IPO Baru Gagasan Nadi Cergas Dengan Harga RM0.30, Jom Berkenalan Dengan Mereka

Alhamdulillah, semakin banyak peluang yang boleh kita rebut dengan IPO ni. Yang terbaru, syarikat bernama Gagasan Nadi Cergas Berhad pula bakal disenaraikan awal tahun 2019 nanti.

Sumber: Bursa Malaysia

Sumber: Bursa Malaysia

Prospektus Bahagian 1 – fail PDF

Prospektus Bahagian 2 – fail PDF

Prospektus Bahagian 3 – fail PDF

Orang kata tak kenal maka tak cinta. Jadi kalau tak kenal syarikat Gagasan Nadi Cergas ni, takkan nak buta-buta beli IPO mereka pula kan?

Asal-Usul Nadi Cergas

Sumber: Nadi Cergas

Nadi Cergas ditubuhkan pada tahun 1995 oleh sekumpulan veteran industri yang berpengalaman dan memulakan perniagaan sebagai kontraktor untuk kerja-kerja pembinaan bangunan.

Dan hari ini, Nadi Cergas menawarkan khidmat dalam bidang:

  • Pembinaan
  • Konsesi
  • Perkhidmatan Utiliti
  • Pembangunan Hartanah

Mereka juga mempunyai beberapa anak syarikat dan bahagian-bahagian lain seperti di atas. Semuanya bagi memastikan operasi syarikat berjalan dengan lancar.

1. Pembinaan

Nadi Cergas merupakan kontraktor kelas G7 yang membolehkan mereka membida projek tanpa had nilai, termasuklah projek yang dikhususkan untuk Bumiputera.

Baru tau rupanya GMI kat Bangi adalah merupakan projek Nadi Cergas.

Di atas pula merupakan projek yang sedang dalam pembinaan, termasuklah rumah PR1MA dan Rumah Selangorku.

2. Konsesi

Selain daripada projek pembinaan, Nadi Cergas turut terlibat dalam membekalkan perkhidmatan pengurusan bangunan atau facility management seperti di atas.

3. Utiliti

Nadi Cergas turut berpenanan menawarkan perkhidmatan utiliti seperti di atas.

4. Hartanah

Terdapat 3 projek hartanah yang sedang berjalan, pastinya bila dah siap nanti Nadi Cergas akan lebih berjaya.

Pihak Pengurusan Nadi Cergas

Penting juga untuk kita tahu siapakah pihak pengurusan syarikat Nadi Cergas ni. Nampak gayanya, kesemua mereka memang cukup berpengalaman dan hebat-hebat belaka.

Model Perniagaan Syarikat

Lebih daripada 87% pendapatan Nadi Cergas adalah dalam projek pembinaan dan hartanah. Manakala dalam 12% adalah pendapatan yang berulang. Boleh kata stabil jugalah pendapatan syarikat.

Untung Rugi Syarikat

Nampak seperti pendapatan dan keuntungan syarikat ada turun naiknya juga.

Kunci Kira-Kira Syarikat

Aset dan liabili syarikat pula dilihat meningkat seiringan.

Contact Details Nadi Cergas

Alamat: F-1 @ 8 Suria, 33 Jalan PJU 1/42, 47301, Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia

Nombor Telefon: +603 7887 3388

Nombor Faks: +603 7887 3355

Emel: [email protected]

Laman Web: https://nadicergas.com/

Status Patuh Syariah Nadi Cergas

Buat masa ini belum ada kata putus lagi, tapi jika dilihat kepada status sebagai syarikat Bumiputera dan pengurusan yang dipenuhi dengan golongan Bumiputera – pastinya syarikat dilihat mengikut jalan Syariah.

Dear all,Kindly be informed that Bursa Malaysia Berhad had announced the application for initial public offering of…

Posted by BIMB Securities Sdn Bhd on Jumaat, 14 Disember 2018

Alhamdulillah, BIMB Securities telah memutuskan bahawa Gagasan Nadi Cergas adalah patuh Syariah. Kita sebagai orang Islam boleh beli tanpa was-was.

Cara Beli IPO

Nak tahu lebih lanjut cara nak beli IPO, boleh rujuk:

Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Sejarah Bakal Berulang? Pasaran Saham 1998 VS 2025.

Sejarah bakal berulang ke nanti? 

Pasaran saham Amerika Syarikat sedang mengalami kejatuhan yang agak ketara. Indeks S&P 500, yang menjadi penanda aras utama prestasi saham di Wall Street, kini berada pada paras sekitar 5,214 – 5,287 mata, jatuh lebih 11% sejak awal tahun 2025.

Untuk pelabur baru, angka ini mungkin cukup menakutkan. Tapi bagi yang dah biasa tengok turun naik pasaran, situasi ini sebenarnya tak begitu mengejutkan. Malah, kalau kita selak balik sejarah, corak kejatuhan ini ada persamaan yang menarik dengan apa yang berlaku pada tahun 1998.

