Melayu, iaitu Negeri Kelantan.

Selain kijang, matahari dan anak bulan turut dijadikan imej logo bank negara. Semuanya mempunyai maksudnya yang tersendiri seperti berikut:

Kijang: Sempena kijang yang terdapat di syiling Kesultanan Melayu di Kelantan

Matahari: Melambangkan kuasa yang unggul

Anak Bulan: Melambangkan Islam sebagai agama rasmi Malaysia

Sejarah Simbol Kijang Dari Negeri Kelantan

Ramai yang beranggapan bahawa imej kijang diambil disebabkan haiwan kijang, tetapi sebenar tidak sepenuhnya. Ia lebih kepada sejarah kijang dengan Tanah Melayu dan Kesultanan Melayu.

Ada juga yang mengatakan bahawa motif kijang ini adalah sempena duit syiling emas lama Kelantan iaitu kupang emas. Ketika zaman pemerintahan Cik Siti Wan Kembang di Gunung Chinta Wangsa lagi, Kelantan sudah terkenal dalam kalangan pedagang. 

Ramai orang sudah mengenali syiling ini dan telah menggunakannya pada zaman tersebut. Kebetulan Cik Siti Wan Kembang juga mempunyai seekor kijang kesukaannya, lalu gambar kijang ini kemudiannya diterap dan dijadikan imej di atas wang emas.

Sehingga sekarang, Kelantan menjadikan simbol kijang sebagai lambang kebesaran negeri mereka. Kini, ia diambil oleh bank negara Malaysia untuk dijadikan sebahagian daripada simbol logonya.

Itulah dia sedikit sebanyak berkaitan logo BNM yang harus kita tahu. Untuk mengetahui lebih lanjut berkenaan logo Bank Negara Malaysia, boleh layari laman sesawang BNM.

Iklan

“Ekonomi Malaysia Teruk Dah Weh!”. Apa Rakyat Biasa Macam Kita Boleh Buat?

Semua orang sebut mengenai economic crash (EC), market crash dan bermacam-macam crash yang bakal berlaku dalam 2-3 tahun ini.

Jika dilihat kitaran masa bagi setiap krisis lebih kurang setiap 10 tahun. Tahun 1997 – 1998, 2007 – 2008, dan sekarang kita di tahun 2017 – 2018. Tahun ini 2017 baru 9 tahun kan? Samada ia akan berlaku atau tidak, KITA KENA BERSEDIA! Bukan waktu tu baru nak sibuk urus kewangan.

Apakah persediaan kita menghadapi krisis ini?
Cukupkah simpanan kita jika berlaku pembuangan kerja besar-besaran?
Apakah pelan kita supaya dapat mengurangkan kesan krisis ini?

Antara cadangan tindakan yang mungkin boleh difikirkan adalah:

1) Takaful

Pastikan setiap ahli keluarga serta diri anda dilindungi dengan Takaful. Utamakan Takaful nyawa. Bukan melarang anda mengambil takaful perubatan, cumanya bila disebut utamakan, Takaful lain boleh diambil jika ada duit lebihan. Ejen takaful yang anda boleh hubungi Muhammad Khairi Kamaruddin, Mohammad Nazri Haris, Rahman Darulshabab dan ramai lagi.

Contoh : Jika gaji kita RM4,000 sebulan, pastikan nilai pampasan Takaful nyawa cukup untuk perbelanjaan selama 10 tahun.

Kira-kiranya seperti ini:

RM4,000 x 12 (bulan) x 10 (tahun) = RM480,000.

Jika berlaku 3D (death / disease / disable) pada kita, pampasan RM480,000 itu cukup untuk perbelanjaan keluarga selama 10 tahun. Sila semak balik polisi Takaful nyawa tu, cukup ke tak cukup?

2) Simpanan Kecemasan

Pastikan simpanan kecemasan sekurang-kurangnya 6-12 bulan gaji semasa. contohnya gaji sebulan anda RM3,000, anda perlu ada simpanan RM18,000 – RM36,000. Amat digalakkan menyimpan di Tabung Haji atau Amanah Hartanah Bumiputera (AHB). TH & AHB bukannya tidak terjejas dengan economic crash cuma kedua-duanya risikonya rendah dan dilindungi oleh Kerajaan.

3) Simpanan Jangka Sederhana

Mulakan simpanan jangka sederhana di Unit Trust, Hartanah atau Komoditi seperti Emas dan Perak. Setiap simpanan mempunyai game plan yang tersendiri. Unit Trust ada kemungkinan besar untuk terjesas jika economic crash berlaku. Bagi hartanah dan komoditi telah terbukti mampu mengurangkan kesan langsung economic crash sebagaimana krisis yang lepas. Bolehlah rangka pelan anda sekarang. Setakat ini, Ahmad Humaizi Ibrahim yang selalu lalu di wall saya berkenaan Unit Trust. Tanya dia. Yang lain maaflah jika tak perasan. Untuk hartanah boleh belajar dengan Tuanbri Hashim, Faizul Ridzuan dan Ahyat Ishak. Follow Facebook mereka, banyak boleh belajar.

4) Ambil Peluang

Mengambil peluang atas kerancakan ekonomi sekarang sebelum jangkaan economic crash berlaku. Banyak peluang-peluang keemasan akan timbul. Euphoria telah bermula sejak November 2016 dan mula bergerak pantas pada Mac 2017. Belajarlah bagaimana mahu melabur di pasaran saham Bursa Malaysia. Carilah guru yang boleh membantu menjangkakan pasaran sekarang kerana risikonya tinggi tetapi mampu memberikan pulangan yang lumayan.

