Ekspo Import Antarabangsa China Pertama Berakhir, Permohonan Dibuka untuk Tahun Hadapan

SHANGHAI, 12 Disember 2018 /PRNewswire/ — Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE atau “Ekspo”), platform penting untuk mempromosi hubungan dagangan dua hala antara China dan dunia, kini menerima permohonan pempamer untuk CIIE 2019, yang dijangka berlangsung mulai 5 hingga 10 November 2019. Pengumuman ini dibuat memandangkan Ekspo sulung tahun ini telah mencapai kejayaan blokbuster dari segi kehadiran dan jumlah urus niaga, dengan lebih 3,600 firma dari 151 negara dan wilayah berserta lebih 400,000 pembeli domestik dan asing hadir, membawa kepada perjanjian dagangan bernilai US$57 bilion ditandatangani.

Bayaran pempamer di Ekspo tahun hadapan ditetapkan pada nilai US$300 (RMB 2,000) bagi setiap meter persegi untuk kawasan pameran dalaman atau US$3,000 (RMB 20,000) untuk reruai biasa. Untuk kawasan pameran luar, bayaran ditetapkan pada nilai US$200 (RMB 1,300) bagi setiap meter persegi. Permohonan pempamer untuk CIIE 2019 dibuka untuk penyerahan sehingga 30 April 2019. Syarikat-syarikat yang menandatangani kontrak penyertaan sebelum 31 Januari 2019 dan membuat bayaran pendahuluan tidak kurang daripada 50% akan mendapat diskaun sebanyak 20%.

CIIE 2019 akan membawakan lima tema pameran dalam bidang-bidang berikut:

1.  Berkaitan peralatan: robot perindustrian, pemprosesan dan pengacuan bahan, peralatan udara dan aeroangkasa, teknologi tenaga, peralatan pengangkutan, penyelesaian keseluruhan, pengautomatan, cip IC, jentera kejuruteraan;

2.  Berkaitan pengguna termasuk:

  • Kehidupan Teknologi Sains: penyelesaian dan perkakasan kediaman pintar, robot perkhidmatan, hiburan dalam talian, peranti boleh pakai, paparan HD, teknologi sukan dan sebagainya;
  • Kehidupan Berkualiti: kosmetik, produk bayi, pakaian sukan, produk luar dan riadah, makanan haiwan peliharaan dan produk haiwan peliharaan, aksesori, alat mainan, cenderamata dan produk budaya, perabot dan barangan isi rumah, pakaian, beg pakaian dan beg, kasut, barang kemas dan sebagainya;
  • Automobil: kereta mewah, kenderaan tenaga baharu, kereta reka bentuk auto dan konsep baharu, pemanduan pintar, komponen auto, pemeriksaan dan penyelenggaraan auto;

3.  Berkaitan makanan: buah-buahan dan sayur-sayuran, produk daging, produk akuatik, minuman, produk tenusu, produk pertanian dan sebagainya;

4.  Berkaitan kesihatan: peralatan perubatan, ubat-ubatan, produk penjagaan kesihatan dan kesihatan, kosmeseutikal, penjagaan orang tua, jentera dan peralatan farmaseutikal, peralatan dan perkhidmatan penyelidikan dan sebagainya;

5.  Berkaitan perkhidmatan: perkhidmatan kewangan, logistik, budaya dan pelancongan, pendidikan dan perkhidmatan lain.

Dianjurkan bersama-sama Kementerian Perdagangan dan Kerajaan Rakyat Perbandaran Shanghai, CIIE 2018 menghimpunkan 390 pegawai asing berpangkat tinggi (peringkat timbalan menteri dan ke atas) serta menyaksikan 11 mesyuarat dua hala, menandakan dorongan terhadap pusingan baharu dasar buka pintu China. Acara selama enam hari CIIE 2018 meliputi tujuh tema pameran utama yang membawa kepada perjanjian dagangan bernilai US$57.83 bilion.