Apa Yang Berlaku Pada Tahun 1998?

Tahun 1998 dikenang sebagai tahun krisis kewangan yang bermula dari Asia Tenggara, merebak ke Rusia dan memberi kesan besar kepada pasaran global. Di Amerika Syarikat, S&P 500 jatuh dengan agak mendadak sebelum melantun semula dengan kuat hanya dalam tempoh beberapa bulan.

Apa yang menarik, tahun 2025 ini memperlihatkan corak carta yang hampir sama. Ken Fisher, seorang tokoh pelaburan terkemuka, kongsikan carta perbandingan antara kejatuhan tahun 1998 dan prestasi S&P 500 tahun ini. Bila diletakkan sebelah menyebelah, memang jelas kelihatan trajektori yang hampir seiras — naik, jatuh, cuba pulih, dan jatuh semula.

Adakah Ini Petanda ‘Double Bottom’?

Dalam analisis teknikal, ada satu corak (pattern) yang dipanggil double bottom. Ia kelihatan seperti huruf “W” pada carta harga. Corak ini terbentuk apabila pasaran jatuh ke paras tertentu, cuba untuk naik, gagal tembus paras rintangan, jatuh sekali lagi (tapi tidak lebih rendah), kemudian mula naik semula.

Corak ini biasanya dilihat sebagai petunjuk positif bahawa kejatuhan mungkin sudah sampai ke penghujung, dan pasaran bakal pulih dalam tempoh terdekat.

Bila kita perhatikan carta S&P 500 setakat ini, ada bayangan yang sangat serupa, dua kali kejatuhan besar dalam tempoh singkat, dengan paras sokongan yang hampir sama. Ini yang menguatkan andaian bahawa pasaran sedang membentuk double bottom, sama seperti yang berlaku pada tahun 1998.

Patut Tak Kita Risau?

Kalau ikutkan sejarah, kejatuhan tahun 1998 hanya bersifat sementara. Selepas jatuh teruk, pasaran bukan sahaja pulih, malah melonjak lebih tinggi daripada sebelumnya.

Tapi, penting untuk diingatkan bahawa walaupun carta nampak serupa, situasi makro ekonomi pada tahun 2025 tak semestinya sama. Hari ini, kita ada cabaran berbeza: ketegangan perdagangan AS-China, kadar faedah tinggi, serta ketidaktentuan geopolitik di beberapa rantau dunia.

Namun begitu, persamaan corak carta tetap memberi sedikit harapan bahawa ini bukanlah krisis jangka panjang, sebaliknya mungkin sekadar fasa pembetulan (correction) sebelum pemulihan berlaku.

Kesimpulan

Pasaran saham bukan tempat untuk mereka yang cepat panik. Kadang-kadang, masa terbaik untuk melabur adalah ketika ramai yang takut. Sejarah mungkin tak berulang dengan cara yang sama, tapi ia sering berima. Dan setakat ini, 2025 sedang mengikut jejak langkah 1998 dengan sangat rapat.

Soalnya sekarang , adakah kita sedang melihat peluang yang sedang terbentang luas, atau hanya satu ilusi dalam ribut pasaran?

Berminat Nak Teroka Pasaran Saham Wall Street?

Kami menerima banyak pertanyaan tentang bagaimana nak terlibat dengan pasaran saham global. Malah banyak artikel percuma yang telah kami kongsikan antaranya:

Eh, banyak lagi lah.

Kami dulu juga hanya fokus melabur di pasaran saham Bursa Malaysia. Tetapi selepas mengambil kira risiko dan faktor-faktor lain, kami mengambil keputusan untuk tidak meletakkan 100% duit lebihan yang ada di pasaran saham Malaysia.

Selalu tengok harga saham Apple, Tesla, Google, NVIDIA duk naik dan ingin menjadi salah seorang daripada pemegang saham syarikat-syarikat terkemuka dunia ini?

Dah tak perlu risau dan susah-susah lagi! Kami akan kongsikan step by step cara untuk melabur saham di Wall Street.

Jangan lepaskan peluang ini! Mulakan langkah pertama anda untuk melabur dalam pasaran saham Wall Street!

Maklumat yang terkandung di dalam artikel ini adalah untuk tujuan maklumat sahaja dan tidak boleh dianggap sebagai nasihat pelaburan. Semua keputusan pelaburan adalah tanggungjawab individu dan anda harus mendapatkan nasihat daripada penasihat kewangan berlesen sebelum membuat sebarang keputusan pelaburan. Pelaburan dalam saham melibatkan risiko dan keuntungan sendiri. Prestasi masa lalu juga tidak menjamin prestasi masa hadapan. Trade at your own risk.