Anda berpeluang mendapat 20-1000% pulangan setahun dengan ilmu yang betul. Peringatan utama bila melabur di sini adalah “JAGA EMOSI” dan patuh kepada trading plan. Dato Dr. Nazri Khan, Haji Mohd Asri, dan Doktor Saham antara orang yang saya belajar tentang saham. Boleh follow mereka.

5) Mulakan Perniagaan

Anda boleh memulakan perniagaan TETAPI pilihlah yang tidak melibatkan modal permulaan yang besar. Besar tu berapa? Sebesar yang anda sanggup hanguskan. Cadangan RM10,000 maksimum (bergantung kepada jenis perniagaan). Ekonomi teruk pun orang masih kena makan, pakai baju, jerawat masih tumbuh. Jangan takut tak dapat untung, takut orang tak beli, takut itu takut ini. Jangan buat kerja Tuhan. Kita usaha dulu.

Moga saranan panjang ini boleh mempersediakan anda menghadapi economic crash. Ini sekadar saranan dan cadangan. Mungkin bukan terbaik. Paling kurang dapat membantu.

Sumber asal : Kamarul Amir Md Yacob

Sedarlah

Sedarlah, peluang tetap ada tak kira zaman ekonomi meleset atau zaman ekonomi bagus. Yang kita tiada sebenarnya adalah ilmu untuk tambah baik ekonomi diri. Jangan sibukkan sangat benda yang tak boleh kita kawal (politik, ekonomi dunia, saham turun, minyak global turun, perang). Lebih baik masa kita itu dihabiskan dengan pergi seminar, tambah ilmu kewangan, tambah ilmu tambah pendapatan.

Sama-samalah kita berdoa:

“InsyaAllah tahun ini akan menjadi tahun yang baik untuk diri ibubapa saya, diri saya, keluarga saya, sahabat-sahabat saya, ekonomi saya, duit simpanan saya, kewangan saya, pekerja-pekerja saya. InsyaAllah”.

Iklan

Bank Negara Malaysia Menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) Kepada 1.75%

Bank Negara Malaysia (BNM) pada Mesyuarat Dasar Monetari (MPC) yang diadakan pada 7 Julai 2020, menurunkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) yang menjadi penanda aras kadar faedah tempatan sebanyak 25 mata asas kepada 1.75%.

Kadar siling dan lantai koridor OPR masing-masing diturunkan kepada 2.00% dan 1.50%.

Kredit: FB Bank Negara Malaysia

Apa Itu OPR?

Kadar Dasar Semalaman atau Overnight Policy Rate (OPR) adalah faedah yang dikenakan bagi pinjaman antara institusi depositori. Institusi depositori ialah bank atau institusi kewangan yang mengambil wang daripada pelanggan dan membayar faedah terhadap wang simpanan tersebut.

Jumlah simpanan yang ada pada sesebuah bank sentiasa berubah berdasarkan aktiviti-aktiviti seperti pinjaman, pengeluaran dan deposit pelanggannya.

Biasanya bank yang mempunyai lebihan tunai akan memberikan pinjaman kepada bank lain yang wang tunainya semakin merosot kerana ramai pengguna bank mengeluarkan simpanan mereka secara mendadak sehingga menyebabkan kekurangan tunai pada bank tersebut.

Bank yang akan meminjam dari bank lain dan akan dikenakan faedah.

Kesan OPR Kepada Kita?

Salah satu penentuan kadar faedah pinjaman kita adalah ditentukan oleh OPR. Sekiranya OPR diturunkan, maka kadar asas akan menurun. Sebaliknya jika OPR dinaikkan, maka kadar asas akan meningkat. 

Dengan pengumuman penurunan OPR daripada BNM ini, berkemungkinan besar kos bayaran bulanan hutang peminjam juga akan berkurang.

Walaubagaimanapun, perlu diiingatkan bahawa hanya pembiayaan dan pinjaman yang menggunakan floating interest sahaja yang akan turun seperti Pembiayaan ASB (ASB Loan) dan pembiayaan/pinjaman perumahan.

Pembiayaan dan pinjaman kereta tidak dikira sebagai floating interest kerana pinjaman kereta ianya menggunakan kadar faedah tetap. Hanya hutang kereta baharu sahaja akan terkesan dan akan menjadi sedikit murah.

Secara ringkasnya, apabila semua bayaran bulanan berkurang, masyarakat akan mempunyai lebihan tunai untuk dibelanjakan. Ini secara tidak langsung akan merangsang pertumbuhan ekonomi.

Sumber Rujukan: 

Ditulis oleh Farah Alan, seorang perunding syarikat latihan pelaburan dan juga merupakan pedagang saham tegar. Untuk sebarang pertanyaan boleh dihubungi melalui emel [email protected]

Dah 4 Kali OPR Turun Bagi Tahun 2020

Tahun ini sahaja 4 kali OPR telah diturunkan oleh BNM. Kalau ikut rekod, berikut merupakan penurunan OPR bagi tahun 2020.

22 Jan 2020: -0.25
03 Mac 2020: -0.25
05 Mei 2020: -0.50
07 Julai 2020: -0.25

Tunggulah surat makluman dari bank masing-masing untuk tahu berapa jumlah bayaran ansuran pembiayaan/pinjaman yang baru.

Oh ya, bila OPR turun tidak semestinya kita wajib tambah rumah. Sebab hutang rumah yang sedia ada masih lagi perlu dibayar berpuluh tahun. Bukanlah OPR tu confirm tak naik semula.

Baca juga:

Iklan

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!