CIIE 2018 menghimpunkan lebih 220 perusahaan Fortune 500 dan terkemuka daripada pelbagai industri dengan lebih 50,000 produk dipamerkan serta lebih 500 produk dan teknologi baharu membuat kemunculan sulung di Ekspo berkenaan.

Selain pameran utama, CIIE 2018 menganjurkan lebih 370 aktiviti berkaitan untuk pempamer dan pembeli. Sorotan utama termasuk mesyuarat pemadanan perniagaan yang mana 1,178 pempamer dan 2,462 pembeli dari 82 negara dan wilayah berbual secara bersemuka. Mesyuarat sedemikian telah menjurus kepada sejumlah 657 perjanjian dimeterai dan 601 perjanjian berpotensi belum selesai yang menunggu rundingan selanjutnya.

Latar Belakang Ekspo Import Antarabangsa China

Ekspo Import Antarabangsa China (CIIE), dianjurkan oleh Biro Ekspo Import Antarabangsa China dan National Exhibition and Convention Center (Shanghai) Co., Ltd, ditaja bersama-sama oleh Kementerian Perdagangan Republik Rakyat China dan Kerajaan Rakyat Perbandaran Shanghai. Ia merupakan pameran pertama seumpamanya yang disokong oleh organisasi-organisasi antarabangsa termasuk WTO, UNCTAD dan UNIDO.

Untuk maklumat lanjut, layari: https://www.ciie.org/zbh/en/ 

Sumber: China International Import Expo

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

SC Keluarkan Panduan untuk Pempengaruh Kewangan 

Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah mengemas kini Nota Panduan Penyediaan Nasihat Pelaburan (Nota Panduan). Ini berikutan peningkatan populariti pempengaruh kewangan (finfluencer) yang mempromosikan produk dan perkhidmatan pasaran modal  di media sosial, di samping mewujudkan kesedaran awam yang lebih besar. 

Kemas kini itu menjelaskan jangkaan kawal selia SC mengenai perkongsian finfluencer tentang pandangan kewangan dan cadangan mereka di media sosial. Matlamat SC adalah  untuk menegakkan keseimbangan pengawalseliaan terhadap aktiviti finfluencer kerana  khidmat nasihat pelaburan merupakan aktiviti terkawal di bawah undang-undang sekuriti. 

Khususnya, Nota Panduan menjelaskan bahawa aktiviti mempromosi produk pasaran  modal di platform media sosial mungkin memerlukan lesen daripada SC dalam keadaan  tertentu. Contohnya, perkongsian cerapan kewangan atau pengesyoran dalam mempromosikan produk pasaran modal tertentu kepada pengikut (followers) dengan jangkaan komisen atau ganjaran lain akan memerlukan lesen. 

Finfluencers harus mengambil perhatian bahawa penglibatan diri dalam aktiviti terkawal  tanpa lesen merupakan satu kesalahan yang boleh dihukum di bawah Akta Pasaran Modal  dan Perkhidmatan 2007 (CMSA). Mana-mana individu yang didapati bersalah boleh  didenda tidak melebihi RM10 juta atau penjara tidak melebihi sepuluh tahun atau kedua-duanya sekali. 

Untuk membimbing finfluencer dalam mematuhi CMSA, SC juga telah menerbitkan  maklumat grafik (infographic) dengan soalan lazim dan senarai semak. 

Finfluencer harus mengesahkan bahawa syarikat yang mereka promosi adalah dilesenkan  atau diluluskan oleh SC dengan menggunakan portal Semak Sebelum Labur SC. 

SC, dalam melaksanakan fungsi kawal selianya, memantau pasaran modal secara aktif  dan akan terus menangani sebarang perkembangan dan trend dengan, antara lain,  mengeluarkan panduan kepada orang ramai. SC akan mengambil tindakan, jika perlu, ke  arah memastikan pasaran yang adil dan teratur. 

Nota Panduan boleh dimuat turun di https://www.sc.com.my/regulation/guidance-notes and-guiding-principles dan maklumat grafik boleh didapati di  https://www.sc.com.my/investor-empowerment/info-on-finfluencer.