Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Asian Institute of Chartered Bankers (AICB) dan Persatuan Bank-Bank dalam Malaysia (ABM) Anjur Edisi Ketiga Persidangan Perbankan Malaysia: Potensi Transformatif GenAI dalam Membentuk Masa Depan Perbankan Malaysia

Kuala Lumpur (11 Julai 2024): Industri perbankan Malaysia berada di barisan hadapan dalam transformasi berskala besar kerana ia menerima kuasa kecerdasan buatan generatif (GenAI) dalam mentakrifkan semula operasi perbankan, pengurusan risiko, pengalaman pelanggan dan pembinaan kapasiti. Menurut laporan Perbankan dalam AI 2024 oleh Accenture, bank berkemungkinan meraih lebih banyak manfaat daripada GenAI berbanding dengan industri lain. Penggunaan dan peluasan GenAI yang berkesan boleh membawa kepada peningkatan 30% dalam produktiviti pekerja dan berpotensi meningkatkan hasil sehingga 6% dalam tempoh tiga tahun. Memandangkan bank-bank Malaysia menerima keupayaan termaju GenAI dalam analisis data, pemodelan ramalan, pemprosesan bahasa semula jadi dan banyak lagi, bank-bank boleh terus membuka peluang baharu untuk inovasi, kecekapan dan kepuasan pelanggan untuk kekal berdaya saing dan memacu inovasi yang belum pernah disaksikan sebelumnya di seluruh sektor kewangan.

Edisi ketiga Persidangan Perbankan Malaysia (MBC) bertemakan “Perbankan dalam Era GenAI — Membentuk Semula Perbankan, Menginovasi untuk Ekonomi Baharu & Mempercepatkan Kemampanan”, anjuran AICB dan ABM di Hotel Shangri-La, Kuala Lumpur pada 10–11 Julai 2024, berusaha untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai potensi transformatif GenAI dalam membentuk masa depan perbankan.

Persidangan itu mengumpulkan para pemikir, pengasas, pemimpin berwawasan, pakar industri dan teknologi, serta peminat AI untuk meneroka trend utama, isu dan peluang dalam membentuk semula operasi perbankan dengan GenAI, mengubah model perniagaan dan strategi manusia, kepentingan inovasi dalam ekonomi baharu, dan bagaimana teknologi yang berubah dengan pantas boleh memudahkan peningkatan kemampanan dan kewangan peralihan (transition finance) sambil merevolusikan amalan perbankan.

YB Tuan Gobind Singh Deo, Menteri Digital, Malaysia, yang menyampaikan ucapan khas menteri, berkata, “Infrastruktur digital merupakan tulang belakang ekonomi digital. Memandangkan ledakan AI meningkatkan permintaan global terhadap kuasa pengkomputeran, terutamanya dalam sektor yang kaya dengan data seperti perkhidmatan perbankan dan kewangan, keperluan untuk pusat data generasi akan datang semakin meningkat. Malaysia berada pada kedudukan yang kukuh untuk memenuhi keperluan ini dan muncul sebagai hab pusat data utama ASEAN, dengan ketersediaan kuasa, sambungan kepada rangkaian kabel dasar laut dan lokasi geografi yang strategik untuk pelabur.”

Dalam ucapan alu-aluannya, Pengerusi AICB Tan Sri Azman Hashim berkata, “Ketika industri perbankan bergerak pantas menuju masa depan yang dipacu oleh GenAI, pelaburan berterusan dalam pembangunan bakat adalah penting untuk membina tenaga kerja berkelayakan tinggi yang dilengkapi kemahiran yang sesuai untuk masa hadapan bagi mempromosikan budaya inovasi serta mengharungi cabaran dan peluang untuk kekal berdaya saing dan kekal berada di hadapan. Pembinaan kapasiti adalah kritikal dalam persekitaran yang pesat berubah ini, dan AICB terus komited untuk membina kemahiran kalis masa hadapan dan memupuk budaya pembelajaran berterusan dan profesionalisme untuk memastikan tenaga kerja bersedia untuk masa depan perbankan.”

Pengerusi ABM, Dato’ Khairussaleh Ramli, berkata, “Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan berharga kepada para delegasi tentang bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, sekali gus memanfaatkan kuasa GenAI untuk mencipta nilai bagi institusi, meningkatkan pengalaman pelanggan, menambah baik produktiviti dan meningkatkan kecekapan operasi. Oleh itu, GenAI harus menjadi sebahagian daripada strategi perniagaan teras institusi kewangan, dan tidak dianggap sebagai teknologi atau inisiatif digital yang berasingan.”

