IPO Baru Gagasan Nadi Cergas Dengan Harga RM0.30, Jom Berkenalan Dengan Mereka

Alhamdulillah, semakin banyak peluang yang boleh kita rebut dengan IPO ni. Yang terbaru, syarikat bernama Gagasan Nadi Cergas Berhad pula bakal disenaraikan awal tahun 2019 nanti.

Sumber: Bursa Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Prospektus Bahagian 1 – fail PDF

Prospektus Bahagian 2 – fail PDF

Prospektus Bahagian 3 – fail PDF

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Jadi kalau tak kenal syarikat Gagasan Nadi Cergas ni, takkan nak buta-buta beli IPO mereka pula kan?

Asal-Usul Nadi Cergas

Sumber: Nadi Cergas

Nadi Cergas ditubuhkan pada tahun 1995 oleh sekumpulan veteran industri yang berpengalaman dan memulakan perniagaan sebagai kontraktor untuk kerja-kerja pembinaan bangunan.

Dan hari ini, Nadi Cergas menawarkan khidmat dalam bidang:

  • Pembinaan
  • Konsesi
  • Perkhidmatan Utiliti
  • Pembangunan Hartanah

Mereka juga mempunyai beberapa anak syarikat dan bahagian-bahagian lain seperti di atas. Semuanya bagi memastikan operasi syarikat berjalan dengan lancar.

1. Pembinaan

Nadi Cergas merupakan kontraktor kelas G7 yang membolehkan mereka membida projek tanpa had nilai, termasuklah projek yang dikhususkan untuk Bumiputera.

Baru tau rupanya GMI kat Bangi adalah merupakan projek Nadi Cergas.

Di atas pula merupakan projek yang sedang dalam pembinaan, termasuklah rumah PR1MA dan Rumah Selangorku.

2. Konsesi

Selain daripada projek pembinaan, Nadi Cergas turut terlibat dalam membekalkan perkhidmatan pengurusan bangunan atau facility management seperti di atas.

3. Utiliti

Nadi Cergas turut berpenanan menawarkan perkhidmatan utiliti seperti di atas.

4. Hartanah

Terdapat 3 projek hartanah yang sedang berjalan, pastinya bila dah siap nanti Nadi Cergas akan lebih berjaya.

Pihak Pengurusan Nadi Cergas

Penting juga untuk kita tahu siapakah pihak pengurusan syarikat Nadi Cergas ni. Nampak gayanya, kesemua mereka memang cukup berpengalaman dan hebat-hebat belaka.

Model Perniagaan Syarikat

Lebih daripada 87% pendapatan Nadi Cergas adalah dalam projek pembinaan dan hartanah. Manakala dalam 12% adalah pendapatan yang berulang. Boleh kata stabil jugalah pendapatan syarikat.

Untung Rugi Syarikat

Nampak seperti pendapatan dan keuntungan syarikat ada turun naiknya juga.

Kunci Kira-Kira Syarikat

Aset dan liabili syarikat pula dilihat meningkat seiringan.

Contact Details Nadi Cergas

Alamat: F-1 @ 8 Suria, 33 Jalan PJU 1/42, 47301, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Nombor Telefon: +603 7887 3388

Nombor Faks: +603 7887 3355

Emel: [email protected]

Laman Web: https://nadicergas.com/

Status Patuh Syariah Nadi Cergas

Buat masa ini belum ada kata putus lagi, tapi jika dilihat kepada status sebagai syarikat Bumiputera dan pengurusan yang dipenuhi dengan golongan Bumiputera – pastinya syarikat dilihat mengikut jalan Syariah.

Dear all,Kindly be informed that Bursa Malaysia Berhad had announced the application for initial public offering of…

Posted by BIMB Securities Sdn Bhd on Jumaat, 14 Disember 2018

Alhamdulillah, BIMB Securities telah memutuskan bahawa Gagasan Nadi Cergas adalah patuh Syariah. Kita sebagai orang Islam boleh beli tanpa was-was.

Cara Beli IPO

Nak tahu lebih lanjut cara nak beli IPO, boleh rujuk:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

12 Saham Syarikat Malaysia Paling Baik Di Asia Tenggara, Negara Di Landasan Betul – Rafizi

NIBONG TEBAL, 10 Jun (Bernama) — Sebanyak 12 syarikat Malaysia telah disenaraikan dalam 15 saham syarikat yang mencatatkan prestasi paling baik di Asia Tenggara untuk tempoh lima bulan pertama tahun ini, kata Menteri Ekonomi Rafizi Ramli.

Beliau berkata pemantau ekonomi telah menyenaraikan 15 saham syarikat yang mencatatkan keuntungan paling mendadak di Asia Tenggara dan 12 daripadanya merupakan syarikat Malaysia, sekali gus menunjukkan negara kembali berada di landasan baik di bawah pemerintahan Kerajaan Perpaduan.

“Kestabilan politik sudah ada, mata wang Malaysia juga antara paling baik pada tahun ini dari segi pengukuhan dan dengan unjuran ini, negara kita dijangka akan terus menjadi negara yang berpotensi di Asia Tenggara.

“Kita mula melihat tanda-tanda ekonomi yang semakin baik. Jika ini berterusan, unjuran menjelang 2027, 2028, Malaysia boleh diiktiraf dan diumumkan sebagai sebuah negara maju yang baharu,” katanya dalam ucapan pada Majlis Pelancaran Jentera Perpaduan Pilihan Raya Kecil (PRK) Dewan Undangan Negeri (DUN) Sungai Bakap di sini malam tadi.

Mengenai harga minyak dan pelaksanaan penyasaran subsidi diesel, beliau yang juga Timbalan Presiden PKR berkata dahulu, harga minyak sebanyak RM1.90 dan subsidi kerajaan berjumlah RM3 bilion daripada bajet bernilai lebih RM200 bilion.

“(Tetapi) sekarang, subsidi berjumlah RM60 bilion, harga minyak mentah US$80. Saya sebut dahulu, kalau harga minyak mentah rendah dan subsidi masih boleh ditanggung, kenapa hendak hapuskan subsidi.

“Sekarang, apabila subsidi telah mencecah RM60 bilion, nak buat sekolah tak boleh, naik gaji tak boleh dan subsidi yang harga rendah itu yang dapatnya orang kaya, bukankah lebih baik (jika) kita alihkan subsidi itu.

“Maksudnya, subsidi itu terus diberi kepada kenderaan awam, lori kecil, peniaga, malah orang biasa asalkan ada kenderaan diesel dan mereka yang berpendapatan bawah RM100,000 setahun pun dapat RM200 sebulan,” katanya.

Rafizi berkata pelaksanaan penyasaran subsidi diesel juga membantu kerajaan mengagihkan subsidi tersebut kepada keluarga yang memerlukan secara bulanan berbanding membayar berbilion ringgit kepada syarikat minyak. 

Semalam, Menteri Kewangan II Datuk Seri Amir Hamzah Azizan mengumumkan harga diesel di semua stesen runcit Semenanjung ditetapkan pada kadar RM3.35 bagi setiap liter iaitu harga pasaran tanpa subsidi bermula 12.01 tengah malam tadi.

Di bawah BUDI MADANI, bantuan tunai RM200 sebulan diberikan kepada pemilik kenderaan diesel persendirian bagi individu, petani kecil dan pekebun kecil komoditi.

— BERNAMA