Barisan penceramah antarabangsa dan tempatan yang terkenal pada Persidangan itu merangkumi pakar AI dan teknologi, dan pemimpin perbankan daripada institusi perbankan dan kewangan yang terkenal, termasuk, antara lain, Accenture Singapore, AEON Bank, AmBank, Asia School of Business, Bank Negara Malaysia, Boston Consulting Kumpulan, CIMB, Ecosystm, Equinix, EY, F5, GoGet, Google, Hong Leong Bank, HSBC, Huacomm Malaysia, International Finance Corporation, Kyndryl, LedgerBrains AI Consortium, Maybank, Pantas Software, PwC, RHB Banking Group, SAP, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia, Silverlake Axis, SME Bank, Standard Chartered Saadiq Malaysia, TalentCorp Malaysia, Twimbit dan Wizpresso. Perbincangan dinamik dan pembentangan bermaklumat memberikan pandangan yang berharga kepada para delegasi tentang cara memanfaatkan kuasa GenAI untuk memacu inovasi dan meningkatkan pengalaman pelanggan, dan bagaimana institusi kewangan boleh menerima dan memperluas GenAI secara bertanggungjawab, mengambilnya daripada percubaan kepada usaha menghasilkan transformasi digital yang bermakna bagi proses perbankan dan menyokong pecutan ke arah peralihan yang adil.

Di samping MBC 2024, sebuah bengkel dan meja bulat media telah diadakan untuk memudahkan perbincangan yang lebih mendalam mengenai trend, risiko dan peluang dalam memanfaatkan kuasa GenAI dalam perbankan serta kepentingan menyediakan pengamal perbankan Malaysia yang kalis masa depan dalam era digital ini.

MBC 2024 telah menarik lebih 600 delegasi daripada institusi kewangan tempatan dan antarabangsa.

Untuk memupuk tenaga kerja yang sangat mudah menyesuaikan diri, unggul dan kekal relevan dalam landskap yang sentiasa berubah, AICB juga menerajui pembangunan Rangka Kerja Kemahiran Masa Depan (Future Skills Framework, FSF) untuk sektor kewangan Malaysia bersama-sama dengan Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM) dan Institut Insurans Malaysia (MII), yang akan dilancarkan pada 22 Julai 2024. FSF, rangka kerja yang diterajui industri, merupakan komponen penting Pelan Sektor Kewangan 2022-2026 Bank Negara Malaysia. Berasaskan keperluan untuk mendorong penguasaan kemahiran dan pembelajaran berterusan merentas ekosistem bakat sektor kewangan, FSF menandakan inisiatif bersepadu untuk memupuk tenaga kerja yang lebih bersedia untuk masa hadapan, meningkatkan tahap kecemerlangan profesional dan memajukan pertumbuhan industri kewangan di Malaysia.

Ketahui lebih lanjut mengenai acara akan datang yang dianjurkan oleh AICB di  www.aicb.org.my/events/upcoming

Previous ArticleNext Article

Pelabuhan Klang Sedia Kendalikan Kontena, Kapal Dilencongkan Dari Singapura

KUALA LUMPUR, 11 Julai (Bernama) — Pelabuhan Klang mempunyai kemampuan sepenuhnya dan bersedia menangani kemasukan kontena dan kapal yang dilencongkan ke Malaysia untuk mengelakkan masa menunggu yang lebih lama di Singapura disebabkan kesesakan maritim di republik tersebut, termasuk kesesakan di dermaga dan kelewatan.

Pelabuhan di Malaysia berupaya memudahkan urusan kapal dan kontena dengan lebih cepat, mengehadkan kelewatan dan mengelakkan kesesakan di dermaga dengan strategi seperti pelaksanaan langkah-langkah menyelaraskan kemasukan dan keutamaan untuk kapal.

Pengurus Besar Lembaga Pelabuhan Klang (PKA) Kapten K Subramaniam berkata walaupun kadar penggunaan dermaga adalah sangat tinggi, masa ketibaan dan pelepasan kapal adalah lebih baik tanpa sebarang kelewatan.

“Pelabuhan Klang tidak sesak memandangkan kami mempunyai 12 kapal kontena yang berlabuh di luar, yang mengambil masa tidak lebih dari 12 hingga 24 jam untuk menyelesaikan urusan kontena,” katanya kepada Bernama.

Penganalisis menjangkakan kesesakan pelabuhan di laluan laut utama yang tersibuk di Asia akan berterusan sehingga Ogos memandangkan banyak syarikat perkapalan terpaksa mengubah laluan, seperti menggunakan Tanjung Harapan berbanding Terusan Suez, disebabkan oleh isu di Laut Merah.

Singapura dilaporkan berdepan dengan masa menunggu yang lebih lama selama beberapa minggu, tetapi masa menunggu telah beransur-ansur berkurangan apabila kapal-kapal kontena mengelak daripada singgah di pelabuhan tersebut dan beralih ke Pelabuhan Klang dan Tanjung Pelepas.

Menurut Kemas Kini Situasi Pelabuhan Pengangkutan Laut DHL Global Forwarding, kelewatan di Singapura boleh memakan masa lebih dari lima hari disebabkan kesesakan dan kepadatan yang tinggi di kawasan dermaga, manakala di Pelabuhan Klang, kelewatan adalah sekitar dua hingga lima hari jika berlakunya kepadatan yang tinggi di kawasan dermaga.

Pengerusi Eksekutif dan Pengarah Urusan Kumpulan Westports Holdings Bhd Datuk Ruben Emir Gnanalingam Abdullah ketika dihubungi mengakui situasi tersebut dan berkata kesesakan terbaru di Singapura telah memberi kesan kepada Pelabuhan Klang apabila kapal-kapal kontena beralih dari Singapura kepada Pelabuhan Klang untuk memunggah kontena bagi mengurangkan masa menunggu untuk berlabuh di republik itu.

“Westports telah melaksanakan beberapa strategi untuk menangani peningkatan jumlah kontena dengan berkesan. Pada mulanya Westports berjaya mengelakkan kesesakan besar walaupun terdapat gangguan dalam industri perkapalan serantau.

“Bagaimanapun, dengan kelewatan berterusan untuk kapal berlabuh di Singapura menjelang Jun, kemasukan kontena akhirnya membawa kepada kepadatan yang lebih tinggi di dermaga Pelabuhan Klang.

Ruben menambah Westports telah melancarkan kemasukan bagi mengelakkan kesesakan di kawasan dermaga, mengutamakan kapal yang membawa jumlah muatan yang lebih tinggi dan bekerjasama rapat dengan pengimport dan syarikat pengangkutan untuk mempercepatkan pelepasan kontena sebagai strategi menangani isu tersebut.

Beliau menekankan bahawa situasi yang tidak pernah berlaku sebelum ini memerlukan pentingnya mempunyai pelabuhan yang pelbagai bagi mengendalikan perdagangan serantau, dan hab-hab itu perlu bekerjasama secara seiring dalam memastikan daya tahan dan kebolehpercayaan rantaian bekalan global dan serantau.

“Apabila satu pelabuhan menghadapi cabaran, yang lain boleh menyerap sebahagian daripada kesan riak tersebut, yang menunjukkan mengapa kapal-kapal kontena memerlukan hab berkembar di rantau ini untuk mengekalkan operasi yang lancar,” katanya.

Ruben berkata dalam menghadapi masa depan, Westports sedang melabur untuk sistem perancangan yang lebih baik dan meluaskan kawasan dermaganya melalui pengembangan Westports 2 bagi mengatasi peningkatan jumlah kontena dengan lebih baik.

“Dalam jangka masa sederhana, sebelum selesainya Westports 2, kami juga akan menambah ruang kontena dan menempatkan lebih banyak peralatan untuk meningkatkan kapasiti dan kecekapan. Langkah-langkah ini menunjukkan komitmen Westports untuk mengekalkan tahap perkhidmatan yang tinggi dan memastikan kelancaran pergerakan barang,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persekutuan Penghantar Fret Malaysia (FMFF) Datuk Tony Chia Han Teun berkata pelabuhan-pelabuhan di Malaysia boleh menyifatkan persinggahan kapal yang tidak dijangka ini sebagai rezeki sementara, terutamanya apabila mereka mempunyai kapasiti yang tersedia atau berlebihan berbanding jadual persinggahan laluan perkapalan mereka.

“Kontena daripada kapal yang dilencongkan itu bukan untuk import tempatan tetapi kontena pemindahan kapal semata-mata.

“Kebimbangan kita ialah bahawa pelabuhan di Malaysia tidak seharusnya melampaui batas untuk mengambil kargo yang disifatkan sebagai “durian runtuh” ini kerana kapasiti yang disediakan untuk kapal ini boleh memberi kesan kepada kapasiti dan kecekapan mengendalikan import dan eksport tempatan kita,” katanya.

Chia memberi amaran bahawa walaupun pelabuhan di Malaysia mungkin menguruskan kontena tambahan daripada situasi berkenaan, adalah menjadi tanggungjawab pelabuhan tempatan untuk memastikan penghantaran import dan eksport tidak terjejas.

“Kita masih memantau situasi ini dan akan mendapatkan maklum balas daripada pihak industri,” tambahnya.

— BERNAMA